זכויות עובדים

ד ו ר י ס

New member
זכויות עובדים

מקום העבודה שלי נמצא בקשיים בתקופה האחרונה (כמו כולם...). במסגרת הקיצוצים נאספו העובדים ונמסרה להם הודעה כזו: עבודה בשבת תהיה על בסיס 175% (במקום 200%), משמרת צהריים - 100% (במקום 125%) ומשמרת לילה - 125% במקום 150%. לעובדים נמסר מסמך עליו הם נדרשים לחתום, על פיו הם מודעים לשינוי ומסכימים לו. יש לי כמה שאלות (אני ממש לא מכירה את התחום, אז תענו לי גם אם זה טיפשי...) 1. האם המסמך הזה הוא בעל תוקף? 2. האם פיטורי עובד שמסרב לחתום על מסמך זה הם חוקיים? 3. לגבי עבודה בשבתות - למיטב ידיעתי (המצומצמת) עובד שעבד ביום המנוחה אמור להיות מזוכה בימי החופשה שלו. האמנם? האם יש חריגים לנושא זה? הנושא חשוב לי מאוד, אעפ"י שהוא לא נוגע לי באופן אישי (אני? משמרות? לא...), מאחר והוא נוגע לאנשים שגם כך עובדים שנים רבות בשכר מינימום, ספגו הרבה "קיצוצים" לאורך השנים, ועקב הקשרים שונים הם כמעט חסרי סיכוי למצוא עבודה אחרת. אשמח לקבל תשובות מפורטות ככל האפשר. תודה רבה!

אם ציפי הקפיצה - אני אנסה לענות.

ממה שמתואר בשאלה, נראה שהחברה מנסה לקבל את הסכמת העובדים להרעה מסויימת בתנאים שלהם, מטעמי קיצוצים. ההרעה המבוקשת על ידי המעבידה איננה מורידה את תנאי העבודה לרמה האסורה בחוק (על עבודה במנוחה השבועית זכאים לקבל 150% והמעביד מוכן לשלם יותר, על משמרות צהריים ולילה אין כלל חובה לשלם מעבר ל-100% והמעביד מוכן לשלם יותר). לכן נראה לי שכל עובד שיתן את הסכמתו לכך - ההסכמה תהיה תקפה והוא לא יוכל לבוא לאחר מן ולדרוש להשיב את התנאים המשופרים שהיו לו קודם. לדעתי, יהיה מותר לחברה לפטר עובד שלא יסכים לחתום - כמו שמותר לה לפטר כל עובד, וגם ייתכן שזה סביר לפטר עובד כזה, אם אכן יש צורך אמיתי בקיצוצים כדי למנוע את ההתמוטטות של החברה. מי שעובד במנוחה השבועית זכאי לקבל יום חופשי אחר במהלך השבוע, אבל כמעט שאין סנקציה יעילה נגד מעביד שלא מקיים את החובה הזו. הדבר תלוי בשאלה אם ניתן היתר להעבדה במנוחה השבועית ואם כן - מה תנאי ההיתר.

למעלה