זמנהוף הלך לעולמו היום לפני 86 שנים

zik22 kiss me

New member
זמנהוף הלך לעולמו היום לפני 86 שנים

כן, חלפו כל כך הרבה שנים מאז ודבר נחמה אחד לנו: לא רק שפתו המיוחדת, לא בזכות חסידיה אלא למרות חסידיה המושבעים והשבויים בחלומות גרנדיוזיים, ממשיכה להתקיים ולשגשג, אלא גם רעיונותיו האנושיים משמשים עוד לקומץ אידיאליסטים מגדלור של תקווה לעולם טוב יותר. אימרתו:"אני בן-אדם ולגביי קיימים רק בני אדם ואידאלים אנושיים טהורים,בכל האידיאלים והשאיפות האתנו-לאומיות אני רואה רק אנוכיות קבוצתית ושנאת אדם, שבמוקדם או במאוחר עליהם להעלם ושאת העלמותם אני חייב להאיץ ככל יכולתי" רק בדבריו אלה, לעניות דעתי, לודוויקו אליעזר זמנהוף, קנה לעצמו שם עולם ומקום של כבוד בפנתיאון גדולי העולם וענקי היהדות.

האספרנטו חיה = זמנהוף חי

זיק, אני חייב לך תודה הן על הזכרת המועד והן על הבאת הציטטה הזו, שבשבילי היא פשוט מרגשת. יש לך מעט יותר פרטים על המסגרת שבה נאמרו הדברים? לו היה איתנו זמנהוף בעצמו הייתי שואלו: "מדבריך עולה נימה שפוסלת "אנוכיות קבוצתית" ואולי את הלאומיות בכלל. לטעמי דברים אלו אינם פסולים אלא רצויים, ובלבד שחלה זהות בין תחושת הלאומיות לתחושת האנושיות, קרי שכל בני האדם הם בני הקבוצה שלנו". אני מסכים עם זיק שבדבריו קנה לו זמנהוף מקום בפנתיאון גדולי העולם, אך בקשר ל"ענקי היהדות" אינני יודע. אני מעדיף לחשוב שזמנהופנו היה קוסמופוליט הומניסט פונדמנטליסט מהזן שלי... מן הסתם יוסי שמר יוכל למצוא לי מבחר הוכחות לתחושת היהדות הברורה שפיעמה בזמנהוף, ואכן הייתי שמח לבחון אותן, אם אפשר. ברכות לכולם וחגים שמחים לחוגגים!

DoronModan

New member
זמנהוף יהודי-ציוני קוסמופוליט

ניתן לראות את זמנהוף כבעל מחשבה מתפתחת לאורך השנים. הוא שקד על דקדוק היידיש במטרה שיהיה לשפה היהודית הבין-לאומית. זו גם הייתה תקופת הציונות שלו, במהלכה אפילו ייסד קבוצת חובבי ציון, וזה לא דבר של מה בכך. מצד שני כאשר התפתחה בו השאיפה להפלת המחיצות בין האומות, ראה עצמו כבן לאנושות כולה. ומצד שני, אכן במכתביו ובנאומיו הוא מציין כמה הוא גאה על השתייכותו לעמנו מאוד אופיינית לו ההחלטה, כאשר בקשו ממנו אספרנטיסטים צינויים להיות יושב הראש של ישיבותיהם באחד מקונגרסי האספרנטו הראשונים: הוא הסכים להיות נוכח בישיבות מתוך אהדה ברורה לציונות (כנראה, כפותרת בעיית חוסר המולדת לעם היהודי) אך סירב להיות יושב ראש, כי לא ראה עצמו מזוהה עם עם כלשהו, אלא כאמור כבן לאנושות. hom-ar-an-o.

זמנהוף כיהודי

בתשובה לעודד ("אזרח..."): בכמה הזדמנויות כתב ד"ר זמנהוף, בשלבים שונים של חייו, שהוא בן לעם היהודי, ושאם לא היה "יהודי מהגיטו", לא היה מגיע למחשבה ליצור שפה בינלאומית. על פעילותו הרבה כציוני, כחובב אידיש וכהוגה דעות בנושא של פיתרון בעיית היהודים באירופה- על כל אלה כבר נכתב רבות! בערוב ימיו (כפי שכתב דורון בהודעה סמוכה), לאחר שהיה נתון רובו ככולו בעולם האספרנטו, נטש את הציונות ותמך ב"הומרניזם" (קוסמופוליטיות), אך עדיין ראה עצמו כיהודי. בספרו של נתן צבי מיימון על זמנהוף (La kas^ita vivo de Zamenhof) יש הרחבה של נושאים אלה.

רשמתי לעצמי את שם הספר

תודה לדורון ויוסי על ההסברים המעניינים, שלפיהם הכיוון של השינוי של זמנהוף בהחלט מוצא חן בעיני. הידעתם? עד גיל 14 ומשהו עבדכם הנאמן היה תומך נלהב של תנועת מולדת (טוב, בעקבות אבי) אבל מאז חל שינוי קל... אפשר לומר שהייתי קיצוני ונשארתי קיצוני, אבל ככה זה לפעמים עם פרפקציוניסטים. בכל מקרה זה לא קל להיות שול. ושוב- חג שמח לכולם! גם לכל אלו מהשירשורים האחרים!

למעלה