חוסר מרץ

חוסר מרץ

ד"ר קרני שלוםן אני חולת MS מזה 11 שנה.מטופלת מזה כשנה בקופקסון. אני סובלת מעייפות, לא במובן של צורך לישון הרבה אלא יותר מהתעייפות מהירה לאחר ביצוע פעילות פיסית, גם קלילה שאדם רגיל כלל לא היה מוטרד ממנה (כמו צורך לעמוד או הליכה נינוחה) ובנוסף מחוסר במרץ והתלהבות. במיוחד בנושא האחרון, לא ברור לי כיצד חסרונו של המיאלין יכול להשפיע בהקשר הזה. האם תוכל להאיר את עיני?

תגובה

מדובר בתופעה מוכרת שקרויה FATIGUE כלומר עייפות גופנית ולא ישנוניות. אין הבנה טובה של התופעה ואין התאמה ברורה בין מידת הנזק במוח או מיקום הנזק לעוצמת העייפות. יש שטוענים כי תופעה זו נגרמת מעליה של מולקולות דלקתיות במוח שקרויות ציטוקינים

תודה רבה, ד"ר קרני

אני מאד מודה על התגובה, ופונה מייד לשאלה המתבקשת - אז מה עושים? הבעייה שלי בהקשר הזה היא שאני מניקה, ולכן התרופות הרגילות (כמו פרוביג'יל) לא מתאימות עבורי (עובר לחלב, ומאד מצמצם את כמותו). מה אתה אומר בהקשר הזה על ldn? קראתי כאן בפורום שעל התרופה עצמה עוד אין מספיק מידע. אבל בהחלט ייתכן שאסכים לסכן את עצמי, כי הבנתי שזה עוזר בדיוק ל - FATIGUE. אבל אני לא רוצה לסכן גם את התינוק. אם כבר אני שואלת על ldn - יש לך מושג מה היא מנסה לעשות. ממה ששמעתי היא שונה מהתרופות המבוססות על אינטרפרון (כלומר כמעט כולן, למעט הקופקסון, אותו אני מזריקה מדי יום), בכך שהן פועלות לדיכוי מערכת החיסון, בעוד שה - ldn מנסה דווקא "לתקן" את מערכת החיסון. אני בעצם חוזרת כמו תוכי על מה ששמעתי, אבל למרבה הצער, גם מבינה בדיוק כמו אותו התוכי. אם לסכם - 1. האם ldn מותר בהנקה? ו - 2. מה אמור ה - ldn לעשות? בתודה מראש, ובברכת שנה טובה ומתוקה - גגג האחת.

תגובה

LDN אינה תרופה מאושרת לטרשת נפוצה , לא בארץ ולא בעולם. העדויות ליעילותה ( בעיקר לספסטיות ועייפות) הינן אנקדוטליות ולא מתוך מחקר מבוקר. לא ידוע לי שניתן להשיגה בישראל. לדעתי גם אין מקום לטול אותה כשמניקים.

למעלה