זרימת פעילות

noaaaa

New member
זרימת פעילות

הייתי שמחה לשמוע מה יש לכן לומר בעניין, במיוחד לאלה שפועלות בגנן בשיטה זו.

אני,כאמור, גננת משלימה בשני גנים עירוניים, גילאי טרום וחובה.
ממה שאני חווה הן בגנים שאני משלימה והן בגנים של שלושת ילדי והן בפורומים השונים של הגננות זה למידת נושאים.
עוברים מנושא לנושא, לעיתים משלבים מספר נושאים כשאחד ראשי והשני משני, והנושאים באים לידי ביטוי בתכני המפגש ובעבודות יצירה.
לאחרונה, אני קוראת הרבה כתבות בנושא זרימת פעילות וקראתי ממש עכשיו את הפרק יום בחיי הגן בספר "גן אחר" של גדעון לוין ואני רואה שבזרם הזה החלק הארי של היום הילדים נמצאים במוקדים השונים כשמפגש בוקר ומפגש סיום תוחמים את היום.

אני תוהה איך לימוד הנושאים השונים באים לידי ביטוי בגן עירוני שפועל בזרימת פעילות.

אני מאוד מתחברת לשיטה זו ואני קוראת ושומעת שהדגש הוא על פעילות ולא על הפעלה ושהילדים אינם צרכני ידע.
אם כן איך אני מעבירה את הידע? לדוגמא אם אני רוצה להתייחס לציפורים נודדות כאחד מסממני הסתיו- איך אני עושה את זה כשהילדים כל היום פועלים במרחב? כיום בגנים אני רואה שגננות לוקחות ילדים בקבוצה קטנה ומסבירות או שהדבר נעשה במפגשים דרך כל מיני המחשות שונות.
האם ההתייחסות לציפורים נודדות תהיה רק כשנראה ציפורים מרחפות מעלינו או שיש מקום להעלות את הנושא ביוזמת הגננת?
זוהי רק דוגמא כמובן, באותה נשימה אני יכולה להתייחס לשאר החגים ולעונות השנה ולהילד הזה הוא אני ולבריאת העולם ולפרדס שבעיר הוא לא קיים...אני מקווה שהובנתי.
בגנים שאני מסתובבת ובפורומים של גננות שאני קוראת אני רואה שהנטייה מצד גננות (ואני לא באה בטענות או בביקורת, אנא התייחסו לכך כדיון) היא "איך להעביר את הנושא x במפגשים ובעבודות יצירה, וזה לא כל כך מסתדר לי עם המכלול הזה שנקרא זרימת פעילות.

ani gabriella

New member
אני עובדת בשיטת זרימת פעילות, אפשר לומר

אצלי בכל הקבוצות עובדים בצורה שניתן לקרוא לה זרימת פעילות - גם הפעוטון וגם הבוגרים, למרות שאני לא מגדירה את הגן שלי כמשוייך לזרם או שיטה מסויימת, פשוט עושה מה שעובד לי ולילדים נכון....
אצלנו בגן עד 10:00 יש משחק חופשי, מה שאומר שהילדים עוברים בין המוקדים השונים ובוחרים בין פעילויות שאנחנו המבוגרים מציעים להם או פשוט עסוקים במשחק. בזמן הזה אנחנו מספיקים גם לאכול ארוחת בוקר, גם לעשות יצירה (בעבודה חופשית, ללא הכוונה לנושא ספציפי) גם לספר סיפור או לעבוד על משחקים דידקטיים - בעיני כאן מתרחשת המון למידה שערכה רב יותר מאשר שימוש באי אלו המחשות או הנחלה מכוונת של ידע "יבש". הלמידה הזו אינה בהכרח קשורה לנושא ספציפי, אלא יותר רחבה, היא מתרחשת דרך אינטראקציה עם חברים ומבוגרים, דרך התנסות באופני משחק שונים, דרך חוויית היצירה.... את הנושא עצמו אני משאירה למפגשים, הילדים מאוד מחכים למפגש ומדברים עליו בהמשך היום, וכשאנחנו יוצאים לחצר אחרי המפגש אני רואה גם כיצד הוא משפיע עליהם דרך המשחק החופשי. אם למשל למדנו על הסתיו ועל עלים שנושרים - אני אחר כך צופה בהם אוספים עלים בחצר, מעיפים אותם ברוח או משווים בין העלים שעל העץ לאלו שכבר נשרו על האדמה הרבה פעמים הם מביאים לי אותם בעצמם ואז מתפתח דיון על מה שכבר למדנו, אנחנו גם יוצאים לטיוליםמ ושם בכלל מתפרץ הידע באופן ספונטני אבל כאמור - מעבר למפגשים עצמם אני לא מנסה להעביר ידע בצורה מאורגנת כמו במפגש. הידע מגיע באופן זמין וטבעי, מכל מה שמסביבנו...
מבחינתי מה שזה אומר זה שהילדים לא מדקלמים מילים ששמעו או חוזרים על משפטים שנאמרו להם בעצם ללא הבנה עמוקה ומהותית של התוכן. הלמידה שלהם מתרחשת כל הזמן, באופן ספונטני יותר מאשר מכוון, ואנחנו שם כדי לעזור, לתמוך בידע, לקדם ולתווך.

Dafnush17

New member
אני גם עובדת ככה

אני גננת לילדים בני 3...אצלי הם משחקים עד 11 וחצי שבזמן הזה כל פינות פתוחות כולל יצירה בחומרים וגם מזנון לארוחת בוקר...

בקשר לנשואים הנלמדים הסתיו הוא נושא שמתפרש על תקופה ארוכה...נורא קשה להסביר על נחליאלי בלי לראות אותו...כשמגיע נהחליאלי לחצר אנחנו מסתכלים עליו, איך הוא הולך, מה הוא עושה ואז אנחנו לומדים עליו...מאיפה בא..לאן ילך...הכל צריך להיות רלוונטי...

הרבה נושאים גם מגיעים מהילדים..יכול להיות שתכננתי לדבר עם נושא מסויים אבל הילדים מתעניינים בנושא אחר אז אני מתייחסת לנושא שהביאו הילדים...

לדעתי הילדים לומדים הרבה יותר ככה, דרך התנסות, דרך חוויה, דרך משחק, דרך מה שמעניין אותם...גם דרך כלי תחבורה אפשר ללמוד חשבון ואוריינות וכל זה...והילדים אפילו לא שמים לב שהם לומדים....

האוהבות

New member
גם אני עובדת כמו דפנוש ואני גבריאלה

עד עשר עשר וחצי המוקדים השונים בגן פתוחים, ישנה ארוחת בוקר ,משחק חופשי, יצירה, משחקים דידקטיים וכד'.
בכוונה כתבתי עד עשר - עשר וחצי מפני שאני מגלה הרבה גמישות ואם אני רואה שהילדים מאוד עסוקים ושקועים במשחק או בפעילות אני "מושכת" את הזמן.
אח"כ מפגש נושא שהילדים ממש דורשים :) וחצר. לאחר זמן החצר אני עושה מפגש צהריים ולאחריו ארוחת צהריים ומנוחה.

האוהבות

New member
פרטי

ועכשיו קראתי שוב את ההודעה הפותחת שלך וראיתי ששאלת לגבי גני עירייה. :)

זרימת פעילות ושוויון ערך הפעילויות

הגישה בה אני פועל נשענת מאד על התיאוריה של גדעון לוין.
אני פותחת את כל מוקדי הגן בפני הילדים בכל שעות היום למעט בשעת המפגשים, בוקר וצהריים.
לשאלתך, איך להעביר נושא שהוא קצת יותר מופשט ורחוק מעולמת של הילדים, ובכן כמובן שבגילאים הצעירים כדאי להתמקד בנושאים הקרובים להם ומוחשיים להם איתם הם נפגשים, ילדי העיר שאינם רואים צפרים ודאי אינם נפגשים איתם בלהקות הנודדות בגיל 3.
אם בילדים בוגרים עסקינן הרי שניתן לשלב גם נושאים קצת יותר מופשטים.
דוגמא חגים: מוסיפה למוקדים השונים אביזרים וצעצועים המאפיינים את החג ,במוקד הבית- ראה"ש תפוחים ורימונים פלסטיק,
אריזות ריקות של דבש, ומפות לבנות, חנוכה , חנוכיות ונרות ....
במוקד הספריה, ספרים הקשורים לנושא, מגזינים עם תמונות מתאימות כרטיסי ברכה, עטים ועפרונות, מעטפות ובולים....
בשולחן הרכבה : פאזלים העוסקים בנושא, לוטו ומשחק זיכרות עם הסמלים של החג וכו.
במוקד הקוביות , תיבה אדומה שעליה כתוב "דואר"., החנוכה מצפה חלק מהקוביות בזהב , מוסיפה מגנים וקסדות אבירים.
מוקד היצירה: רק אחרי שהילדים נפגשו עם האביזרים במוקדים האחרים, מוסיפה בכל חג את מה שמאפיין את העיסוק בו, ראה"ש , תמונות גזורות של רימונים ותפוחים, דבש וכרטיסי ברכה, מגישה עם צבע ודבק. הילדים פועלים בהשראת הנושא המדובר בגן ובהשראת הדברים שפגשו במוקדים האחרים.
קצרה היריעה מלפרט
אני מניחה שהרעיון הובן, כמובן שהילדים נפגשים עם מה שהוצע להם וחדש להם במוקדים השונים, והרבה פעמים זו נקודת פתיחה מצויינת לדיון במפגש. ומכאן הדרך לעסוק בסמלי החג סלולה..
מה שחשוב בעיני הוא שבכל מקום בו הילד יפעל הוא יכול להגיע לעיסוק בנושא אותו אני רוצה לגעת, כך שאני תמיד יכולה להצטרף לקבוצה שפועלת במוקד מסויים , לתווך ולהוביל את המשחק ללמידה על משהו שנמצא שם. אם זה לא קורה, אני מבינה שעשיתי משהו לא נכטון ואני מנסה לתקן.
אם ילד מעדיף לשחק בקוביות אני עדיין יכולה להביא את הנושא למקום שבו הוא הכי אוהב לפעול/לשחק/לבלות.
החשיבה באה ממקום שבו הילד לומד מתוך מה שהוא עושה ולא מתוך מה שאני רוצה וחושבת שנכון לעשות.

באשר לנדידת צפרים הייתי פועלת כך:
מציבה על לוח התוכן תמונות של להקות נודדות על רקע השמיים,
משלבת תמונות של ציפרים שאנחנו עשויים לפגוש והן מספיק גדולות על קירות הגן, קרוב -צילומים למוקדי הפעילות ובגובה הילדים.
יש לי ספר מקסים של אשבול, עם צילומים מרהיבים, אותו אני מוסיפה לשולחן הספריה או לשולחן התוכן.
במוקד התנסות בחומרים הייתי מוסיפה מגזינים של טבע ומבקשת מהילדים למצוא ציפורים ולגזור את התמונות (גם אני הייתי גוזרת איתם ומחפשת איתם) את התמונות מציבה בזמן אחר למשחק על הרצפה וממינת עם הילדים את הצפורים שנראות נייחות ואת אלה שבתנועה , אולי גם נראה להקה בנדידה..... נדבר וננשה להבין מה קורה שם
כמובן עד כה הכל מתנהל בקבוצות מזדמנות הילדים שמגלים עיניין מתחילים והאחרים מצטרפים בעוד אלה שמיצו עוברים הלאה למוקד אחר. בשולחן ארוחת הבוקר נדבר על הדרך שצפרים אוכלות לעומת הדרך שלנו לאכול, על איך הן אוכלות כשהן נודדות ואיך הן שותות ...
במוקד הבית אפשר לפתח את הסוגייה של שינה ומנוחה של הצפרים המתעופפות כל כך גבוה וכל כך רחוק, האם אפשר שכל ציפור תפרוש מהלהקה מתי שמתחשק לה? מה הן צריכות לעשות בכדי לשמור על חברי הלהקה במהלך המסע? שוב הילדים מתחילים משחק ודיון ואחרים מצטרפים ואחדים עוזבים ויש ילדים שבכלל לא לקחו חלק בשיחות שבנושא, גם זה בסדר בעיני.
במפגש הבוקר שקורה בערך ב10:00 אני מסכמת ומחזקת את כל מה שנאמר בקבוצות המזדמנות כמובן מוסיפה שיר או ריקוד ומשחק והנה עברנו שליש יום בגן בלמידה רבה.
אחרי המפגש, או שאני לוקחת קבוצות עבודה מכווונות, או שממשיכה לעסוק באותה הדרך והפעם מנסה להגיע אל אלה שלא לקחו חלק בשיחות/דיוני/משחקי/ הבוקר בנושא.
מיותר לציין שבחצר אפשר לחפש נוצות או לנסות לנחש מה מהזרעים הנמצאים על הקרקע יכול לשמש אוכל לציפרים. אפשר להכין פינת האכלה לציפרים ולקוות שיהיו כאלה שיבואו לאכול אצלינו, אפשר לראות מי מהווה סכנה לצפרים שיורדות לקרקע , אם אין רשת צל, אפשר להתבונן לשמיים ולנסות לאתר ציפרים.
בהצלחה

noaaaa

New member
זה מתחיל להיות לי הרבה יותר ברור

כלומר, אם אני מבינה נכון, את מזמנת את הידע על ידי גירויים שונים ומעודדת משחק, יצירה ושיחות בנושא עוד לפני המפגש עם הנושא במליאה.

אכן, בדרך כלל כך, מפזרת מידע ואוספת מידע

בדרך זו אני לא רק מובילה ללמידה תוך כדי משחק אלא אוספת מידע על ידע קודם שיש לילדים בנושא, כך יכולה גם לכוון את דברי ולעשות שימוש בידע שלהם.

למעלה