חופש או משמעות?

RONY21

New member
חופש או משמעות?

עד גיל 18 חיי ומשמעותם היו לי ברורים ביותר. בתור דתי מתבגר החיים היו לי הרבה יותר פשוטים מאשר אם הייתי סובל את כל אותם שאלות ותהיות קיומיות בתור חילוני. לחיי היתה משמעות ותוכן ברורים מאד, שהוכתבו בצורה די פסקנית מספרי ההלכה האמונה והמוסר, ואני ידעתי שהעולם הזה הוא רק פרוזדור לעולם הבא, ושאנו קיימים כדי לעבוד את ה´. לקראת סוף הישיבה התיכונית התחילו הספקות, אך ידעתי שכשאגיע לישיבה הגבוהה כל הבעיות יפתרו ואמצא מנוחה לנפשי בחיק היהדות. אך לא כך היה. והספקות שהתחילו בישיבה התיכונית רק התעצמו והתרבו, עד שחדלו מלהיות ספקות והפכו לכפירה ממש, והחלטתי לעזוב את הדת, לעזוב את הישיבה, ולעשות את מה שכל בחור בגילי במדינת ישראל עושה ולהתגייס לצה"ל. יכולתי להמשיך ולדחות את הגיוס כשאני על תקן "תורתו אומנותו" מבחינת הצבא, אך לא רציתי לחיות בשקר, ולא היתה לי שום שאיפה לשקר לאחרים. אז באותו היום שעזבתי את הישיבה הלכתי ללשכת הגיוס, חתמתי ויתור על מעמד "תורתו אומנותו" וקבלתי צו גיוס למספר חודשים אח"כ. התגייסתי לשירות קרבי, ומצאתי את עצמי, לא במודע, תחת משמעות חדשה לחיי. שרתתי כחייל פשוט, לא מפקד ולא ביחידה מובחרת, אבל הידיעה שאני תופס חלק ממערך ההגנה של מדינת ישראל אכן נותנת משמעות ותפקיד לחיי. שלא תבינו לא נכון, שנאתי את הצבא, שנאתי את זה שאין לי שום מקום לבחירה משלי, שהכל מוכתב לי ושיש אנשים שמוסמכים ואחראים על חיי, ופשוט ספרתי את הימים בציפיה לסוף, בציפיה לחופש שכל כך ייחלתי לו, חופש שמעולם לא היה לי, מכיוון שעד הצבא הייתי מחויב לאלוהים, ומהצבא אני מחויב למפקדיי. והנה, ספירת הימים הלכה והתמעטה, והנה הימים שנותרו קרבים יותר ויותר אל האפס, והנה החופש מגיע!! אבל בנוסף לאותה הרגשת אושר שציפיתי לה כשיבוא החופש הסתננה לה הרגשה נוראית, רגש שגורם לאנשים חלשים להתאבד, רגש שליווה את החופש המיוחל - תחושת ריקנות איומה. פתאום מצאתי את עצמי ללא משמעות לחיי, יותר חיי אינם כלי לשרת את האל, יותר חיי אינם חומת המגן בין מדינת ישראל לאויביה, חיי ריקים, חלולים, שלי בלבד, אבל מה תועלת בהם?! בשבוע שעבר הגעתי ליחידה שלי להזדכות על ציוד ולהפרד מ"אחיי לנשק" משלושת השנים האחרונות. היחידה שלי בשבוע הבא יורדת לקו בעזה, ואני הולך הביתה. הם ממשיכים במשימתם, ואני, מה עם משימתי שלי? מהי? אולי היא כלל איננה קיימת? באותו יום בערב השתתפתי בחתונה של אחד מחבריי הדתיים, וראיתי את כל אותם אנשים מהעבר, אנשים שנשארו במקום אותו עזבתי. וראיתי אותם רוקדים, ´נהנים מקדושת הרגע´, שמעתי אותם מדברים על מלחמות ה´ ועל קדושת הארץ, וקינאתי בהם. חייהם כל כך פשוטים, עם תוכן ומשמעות, אולי תוכן שיקרי, אבל אולי עדיף לחיות בשקר מאשר לחיות בואקום? האם באמת אין מחיר לחופש, או אולי אני משלם מחיר הרבה יותר מדי כבד? אולי עדיפים חיים ללא חופש, חיים תחת מרות רבנים ופסקי הלכה, או חיים תחת מרות קצינים ופקודות, אך חיים מלאי משמעות, עם מטרה ומשימה, עם עולם הבא ומשהו שבשבילו שווה למות, ולכן גם יש למה לחיות. אני יודע שאני לא הראשון ששואל שאלות כאלה, אבל שאלות אלו באמת מציקות לי, הייתי רוצה לקרוא את תגובותיכם.

שחף -בת

New member
משמעות או נמות

"חיים תחת מרות רבנים ופסקי הלכה,או חיים תחת מרות קצינים ופקודות,אך חיים מלאי משמעות,עם מטרה ומשימה..." אז זה בשבילך "משמעות" -פקודות,פסקי הלכה,אנשים שמחליטים בשבילך החלטות. בשבילי "משמעות" זה תוכן,תכלית-משהו שישי בו הרבה מעבר לפקודה או פסק הלכה. עכשיו המפקד שלך הוא אתה וזה הדבר הכי טוב שיש. אף אחד לא יודע את המטרה שלו פה לפעמים מספיק לדעת שאנחנו פה ואם כבר פה אז נשתדל לחיות בצורה שהכי נכונה לנו ולא לאף רב או מפקד. אני יודעת שאני לא צריכה שיגידו לי מה לעשות כדי להרגיש משמעות או איזו שהיא משימה, מספיק לי להציב מטרות לעצמי ולדעת שהשגתי אותם וזאת ההרגשה הכי טובה שיש. אנחנו יוצרים משמעויות ואולי לפעמים צריך קצת לחפש אותם,הן לא מגיעות אלינו לבד. אולי יהיה לך קצת קשה בהתחלה אבל עדיף ליצור משמעות מאשר לחיות על פי משמעות שיקרית. בהצלחה שחף.

ברוריה2

New member
הגדרה של הדילמה

הי רוני, אני מבינה את השלב שאתה נמצא בו. זה השלב שאתה תופס פרספקטיבה ופתאום מוצא שאתה אולי בעצם לא ממש שייך לכל הקרנבל. גם לי זה קרה בחתונות - שפשוט לא הצלחתי להרגיש "שמחה" כמו כולם. זה פשוט לא הזיז לי ולא הבנתי מה כל הסיפור.אח"כ זה קרה לי בכל אירוע בעל מימד דתי (חגים, תפילות וכדו´) אני יכולה להאריך בזה אבל זה כבר ישמע קצת דידקטי. בעיקרון, מה שאני חושבת הוא שאתה שואל שאלה היפותטית ("מה עדיף??") מכיוון שברגע שכבר שאלת שאלות מהסוג הזה, כבר הנחת את היסודות לידיעה (או שהיסודות הללו היו שם כבר קודם). ומכאן יש לפניך שתי אופציות: 1. ללכת עד הסוף בכנות וביושר עצמי עם השאלות ולבדוק את נושא הדת בשבילך. 2. להחליט שאין לך כח להתמודד עם הקושי("המחיר הכבד" של אובדן המשמעות), וליישר קו עם משהו שאתה כבר לא בטוח שיש לו משמעות בשבילך. תהיה אשר תהיה מסקנתך הסופית, לפחות תהיה שלם איתה ותדע שבדקת. וכן התייחסות לשאלה: "אם עדיף חיים בלי משמעות או" כל מה שתיארת שם- אז התשובה כבר בגוף השאלה ותקרא שוב מה שכתבת: "אולי עדיפים חיים ללא חופש וכו´..."חייהם כל כך פשוטים, עם תוכן ומשמעות, אולי תוכן שיקרי וכו´" אתה לא ברצינות שואל דבר כזה? בפורום של יוצאים בשאלה?? אתה לא שומע שבעצם העובדה שאתה שואל שאלה כזו אתה כבר מודע לכך שכבר אין לך את הברירה? אני חושבת שכל נסיון "להדביק" משמעות שכבר לא "נדבקת" יותר יגבה ממך מחיר אישי. וזה ענין שלך ושל היושר האינטלקטואלי שלך. דרך צליחה! (ובכל זאת יצא לי ארוך מדי..)

חי אדר

New member
האדם מחפש משמעות

השאלה מה עדיף, אינה קשורה כלל לשאלה של אמת או שקר. עדיפות שייכת לעניין האינטרס האישי בלבד. היא קשורה למערך החוויות והרגשות של האדם. בעוד שאלת האמת או השקר, אחוזה וקשורה בבירור שיכלי ארוך ובלתי מתפשר. במציאות, האדם נקלע למאבק בין שתי מחוזות אלו. מאבק זה, הינו תולדה של המורכבות של האדם. באדם יש חלק שיכלי התובע בחינה מקפת וזהירה, ומנגד יש את הרגש הדוחף את האדם למישור החוויתי, לעשות מבלי לחשוב. בנקודה זו, גם למושג חופש יש שתי מובנים. יש חופש מנתינת הדעת אודות משמעות הקיום. ויש חופש מהישתעבדות לזיקי התאוה. כך או כך, נדרש האדם להכריע בין שתי חלופות אלו. לטעמי זהו ההבדל בין בחירת חיי דת, לבין חיים מחוץ למעגלות הדת. הדת דורשת להיות חופשי מרעבון תאותני, בעוד שלילת הדת דורשת ניתוק מנתינת הדעת על כל פרט ופרט בתשומת לב. כך למשל:מה יותר קל מאשר להכניס אל הפה כל דבר מאכל, מאשר להקדים לכך בחינה למדנית אם הדבר כשר אם לאו. ללא ספק דרישות אלו, תובעות נתינת דעת ומידה מוגברת של ריסון. ברי, כי מי שיעדיף את החלופה השניה, ההלכה תצטייר כלפיו כדרישה נוקשה, ומטבע הדברים שיבקש להטיל ספק באמיתת הדבר. ולא מתוך שבאמת ובתמים הוא לובש את כובע חוקר האמת, אלא כדי להשיל מעליו את המאמץ הנדרש ונתבע ממנו. מכל מקום, בסופו של דבר הרשות נתונה, וההחלטה ביד האדם להכריע על איזה משקל ייתן ויכריע את מהלך חייו. אולם בכל הכרעה שתהיה, האדם יחפש משמעות לתוכן לחייו. וכשם שאין הבור מתמלא מחוליתו, כך אין האדם עשוי למלא הכל מעצמו, אלא זקוק הוא, אל משהו מבחוץ למלא את החלל שלתוכו נקרא האדם.

אמר הרבי מקוצק

"עד שאתם שוקלים וטרים על מה שאתם מכניסים לפה, חשבו על מה שאתם מוציאים מהפה" והדברים אמורים כלפי הרמיזה שכאילו "נעלה" יותר הבוחן למדנית את הנכנס לפיו, והנה, מבחן התוצאה מראה, שדווקא "הבוחנים למדנית" את דברי המאכל שלהם, בעצם בוחנים את מערכות הכשרות שלהם, שבתורם שקועות בעיקר בצד בכלכלי של הענין ולא בצדדיו ההלכתיים. ומה דעתך על חופש אמיתי? לא "חופש מנתינת דעת על משמעות הקיום" ולא "חופש מהשתעבדות..." אלא החופש לבחור לעצמך את משמעות הקיום עבורך, והחופש לשלב את הרגש והחוויה באורח חייך כך שהם יתרמו לחיים בעלי משמעות? הדת לא "דורשת להיות חופשי מרעבון תאוותני" הדת התפתחה במשך הדורות כדי ובאופן שתשרת את כוהני הדת.

חי אדר

New member
יפה אמר ויפה כתב

הדברים שציינתה מהרבי מקוצק, מחזקים את העמדה שהצגתי. הם ממחישים היטב כי צריך האדם לשמור על איפוק וריסון, ולא ישחרר לשונו בהתאם לרציותיו. אלא שדברי הרבי מקוצק, מוסבים אל החלופות בתוך מסגרת הריסון. כלומר, במה ראוי יותר להשקיע את המאמץ לריסון. מבחינה זו, איני חולק כלל. והנקודה שהינך מציין היא נכונה כלפי המימסד, אך לא כלפי עצם הדת. הביקורת שציינתה כבר הועלתה ע"י ניטשה והדברים אינם חדשים. ומבחינה זו קדמו כבר הרמב"ם, בפירוש המשנה למסכת עבודה זרה, פרק רביעי. והצעתך לחופש אמיתי, הדברים שציינתי עומדים וקיימים גם לפי הצעתך. שהרי גם כאשר האדם בוחר את הקיום עבור עצמו, ולכך אני מסכים, השאלה היא על איזה חלופה עומדת הבחירה? האם בדרך של שלטון השכל כשיטת שפינוזה, קאנט, או כאשר השכל הופך להיות שפחת הרגש כשיטת יום? יתיר על כן, בל נתעלם כי במסגרת הבחירה של האדם עולה השאלה האם באמת האדם חופשי? האדם נולד לתוך מסגרת מבלי שישאל על כך, וגם יוצא ממנה לא בששון ובשימחה. ואף המוצא האתני שלו נקבע לו, ואף מערך הרגשות קיים בו. וכל אלו משפיעים על האדם ונותנים אותותם בו על אפו וחמתו.ואם כן, כל מה שיעשה האדם לעולם לא יוכל להשתחרר מכבלים אלו. מכאן שהביטוי חופש אמיתי טעון בדיקה ובחינה מה טיבו וטיבעו.

RONY21

New member
ואני חשבתי ....

שאני נמצא בפורום של "יוצאים בשאלה", אנשים שהצליחו לצאת בכוחות עצמם מהמסגרת אליה הם נולדו בעל כורחם, והחליטו ליטול לעצמם את חירותם בידיים. ואמשיל את דבריי במשל: כל בני האדם נולדו לויינים. נמצאים הם במסלול קבוע מראש מעל לכוכב לכת מסוים, נעים בכוח האינרציה, ולא מתרסקים בזכות כוחות משיכה שקולים מהכוכבים הסובבים אותם, וכך הם ממשיכים את חייהם, מושפעים מכוחות חיצוניים להם, ללא בחירה וללא חופש. מקצת בני האדם הופכים חלליות במהלך התבגרותם. מפתחים יש מאין מנוע, מתנתקים מהכוחות הסובבים אותם, ויוצאים לחפש את דרכם במחוזות אחרים. אני רוצה להאמין שמשתתפי פורום זה חלליות הם, ולא לויינים שמסלולם הקבוע עובר גם מעל לכוכב זה של ה"חילוניות", ולמרות שנדמה שהם בחרו את דרכם בעצמם הם עדיין נעים בשל כוחות זרים להם. ובקשר לחופש מתאוות אנושיות, הם לא יתכן אדם אשר שולט ביצריו, וחופשי מתאוותיו מתוך מצפונו הוא, ללא שיהיה מחויב למערכת חוקים (דת = חוק) כלשהי?

giingiit

New member
hmmmmm

נהניתי לקרוא. יש לך סגנון כתיבה יפה. אני מאלו שהפכו לחללית רק שבחרתי בכיוון הנגדי שאליו אתה טס. האם אתה חושב שאדם שאינו מרגיש מחוייב למערכת על כלשהי יוכל בכוח הרצון בלבד להתגבר על תאוות ולשלוט ביצריו? משום מה נראה לי שזה כמעט בלתי אפשרי. אם אין משהו חיצוני ממך שבעבורו הינך מוכן להתאמץ עוד קצת ועוד קצת ולא לוותר כל פעם שקשה, כיצד תוכל להתגבר? חשבתי שאולי אדם תמיד מוכן לעשות הרבה יותר ולהתגבר על הרבה יותר למען מישהו או משהו נעלה ממנו ואחר, משהוא מוכן או יכול לעשות לבדו למען עצמו ובכוח רצונו בלבד. בברכה תמנה

RONY21

New member
לא הבנתי

למה אתה מתכוון שאתה טס בכיוון נגדי, אתה דתי? וכן, אני מאמין שיש בני אדם שיכולים לשלוט בתאוותיהם גם אם זה "רק" למען מצפונם הפנימי ולמען בני האדם הסובבים אותם, ולא רק זה, אלא שבניגוד לראשונים יש בני אדם שלמרות שהם רואים עצמם כמחויבים למערכת מוסר הנובעת ממקורות חיצוניים להם (כדוגמת ההלכה) תמיד הם ימצאו את הדרך לפרש ולעקם כל דבר כרצונם על מנת לממש את תאותיהם. (ע"ע "אבא מפלצת" בעמוד זה).

giingiit

New member
רוני שלום

כן, אני בחורה ובעלת תשובה. שלא תחשוב שלהתנתק ממשפחה חילונית וחברה חילונית זה יותר פשוט מאשר להיפך. אז בעצם שנינו כמו שתי אוניות שנפגשות בים וכל אחת חולפת על פני השניה לכיוון הנגדי יכול להיות שאתה צודק. למען אנשים קרובים ייתכן שכן, ולמען עצמנו, אולי למרות שאני לא מאמינה שבאופן קבוע, אבל מה אם ויתור למען אנשים זרים לנו? האם לדעתך ניתן לשלוט בתאווה ויצרים למיניהם למען אנשים זרים לנו שאולי מעולם לא פגשנו ולעולם לא נפגוש ושלעולם לא ידעו שוויתרנו על תאוות ויצרים למענם? בקשר להודעה על אבא מפלצת, לא הייתי משתמשת בזה כדי להציג תמונה של חברה המחוייבת להלכה, כי הרי ברור שאדם כזה אין לו לא ערכים, לא מוסר, ובטח שאין לו יראת שמיים. לא כל מי שלובש שחור הוא חרדי ולא כל חובש כיפה הוא ירא שמיים ולא כל סוטה הוא כל החברה החרדית. ישנן מפלצות בכל מקום ויש מי שפוגש אותן בחברה החרדית ויש מי שפוגש אותן בחברה החילונית. מאחלת לכולנו שלא נפגוש כאלו מפלצות. בברכה תמנה

זה לא מספיק

ההיצמדות להלכה ולמוריה, אינה מספיקה כדי לייצר אדם טוב יותר, והדוגמאות רבות, וכן "מפלצת ושמה אבא" היא דוגמא גם אם קיצונית, והאמת היא, שעל כל דוגמא של "כשלון" במחנה החרדי התשובה היא: "זה לא בגלל שהוא דתי, אלא למרות זאת הוא נכשל, ומי יודע מה היה אלמלא היה דתי". וכאן אני מסכים לגמרי ומצטרף, אבל ממשיך ומסיק שאין בדת תרופה לחוליים האנושיים, ולכן אין הצבור הדתי טוב יותר, ואין צורך בדת כדי להיות מוסרי, וגם זה לא "קל" יותר להיות מוסרי וטוב למי שבחר להיות דתי. הדבר היחידי שקל זה העובדה שאין הכרח לבחון שאלות ותהיות עד הסוף, תמיד יש איזה רב כזה או אחר להסתמך עליו.... >אתאיסט מעיד על עצמו: יש לי סמיכה לרבנות ובכל זאת אני אדם טוב ומוסרי<

מטאור38

New member
לאט לאט אחי.

לאחי היקר שלום. תראה לפני שאני מתחיל בכלל לזין לך את המוח בתיאוריות מזורגגות של מטאורים, לפני הכל אתה צריך להבין שאתה בתקופה רגישה עכשיו,אתה בתקופה שגם אם לא ההייתה יוצא בשאלה.גם אם לא היו לך שאלות של זהות מזורגגת.ההייתה מסובך דיו.אתה "חיל משוחרר" רק עכשיו אתה יוצא לאזרחי, אחרי שנתים שלוש שטחנו אותך, שלא היה לך זמן בשביל עצמך. להרבה אנשים מין הישוב זו תכופה לא קלה. צריך למצוא עבודה.אולי לימודים? דירה,וחברה יש לך? אז דבר ראשון זה חשוב שתהיה מודע לזה.ולמה זה כל כך חשוב? בגלל כשאנחנו נמצאים בתכופות רגישות, הכל נראה לנו רומנטי. כל העולם נצבע בצבעים של שקיעה.אנחנו נוטים לבכות בקלות.להתרגש משטויות, "אנחנו רגישים".אז לפי עניות דעתי כל מה שהרגשתה בחתונה כל האווירה של "קהילה בעלת משמעות הקדושה ספוגת התוכן" כל זה נגע בך וריגש אותך, רק בגלל שאתה במין תכופה מחורבנת ובודדה שכזו. ואני לא אומר שאין מקום לשאלות: "אולי עדיף לחיות בשקר מאשר לחיות בואקום?האם באמת אין מחיר לחופש, או אולי אני משלם מחיר הרבה יותר מדי כבד?" יש ויש מקום לשאלות אלו ואחרות.אבל אל תשכח שאתה קצת רגיש עכשיו, והשבריריות נורמלית לכולנו. (ועכשיו מאזינים יקרים נעבור לקטע החביב עלי "זיוני מוח") בקשר לכל השאלות: אני מבין את הצורך שלך בגבולות. את ההרגשה המנקרת של הואקום ומרחב האין סופי.אני לא יודע כמה האמת חשובה לך.וכמה אתה מוכן לשלם בשביל גבולות ותוכן.אבל אני יכול להגיד לך איך אני מתמודד עם זה. "לאט" . כן לאט לאט. צעד אחרי צעד.כמו מישהו שמגשש באפלה,כמו גור שיוצא מהמערה החשוכה לשמש המסנוורת, מרחרח מסמן את הטריטוריה שלי. מנסה להכיר את הסביבה הקרובה.למצוא קרקע מוצקה משהוא שאני יאמין בו,את "האמת שלי". וזה נכון שלא חשוב כמה תדע ותכיר את חלקת האלוהים שלך.תמיד שתביט לכוכבים תקבל סחרחורת מהמרחבים. והיו כמה גורים שיחליטו לצאת ולנדוד כי הסקרנות תאכל אותם מבחוץ. והיו כמה גורים שיזדקנו במעלה ההר מביטים בשמים זרועי כוכבים,כי הסקרנות תאכל אותם מבפנים.(והיו כמה גורים שסתם מישהו יוכל אותם) אבל מה אתה ממליץ לחזור למערה החשוכה,המוגנת והחמה. רק בגלל שהשמש סינורה אותך טיפה. רק בגלל שכיבלתה סחרחורת מהמרחב? (ואני לא מדבר על מי שחושב שאלוהים ציוה להישאר במערה)עולם שלם מחקה לך בחוץ.חוויות,אהבות,גילוים.אתה רק בתחילת הדרך. ואני לא אומר שזה יהיה קל.אבל כמו ששבק-ס שרים: הדרך ארוכה ומפותלת, אני נופל וקם, נופל וקם, נופל וקם. אף פעם לא אפסיק ללכת.אני הולך איתן עם ראש מורם. אומרים שאהבה היא רק מיליון לאחד,אומרים שהשמש לא תיזרח עלי. אומרים שאני יפול,אמרים שאני יפחד........... ...... >מטאור הולך נופל וקם <

NOTA

New member
מצא אהבת אמת. ../images/Emo99.gif

מצא אהבה, ופתאום - "מי אני - מה אני" יתגמד. זאת התורה על רגל אחת. ובהרחבה: תחושת "האדם לאן" אופיינית לאנשים רבים בשלב הזה בחיים - בין אם בעבר מילאה את חייהם משמעות דתית ובין אם כירסמו חלזונות מגיל זחילה. מצא לך יעד, שיהיה קצר טווח או ארוך טווח ("עולם הבא" לא נכלל), הנאה מהחיים, שיפור עצמי ע"י לימוד
חוכמות העולם או הכרה באישיותך, שיפור הסביבה ע"י תרומה לסובבים אותך וכיוב´, החיים כבר יזרמו - ואתה איתם. אותה תחושת ריקנות (כפי שכתבו כאן אחדים/ות) היא היא הגורם לאחוזים כה נכבדים מאוכלוסיית העולם להאמין בכוח עליון ובהשגחה פרטית. אם תפרק את יעדי הדת (היהודית - כמשל) לגורמיהם הראשוניים, תמצא שלל עקרונות ביולוגיים של שרידות אישית (טהרה, פרו ורבו) וקבוצתית (קדושת הארץ) העטופים במארג מצוות "אלוהיות". לשם למעשה חותרים כל בני האדם, איש איש בדרכו, ולשם תחתור גם אתה - בלי צורך בדמות המגוננת והמנחה הזאת. אותו כוח עליון נולד במוח אנושי - בדיוק כמו זה המאוכלס בגולגלתך. דבר לא מונע בעדך מלייסד את "הדת" הפרטית שלך, להחליט מה חשוב לך ומה עושה את חייך לשלמים ומאושרים יותר. "חיי הרגע" שהותנית (כרובנו) להאמין בריקנותם, מונעים למעשה ע"י אותם דחפים בדיוק. זה יהיה התוכן - האמיתי לחלוטין - של חייך, לא עוד תרדוף אושר מותנה בעזרת הנחיות שאבד עליהן הכלח. את תחושת השייכות (שהיא רכיב חזק בזהות החסרה שתיארת) תמצא בקרב אנשים חופשיים כמוך ובקרב התא הזוגי שתקים (אולי אפילו מספר פעמים עד שתמצא את המנוחה ואת הנחלה). עד אז - וגם אח"כ - בנה לעצמך עולם פנימי עשיר שאליו תיסוג כשהיקום חונק. איך בונים עולם שכזה? הרי לך מטלה לטווח קצר/ארוך - חקור את מאגר הידע האנושי (כולל כתות יהודיות
) ושלוף מתוכו את הרכיבים המתאימים לאישיותך. זה יכול להיות לוקל-פטריוטיות
ועשוי להימצא במדיטציה טראנסצנדנטלית
- WHATEVER FLOATS YOUR BOAT
. המסע הוא העיקר - הפלגה נעימה!
(אני מתנצל בפני מי שקרא והרגיש כאילו נפל על תרגום ירוד במיוחד של כתבי ילד האהבים של ריצ´ארד באך ופבלו קואלו
)

all

New member
טוב קצת קשה לזלזל בך.

אך ישנו משפט שנכתב כבר בשיר - "אם הייתה לי תשובה אז הייתי חוזר". ובכן אין בי תשובה. ואולי אין שום משמעות לחיי מלבד ויסקי וכמה כלבים וחתולים שהצלתי. ואולי הכל סתם. ואולי אין לי מושג בשביל מה ולמה. אך דבר אחד אוכל להבטיח לך - "בסוף החיים אתה תמות"! וביום בו תמות תעלה למשפט, ובמשפט תשאל למה עשית ככה ולמה ככה. אז אני ככופר וסוטה ונבל ובוגד אוכל לענות - "כי האמנתי בזה"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ואתה תצתרך לענות -"כי ככה אמרו לי"! כן ידידי הברירה היא שלך! התקח אחריות על חייך, מעשיל, דרכיך? או שתעדיף לחיות ע"פ הוראות השטן או האל או הרבי או הקצין בצבא או כל זבל שמרשה לעצמו לחלק הוראות? זה מזכיר לי שיר קצר "מעולם לא הבטחתי לך גן של ורדים"

האהבה

New member
חופש ומשמעות! ../images/Emo41.gif

ולא "חופש או משמעות", כפי שהגדרת את הנושא. אכן, זה קשה, אך אלו החיים. אני מרגישה שאני מעניקה לחיי את המשמעות הגדולה ביותר, מתוך החופש שלי, החופש לבחור את המשמעות האמיתית. אני יונקת את המשמעות מתוך החופש. אם מישהו, לבד מעצמי, היה מעניק לי את המשמעות (ע"י פקודות\מצוות\וכיו"ב--) אזי לא היה לכך אותה משמעות... הגדולה היא להכיר מעצמי, מה טוב ומה רע, מה אמת ומה שקר. (לכל אדם יש צורך פסיכולוגי להישען על משהו או על מישהו, ולכן אנשים נוטים להתפס לדת ולמסגרות שונות, השאלה היא האם זו המשמעות שאתה היית נותן לחייך.)
האהבה

למעלה