ז'ורק (מרק)

ז'ורק (מרק)

לא מצאתי קובץ מתכונים הפולניים בפורום, לכן פתחתי שרשור חדש. ז'ורק הוא מרק פולני העשוי על בסיס קמח שיפון שחור עם סובין המוחמץ בתהליך מסוים. התחמיץ נקרא ז'ור. המרקים על בסיס ז'ור הם במגוון רב - בשריים, חלביים, או שניהם ביחד. מוגשים בסלסלות לחם וכו'. כל מסעדה פולנית המכבדת את עצמה מגישה ז'ורק. בארץ הוא מרק חורפי. המתכון המועדף עלי הוא ז'ורק עם נקניק לא כשר טוב, ביצים ותפוחי אדמה. הריח של הז'ור, הזכור לי מימי ילדותי שיגע אותי במשך יותר מ30 שנה ורק לאחרונה הצלחתי למצוא דרך להכין את התחמיץ בתנאי הארץ. משום מה ז'ורק הוא מרק "גוי" - לא ראייתי יהודים המכינים אותו וגם אשתי וכל חברי הישראלים נגעלים מהריח של התחמיץ. הפסד כולו שלהם.

אנסה לעזור

לא שמעתי מעולם על המרק הזה אבל אשאל את סבתא שלי, אולי היא יודעת איך להכין. אופציה שנייה היא להקליד במנוע חיפוש את השם הפולני או להיכנס לאתר בישול פולני ולהשיג את המתכון. מקסעמום מישהו יתרגם לך. אני מקווה שאוכל לעזור.

../images/Emo70.gifאי הבנה, יש לי מתכון../images/Emo70.gif

וזאת רק פרסומת עצמית.

אתה כותב הודעה רגילה , מודיע לי

או שאחד המשתתפים רואה לנכון או שאני רואה שיש מקום להכניס אותה למאמרים, ואני מכניס אותה יש מן הצדק כי רק המנהל יכול להכניס מאמר (תאר לעצמך אם לא איזה מאמרים היו
)

ז'ור ( żur) - מתכון

ז'ור משמש כבסיס למגוון מרקים. טעמו חמצמץ, ריחו דומה לריח תחמיץ לפרות, אבל עדין יותר. (אני אוהב את זה, לעומת זאת אני לא אוהב תחמיץ לפרות). בצעו בז', כאשר אחרי כמה ימי עמידה בבקבוק המשקע יורד למלטה ומעליו נוזל צלול. אופן הכנה : חומרים: - כ100 גר קמח שיפון שחור עם סובין לליטר מים. - 1-2 ראשי שום לליטר מים. יש לערבב קמח עם מים קרים, כך שלא יווצרו גושים. לשפוך את הנוזל לצנצנת, רצוי עם פתח כמה שיותר קטן שעברה חיטוי במים רותחים. להוסיף 2 ראשי שום, אחד מפורק לשיניים שלמות, שני מעוך. לכסות הרמטית את הצנצנת בנייר אלומיניום ולהשאיר 5-7 ימים לתסיסה. במידה ומופיע עובש רב, או שהנוזל חמוץ בצורה בלתי נעימה, אין להשתמש בו וצריך להתחיל מחדש. במידה ומופיע עובש מועט, ניתן פשוט להסיר אותו ולהשתמש בנוזל. בגלל תנאי תסיסה המסוימים, הכנת ז'ור מצליחה אצלנו בעונות מעבר בלבד. אני מכין כמות של ז'ור בין מחצית אוקטובר עד מחצית נובמבר. לאחר שהתסיסה עברה בהצלחה, ניתן לשמר ז'ור בבקבוקים סגורים היטב במקום אפל, ללא קירור, למשך שנה. מתוך הנסיון שלי - סיכויי הצלחה הם 50%, כלומר על כל תסיסה מוצלחת אני מתקבל תהליך נפל. זה תלוי, כנראה, בנוכחות נבגי עובש בקמח ובמיים. יתכן ושימוש במיים רתוחים יתן תוצאות טובות יותר. עוד הערה, שוב מתוך נסיון - ז'ור אינו אהוב על ישראלים - אשתי וחבריי נגעלים מהריח, אבל אני אוהב את זה ובכך מצטרף לעוד 40 מיליון פולנים טהורים.

ז'ורק (żurek ) נוסח עובדה פולני.

חומרים: - חצי ליטר ז'ור - ליטר מים - 4-5 תפוחי אדמה בינוניים. - 3-4 בצלים בינוניים. - 300 גרם נקניק לא כשר מעושן וריחני, רצוי מעט מיובש. - 1-2 צלעות חזיר מעושנות, ריחניות. - 3 ביצים קשות. - 5 גרם מיורם יבש. - כמה גרגירי פלפל אנגלי - כמה עלי דפנה - פלפל, מלח לפי טעם. אופן הכנה: להכין ביצים קשות, לחתוך בצל לרצועות, לחתוך נקניק, לקלף תפוחי אדמה (לא לחתוך). להכניס את כל במרכיבים לסיר. לנער ז'ור כך, שהמשקע יתערבב לחלוטין עם הנוזל מעליו ולשפוך אותו לסיר. לשפוך מים ולהוסיף מיורם, פלפל אנגלי ועלי דפנה. לבשל שעה וחצי, לבחוש מדי פעם. ניתן לשמור עד שבועיים במקרר. בתיאבון !!!

אני אוסיף את זה למתכונים, אתה בטוח

שנשארים בחים אחרי זה? או שאני צריך להוסיף אזהרה שאין לנו אחריות למוצר

אפשרות אחרת

להביא שקיוק ז'וריק של קנור מפולין להוסיף קבנוס או לא כשר ביצים קשות ותפוחי אדמה שווה

חחח....טעמי פעם את הדבר הזה../images/Emo31.gif

והנבדל הוא כמו בין דבש דבורים אמיתי מעולה לבין תחליף דבש שהוכן מסוכר באופן תעשיתי. לצערי ישנם גם מסעודות בפולין שהולכות לקיצור דרך זה, אך החיך שלי מבחין בין הדברים. מה שכן אפשר להביא מפולין זה ז'ור טוב ואמיתי, מוכן בבקבוק.רק תיזהרו שלא ישבר בדרך.

למעלה