חופש בחירה

הצופה.

New member
חופש בחירה

אדם רוצה לדעת אם יש לו זכות בחירה בחייו. הוא מחליט לבדוק בעברו איך הוא יכול לדעת אם הייתה לו אפשרות בחירה בחייו? נניח עולה בו מחשבה שיכול היה לעבוד בעבודה אחרת משעבד ויכול היה ללמוד משהוא אחר משלמד או אולי לגור במקום אחר משגר בו או נלך על משהו פשוט מאוד לצאת בבוקר ברגע שמאל מהבית במקום ברגל ימין איך אפשר לבדוק זאת אם באמת הייתה לו זכות בחירה? אולי הוא רק מדמיין שהייתה לו? נניח ונגיע למסקנה כי צריך מנהרת זמן כדי לגלות האם היה יכול לבחור אחרת---הרי הזמן חלף ולא ניתן להוכיח האם היה הולך בדרך אחרת משהלך היה מגיע למקום אחר אז זהו שאין מנהרת זמן----ולנסות להוכיח שהייתה אפשרות אחרת זה מחשבה או דימיון אז החופש הוא מהספק שיש אפשרות לבחור וכאשר ישנה דילמה אפשר להתעורר לעובדה שממילא אין לי בחירה ואז אפשר לחזור לרגע ולהיכנע לעכשיו והחופש הוא מהבחירה קרישנמורטי אמר פעם מי זקוק לבחירה? האדם המהוסס או האדם עם הקליר מיינד? ואם הקליר מיינד אין לו התלבטויות אז אינו זקוק לבחירה, אז המהוסס ישאר מהוסס ושום חופש בחירה לא יעזור לו

זו אחת השאלות

בהן התחבטו מיטב הפילוסופים והחכמים בכל הדורות. מהו "הכל צפוי" ואיפה נכנסת "רשות נתונה". אני יכול רק להאיר כאן דבר אחד. ההתפתחות הרוחנית, שמטרתה הארה, היא דבר שאין לנו בו כל זכות בחירה. זה קורה לכל אחד, למעשה לכל דבר, בין אם הוא רוצה בכך או לא. בין אם הוא יודע מזה או לא.

למואל א

New member
אני גם חושב

שכולם בסופו של דבר מגיעים ליעד, הבחירה-בין אם קיימת או לא, זה אם לסבול ולהאריך את הדרך או לעשות את זה בחכמה ונעימות. יכול להיות שגם מה שהאדם יבחר נקבע מראש אבל זה לא רלוונטי. ז"א אם עקב סיבות גנטיות, סביבתיות ואחרות אני בחרתי ללמוד מקצוע מסוים, ובשמים יודעים שזה מה שאני אעשה, זה לא משנה, אני בחרתי במקצוע הזה ואני נהנה או סובל מהבחירה הזו גם אם זה ידוע ונקבע מראש. יש גם עוד תאוריה של היקומים המקבילים, שבעצם כל הבחירות האפשריות מתקיימות ולכן לא ניתן לחזות את העתיד... וגם כאן לא ברור אם יש בחירה או לא, אם אתה יכול לבחור לחיות לפי התסריט הזה או האחר

Mist2

New member
אוקטבה עולה, או יורדת

זה כל ההבדל בין דברים שקורים לבין היכולת לבחור.

ראה את הסרט "כנגד כל הסיכויים" קשור לכך...

סרט חדש עם מט דיימון. ובעניין - אני רואה זאת כך - חופש הבחירה הקיומי דומה לחופש בחירה בין אב לבן, או מאסטר לתלמיד. זו בעצם דרך המבט של פילוסופיית הדאו. יש תוכנית על, אבל לנו יש יכולת לשנותה. השינוי הוא חלק מהתוכנית שמעבר לתוכנית העל. כלומר - נגיד אב ובן - לאב יש תוכניות שהבן ירש את האמפריית העסקית שלו נגיד - טבק. הבן מתפתח מנהל את האימפריה וחורג מהנורמה - הוא מתחיל לעסוק בייצור גבישי סיליקון היברידי. האב אוהב זאת מתומך בו. עם השנים הוא מחליט שאת הטבק הוא מוכר ונשאר עם הסיליקון.....אבוי לאימפריה המשפחתית...תחי האימפריה החדשה. האב מצידו יכול להיות מבסוט כלפי הבן, או לבכות על האמפריה שלו שנמצאת בידיים זרות. לעומת זאת בסיטואציה אחרת יתכן בן אחר, מרובע, חסר מעוף, שימשיך את האימפריה כפי שהיא, ימכור עוד טבק, יעביר את האימפריה לבן שלו וחוזר חלילה. איזו מחזוריות משעממת. אולי בכלל לאחר דור יוציאו את הטבק מהחוק והאימפריה תיפול. ואם נוברים מעט יותר - הרי אם אנו מקבלים את הרעיון שיש מנהל-על, הרי כל "בחירה" שלנו, יכולה להיות עוד חלק מהתוכנית שהוא בנה לנו, בעוד אנו חושבים שיש לנו חופש בחירה. אני מצדד יותר במצב הראשון...של האב והבן שמשפיע. הסרט מומלץ.

neophile

New member
בחיים אין חופש בחירה

אתה פועל כמו חיה - רק חיה קצת יותר מפותחת עם העדפות וסלידות מעודנות יותר שזה מסתכם בלהרגיש טוב ולהמנע מרע , כמובן שבחברה האנושית טוב ורע מתפרס להרבה מקומות מעבר לאינסטנקטיביות . זהו ...לגבי לדעת אם יש לך בחירה חופשית , זה לא נופל מהשמיים השאלה הזאת , קודמת לה שאלה אחרת ...האם יש אלוהים , האם יש אחדות האם יש בורא וכו' אם יש דבר אחד שהכל נובע ממנו אז מה הבחירה שלנו ? מה היא בחירה בכלל בהקשר הזה ? אפשר לפנות מהשאלה הזאת מכל מני מסורות אבל זה פחות או יותר מסתכם ב"האחד הוליד שלוש"

למעלה