כי זה מקום אישי
כי הכל אישי, כי אין שום דבר שהוא לא באמת אישי, ובתור מי שגדלה בארץ את בוודאי יודעת היטב שנוגעים פה בנקודות שהן אישיות לכל אחד ואחת שגדל בארץ. כי כל אחד היה לפחות עד לאיזה פיגוע או שניים, או הכיר מישהו שנהרג בפיגוע, או היה בצבא או כולם גם יחד, ויודע את הדברים לא סתם ממקור ראשון, אלא ממקור ראשון וכואב, אז גם אם באמת כולנו טועים ותמימים ולא מבינים את המציאות, היה ראוי ליתן מעט יותר כבוד לכל אחד ואחת מהמשתתפים בדיון ולא לבטל בסופו של דבר את הכל בכך שכולנו חסרי הומור פתטים... זה מעט חורג מתרבותיות כפי שאני מכירה אותה.
אז כן - זה בנפשנו, ונראה לי שכל אחד ואחד מהמשתתפים בדיון הזה (חוץ ממך ומכריס כנראה) מרגיש שזה בנפשו, וחי את הקונפליקט בדרך זו או אחרת, בין אם הוא חי בארץ ובין אם בהולנד או בבלגיה או כל מקום אחר... לא ראיתי מישהו שכינה מישהו אחר בשם גנאי כלשהוא, למעט כריס שהגדיר את כולנו כפתטים וחסרי הומור, וזה אחרי שהוא כבר הצהיר שאנחנו עם שתלטן, קולוניאליסטי, נוטה לאונס ורצח ועוד כמה האשמות שונות... ובאמת, כפי שאמרה סמאאק, התגובות פה היו מאוד מאופקות.
האמת שבכנות, חנה, צר לי על כך שאת מוכנה לזרוק את כל הדברים שגדלת עמם בצורה כל כך חד משמעית ולהתעלם משורשייך... נכון, ישראל לא מושלמת, גם הולנד לא - ולכל אחד הסיבות שלו להגירה, אבל, זה עוד לא נותן לאף אחד מאיתנו זכות לירוק לבאר ששתינו ממנה לא מעט שנים, ולהתכחש לחלוטין לעברנו ולמוצאינו - גם שונאינו לא יסכימו לעשות זאת (וראי את ההיסטוריה, אפילו זו של אירופה, במאה העשרים... לא כל כך מזמן - הצוררים הגדולים ביותר לא התעניינו במה מאמינים היהודים או מה הם חושבים או איך הם מרגישים... הדבר היחידי שהם בחנו היה מוצא, וזה הספיק כדי לחסל ששה מליון) -
נאמר כבר על ידי חכמים ומלומדים ממני - בגרסאות שונות - מי שמתכחש לעברו, אינו יכול לחיות את עתידו.
עדיף לכן אולי, לקבל את העבר, להבין מאיפה באת ולנסות אולי לתקן הלאה, אבל לשם כך, אין צורך לבטל את הכל ולפסול בצורה כה גורפת, כך הולכים לאיבוד בדרך מורשת וערכים יקרים מאוד, יחד עם הדברים הפחות נעימים לנו.
שיהיה שבוע טוב ובהצלחה בדרכך החדשה (או הישנה)