תשובה
1. מדינת ישראל משקיעה גם סכומים אדירים בבנית הצפון והדרום. זה שאתה חושב שהשטחים האלה יוחזרו בהסכם, לא אומר שעכשיו צריך לעצור את הפיתוח. להפך, אם נגביר אותו רק ירדו הסיכויים להחזרת השטחים. 2. כן, יש גם פטורים לעבור לגור באזורים אחרים בארץ. גם על זה תלין? 3. כשיש צורך סוללים כבישים. באופן כללי, אני בעד רכבות, זה הרבה יותר משתלם. אבל אני לא רואה שהתלוננת על בניית כבישים בישראל, שגם הם עולים המון כסף. 4. תשמע, לשיטתך אם נוריד את ההתנחלויות היום, אז אפשר לפרק את הצבא כי אז לא נהיה בתוך שטח אויב. אתה יודע שבפועל, זה לא ככה. חיילים שומרים איפה שצריך אותם, זה התפקיד שלהם. ואם לא ישמרו במקום אחד ישמרו במקום אחר, ואני די בטוח שהעלות שלהם היא אותו הדבר בכל מקום. 5. צמיחה באותו הרגע, זה לא תמיד דבר שמסמל ניהול נכון של משק. רבין הביא צמיחה, אבל במחיר גרעון גדול ומסוכן שאיים על המשק. אני מביא ציטוט מדבריו של נחמיה שטרסלר, ממאמר שכתב בשנות שלטון נתניהו: "בשנת 96, כשחזר הליכוד לשלטון, ירש דן מרידור גירעון מסוכן במאזן התשלומים. כשעלתה העבודה לשלטון בשנת 92, ירשה מקודמתה מאזן תשלומים במצב טוב, עם גירעון סמלי בלבד. אבל בארבע שנות כהונתה, הלך הגרעון ותפח, הן בשל הסכמי שכר נדיבים, והן בשל אי-שליטה תקציבית... זה בדיוק מה שקרה באחרונה למדינות דרום מזרח אסיה. קצב הצמיחה בתאילנד, מלזיה, אינדונזיה הפיליפנים ודרום קוריאה היה מרשים. כך גם קצת גידול הייצוא...עקב כך גדול היבוא, והגירעון במאזן התשלומים הלך והחריף...והתוצאה פשיטת רגל ומשבר קשה שמשמעותו היא ירידה חריפה ברמת החיים, גידול באבטלה, ואווירה קשה של מיתון וחוסר וודאות. ואצלנו, דן מרידור ויעקב נאמן קיצצו יחדיו עשרה מיליארד שקל בתקציב, יעקב פרנקל שמר על ריבית גבוהה...כל אחד מהם ספג מנות גדושות של ביקורת...שרי האוצר הואשמו בחוסר רגישות חברתית...פרנקל הואשם באבטלה". אז צמיחה ופחות אבטלה זה טוב ויפה, אבל זה לא חזות הכל. קצת מחשבה על העתיד. הצמיחה באה בגלל שהיה ניסיון (כושל) לעשות שלום. הדיבורים על שלום הביאו השקעות. בייגה שוחט לא ידע איך לנהל את המשק כמו שצריך. הייתה צמיחה ופחות אבטלה, יופי. בקשר למתי הייתה צמיחה: תשמע, בשנת 1998 כאשר ביבי היה בשלטון הייתה צמיחה. אני די בטוח שבשאר שנות שלטונו של ביבי הייתה צמיחה (למרות שלא יכולתי למצוא את המקור על הצמיחה בשנים האלה). אין ספק שדרך ניהול המשק בשנתיים האחרונות לא היה טוב. אני מקווה ששר האוצר המושבע ברגעים אלה ממש, יוכל להביא למהפך ולצמיחה, ואז תראו איך התאוריות הכלכליות שלכם לגבי הקשר בין הכלכלה לביטחון, מופרכות. בכל מקרה, אם אתה מסכים שרוב ציבור המתנחלים ישאר במקומו, מה הבעייה עם השקעות בהתנחלויות? ואם אתה חושב שאנו נהיה בשלום עם הפלסטינים, מה הבעיה בסלילת כבישים? אנו נוכל לבקר אצלם ולהשתמש בכבישים שסללנו, או למכור/להשכיר להם אותם, בכסף טוב. נראה לי בכל מקרה דבר טוב.