זקוקה לעזרתכם

זקוקה לעזרתכם

שלום, אני בחורה בת 21. לפני כשבוע ביצעתי בדיקות דם מקיפות עקב חולשה גופנית חזקה, עייפות, ושינה מרובה שהפכה ממש לאובססיה בגלל עייפות כרונית שפתאום החלה אצלי. מאז ומעולם היה לי חוסר בויטמין B12 אך בבדיקה הזו שנעשתה לפני כשבוע וחצי התגלה כי אני על גבול האנמיה ואם לא אקח במהרה B12 אסבול מאנמיה קשה. קיבלתי לצורך טיפול ויטמין B12 אותו התחלתי ליטול באופן יומיומי קבוע, אך ברצוני לדעת האם ישנם מאכלים מסויימים אשר מכילים עודף של B12 - כדי שאוכל להקפיץ לי את רמת הויטמין הזו בגוף וארגיש כבר יותר טוב כי אני כ"כ חלשה. אשמח לקבל עזרה, תודה.

סלע 1

New member
פרטים ...?

אילו בדיקות עשית? ויטמין B12 בדם? הומוסיסטין? MMA (שתן)? מה את אוכלת בדרך כלל? את צמחונית? כעקרון יכולות להיות מספר סיבות אפשריות לחוסר בויטמין B12, כאשר שתי הסיבות העיקריות הן מחסור ב-B12 בתזונה ומחסור ב"גורם הפנימי" שהינו חומר המופרש בקיבה הנחוץ לצורך ספיגת ה-B12 בדם. אם הסיבה לחוסר ב-B12 אצלך היא חוסר ב-B12 בתזונה, אכילת מזון עתיר B12 תפתור את הבעיה. אם, מצד שני, בקיבה שלך לא נוצר מספיק "גורם פנימי", תזונה עתירה בויטמין תעזור בצורה מוגבלת בלבד. כדורים של הויטמין בריכוז גבוה מכילים B12 בריכוז גבוה הרבה יותר מכפי שניתן להשיג מהמזון, ובריכוז הזה יכולה להתקיים ספיגה פאסיבית משמעותית של הויטמין, שאינה תלויה בקיום הגורם הפנימי. מבחינת מזון, הריכוז הגבוה של B12 קיים בצדפות, כאשר סוגים מסויימים מכילים מעל 50 מיקרוגרם ויטמין ל-100 גרם. אחרי צדפות ברשימה נמצא כבד (גם של עופות וגם של בקר), ולאחר מכן דגים ובשר אדום. בשר עוף, לעומת זאת, חוץ מאשר האיברים הפנימיים, אינו מקור טוב ל-B12.

תודה על התגובה ../images/Emo140.gif

עשיתי את שלושת הבדיקות שציינת. אחת הבעיות שלי היא שאני לא אוכלת בשר בקר כלל. אני לא צמחונית ואני אוכלת עוף אבל בבשר לא נוגעת... מה גם שהתפריט היומי שלי לא מגוון כלל וכמעט לא מכיל ירקות ופירות.

אלי ו.

New member
../images/Emo127.gif וקצת תוספת

המקור הטוב ביותר ל B12 הוא תוסף מציצה תת לשוני. הקצובה היומית ל B12 היא בערך 3 מיקרוגרם, בתוסף יש בסביבות 1000 מיקרוגרם
כמו שסלע כבר כתב, ספיגת ה B12 מתזונה בגוף דורשת חומר מסויים בקיבה שעוזר לויטמין לעמוד בחומציות הקיבה ולהגיע לאיזור הספיגה שלו במעי העקום. מחסור בחומר הזה יגרום ל B12 מתזונה לא להספג. לעומת זאת, תוסף המציצה נקלט ישירות לכלי הדם הקטנים מתחת הלשון וכך עוקף את מערכת העיכול. לא היה ברור לי אם קיבלת את התוסף לאחר התייעצות עם הרופא אבל אם לא חזרת לרופא מאוד מומלץ לעשות את זה. והערה אחרונה, בפעם הבאה שתעשי בדיקת דם, הפסיקי את התיסוף כשבוע-שבועיים לפני הבדיקה כדי לקבל "תוצאות אמת".

הערה קטנטנה

לגבי הפער הגדול בין הקצובה לבין המינון בתוסף, כפי שציין אלי: בתוסף יש 1000 מיקרוגרם כיוון שרק עשרה אחוזים מהכמות נספגים ישירות לדם.

tommythecat

New member
טובה, האם תוכלי להפנות

לסימוכין התומכים בדברייך כי רק 10% מהכמות נספגים לדם? יוסי

tommythecat

New member
טובה, תודה על הסימוכין

הקישור שהבאת מפנה למאמר שבא לבדוק מה דעתם של פציינטים על תיסוף אוראלי של B12. עקב כך, אני מודה שעברתי בריפרוף על המאמר, אולם לא מצאתי את הנתון המתוקן שהבאת. בתחילת המאמר מצוין כי
However, because approximately 1% of orally ingested B12 is absorbed via simple diffusion throughout the gastrointestinal tract (i.e., independently of intrinsic factor)[1,2], oral replacement with high doses of cobalamin is both effective and safe, regardless of the etiology of B12 deficiency​
עם זאת, ההודעה של אלי אליה התייחסת, דיברה על תוסף מזון תת לשוני בו הספיגה היא הישר אל מחזור הדם ולא דרך מערכת העיכול. במידה והמאמר שהבאת מתייחס גם לספיגה הישר למחזור הדם, אשמח אם תוכלי לצטט את המידע הרלוונטי. המידע שמוכר לי שונה לחלוטין. אכן, רק 1% עד 3% יספגו פאסיבית דרך מערכת העיכול אבל זה לא אומר שרק 1% עד 3% יספגו בכלל. ספיגה כוללת של ויטמין B12 מהתזונה נעה בין 11% ל 65%. בחישוב הצריכה היומית המומלצת של B12, ההנחה היתה שהספיגה שלו מהתזונה תעמוד על כ 50%(1). יוסי
1: Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Bitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin and Choline. Washington DC: National Academy Press, 1998, pp. 306-56​

בבקשה ../images/Emo13.gif

התייחסתי לכתוב בתחילת המאמר, בדיוק הציטוט שהבאת. והוא רלוונטי, מכיוון שהפה הוא חלק ממערכת העיכול. בכל מקרה, כתבתי כדי להבהיר שלא צריך להיבהל מהעובדה שהתוסף התת לשוני מכיל מינון B12 הגדול פי למעלה מ-300 מהקצובה המומלצת.

moran f

New member
אבל הספיגה מהפה היא בשתי דרכים

דרך מערכת העיכול, אבל גם דרך הקפילרות שמתחת ללשון - כלומר בדרך עוקפת מע' העיכול ישר לדם. לכן הציטוט לא רלוונטי, כי הוא מתייחס רק לחלק מהספיגה, ולחלק הפחות משמעותי ממנה. אגב, למיטב ידיעתי זריקות B12 בכל זאת יותר יעילות מטבליות המציצה (אבל אין לי סימוכין).

סלע 1

New member
ניראה לי שצריך לקחת בחשבון שתי נק.

דבר ראשון, כמוסות ה-B12 המרוכזות מיועדות עבור אנשים אצלם ספיגת ה-B12 בצורה הרגילה דרך המעי העקום אינה תקינה ולכן היא תהיה זניחה בקרב אנשים אלו והחלק המשמעותי יהיה אותם 1-3% שנספגים פאסיבית. שנית, מכיוון שכמות ה-B12 שנספג במעי העקום תלויה בכמות הגורם הפנימי המופרש בקיבה וכמות זו מוגבלת יחסית, ניראה שבכל מקרה גם אצל אנשים שספיגת ה-B12 אצלם תקינה, הספיגה במסלול הרגיל תגיע לרוויה די מהר (אני משער שבסביבות ה-3 מיקרוגרם, הצריכה היומית המומלצת, פלוס-מינוס), כך שכאשר מדובר בגלולה של 1מ"ג (כלומר 1000 מיקרוגרם) ויטמין, עדיין הרוב יספג בספיגה פאסיבית.

תיקון טעות

עשרה מיקרוגרם נספגים, שהם 1% מהמינון המקורי, לא עשרה אחוזים כפי שכתבתי אלא עשרה מיקרוגרם.

אוקיי אז קצת סדר בבלאגן

עשיתי את בדיקת הדם לפני שנטלתי תוספים כלשהם. מזה כשבוע אני נוטלת תוסף B12, כך שהבדיקות דם שעשיתי לפני כשבועיים דוברות אמת מפני שמעולם לא לקחתי קודם תוסף.

למעלה