זה עבר לדף הקודם...

זה עבר לדף הקודם...

אבל אולי אני אבקש מחברי הטוב ר´ יעקב ומעוד חברים בפורום שיספרו קצת על החזן הנפלא ר´ יוסלה רוזנבלט לבקשתה של שיגריס שלנו

יוסלה או קוורטין ../images/Emo47.gif

אני לא מכיר את הביוגרפיה שלו, אבל אני זוכר כמה אנקדוטות עליו שבטח אינן נכונות אבל למי איכפת. בתחילת המאה היו שני חזנים שנחשבו ל"טופ שבטופ" בתחום החזנות. הם טיילו ברחבי פולין, ארצות-הברית וארץ-ישראל (מדינת ישראל עדיין לא קמה), וכל מקום שאליו הם הגיעו הם משכו אלפים שבאו לשמוע אותם. אלה היו: יוסלה רוזנבלט וזנביל (זבולון) קוורטין. קוורטין לא היה יהודי מסורתי אלא יהודי מודרני שחיזן להנאתו ולפרנסתו, ואילו רוזנבלט היה יהודי מהדור הישן. במסגרת התחרות הסמויה או הלא-סמויה ביניהם, עובדה זו עלתה בוויכוחים השונים לגבי כישוריהם. מספרים שהם התווכחו ביניהם בערב יום-הכיפורים מי יתפלל בקול יפה יותר ביוה"כ. אמר לו קוורטין: "אמנם בקול נדרי תורך לנצח, אבל בנעילה... היי היי היי... נעילה, קולי יזעזע את אמות הסיפין" (כאמור, קוורטין לא צם ביוה"כ ולכן יכל להרים את קולו בנעילה, לעומת רוזנבלט הנחלש מהצום). יש עוד סיפור על הגערער רבי ששמע את שמעו של קוורטין וכן שמע על חילוניותו, והוא ביקש ממנו לשיר לו משהו.... אני לא מכיר טוב את הסיפור לכן לא אספר אותו כדי לא לסבך אותכם. לבסוף הגערער רבי הזיל דמעות מהתרגשות... (לא זוכר את כל הסיפור, מי שזוכר, אנא, הצילנו). אני מאוד אוהב את שניהם. אך אפשר לומר שקוורטין יותר מהוקצע ומדויק, ולכן גם אינו מרגש כמו רוזנבלט המאלתר וה"חובבן" לכאורה. רוזנבלט שר גם שירים ביידיש ואף השתתף באופרה איטלקית שהועלה בארצות-הברית. כמו כן הוא (או קולו) משתתף בסרטים בודדים שנעשו בשנות ה-30 בניו-יורק. על מותו של רוזנבלט מספרת האגדה: הוא הגיע לארץ-ישראל בציוני נלהב וצילם סרט על נהר הירדן שם שט בסירה ושר "הים ראה וינוס...". פתאום לקה בהתקף-לב ומת. השירים הפופולריים ביותר של רוזנבלט הם: שיר המעלות, אַ ייִדישע מאַמע (הלחן אינו שלו), המבדיל בין קודש לחול ובטח ששכחתי כמה. השירים הפופולריים ביותר של קוורטין הם: טיהר ר´ ישמעאל עצמו, כל נדרי (הלחן אינו שלו) ועוד כמה שירים של הימים הנוראים. זיַיַט מיר געזונט

גם ההודעה הזאת

שווה טאג-ליין ואכן כך עשיתי תודה רבה יידישיסט חביב נהנתי והחכמתי!

למעלה