חומר למחשבה

חומר למחשבה

לא שאני טוען או חושב שמאיר התכוון לכך, אבל יוצא שהשיר "אומרים שבלי" הוא מעין קונטרה ל-"ניגון עתיק" של אלתרמן: *** אם תרדנה בליל דמעותייך, שמחתי לך אבעיר כצרור תבן. אם תרחפנה מקור עצמותייך,אכסך ואשכב על אבן. * אם תאמרי אל מחול לרדת, על אחרון מיתרי אנגן לך. אם תחסר לך מתנת הולדת, את חיי ומותי אתן לך. * ואם לחם תאבי או יין, מן הבית אצא כפוף שכם ואמכור את עיני השתיים ואביא לך גם יין גם לחם. * אך אם פעם תהיי צוחקת בלעדי במסיבת מרעייך, תעבור קנאתי שותקת ותשרוף את ביתך עלייך. *** לשיר יש אופי מאוד קיצוני, הכותב פותר את כל מכאוביה של הנמענת בהקרבה אישית, מתמסרת, רדיקלית... בבית האחרון הוא חושף את פרצופו האמיתי והאובססיבי - שרק לא תעז להיות שמחה או צוחקת, אחרת הוא יאבד את נפשו עליה.
השיר "אומרים שבלי" הוא פשוט ההפך לשיר הזה, כאילו שמו את "ניגון עתיק" אל מול מראה [הייתי קורא לו: "קיתע נוגין" :) ] : ... אומרים שבלי מלחמה אין שלום אומרים שבלי שקר אין אמת אומרים שבלי עוול אין צדק אומרים שבלי טיפשות אין חוכמה ... אך, כמו שאני אוהב אותך אם זה אפשרי לשנוא כל כך זה בכלל לא עושה לי טוב [כבר עדיף להפסיק לחשוב] אך, פחות לא אוכל לאהוב שוב נעים מקיצון אחד לשני (רק שהפעם המעבר הוא מהחיובי אל השלילי, אין פתרון בלי בעיה), ובסוף הפאנצ' חזק כמו של אלתרמן: אם בשביל לאהוב צריך לשנוא (על פי אותו ההגיון) אז בשביל לאהוב אותה כמו שהוא אוהב אותה, הוא צריך במקור לשנוא כל כך, שכבר עדיף לא לחשוב כי זה רק עושה לו רע... חומר למחשבה... ובשביל הרפרנס - ניגון עתיק: http://shironet.gpg.nrg.co.il/songView.aspx?song_id=1248&singer_id=0&song_title=1f18a2 אומרים שבלי: http://shironet.gpg.nrg.co.il/songView.aspx?song_id=111&singer_id=0&song_title=2b18

רפי צבר

New member
סחטיין אחי

אהבתי את האנלוגיה אוהב את שני השירים כל כבוד! (בלאט)

ב"אומרים שבלי"

לדעתי יש מן פואנטה בסוף שאומרת שאם באמת אין בו שינאה ככמות האהבה שהוא רוכש אליה, שהרי אף אחד משפטים הנ"ל אינו נכון. כלומר, כמסקנה, אין זה נכון ש"בלי מלחמה אין שלום" וכו'. ואולי זאת גם הסיבה שאת הבית האחרון מתחיל מאיר במילה "אך". מלבד זאת, אכן אנלוגיה יפה לשירו של אלתרמן.

משחק נחמד בשירים... ועוד...

אולי אנלוגיה גם ל"ווידוי" של אלכסנדר פן: "ושנאתי לך ועד דמע אהבתי וביתינו שמם מחיוך ומצחוק"...

לא יודע אם זה אנלוגי אבל

אבל יוצא, שאם ישנה אישה בשיר של אלתרמן או פן, היא תמיד תהיה סובלת, מושפלת, בוכה, מרודה, מוכה!, נבגדת ועדיין אוהבת. הנה כי כן: חלוצי התרבות שלנו...

לא תמיד אם כי לרוב...

ואין ספק שחלוצי התרבות שלנו לקו לעיתים במיזוגניה קשה. ולצד הבוז הפאטתי שלהם לנשים לקו גם בפטריוטיות חזקה מדי כמעט פשיסטית. זה מה שטסטוסטרון עושה לנו לפעמים. ועם זאת חתם אלתרמן זכות על אחד מני אלפי משפטים אלמותיים: "פתאומית לעד עיני בך הלומות"... אחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

רפי צבר

New member
אבל פגשיה לאין קץ

לא מדבר על אישה ספציפית לדעתי אלא אולי על השכינה או משהו כזה, לא?!

כמו שאמרת, לא ספציפי

זה הכי נראה כמו שיר אהבה/געגועים/כמיהה אל הארץ... אבל זה גם יכול להיות שיר אהבה/געגועים/כמיהה אל אישה [אף על פי שהיא אינה זוכה ליחס האלתרמני המקובל
]

sivans

New member
אמממ....שירים יפים מאין כמוהם אבל .

תמיד אהבתי את השיר אומרים שבלי במיוחד.... רק בהופעה 6 שנים האחרונה גיליתי שזה של מאיר... לפי דעתי השירים לא ממש דומים....כל אחד רוצה להגיד דברים אחרים בניגון עתיק בסוף הוא אומר שהוא שלא ייהיה שהיא לא תיהיה שלו תמיד שלו ורק שלו...אחרת...דרך אגב כל השיר רואים שהאהבה שלו מטורפת משהו....העניין כמו שהוא אומר זה הקנאות... באומרים שבלי....הכותב מהרהר אל עצמו בעניין....של אהבה ושנאה הוא נותן דוגמאות שאם יש משהו -שלום- אז כלומר יש את הדבר ההפוך שהוא מלחמה...(כאילו שהכל ביחס למשהו) עכשיו...לפי דעתי הוא קצת מפספס...כי מלחמה ושלום...שקר ואמת ..רעש ושקט...עוקם ויושר לא וכן...טיפשות וחוכמה...הקיצר 90 אחוז מהדוגמאות שהוא נותן הן לא של רגשות כמו אהבה ושנאה....אני אומר שאין שום בעיה לדעת רק אהבה או לדעת רק שנאה....היחס לא צריך להיות שווה....לכן הוא יכול להיות רגוע הבחור ולחשוב על זה(-: ולא להפסיק.

למעלה