חוט ניילון

bridges

New member
חוט ניילון

גם היום כמו כמעט כל יום יצאתי עם שני הכלבים שלי לטיול בוקר בפאתי יער בית קשת. ממש בכניסה ליער נמתח חוט ניילון בין העצים. במהרה גילינו עדר של פרות רועות ביער. שאלתי את עצמי, מה מטרת חוט הניילון? הרי פרה יכולה לעבור את החוט בלי לשים אליו לב בכלל. בהמשך פגשתי את הרועה של הפרות ושאלתי אותו לפשר החוט. "את איזור המרעה הפרטי שלי" הוא הסביר לי "היקפתי בחוטי חשמל. כל פעם שפרה ניסתה לעבור גבול החלקה היא חטפה מכת חשמל מאוד לא נעימה". "אבל החוטים ששמת כאן אינם מחושמלים" הקשיתי. "כן, אבל הפרות, לאחר שניסו פעם, פעמיים או שלוש למדו שאסור להתקרב לחוטים. הן יותר לא מנסות ולכן מספיק לשים חוט ניילון דק על מנת למנוע מהם לעבור את הגבול." כשהמשכתי ללכת בשביל, נפלה עליי תובנה. מצבי איננו שונה ממצבן של הפרות. גם לי יש גבולות שנוצרו מחוטי חשמל שהושמו בפניי בעבר ויכול להיות שחלקם הינם כבר חוטי ניילון. אני פשוט לא טורח אף פעם לבדוק אותם. היכן הם אותם הגבולות? בדיוק במקומות שאני אומר לעצמי: אני לא יכול משום ש..., אני רוצה אבל... וכו' האם אתם יכולים לראות את הגבולות שלכם? איך אתם מתכוונים לבחון אם הם כבר חוטי ניילון? בהמשך אשתף עוד תובנות מטיוליי בשדות וביער בית קשת. רונן

יודה ב

New member
הקופים

סיפור שונה עם מסר דומה. בניסוי שנערך בכלוב עם 5 קופים. הכניסו כל יום אשכול גדול של בננות. משהתקרבו הקופים לבננות כדי לקטוף, הם מיד קיבלו מקלחת של מים קרים שהרתיעה אותם. כך כל יום הסיפור חזר על עצמו. במהרה החלו הקופים למנוע מחבריהם לגשת לאשכול. אם משהו ניסה לקטוף לו בננה, הקופים האחרים היו תפסים אותו ומכים אותו. אחרי שחדלו הקופים להתקרב לאשכול הוחלף אחד הקופים בקוף חדש . כשהוכנס אשכול הבננות, הקוף הטירון רץ לקטוף לו שלל. מיד קפצו עליו הקופים האחרים ועצרו אותו תוך שהם מפליאים בו מכותם. לאחר זמן מה הוחלף עוד קוף בקוף חדש. ושוב אותו סיפור: כשהוכנס האשכול רץ הקוף הטרי לקטוף מהפרי וכל הקופים קופצים עליו וחובטים בו. אלא שלמרבה הפלא, הפעם הצטרף "לחגיגה" גם הקוף הטרי הקודם. ההוא בלי למעשה לדעת למה הצטרף לחגיגה של המכים. הסיפור חזר על עצמו עד שבהדרגה הוחלפו כל הקופים בכלוב. נשארנו עם קופים שלא טעמו מהחוויה של מקלחת הצוננים למי שמתקרב לאשכול הבננות. עכשיו הוכנס עוד קוף חדש לכלוב ושוב הוכנס אשכול בננות וכמובן, שהקוף החדש זינק לחטוף לו מהפרי הנחשק. מה לדעתכם קרה? כמובן שניחשתם, כל הקופים החדשים-ישנים שלא טעמו מעודם מקלחת צוננים, אבל חטפו מכות, התנפלו על הקוף המסכן והפליאו בו את מכותם. אח, כמה מצחיק? איזה קופים טיפשים ולא מפותחים. לנו זה לא היה קורה! האומנם??? איפה אנחנו עובדים על אוטומט, מגיבים כפי שהורגלנו על ידי התניות חברתיות. הרבה חומר למחשבה. (תודה לאריאלה מורתי בקורס אימון שהציגה בפננו את הסיפור)

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
חיפוש דפוסים

דרך מעניינת לבדוק דפוסים שמנהלים את חיינו היא לבדוק משפטים שאנו אומרים על עצמנו - דברים שאינם עובדות אלא הערכות. לדוגמא – "גובהי 1.70 מ'" הינה עובדה. "אני גבוה" הינה הערכה - דבר יחסי התלוי בנקודת ההשקפה. דוגמאות נוספות: "אני חרוץ", "אני שכחן", "אני אוהב את הילדים שלי". נסו לרשום הערכות חיוביות, שליליות או ניטרליות על עצמכם. מה המחיר של להחזיק בתפיסת העולם המתבטאת במשפטים אילו? גם להערכה חיובית יש מחיר - שווה לבדוק מהו.

למעלה