זקן הפורום?

זקן הפורום?

מה אסתו קונסינתיאנדו קה יו סה אל "זקן הפורום" אי קראו קה יא ב'אלה לה פנה סי אב'יאן אותרוס "ותיקים" פארה קה סה אנריקה אל פורום. אסיגון דיזס תו רותי "לדינו זו לא רק שפה לדינו זו תרבות", פארה קה נו מה אנתיאנדן רונגו, קיארו דיזיר קה תודו אסתה אן רגלה, מה אמי אידיאה מנקה און פוקו דה מסרים מהעבר פארה אנריקר אל פורום. פור סיגורו קה איי אותרוס וותיקים, פאריאנתס או קוניסידוס, דה לוס ממברוס דה אסתה פורום קה פואדן קונתריבותאר מוצ'ו. ב'יניאנדו אזר אסתה אידיאה לאתגר של הפורום.

tsiporganeden

New member
טריאנדיפולו, קואלו אסטאס דידזיינדו,

אקי אסטאמוס פארא אנריקיסיר לה לנגואה, אי לוס אוזוס, לה אדה קה טיינה קואנטה????? זקן הפורום? מוזוס קה סמוס אנדה אל "דור" קה אזן רספקטו אה לוס אדדאדוס נו קרייגו קה טופאטס אקי נגרו קומפורטו, אטאקאנה מה סי מה יירו. תרגום: טריאנדיפולו, מה אתה מדבר, אנחנו כאן כדי להעשיר את השפה ואת המינהגים, מה קשור לגיל, זקן הפורום? אנחנו עדיין שייכים לדור שנותנים כבוד למבוגרים, לא מאמינה שראית פה התנהגות גרועה/חצופה, תתקן אותי אם אני טועה. מואה אלגרה.

הסבר לציפורגנעדן

קודם כל סליחה מעומק הלב, אם מישהוא נפגע מדברי. לא הפחתתי מערכו של הפורום ובודאי לא משתתפיו ולא עלה בדעתי הכיוון הזה. אדרבא כבר עם כניסתי לפורום לראשונה כתבתי שאני נרגש מהמיפגש עם חברי הפורום והקשר המחודש עם שפת אמי. יחסי לא השתנה! תירגום קצר והסברים להבעת הדעה שעוררה אי הבנה: אני מרגיש כזקן הפורום כי נדמה לי שאני מעלה זיכרונות מילדותי והייתי שמח לו היו עוד משתתפים וותיקים שיוכלו להביא לנו מהמסורת המפוארת של יהודי טורקיה והבלקן. אני עצמי נפרדתי מהמשפחה בגיל צעיר מאד כך שמה שאני זוכר שואף לאפס. אילו היינו משתדלים לצרף חברים שיש להם יותר ידע מהמסורת זה עשוי להיות לברכה ולהעשיר אותנו. לכן הצעתי שניקח הצעה זאת כאתגר, כלומר שכל אחד ישתדל לחפש ולצרף אנשים כאלה. אני מקווה שהסבר זה יתקן אי הבנות אם יש כאלה. איידה בונאג'נתה מועדים לשימחה אה תודוס אי אל דיו קה מתא סו מנו קה נו קאיין מס קאסמס אי מרגמות אי פאס אה כל ישראל. אני מביע את צערי על הרוגי שדרות היום ומשתתף באבלם.

Sarika

New member
קרידו טריאנדפילו,

אם תעיין בדפים מארכיון הפורום תיווכח שכולנו נוטים מידי פעם להעלות זכרונות מילדותנו, אני עצמי העלית על כתב לא מעט מזכרונותי, שהרי כולנו ירשנו את האהבה ללאדינו מהורינו שירשו אותה מהוריהם.... זכרונות הם אלה שעוזרים לנו לשמר את השפה והתרבות,להעביר אותה הלאה והם מתקבלים בברכה. ממליצה לך להכנס לקישורים השונים ולדפי הארכיון ולהתבשם מהנוסטלגיה ומהזכרונות. חג שמח אה טי אי אה טו פ'אמייה

רותי ב.

New member
סולו קרו אדוב'ארטה

אסטי רפ'ראן "לדינו זו לא רק שפה לדינו זו תרבות", לו דיזי may, יו סולו לו פנסו. טודוס סומוס אאידאדוס אקי, סולו קי אי קב'אנטוס, קי אוטרוס לוגאריס, אי אוטרוס אוזוס, ליז אזיירון אה-אולב'ידאר לו מאז די לוס אוזוס. פור אקשמפלו, יו, די סינקו אניוס פאסימוס, מי פאמייה אי יו אה קיבוץ, אאי סי אוזאב'אן אוטרוס אוזוס, אין פנאס דימנדאב'ה אה מי פאדרה קומה סי אוזאב'ה אין סו פ'אמייה, אי אל מי קונטאב'ה. קומידאס, נו סה פודיאה אזר אקורדו די לוס אוזוס ..... פורקה אב'ייה אונה אור דוס גיזאדוראס, פולונזאס, קי גיזאב'אן פור טודו אל קיבוץ. קאדה קוזה קי מוז קונטאס אנריקזה אל פורום, אי לוס אמיגוס אקי. פואדו דיזיר קי מי גוזו אה מלדאר, אי אקודרארמה קוזאס קי יו יה מי אולב'ידי. מואה בואנה

רותי ב.

New member
תרגום

רק רוצה לתקן אותך, את הפתגם הזה, לדינו זו לא רק שפה לדינו זו תרבות, אומרת וכותבת מאי, אני רק חושבת ככה. כולנו כבר לא צעירים פה, רק שכמה מאיתנו, מקומות אחרים ומנהגים אחרים, גרמו להם קצת לשכוח את המנהגים של פעם, של התרבות הזו. לדוגמא אני מגיל 5 עברתי עם משפחתי לקיבוץ, ושם נהגו מנהגים אחרים, ובקושי הייתי שואלת את אבא על איך היה נהוג במשפחתו, והוא סיפר. מאכלים, אי אפשר היה להכין, לפי הנוהגים ... היו שתי מבשלת אחת או שתיים, והן בישלו לכל הקיבוץ. כל דבר שאתה מספר לנו מעשיר את הפורום ואת החברים פה. אני יכולה להגיד שאני נהנית לקרוא, להזכר בדברים שכבר שכחתי. -------------- וזה אמור לגבי כל אחד שמספר ומעשיר פה בתכנים, נוהגים ותרבות.

בלבלת אותי

הייתי בטוח ש רותי ב' זו May 55 עכשיו אני מבולבל. באשר לתגובתך: זה בדיוק העניין, גם אני כמוך (כמעט)מאז שעליתי ארצה רחקתי לגמרי מהמסות של בית אבא וספגתי מסורת שונה לחלוטין. א' נותקתי מכל סממן של דת ב' חייתי בסביבה שונה לגמרי מהרקע שלי. אז גם אני סובל מ"חור" גדול בידע המסורת שלי וזה ממש חסר לי! חג שמח אני רץ לסעודת החג

אסטרלו

New member
../images/Emo24.gifטריאנדפילו קרידו

אז מונצ'ו הונור סר "זקן הפורום", אי טנמוס מונצ'ו מאס דה אמבזאר דה טי. מונצ'וס "ותיקים", קומו דישיטיס טו, סה אספאנטאן דל מחשב. יה אב'לי קון קואנטוס דה מי פאריינטס, קה אל לאדינו סויוס אז אסוכר אי מייל, קה אנטרן אקי. אמה איוס סון לשוס דה משינאס מודרנאס, קומו דה אסטה מחשב. אז און פוקו טריסטה, פור קה איוס מוס פואדן קונטאר לו מאס מיז'ור, לה היסטוריה אי לה מסורת דה לוס ג'ודאוס אספאניול. פור אסטו, מה קיטו אל צ'אפיו פארה טי! אי סי נו טנייה מוס אסטה פורום אי אסטה אינטרנט, אל לאדינו אנטרו סה איב'ה אל מאל.

קרידה אסתרלו

אסקריב'יתס : אז מוצ'ו אונור סר- קיריאס דזיר Sir או to be ? מה אסתו שאקאנדו. אמה דב'רדה קה אז פקאדו קה לוס וותיקים סה אספנתאן דאל מחשב אסיגון דישיתס. אי יו תנביאן נתקלתי באותה תופעה. אמה דב'מוס פרקורר אלומאנקו לדובב בעלי אוצר כזה.

למעלה