חבריי היקרים,

חבריי היקרים,

היום זרועי חוררה ומגופי נשאבו מספר לא סימפטי של מבחנות דם, בין היתר לבדיקה חוזרת של המחלה האהובה עלינו כל כך. היות שגם ככה ברור לי שהבעיה היא עם הקמח, אני מתחילה כבר עכשיו (או אם נדייק - חוזרת) בדיאטה נטולת גלוטן. הבעיה היא, שאני הפעם רוצה לעשות את זה כמו שצריך ובלי למצוא את עצמי מורעבת וחלשה, ואז לטרוף דברים אסורים כי אין משהו אחר אכיל ומזין, ולהרגיש עוד יותר רע. הדפסתי עבור אמא חלק מהמתכונים הנחמדים שהבאתם, שהם באמת נשמעים טוב אבל את רובם נאלצתי לפסול בגלל נוכחות מאסיבית של מוצרי חלב (אם כי יש מצב שזה יעבור לי, כשהרופא יחזור מהחופש שלו אני אבקש את הבדיקה שדניאלה דיברה עליה). האם מישהו ממנסי המתכונים השונים (סביוני/ליאור/limim/אמא של אלפקה ניסה פעם את אחד המתכונים עם גבינת עזים או כבשים? מישהו מהמבינים יותר בבישול יוכל אולי לחוות את דעתו בנושא? האם למשל בבורקסים ובבויקוס האפשרות הזאת תהיה פרקטית וטעימה (או לפחות אכילה)? דניאלה - מה את אוכלת בדרך כלל? והאם נדמה לי או שרובם המוחלט של המתכונים עתירים בשומן? אני מתכוונת לפנות בקרוב לדיאטנית ולעמותה, אבל בינתיים מסתמכת עליכם שתוכלו לעזור לי... ורזניק - במתכון שהבאת ללחמניות היה חסר פירוט לגבי הכמות של המים (אני לפחות לא הבנתי). אשמח להסבר! ו-תודה

אמא של אלפקה ../images/Emo9.gif

בעצמה רגישה לחלב (במקרה שלה רגישות לחלבון חלב ולא אי סבילות ללקטוז), ולכן בכל המתכונים שהיא עושה אין חלב בכלל. איפה שצריך, מחליפה בחלב סויה או חלב קוקוס וזה יוצא מצוין! כך בעצם יוצא שכל מה שהיא מכינה עבורי, הוא גם נטול גלוטן וגם נטול חלב - אז המשימה בהחלט אפשרית. אגב אם תגלי שהבעיה שלך היא אי סבילות ללקטוז ולא רגישות לחלבון חלב, אז יש סיכוי טוב שהבעיה תפחת ואפילו תעלם במהלך השנה הראשונה של הדיאטה, ובנוסף לאי סבילות ללקטז יש פתרון פשוט בצורת כדורי אנזים לקטאז שניתן לקנות בכל בית מרקחת, ונוטלים ביחד עם הארוחה המכילה חלב. אז אולי הכדורים הם לא פתרון לארוחה חלבית מלאה, אבל בהחלט טובים במקרה שאת צריכה איזה תבשיל שמכיל משהו חלבי.

הכדורים לא עזרו לי יותר מדי

אבל כרגע לא ממש ברור מה יש לי... אולי יש לך מושג ואם לא תשאלי בבקשה את אמא שלך - מה זה "קסנטן גאם" שמופיע במתכון של הלחם בטטה, שאמא שלי מאוד התלהבה ממנו אבל גם לה וגם לי אין מושג מה זה... היא הולכת לבשל הרבה בימים הקרובים... מסכנה, אני לא מפסיקה לעשות לה בלאגן...

זה מן משפר אפיה כזה

אני חושבת שיש עוד סוגים של משפרי אפיה. לגבי מה הם עושים ואיפה אפשר להשיג - אחכה שאמא שלי או שאר הבשלנים ייכנסו... אני מאוכלי החינם

עינית

New member
קסנטאן גאם../images/Emo35.gif

אני לא ממש יודעת מה זה למען האמת. הוא מוגדר כמשפר את הלישה והאפיה, אבל אני חושבת שגם ביצים, בעיקר החלבון, עושים בערך את אותה עבודה - לחבר את החומרים. הקסנטאן צריך לעשות את פעולת הגלוטן שחסר בכל הקמחים המותרים לצליאקים. פעם הייתה לי קצת אבקה על האצבע ובקושי ירד במים. חשתי שיש בו תכונת דביקות רבה. אמרו לי שמספיק גם רבע כפית לכיכר לחם. ללחם במכונה אני תמיד מוסיפה, ולעוגות ולחמים לפעמים שוכחת, כי אני עושה מתכונים רגילים וממירה חומרים, ושם לא מוזכר כמובן הקסנטאן. גם המאפים שלא שמתי את האבקה יצאו טובים, לדעתי. מסקנה? עוד אין לי.

אוקי...

אז אפשר להכין את לחם הבטטה שלך גם בלי זה? ולגבי הלחם - הבאתי לאמא שלי מתכון מהפורום ללחם בסיסי שהביאה מישהי בשם ליהי, ואמא שלי ביקשה לשאול באיזו תוכנית אפיה כדאי לעשות את זה. אני אשלח לה מסר, אבל מאוד אשמח אם תגידי לי באילו תוכניות אפיה את משתמשת. את מעבירה אולי סדנאות בישול ואפיה לצליאקים? אני שוקלת לשלוח את אמא שלי להשתלמות אצלך (איזו מפונקת אני...)

עינית

New member
ועוד תוספת - פייברקס

אלו סיבים תזונתיים ללא גלוטן, ולדעתי חשוב להוסיף אותם למאפים. בעיקר למי שאוכל מאפים בעיקר מקמח מרמולייט ולא אוכל מספיק ירקות ופירות. הסיבים מאוד חשובים לפעולת מעיים תקינה. אפשר גם להוסיף לסלט, למרק, לקציצות. את הסיבים ואת הקסנטאן קונים בחנויות טבע. חלב הקוקוס במרקים מאוד טעים לדעתי. כדאי לנסות בחורף. הוא מאוד מקובל במרקי ירקות במזרח, ובסיר גדול לא מורגש טעם הקוקוס במיוחד, אבל הוא מעדן ועושה "טעם קטיפתי" או מה שנקרא "מוקרם" למרקים, במקום שמנת.

עינית

New member
../images/Emo24.gifבובה יקרה../images/Emo140.gif

האם החלב אצלך משפיע במעיים? - אז את צריכה להמנע מלקטוז, ואולי אחרי ההמנעות מגלוטן זה אולי אפילו יעבור? גבינות עיזים וכבשים וכמה מוצרי חלב יכולים שלא להשפיע עליך לרעה, אבל את צריכה לנסות ולהרגיש. אני נמנעת מכל מוצרי החלב, הרגישות היא לחלבון החלב, והבעיות הן "בכניסה" ולא "ביציאה". גם חלב עיזים לא טוב לעניין זה. ויש תחליפים - בינתיים בעיקר לעוגות ובישולים. הרי עוד אין בורקס מבצק עלים ללא גלוטן! והתחליפים שלי - חלב סויה, שמנת טופו, מעדני סויה - וכדאי שגם יהיה לך טעים. אז צריך לנסות אחד אחד. וכמובן מרגרינה (איפה שחייבים) במקום חמאה. והתחליף הכי חדש לי - חלב קוקוס. מצוין למרקים, לפודינג אינסטנט. השבוע אנסה בעוגה, לדעתי יוסיף טעם קוקוס טוב לעוגות שוקולד. יחסי הכמויות - כמו חלב רגיל. בעוגות אפשר גם מיצי פירות במקום חלב.

תודה רבה ../images/Emo47.gif

אני צריכה לבדוק ברצינות את העניין של החלב - בינתיים זה אכן משפיע במעיים אבל לא רק (גם על הסינוסים, שזה מטריד לא פחות). כבר שנים שאני ניזונה ממוצרי סויה, רק שלצערי חוץ מלקפה ולשיקיים הם לא ממש משמשים תחליפים למוצרי חלב - נתנו כמה מתכונים נחמדים לבורקסים ופיצות, שבאופן מובן מכילים גבינות. חשבתי אולי לנסות עם גבינות עזים, אבל זה לא תמיד מתאים (במקום גבינות מלוחות אולי, אבל לא במקום צהובות). קוקוס אני לא ממש אוהבת, אבל בינתיים מסתדרת עם חלב סויה. לגבי משפר האפיה שאת משתמשת בו בלחם הבטטה (שכחתי את השם) - איפה אפשר להשיג אותו? יש מצב שבחנות טבע רגילה יהיה אותו?

daniela21

New member
גבינות עזים עדיין מכילים לקטוז,

בגבינה צהובה כבר יש פחות. אני משתמשת בסויה, אבל רק כשאני שותה בחוץ. במקום גבינה לבנה יש את ממרחי הטופו של משק צוריאל (יש אותם גם בטעם טבעי, עם זיתים, עם עשבי תיבול ושום שמיר). כתחליף לשמנת או גבינה לאפיה יש את השמנת מטופו, שכחתי את שמה שמתאימה כתחליף למאפים המצריכים גבינות או שמנת. הכדורים אמורים לעזור רק אם יש רגישות ללקטוז וגם אז, יעילותם גבולית ביותר (עד כה לקטוקל הכי עזר לי, וגם זה כששתיתי משקה עם חלב סויה ואבקה חלבית). אגב, למישהו כאן יש ניסיון עם משקאות בבתי קפה כמו הקופי בין? אני רוצה לדעת אם אפשר את האייס בלנד שלהם..

אייסים לא ניסיתי

אבל אני שותה קבוע בארומה ובמקומות אחרים קפוצ'ינו מחלב סויה, ולפי מה שראיתי הם מאוד מקפידים על הפרדה בין הכלים של הסויה לאלו של החלב הרגיל. גם באוניברסיטה אני מביאה את החלב שלי והם מקציפים לי בכוס, ומוסיפים אספרסו. אבל... חשוב תמיד לוודא שאכן שמו
והכינו לך עם סויה - קרה לי פעם בבית קפה שהייתי לקוחה קבועה שלו, שהעובד ריחף והכין לי קפה עם חלב רגיל, והתוצאה הייתה איומה (וזה עוד היה לפני מבחן). הוא התנצל ואמר שהתבלבל (באתי למחרת לצעוק עליו), אבל לי זה לא עזר. מאז אני לא פוקדת את אותו מקום וכל פעם שואלת ומוודאת בפנאטיות שמה שהגישו לי זה אכן חלב סויה במליון %. ותודה רבה על המידע לגבי הגבינות! אני אנסה באמת (אמא תנסה ליתר דיוק) להכין את המאפים והבורקסים המדוברים עם הגבינות והשמנת מטופו.

אייסים למיניהם

ברב בתי הקפה מכינים אותם מאבקה כלשהי, ולפעמים מכילה גלוטן. (זה המעט שהספקתי ללמוד בשתי משמרות שעבדתי בקפה הילל
) כדאי לברר.

daniela21

New member
נכון, האבקה חלבית,

אני אזמין את המשקאות עם חלב סויה ואקח את כדורי הלקטוקל (בגלל האבקה החלבית). השאלה היא אם האבקות הללו מכילות גלוטן..

ליאורט1

New member
לא לדאוג, פשוט לעשות

היי, אני לא אכתוב על מתכון ספציפי או משהו כזה, כי אני לא כל כך מבין ברגישויות לחלב או לקטוז. מה שאני כן יכול להגיד זה שלא צריך לפחד ופשוט לעשות, לי יש גם סוכרת נעורים וגם צליאק ומאז שאני חולה בשתי המחלות אין מתכון אצלנו בבית(ולא רק אצלנו בבית) שלא עובר שינוי מקצה לקצה. בתור חולה סוכרת אני חייב לשמור על המשקל, השומן, הכולסטרול, סיבים, ויטמינים וכו וכו ואני משתדל להימנע ממוצרים שמעלים לי את הסוכר ולא "תורמים" לי מבחינת שובע ביחס לפחמימות, למשל כשאני אופה לחם אני לא מוסיף חלב. בקיצור מה שאני מנסה להגיד זה שפשוט תקחי מתכונים שניראים לך טוב או דברים שאת אוהבת ותשני אותם, למשל אצלנו בכל פעם שיש איזשהי גבינה עתירת שומן היא מוחלפת בקוטג' חצי אחוז, בארוחות משפחתיות דודה שלי מכינה לי גרסה רזה של חלק מהדברים ואפילו מכינה לי עוגות וכל מיני דברים. בקיצור למרות שעל הנייר אני די מוגבל מבחינת מה שמותר לי לאכול אני עדיין מסתדר, פשוט צריך לעשות, להכין מה שרוצים ולשנות מה שצריך לפעמים זה יצא לא משהו אבל בדר"כ אני יוצא מרוצה לא לדאוג...

למעלה