זכויות יוצרים - לאחרונה אנו נתקלים

זכויות יוצרים - לאחרונה אנו נתקלים

באזהרה, בספרי מחשבים, שאין להשאיל את הספר ללא אישור מראש של המו"ל. ביקשנו, לאקיבלנו. המשתמשים הפוטנציאליים בדר"כ משאילים תחליף, (ולא זאת התכוון המשורר, סליחה, המו"ל). ויש כאלו היושבים ככאן, בספריה מול המסך ולומדים.

חייםלוי

Member
מנהל
אני לא רואה פה בעיה של זכויות

יוצרים. למו"לים אין זכות לאסור על אנשים לשאול ספרים מן הספריה ובוודאי לא יכולים לאסור על אנשים ללמוד בתוך הספריה. הרי הספריה נוצרה כדי שאנשים ילמדו בה וישאלו ממנה ספרים.

לגבי לימוד בספריה מתוך ספרים שרכשה

אין חילוקי דעות. על זכות המו"ל להגביל את השאלת החומר - איני יודעת מה אומר החוק וברור שספריה נוצרה כדי שישאלו ממנה. ומהספריה שלנו לא משאילים ספרים אלו, לפחות בינתיים. וכשנתקלתי לראשונה באזהרת המו"ל נזכרתי בדן בן אמוץ, ש"יצא חוצץ" נגד השאלות ספרים מהספריות....

נשמע לי אבסורד

ואם המו"ל היה כותב שהוא "מאשר" השאלה של הספר רק ליומיים או לשלוש וחצי שעות, או ל-90 יום, הייתם ממלאים את בקשתו שלו? ספריה ציבורית פועלת מתוקף חוק הספריות הציבוריות (תשל"ה, 1975) בו כתוב בפירוש שחלק מהשירותים שעל ספריה לתת לציבור הוא השאלת ספרים. הערה בדבר איסור על השאלה והשכרה נפוצה מתחילת שנות התשעים על גבי מדיה מגנטית (תוכנות, לומדות ודיסקים של מוסיקה) וזאת כדי למנוע תופעה שצצה באותם שנים של חנויות פרטיות של מחשבים ומוסיקה שהפעילו תכניות מנוים ו"השאילו" דיסקים לתקופות קצרות. המנוים שאלו את הדיסקים והעתיקו את תוכנם למחשב או לקלטות ובכך נגזלה פרנסת המו"לים. אני מניח שספרי המחשבים בהם מצאתם את ההערה הזאת מכילים גם מדיה דיגיטלית (דיסק) וזו הסיבה שהמו"ל צירף את ההערה הנפוצה הזו. ספריות ציבוריות רבות, בארץ ובעולם, משאילות גם מדיה מגנטית. כאמור, הן פועלות על פי חוק ונושא זכויות היוצרים מוסדר בתקנות. לדעתי, ההערה של המו"ל מופנית לגופים עסקיים פרטיים, ולא תקף לספריות ציבוריות. (ברצוני להבהיר שאני מידען בהשכלתי, לא משפטן או בר סמכא בתחום)

חייםלוי

Member
מנהל
אתה צודק כמובן. אם את רוצה

להיות בטוחה תפני למחלקה לספריות ציבוריות בשאלה הזאת. הם ישאלו את המשפטנים של משרד החינוך שמתעסקים בזה ויתנו תשובה מוסמכת. שאלתי את מי שמתעסקת בנושא אצלנו בספריה הלאומית ולדעתה אין שום חיוב להיענות לבקשתם של המו"לים האלה. זה עומד בסתירה לחוק הספריות.

Sapientia

New member
יש במאמרי הפורום מאמר על זכויות

יוצרים והספריה- תראי אם הוא יכול לעזור לך

Sapientia

New member
../images/Emo45.gif מה עם חופש המידע, הרצון

להרחיב את ההשכלה, וכן הלאה? נשמע לי אבסורדי. ולגבי המדיה המגנטית אתה צודק
הרי ספריית חולון נתבעה עקב השאלת דיסקים מוסיקליים, בטענה שכך אנשים צורבים לעצמם את הדיסקים - וזכתה בתביעה!

למעלה