חופש העיסוק

OrenPhilip

New member
חופש העיסוק

אני עובד במשך 18 חודשים בחברה שנותנת שרותי Outsourcing ללקוח מסוים. הלקוח אצלו אני עובד מעונין לקלוט אותי לשרותיו. בחוזה שלי מול החברה רשום סעיף חופש העיסוק אשר בו מצוין שאני יכול לעבוד אצל הלקוח רק בתום 12 חודשים מיום הפסקת עבודתי. לעומת זאת, ללקוח יש חוזה מול חברת ה- Outsourcing בה אני מועסק, אשר מציין שהלקוח יכול לקלוט אותי לשרותיו לאחר 12 חודשי עבודה (אני עובד 18 חודשים). החברה שלי, חברת ה- Outsourcing מאיימת לתבוע אותי ולהוציא צו מניעה. מה עושים? האם אני מוגן עפ"י החוק?

יש סיכוי טוב שאתה מוגן לפי הפסיקה.

בהנחה שאתה לא מנסה להסתיר דברים מהחברה שהיא המעבידה שלך כעת ובהנחה שאתה לא מתכוון לגנוב ממנה טכנולוגיה ייחודית שלה ולהשתמש בה לצרכי הלקוח (המעביד העתידי), יש סיכוי טוב שלא יהיה ניתן לאכוף עליך את ההתחייבות ל"תקופת צינון". בשנתיים האחרונות כמעט שלא מתקבלות בקשות לצווי מניעה בענייני חופש העיסוק.

צווי מניעה

יוסאריאן - לבקשה לצו מניעה כנגד עבודה אצל לקוח ספציפי ולתקופה של שנה, דווקא יש סיכוי לא רע להתקבל...

אני (כרגיל) חולק עליך.

לדעתי, גם לגבי לקוח ספציפי וגם לתקופה של שנה (העובד חתם של שנה וחצי), אין סיכוי רב להתקבל. אילו היו נותנים לי לבחור, ואילו היה מדובר בשכ"ט זהה, הייתי מעדיף לייצג את העובד ולא את המעבידה.

חופש העיסוק (לבקשת שמחה ניר) ../images/Emo8.gif

החוזה בינך ובין המעסיק, הינו חוזה נפרד מהחוזה של הלקוח. לכן, הדרך היעילה לשחרר אותך מהתחייבותך היא אם הלקוח יודיע למעסיק שהוא דורש לבטל את הסעיף בחוזה שלך, שאחרת הוא יראה בכל הפרת חוזה איתו. ההמשך, אם הסעיף לא יבוטל, תלוי במה שכתוב בסעיפים השונים של שני החוזים.

OrenPhilip

New member
תקדים צ´ק פוינט

1. מה לגבי פסק דין צ´ק פוינט? האם המעסיק שלי יכול לקבוע את עיסוקי לאחר התפטרותי? הרי אני לא מתחרה בו. 2. האם זה שחברת ה- Outsourcing עשתה חוזה אחד איתי וחוזה שונה עם הלקוח (בנוגע לעיסוקי) אינו מהווה הונאה. שכן ללקוח נאמר שלאחר 12 חודשים הוא משחרר אותי ללא כל התחיבות ולי נאמר שיש לי 12 חודשי צינון.

הגבלת עיסוק

תקדים צ´ק פינט היה יכול לפעול לטובתך, לו הגבלת העיסוק היתה גורפת. אבל במקרה זה, ההגבלה מאד ממוקדת והגיונית - רק אצל הלקוח אצלו אתה עובד מטעם המעסיק. לכן, לדעתי (שכפי שראית יש עליה עוררין) יש לתנאי זה תוקף. העובדה שהתנאי אינו מאפשר מימוש תנאי אצל הלקוח, אכן מהווה הונאה, אבל לא כלפיך אלא כלפי הלקוח. לכן, הדרך בה הצעתי לפעול שונה מזו שמציע יוסאריאן.

OrenPhilip

New member
הגבלה ללקוח

עמנואל - בחוזה שלי לא מופיע במפורש שם הלקוח. מה גם שכשחתמתי על החוזה מול החברה הייתי מיועד לעבוד אצל לקוח אחר של החברה. החוזה לא מולי כרגע, מאוחר יותר אני ארשום לך את הסעיף כלשונו.

OrenPhilip

New member
החוזה

עמנואל - להלן הסעיף הרלוונטי בחוזה שלי. סעיף "אי תחרות" העובד מתחייב שלא להתחרות במעסיק, בין במישרין ובין בעקיפין, בין בעצמו ובין באמצעות כל גוף אחר, בין כעצמאי ובין כשכיר. בסעיף זה "תחרות" משמע - לרבות התקשרות בכל דרך שהיא עם לקוח מלקוחות המעסיק. ההתחיבות בסעיף זה תחול כל עוד מועסק העובד על ידי המעסיק ולתקופה נוספת של 12 חודשים מתום העסקה כאמור. ידוע לעובד כי "אי תחרות" הינה תנאי יסודי היורד לשורשם של יחסי הצדדים על פי הסכם זה.

הגבלת העיסוק

כפי שאמר יוסאריאן, בתי המשפט אכן נוטים שלא לאשר תניות המגבילות את חופש העיסוק, וככל שהתניה גורפת יותר, כך רבים הסיכויים לפסילתה. א ב ל במקרה שלך מדובר בתחרות מהותית וספציפית - אתה רוצה להתחרות במעסיק אצל אותו לקוח אליו הוא עצמו הפנה אותך, ובעודך עובד אצל הלקוח מטעם המעסיק.... זו תחרות בדיוק מהסוג שסעיף הגבלת התחרות בה למנוע, ולכן לדעתי אם תתקוף את הסעיף - המעביד יגבר. אני חוזר ומציע לפעול דרך דרישה מצד הלקוח עצמו.

OrenPhilip

New member
צד הלקוח

הלקוח, במקרה שלי, הוא זה שיוזם את נושא העברה לשורותיו והוא אומר שאין לו צורך לדבר עם המעביד מכיוון שבחוזה שלו מול המעביד כבר רשום שהוא יכול לקלוט אותי לשורותיו לאחר 12 חודשים. בנוסף, הלקוח מאיים שאם המעביד יתבע אותי הוא יתבע את המעביד בגין הונאה על כך שחתם חוזים שונים איתו ואיתי. הלקוח גם לא מוכן לחתום לי שהוא ערב לטפל בכל בעיה משפטית שתצוץ מול המעביד. הוא רק אמר לי את זה בעל פה בנוכחות אדם נוסף. האם לחתום אצל הלקוח ולסמוך על המילה שלו? הלקוח מצידו גם מאיים שבמידה ולא אחתום אצלו, במוקדם או במאוחר הוא יאלץ לשחרר אותי בגלל העלויות הגבוהות שכרוכות בהעסקת עובד Outsourcing ולקלוט במקומי עובד חברה שיעלה לו הרבה פחות. הבעיה הזו קיימת אצל כל העובדים של המעביד שלי הנמצאים אצל אותו הלקוח. את כולנו רוצים לקלוט, ועל כולנו מאיימים בתביעה.

עוד הצעה...

אם אתם קבוצת עובדים עם בעייה דומה, אולי תפנו לביה"ד לעבודה בבקשה להכריז על בטלות התנאי לפני שאתם מתפטרים. במצב כזה, ביה"ד יהיה אוהד יותר, ויתן משקל רב יותר לחוזה של המעסיק עם הלקוח. וגם אם תפסידו, העלויות יתחלקו בין כולכם, כך שאין לכם כמעט מה להפסיד.

למעלה