חוקי או לא חוקי

™PingPong

New member
חוקי או לא חוקי ../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif ../images/Emo26.gif

שלום לכולם
בפורום סלולארי (117 - שאני שותף מנהל בו) התנהל דיון לגבי הורדת צלצולים למכשיר סמסנוג 824 (משווק באורנג´ ובסלקום) שתומך בצלצולים מסוג 16 פולי (כל הצלצולים "האמיתיים" האלו) הגולש ששאל את השאלה קנה את הסמסנוג 824 שלו בסלקום וביקש להוריד צלצולים בחינם ולא ע"י השירות שסלקום נותנים גולש קבוע בפורום שגם בבעלותו אותו מכשיר (רק מחו"ל ושלא משוייך לאף חברה בארץ) סיפר לו על דרך להוריד צלצולים מאתר התכנים של אורנג´ בחינם... עקרונית הורדת צלצולים מאתר התכנים של אורנג´ עולה כסף (כ2.90 לצלצול) אבל הגולש הקבוע בפורום מצא שיטה לעקוף את זה... אני מצאתי לנכון למחוק לו את ההודעה מכיוון שהיא נראתה לי לא חוקית שכן זאת גניבה מאתר אורנג´ - אז מחקתי לו את ההודעה בשיחה שניהלנו היום בבוקר לגבי המחיקה הגולש הקבוע טען שכשאר הוא שומע את הצלצול באתר של אורנג´ בעצם יורד לו קובץ למחשב עם הצלצול (קובץ חבוי שדומה לקוקיז, שמורד בזמן השמעת הצלצול) ובעצם ככה הוא לוקח ת´קובץ שירד לו למחשב ואותו מעביר למכשיר שלו וככה הוא עוקף ת´מנגנון של אורנג´ הגולש טען שאין שום בעיה של חוקיות מכיוון שהקובץ נמצא על המחשב שלו והוא יכול לעשות איתו כל מה שהוא רוצה השאלה האם זה חוקי או לא חוקי ולא נחשב או נחשב לגניבה מאורנג´
דבר נוסף - הגולש הקבוע טוען שמיכוון שאין זכויות יוצרים על הצלצולים אז זה חוקי לעשות את זה עיינתי באתר התכנים של אורנג´ (OBOX) ולא מוזכר שם כלום לגבי זכויות יוצרים האם לזכויות יוצרים יש בכלל תפקיד במקרה הזה

זכויות יוצרים

לדעתי שאלת זכויות היוצרים אינה רלוונטית מכיוון שמדובר בגניבה. אני לא בטוח שעצם העובדה שהוא מצא שיטה טכנולוגית לעקוף את מנגנון החיוב של אורנג´ הופכת את העניין לחוקי ומותר. זה כמו שאני אמצא דרך לסחוב מוצר מהסופרמרקט בלי לעבור בקופות ובלי שהשומר יתפוס אותי, או אם לנסות למצוא דוגמא שיותר מזכירה את המצב של הבחור (שהקובץ נמצא על המחשב שלו אז מותר לו להשתמש בו) אז זה כמו שאסחוב עיתון מחבילת העיתונים שמחלקי העיתונים זורקים כל בוקר לפני הפתח של החנות, הרי זה נמצא שם בחוץ על המדרכה, אז למה אין לי זכות לקחת לי עיתון אחד? בכל אופן, אני בטוח שאורנג´ ימצאו דרך למנוע את ה"גניבה" הזו של הרינגטונים. שאלת זכויות היוצרים כאמור, לא רלוונטית לדעתי, אבל אם כבר שאלת אז בוודאי שהרינגטונים מוסדרים בעניין זכויות היוצרים וחברות הסלולר משלמות הרבה כסף לאקו"ם בשביל להשתמש בהם.

המילה גניבה לא מתאימה

יצירה איננה ניתנת להיגנב, שכן גם אם תעתיק אותה, לא שללת אותה מבעליה, כמובן גם לא ניתן ליטול אותה ולשאת אותה, ולכן היא שייכת לתחום הקניי הרוחני ולא הגשמי. יש שופטים שאומרים שהפרת זכות יוצרים דומה לגניבה (מבחינה מוסרית) אך איש איננו אומר שהיא גניבה ממש.

לדעתי נהגת בצורה הנכונה

כשמחקת. יש טכניקות שונות וזאת לא בעיה להוריד צלצולים מבלי לשלם, בכל מקרה, הדבר מהווה לפחות הפרת זכויות יוצרים, גם כעוולה וגם כעבירה פלילית. בטכניקות מסויימות יתכן שמדובר גם על פריצה לחומר מחשב. דיברנו כאן פעם על הנושא על הורדת תמונות מאתרים, למעשה המצב של הורדת צלצולים הוא דומה, בצילצולים יש זכויות יוצרים. בעל הזכות או במקרה הזה נציגו, החברה הסלולרית, נותנת רשיון למשתמש לשמוע את הצליל. השמיעה היא הורדה לזכרון המיידי של המחשב והיא נעשית מכח הרשות שנותן בעל הזכות או נציגו. מעבר לכך, שמירת הצילצול והורדתו למדיה או לטלפון היא הפרת זכויות יוצרים. קיימים בעולם אתרי צלצולים בחינם שהם בלתי חוקיים בדיוק כמו כל יתר ה warez.

למעלה