זוית או זווית?

milionare

New member
זוית או זווית?

ולמה?
נכון גם לאויר (פה אפשר אולי לתהות ולטעות לגבי ההגיה, אבל עדיין אותו המקרה)
אגב, הגיה או הגייה?
אשמח להסברים נלווים (?) בכל מה שקשור.
ואם כבר נידון בעבר אודה לקישור..

trilliane

Well-known member
מנהל
זווית, אוויר, הגייה לפי כללי האקדמיה ללשון

לכתיב חסר הניקוד.
http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/MissingVocalizationSpelling/Pages/ikkar.aspx

- וי"ו עיצורית נכפלת באמצע מילה אלא אם היא כבר סמוכה לוי"ו אחרת.
- תנועת i נכתבת ביו"ד.

כלומר ב"הגייה" היו"ד הראשונה היא אם קריאה שנוספת בכתיב חסר הניקוד בגלל תנועת i אחרי הגימ"ל (חיריק) והיו"ד שאחריה עיצורית (יָה). בכתיב המנוקד כשיש חיריק לפני יו"ד עיצורית בא דגש – הֲגִיָּה [וגם קֻבִּיָּה, מַאֲפִיָּה, אִישִׁיּוּת; בכתיב חסר הניקוד קובייה, מאפייה אבל אישיות, כי יו"ד לציון i לא נכתבת לפני יו (yu או yo) כגון דיון, קיום, בריות, נטיות ועוד].

milionare

New member
זה תמיד נראה לי כמו שגיאה

לכתוב כך.
מבין הדוגמאות שנתת הכי בלטה לי "קובייה" שזו נראית לי ממש מוזרה. כנראה שלא אזנח את הרגלי לכתוב "קוביה" (וזה בעצם אומר שהword צדק כשהעיר לי בכל הפעמים).
הנחתי שאם רצף שני ו' אומרים w, אז אין היגיון בלכתוב זווית.

עכשיו אני מבין את הכללים של האקדמיה, אבל לך זה לא מפריע בעין לראות כתיב כזה?
ובאופן יותר כללי מעניין אותי לדעת, האם צורת כתיבה שנראית מוזר בעינייך מפסיקה להיות כזו אחרי גילוי על קביעת האקדמיה? (האם יש צורת כתיבה שאימצת לעצמך שנחשבת שגויה לפי חוקי האקדמיה?)

trilliane

Well-known member
מנהל
זה לגמרי עניין של הרגל...

אני זוכרת שהיה לי קשה להתרגל לכתוב "הכול", "אימא", "הייתה" אבל לרוב זה לא ביג דיל. יש מילים שאני אכן לא כותבת לפי כללי האקדמיה – אני מוסיפה יו"ד בנטיות "אמת" (אמיתי) וגם "את" (איתי, איתו וכיו"ב). כמו כן אני מוסיפה לפעמים וי"ו אחרי קמץ קטן (אופנה, אובדן) אם כי לא תמיד; עוד לא גיבשתי דעה מוצקה איך אני מעדיפה לכתוב, אז בנקודה הזו אני לא עקבית וזה משתנה לפי הבמה, הקהל ומצב הרוח...

milionare

New member
תודה

על התשובות וההשקעה.
תדעי שאני נתקל בהודעותייך באתרי הטלוויזיה השונים ונחמד לי לקרוא.

שוב תודה!

sailor

New member
זה נכון שאין כל הגיון בשיטת הכתיב הזו

בעבר ו עם גרש (ו') בוטא כ-W, באו החכמולוגים ופסלו את זה והיום הכל דבל וו ולא ניתן לדעת לפי הכתיב מתי זה ו+חולם, מתי ו+שורוק, מתי "וו"=V ומתי "וו"=W.
הכפלת ה-ו מבלבלת יותר מכל השאר, אבל גם הכפלת ה-י רחוקה מאד מחד משמעות.

למעלה