זרמים בים התיכון.

norulz

New member
זרמים בים התיכון.

מצאתי לאחרונה מקור לתחזיות זרם שעתיות בים התיכון והופתעתי לראות גם את עצמת הזרמים בקרבתנו (עד קשר אחד) וכן את קצב ההשתנות שלהם. עד כה חשבתי שפרט למעברים כמו מסינה וגיברלטר הזרמים די זניחים! כנראה שצריך לתת להם יותר כבוד ושיקול בתכנון מסלולי שייט. כעת אני מבין קצת יותר טוב למה כל פעם שאני חושב שאני אחלוף את פאפוס אני מגיע לאקרוטירי

רצף התמונות מראה את השתנות הזרמים בקפיצות של 6 שעות. החיצים העבים מייצגים בין 0.5 קשר ועד ל- 1 קשר.

מלייקה91

New member
זרמים בים התיכון

במבט קרוב נראה שמערכות הזרמים משנות את מיקומם מעט מאד בזמן של יממה וזה די נורמאלי לזרמים בים. העוצמה משתנה קצת יותר.
האם המקור למפות אלה מוסיף פרטים לגבי שינויים בטמפרטורת המים או צבעם.
כלומר קצת יותר פרטים לזהוי התופעה בעת שיט באזור הזרם.
מי שמכיר את זרם הגולף באוקיאנוס האטלנטי יודע שיש כמה סימנים לזיהוי מקום הזרם כגון:שינוי מהותי בטמפרטורת המים, שינוי צבע לטורקיז עמוק ועננים מעל לזרם כשבשאר האיזור השמים בהירים.

norulz

New member
קשר לטמפ' פני הים

אכן נראה שמיקום הזרמים יחסית קבוע והשינויים הם בעצמה ובמקומות מסויימים כגון החוף הספרדי יש היפוכי כיוון כל כמה שעות. Copernicus Marine Environment Monitoring Sevice מפיץ גם מדידות טמפ' של פני הים ברזולוציה מאד גבוהה. הסתקלתי ולא ראיתי התאמה לזרמים. לדעתי זרם הגולף הוא אירוע הרבה יותר משמעותי בקנה מידה שלו והוא מלווה בשיוניי טמפ וצבע ברורים.

זה הקישור ל CMEMS. אפשר לצפות שם בתוצרים שלהם online. את נתוני התחזית של הזרמים בים התיכון (4 ימים קדימה) אני מכניס כעת לתוך קבצי הגריב של openWRF כך שהם כעת נגישים ושימושיים גם עבור אפליקציות Weather Routing.

שלמה532

New member
זרמים בים התיכון

בהפלגתי מקסטל הוריזון ב11 לאוגוסט בבוקר לכוון קפריסין, ניתקלתי בזרם של בין 1 ל1,3 קשר בפרצוף, דבר שמאמת את ההודעה הנ".ל
אשמח לקבל מקור לזרמים בים התיכון.
שלמה גולדמן

norulz

New member
מקור לנתוני זרם

שלום שלמה,
אפשר למצוא נתוני זרם שעתיים למשך 4 ימים בקבצי הגריב המופצים בקישור הבא
http;//openskiron/he/הורדת-גריב-wrf
ניתן לצפות בתוכן הגריב בתוכנת zyGrib, בתוך תוכנת ניווט openCPN, באפליקציה SailGrib WR ועוד. התמונות בפוסט הראשון של השרשור נעשו מתוך zyGrib.

המקור של נתנוי הזרם הוא ממודל NEMO המורץ ע"י Mercator-Ocean והמופץ מתאם האיחוד האירופי בחינם ע"י Copernicus (בפורמט NetCDF).

מה שמרגש במקור חדש זה זו ההזדמנות לצפות בשינויי הזרם השעתיים שהם מאד משמעותיים. אטלס זרמים הראה עד כה את מיקום הזרמים ואת הערכים הממוצעים שלהם אך מסתבר שיש מחזוריות של בערך יממה בעצמות כך שאפשר להתאים זמני הפלגה או נתיבים כדי לא להכנס דווקא לשיא הזרם הנגדי.
דיויד

zina71955

New member
לשלמה ידידי וכל השאר שבערוב ימיהם גילו שיש זרמים בים התיכון

אז - כן. למעט הזרימה הידועה והקבועה מגיברלטר מזרחה לאורך החופים הדרומיים וכן השפעות של גובה פני ים וכרית באזורי המיצרים השונים בים התיכון יש זרמים ותת זרמים בכל האזורים בים התיכון. תנועות סטטיסטיות/תקופתיות שלהם אפשר למצוא בפילוט בוקס של האדמירלטי. אלא ש ..... תדירות השינויים בזרמים אלו גדולה יותר מאשר תדירות השינויים במשטר הרוחות. מה שיש לפנינו דומה ל Weather Routing שהוצג לפנינו לפני זמן קצר. כלומר - אם הדיווח הוא לא on line מהשטח, ולהערכתי הוא לא כזה, אזי, החיזוי הוא מפוקפק מאוד. כפי שמי שהציג את נושא "מיסלול על פי מז"א" הודה. זה לא לים התיכון.
אז, כמי שעבר את הים התיכון criss, cross, up side down and inside out עשרות רבות של פעמים במהלך 60 השנים האחרונות, הייתי לוקח את הנושא הזה בהרבה מאוד זהירות ולא מייצר ציפיות של "ובאה גאולה לציון"..

norulz

New member
אולי לא הגאולה לציון אך יש בהחלט ידע חדש ועדכני בנושא ...

...זרמים בים התיכון שלא היה ידוע לפני מספר שנים. מה שהשתנה זה רמת המעקב אחרי זרמים מאמצעות מכ"מ לווייני הן בתדירות הכיסוי והן ברזולוציה. זוהתה בודאות תופעה של שינויים די משפמעותיים על ציר הזמן בקנה מידה קטן. נעשה מחקר על נושא זה באזור הבליארים באמצעות מדידות מכ"מ. מה שמצאו זה שיש שלשה משפעיים על התופעות התנודה התדירות:
  1. יש במידה קטנה של השפעה חצי יומית שנובעת מגאות ושפל.
  2. יש השפעה אינרציאלית שמחזוריותה 19 שעות והיא משפיעה מאד על המערבולות הרבות שקיימות (זרם מעגלי) וגורמת להופעתם וגם להעלמותם במזוריות.
  3. רוב ההשפעה היא בעלת מחזוריות יומית והיא נובעת מתופעות מז"א מקומיים שיש להם לרוב מחזוריות יומית.
מה עוד התחדש?
הופיע רק בעשור האחרון מודלים ימיים שמאפשרים (בעזרת הנתונים הלווייניים) לתת תחזית של מספר ימים ברזולוציה שעתית. מודלים אלה עבור תהליך ממושך של אימות הם הוכיחו את אמינותם.

יש עוד!
האיחוד הארופאי אשר מתקצב את המחקרים ואת הרצת המודלי החל להפיץ את הנתונים בחינם ולכן הנגישות למידע גדל משמעותית.

מה זה אומר בשבילנו?
צריך קודם להודות שהתקדמנו מעידן שבו כל מה שידענו על זרמים זה היה ממרשם גס בפיילוט בוק או מתוך אטלס זרמים ברזולוציה עונתית. (בדיוק כמו שהפסקנו לכתוך מכתבים בכתב יד דרך דואר ישראל). יש לנו כעת מפת זרמים חיה שמראה למשל, מתי ה"נהרות" שביננו לבין יוון זורמים חזק ומתי הם אינם זורמים חזק.

גם אם אנחנו לא משתמשים בתוכנת Weather Routing בשביל להגיע לרודוס אנחנו עושים זאת בראש על סמך תחזית הרוחות ומחליטים מה הנתיב המועדף. כעת אפשר להכניס את הזרמים למשוואה - לא בגלל שגילינו שיש זרם אלא בגלל שיש תמונה הרבה יותר ברורה שלא הייתה כלל קודם.

להלן רצף תמונות במדרגש של 3 שעות לתמונת הזרמים בימים אלה. שווה לדפדף ולהראות את ההשתנות.

"ירצו - יאכלו... לא ירצו - לא יאכלו!"

zina71955

New member
אתה עצמך כתבת שעד שגילית את המקור החדש היית בדעה שהזרמים

בים התיכון (למעט המיצרים הידועים) הם זניחים. אינני יודע כמה זמן אתה מפליג (או שלמה והאחרים שנכנסו לשירשור זה) בים התיכון. אני גיליתי את משמעויות הזרמים במזרח הים התיכון לפני 60 שנהכשעבדתי ב"שדות" הדייג של תורכיה. ומאוחר יותר בכל הים התיכון.. נתקלתי בזרמים של עד 2-3 קשר במקומות שונים. כלומר, למיטב הבנתי זו תופעה שאמורה להיות ידועה לכל מי שמפליג בים התיכון . זה לא חדש. החידוש הוא בנגישות/טיב המידע העומד לרשות הכלל. משום כך ה"הפתעה" שלכם לא מובנת לי. ובכל מקרה, רק הניסיון של השימוש במידע הזה יוכיח את אמינותו. ובינתיים צריך להשתמש יותר בראש מאשר במחשב. הסכנה היא שכאשר מרבים להשתמש במחשב השימוש בראש מתאבן.

norulz

New member
ההפתעה איננה בקיום זרמים אלא...

...אלא בהתנהגותם התנודתית. אני מודה שלמדתי משהו חדש (אחרי שלושים שנה של הפלגה ברחבי העולם ובמיוחד בים התיכון). הזרמים תמיד היו שם והיו מוכרים אך ההתייחסות (לפחות שלי) הייתה לתופעה אזורית פחות או יותר קבועה - "מערבה לאורך החוף התורקי / מזרחה מדרום לקפריסין / צפונה לאורך החופים שלנו"

מה שאני חש כחדש זו העובדה שהתופעה משתנה מאד בפרקי זמן קצרים במיוחד בעומצת הזרם בין אפס קשר לקשר וחצי וכל זה ניתן לחיזוי. לא צריך מחשב! כמו שציינת המוח יודע לעבוד, אבל צריך להזין אותו בנתונים ובידע.

יש ידע חדש ונתונים זמינים. השימוש בהם הוא כמובן בחירה אישית

zina71955

New member
מאחר והמשתנים בזרימה הלא קבועה בים התיכון הם רבים הקביעה שלך

שהם ניתנים לחיזוי מבוססת על מה שקראת לאחרונה ולא על השוואה עובדתית בין החיזוי למה שבפועל קרה. אז כימאי מעשי הייתי מסייג זאת ב Remain to be seen .עם זאת, טוב שיש את הכלי הנוסף הזה במיכלול הכלים העומדים לרשותינו. אלא שכמו כל כלי צריך להשתמש בו בשום שכל. אגב, weather routing בים התיכון אני לא עושה לא בראש ולא במחשב, למעט תיכנון מועד ההפלגה בהתאם לתחזיות. וגם זה לא מושלם. הים התיכון מספק לי אפשרויות שינוי מסלול בהתאם לשינויי מז"א. ולא פעם נעצרתי בפיסורי ביי, או שיניתי מסלול לקמר או לאלניה, שלא לדבר על שינויים בין האיים בים האגאי/יוני. לא פעם אני פוגש שייט שהגיע למקום כלשהוא וסיפר על כך שעבר ים קשה ונחבט כהוגן כדי להגיע לאותו מקום. מדוע לא שינית מסלול ליעד אחר כדי להתנהל יותר בנוחיות במפרשים ולא לסבול על מנוע? אני שואל. האפשרות הזו לא עלתה במוחו. אז כלים לחוד ומוח לחוד.

שלמה532

New member
זרמים בים התיכון

אילן שלום,
הזרמים אינם הפתעה,אבל חיזוי של עוצמתם חדש בשבילי,ואם אוכל לקבל תחזית עדכנית לפני הפלגה ,יכול לעזור .

zina71955

New member
שלמה. מערכת הזרמים בים התיכון די ידועה ונמצאית בספרות

המקצועית. חיזוי של זרמים משתנים הוא אכן החידוש. והוא נמצא עדיין בחיתוליו. אז, ספרו לנו בהפלגותיכם הבאות מה היה המצב בשטח לעומת החיזוי. לעניות דעתי רמת הדיוק בחיזוי כזה נמוכה בהרבה מאשר רמת הדיוק שבחיזוי הרוחות.

zina71955

New member
ולסיום - אין כמו מורפי

Every body should beleive in something - I beleive I'll have another drink

שלמה532

New member
זרמים בים התיכון

דוד,אשמח באם תוכל ליצור איתי קשר טלפוני בכדי להדריכני(אולי בפגישה) את השימוש לקבלת תחזית הזרמים.
שלמה -0522795533

למעלה