חגורת הכתפיים

רותםכ

New member
חגורת הכתפיים

שלום. רציתי לדעת אם קיים אבחון סטנדרטי לאיתור חולשה בחגורת הכתפיים אצל ילדים. אם כן, מהו? ואם לא, כיצד מאבחנים? תודה

נענית לאתגר ...

לאאאא אל תתחנני ... הנה משהו ! אז שאלת אם קיים אבחון סטנדרטי להערכת חגורת כתפיים ? אני לא שמעתי ... השאלה היא למה בדיוק התכוונת ? לכח שריר ? לטווח תנועה ? לטונוס ? כי לשאלות האלה יש תשובה - בדיקה פיזיקאלית ... האם התכוונת לאיך מגיעים למסקנה שקיים רפיון בחגורת כתף ? אז דרך תצפית על יציבה בעמידה, בישיבה, בהליכה. תבניות תנועה של גף עליון - היכולת לבצע יצוב פרוקסימלי נכון בעת פעילות דיסטלית - מוטורית עדינה, שיבועים, תנועות נילוות.. בערך ??. התכוונת לזה ?

רותםכ

New member
../images/Emo140.gifתודה

כן קיבלתי התרשמות כללית.. בקיצור הדבר נעשה בעיקר על סמך תצפית. זה מספיק מהימן??

חגורת כתפיים בלי תחנונים

לא לכל דבר יש צורך באבחון סטנדרטי. בעזרת הסתכלות טובה ואם אין נסיון אז לא להתבייש לקבל עוד חוו"ד מקולגה ניתן להבחין בחגורת כתפיים רפה או נוקשה מיד עם כניסת הילד לחדר או לאחר ביצוע מספר משימות ובדיקות פשוטות. באם תרצי פירוט פני אלי באי מייל בהצלחה

renana4

New member
איכות קו

יש לי מטופלת בקופת חולים בת 6 עם חולשה בחגורת כתפיים, רעד ביד ואיכות קו נמוכה מאוד. במפגשים הראשונים התמקדתי בחיזוק חגורת כתפיים ובפעילויות של מוטוריקה גסה. בהמשך הוספתי לטיפולים את החלק הגרפומוטורי, וכן ביקשתי מהאם שתפנה לנוירולוג לבדיקת הרעד ביד (הנושא עדיין בטיפול - פשוט אין תורים).בכל מקרה האם במצב הנוכחי יש דרך לעבוד על איכות קו ירודה כשעדיין יש חולשה בחגורת כתפיים? מספר הפגישות הולך ומצטמצם על פי מה שמקצים בסל. אשמח לקבל עזרה ובהקדם.

איכות קו והרעד

שלום לך. בהתאם להכתבת מספר הטיפולים מצד קופ"ח את עובדת נכון כאשר את משלבת בין העבודה על חגורת הכתפיים והמוטוריקה הגסה לבין העבודה על הגרפומוטוריקה. יש להוסיף לכך עבודה על מוטוריקה עדינה, הפרדת תנועה ומניפולציה של אצבעות. אשר לרעד השאלה היא האם הקו הססני או שקיים רעד ממשי המופיע גם בפעילויות אחרות ואם כן האם גם קיים רעד במנוחה. טוב עשית שהפנית לנארולוג שכן יתכן ומדובר בלקות נוירולוגית ולא בחוסר בשלות ובכל מקרה הייתי מציג את המצב בכתב לקופה בכדי לקבל עוד טיפולים. בהצלחה.

שאלה

שלום רננה, ברשותך שאלה, רק כי ממש מעניין אותי... אם יש רעד ביד וחולשה בחגורת הכתפיים, איך זה עוד משפיע על תפקודה של הילדה? האם רק בתחום הגרפומוטורי? מה עם באכילה, או בתפקודים אחרים? האם גם שם ניכר רעד? תודה וברכה שרון

renana4

New member
לשאלתך שרון

מדיווח האם הקושי של הילדה בא לידי ביטוי בכתיבה בלבד. אך יש לציין כי נתן לי רעיון נוסף ואני אבדוק זאת בעצמי במכון בפועל. יש לציין כי כשאלתי את הילדה אם היא עצמה מרגישה את הרעד, והיא דיווחה שכן. הגננת לא מייחסת לכך חשיבות. אחזור בשבוע הבא כשאדע יותר. תודה בכל מקרה.

fez1

New member
שלום רננה

גם אני מפנה מקרים דומים להערכה אצל נוירולוג בכדי לשלול/ לאמת וכו', ויחד אם זאת מחפשת דרכים להקל או להפחית את הגורם המפריע לתיפקוד הספציפי . ברוב המקרים לא כ"כ הצלחתי , עקב התנאים וציפיות ההורים והמערכת , להגיע למצב בו באופן מוחלט נפתרת בעיית החולשה בחגורת הכתף ( דיברו פה על הערכה מדידה ...) ורק אז לעבור לעבוד על איכות הקו , (שלדעתי אכן מושפעת גם מגורמים נוספים ). הלוואי והיה אפשר לעבוד תוך חלוקה כזו ובהדרגה כזו , אבל לדעתי גם עקב טווח הטיפולים המוצע לילד וגם עקב טיפול משעמם שאינו רב-תחומי - לא יעיל לתת טיפול בתחום אחד בלבד . ולסיום - היו אצלי ילדים שנשארו עם חולשה בחגורת כתף ויחד עם זאת שיפרנו את ביצועיהם הגרפומוטוריים בדרכים שונות .( לדעתי לו קבלו פיזיו'- היה תפקודם משתפר , אך מה לעשות , הקופה לא אישרה ). יחד עם הפנייתך את הילד להערכה נוירולוגית , אני ממליצה על טיפולים נלווים לחיזוק הגו העליון , שיפור תפקודי גפה עליונה והפרדת תנועה תוך השארת מקום באותו טיפול גם לאימונים גרפומוטוריים ותרגולים הדורשים שליטה על קו ( כמו מבוכים , וכו' . יש משחקי מבוך אלקטרוניים והרבה עצות אצל חיה קושניר ). הרבה הצלחה והנאה ( עם הנעה ...) בהשגת היעדים !

פרינה

New member
"חולשת חגורת הכתפיים"-יש דבר כזה?

הדיונים האחרונים שעלו כאן בעניין חגורת הכתפיים עוררו בי אי נוחות. חגורת הכתפיים מורכבת מהמון שרירים, גידים עצמות ומפרקים ומחוברת לשאר הגוף מכל מיני כיוונים, באופן שהופך בעיני את האבחנה הזאת: "חולשה של חגורת הכתפיים" לחסרת משמעות. לא כמקור לבעיה תפקודית ולא כהתוויה לבחירת טיפול. צריך לראות איך הילד פועל. דפוסים ומרכיבי תנועה, קיבועים, מעקפים ופתרונות שלו לכל מיני מצבים, במה הוא מתקשה ובמה הוא מצליח מה הוא אוהב וממה הוא משתמט, ומתוך המכלול לעבוד יחד איתו למקום שיהיה לו יותר קל , נוח ויעיל. נכון. אני מערפלת במקום לייעץ. אבל חייבים להיזהר ממושגים כוללניים שאין מאחוריהם הבנה אמיתית ואינם מובילים לתכלית.

המושג השגור - "רפיון חגורת כתפיים"

מדובר על רפיון \נוקשות בחגורת כתפיים ולא על חולשה (חולשה תאפיין מצבים פתולוגיים יותר). מושג זה הוא מושג מקובל ושגור(ולדעתי לא שגוי!), בתחום התפתחות הילד - מרפאות בעיסוק ופיזיותרפיסטים מתקשרים סביב אותו מושג, המתאר עבודה ביומכאנית לא איכותית של חגורת הכתפיים, תוך השלכות של מצב זה על תפקוד דיסטאלי (מוטוריקה עדינה). בד"כ עם השימוש במושג הזה, תבוא הרחבה על מיומנויות תפקוד ותפקוד כולל. אך מאחר והסכמנו על ה"תפקוד הכולל" , האם יש לנו מושג חילופי מתאים יותר ?

פרינה

New member
לנגה וגם לרננה.

אני הייתי פשוט מוותרת על המושג הזה ואומרת "קושי במוטוריקה עדינה" ומרחיבה על מיונויות ותפקוד כולל. הקביעה , או האבחון המדויק , שיש לילד חגורת כתפיים רפויה,(אני אגב, שמעתי עד היום רק על חגורה חלשה) לא מוסיפים לדעתי בהירות לתמונה כשאנחנו מבקשים לקבוע מה הילד צריך. גננות משתמשות במושג הזה באופן גורף לכל מי שנראה להם שמתקשה במוטוריקה עדינה. התפקיד שלנו לברר טוב יותר מה באמת קשה לילד. האם קשה לו לשמור על בסיס יציב? האם הוא מתקשה לייצב את הזרועות בחלל? האם הוא מתקשה להפריד את תנועת הזרועות והגו? האם הוא מתקשה בתיאום בילטראלי? האם הוא מתקשה לשלוט בתנועות הצוואר והעיניים? ואולי בכלל החולשה או הרפיון נמצאים ממש בכף היד בלבד? ויש כאלה לא מעט, או אפילו במפרק אחד או שניים, או שישנה הגבלה במרכיב תנועה בודד זה או אחר.. וכל זה כמובן עוד לפני שהגענו לעניין התפיסתי וההתנהגותי והרגשי. ולשאלתה של רננה האם להתחיל בעבודה גרפומוטורית כשחגורת הכתפיים עדיין חלשה: נדיר מאוד לראות, אם בכלל, רפיון שרירים שנעלם במהלך טיפול. אנחנו שואפים לחזק את הילד וללמד אותו להשתמש טוב ונכון יותר בגופו, אבל לא נהפוך אותו למשהו שהוא לא. בהחלט, יש לעבוד במקביל לחיזוק המוטורי, גם על מיומנויות, ברמה שבה הילדה נמצאת, עם שאיפה קדימה. גם בגלל הקצבת הטיפולים וגם כי זה הגורם התפקודי שהוא מרכז הטיפול, ובלעדיו , התירגול, ככל שיהיה מדויק ומקצועי, ישאר חסר משמעות. שבוע טוב והצלחה לכולנו.

fez1

New member
פרינה ,

נהניתי לקרוא את תשובתך !

לפני שנחשוב שעלינו על מושג מתאים ..

לצערי לא יכולה להסכים איתך על המושג "קושי במוטוריקה עדינה" כי גם הוא כוללני מדי וכמיל המון מרכיבים, כמו גם בו נעשה שימוש נרחב במקום מושגים אחרים.ובנוסף המושכג עצמו לא מתאר פונקציה או מיומנות תפקוד. אפשר לראות שגננות ואנשי מקצוע אחרים מאפיינים במושג זה "קשיים גרפומוטוריים" למשל. איני רואה סיבה, להתנגדותך להצגת קשיי המוטוריקה העדינה על רקע אותו רפיון בחגורת הכתפיים, כמו על רקע מרכיבי תחושה- תנועה לא איכותיים, חוסר דומיננטיות, או כל מושג שגור אחר (בתנאי שהוא נכון כמובן !) המטרה בסופו של דבר אמורה להיות השגת מיומנות תפקודית, במקרה זה מניפולציות ידניות, עם או בלי כלים שימושיים ...

פרינה

New member
לא התכוונתי להחליף "חגורת כתפיים

רפויה" ב"מוטוריקה עדינה" התייחסתי למשפט שלך:"עבודה ביומכאנית לא איכותית של חגורת הכתפיים, תוך השלכות של מצב זה על תפקוד דיסטאלי (מוטוריקה עדינה)." אם יש תפקוד דיסטאלי או מוטורי עדין, נגדיר אותו במקום לומר חגורת כתפיים רפויה. מהסיבה שכבר ציינתי. למושג הזה אין בעיני משמעות למהלך הטיפול. אני גם לא מתכחשת לעובדה שיש חגורות כתפיים רפויות, אבל אין צורך לאבחן חגורת כתפיים רפויה או לטפל בחגורת כתפיים רפויה, אלא בדברים יותר ספציפיים שהמטופל מתקשה בהם ובגללם. אולי אני מגזימה ונתפסת לקטנות. אבל כשמישהו אומר לי "לילד הזה יש חולשה של חגורת הכתפיים" ורואה בזה מעין כותרת על, אני תיכף חושדת שהוא לא ממש יודע על מה הוא מדבר.

פרינה

New member
תיקון: אם יש קושי בתפקוד דיסטאלי...

ולא אם יש תפקוד דיסטאלי

חגורת כתפיים רפה

למונח חגורת כתפיים רפה יש משמעות רבה. אכן המונח בפני עצמו הוא תיאור מצב שממנו יש לפרט הלאה השלכות אך אין להתעלם ממנו שכן למצב זה השפעה על: מוטוריקה עדינה, גרפומוטוריקה, עבודה בילאטרלית. חגורה רפה שאינה מטופלת סופה שהופכת לחגורה מקובעת ופעמים רבות מגיעה לאחר ההתבגרות למצב של קיפוסקוליוזיס, רבים מהכרסים של הגבר הישראלי ( גם שלי) מקורם בחגורת כתפיים רפה שהפכה לקיפוטית + לורדוזה בגו תחתון ורפיון שרירי בטן . לא קשה לצייר לעצמנו תמונה כיצד הילד הרפה עם חגורת הכתפיים הרפה יראה בעוד25-30שנה. חגורת כתפיים רפה משליכה על כל היציבה והמעברים וניתן לומר שבסופו של תהליך יחד עם גורמים נוספים יכולה להביא גם לחוסר התנסות מוטורית נכונה, סכמת גוף לא שלמה ודימוי גוף נמוך- אכן קפיצה הרחק קדימה אך התפתחות מוטורית והתפתחות בכלל כפי שידוע לכולנו היא נדבך הנבנה על נדבך. אל נא נפתור את חגורת הכתפיים הרפויה כמונח שולי.

fez1

New member
מה שמוכיח , עמי ,

שרבים מאיתנו שייכים לקטגוריה זו ובעיקר בעידן המחשב ... ראית פעם איך מגיב פיזיוטרפיסט , כשמרפא בעיסוק אומר - חגורת כתף רפויה ?

לא יצא לי

לא יצא לי להגיד חגורת כתפיים רפויה לא ליד פיזינוטרפיסט ולא ליד קלינאית תקשורת. איך הם מגיבים?

למעלה