זה נכון ?

pandapple

New member
זה נכון ?

קצתעל הבדלים בין פיזיותרפיה למרפ"בו תלמה פינץ ו 22:56 | 28/12/07 שלום רב, הבקשתי לכתוב קצת על ההבדלים שבין אינדיקציות לפיזיותרפיה, מול האינדיקציות לריפוי בעיסוק. היות ואני פיזיותרפיסטית ועובדת מסוף שנות השמונים, ביחידות שונות, אז לי מאד ברור ההבדל, אולם לצערי הוא די היטשטש כיום וחבל.. אז זהו שאכן יש בלבול, כי במקור- פיזיותרפיסטיות עוסקות בתחום של תכנון תנועה, דיספרקסיה של הגוף, סירבול מוטורי, קושי בקואורדינציה ותיאום בין גו ועליון לגוו תחתון, למשל וכל הקשור לתיאום שרירי בכלל הגוף. שימוש בכדור עם הידיים והרגלים, קליעה למטרה, נדנוד עצמאי, קפיצה על רגל אחת, או לסירוגין, או דילוגים, מעברים במסלול מוטורי, זחילה, טיפוס בסולם או במתקנים, גלגולים, עמידות נר, ידיים וכ"ו, שרירי בטן, יציבה בעמידה, תנוחות ישיבה ושימוש בגוו, שימוש בהצלבות של גוו עליון על תחתון, רוטאציות או קיבועים בגוו, כוח שרירים של חגורת כתפיים, עקמת או אסימטריה בשימוש בגפיים, שליטת ראש, תיאום בין ידיים, יד דומיננטית במוטריקה גסה ועדינה, שיווי משקל במנחים שונים, שיווי משקל סטטי ודינמי, מעברים בין תנוחות ותנועות, ייצוב מול קיבוע, גמישות יתר, חולשת שרירים או ספסטיות, תנועות מפרקים ושימוש נכון בהם, ויסות תנועה דינמי (כמו בקבוצה במשחק כדורסל, כדורגל או משחק גופני אחר) ואפשרות לשימוש מגוון בחלקי הגוף עם או ללא אביזרי עזר 0קביים\סדים\מקלות ובשימוש בחפצים - כדור\מקלות של קריקט אן כל אביזר משחק אחר. ריפוי בעיסוק קשור יותר לתחום של מוטוריקה עדינה של גפיים עליונות- קושי בויסות כתיבה, אחיזת עיפרון, דומיננטיות של גפה, שימוש במניפולציות עדינות של קשתות הידיים- כמו שימוש בפינצטה, פלסטלינה, חרוזים בגדלים שונים, גרפומוטוריקה,וכמובן בשימוש בכישורי חיים של ADL כמו אכילה עם סכין ומזלג, רחיצה של ידיים ו\או כלים וכל הפונקציות הקשורות לתיאום בין ידיים כמו בבנייית מודלים הדורשים תכנון, הברגה של ברגים, שימוש בפטיש וכלי עבודה שונים, ועוד. התחום של ויסות תחושתי נחשב לחלק מארגז הכלים של המרפאות בעיסוק ולכן הן אלו שבונות לרוב פרוטוקול חושי, דיאטה סנסורית וכיו"ב. עוד תחום חזק בריפוי בעיסוק, שהפעם הוא משותף עם הקלינאיות, הוא כל התחום הקוגניטיבי של חשיבה, כישורים ניהוליים, המשגה, הפשטה, קביעת סדרי עדיפויות, אסטרטגיות למידה וכ"ו. גם כאן יש כלים מובנים של אבחונים, הכוללים גם התייחסות לקשב, ריכוז ויכולת התארגנות מחשבתית, וגם יכולת הצבת מטרות ללמידה. התחום המשיק עם הקלינאיות, הוא בלמידת מושגים של גודל, יחס, תקשורת, התייחסות ועוד. הבעייה היא שבגנים רבים, כמו בגני התקשורת, רצו לחסוך שעות ואז הכלילו לתוך תחומי הפעולה של המרפ"ב את התחום של מוטוריקה גסה וחבל... היו צריכים לתת לפיזיותרפיסטיות להכנס לתחום הזה ולהשאיר להן את היתר. נו, בכמה משפטים, מקווה שהבהרתי את ההבדלים. שהיו די ברורים וחבל שהיטשטשו, באדיבות משרד החינוך.. והערה, כיום אני עובדת בגנים טיפוליים שבהם יש תקנים לפיזיותרפיה. חבל שלא כך קורה בגני תקשורת, כי יש ילדים רבים שם, עם קושי בתכנון תנועה, חולשת שרירים, מוטוריקה גסה ושימוש בגוו. לעניות דעתי, קשה למרפ"ב לקחת על עצמה את התחומים התקשורתיים-קוגניטיביים-חושיים-ויסות-קשב-המשגה ולעיתים הזמן שילדים מבלים על מתקנים מוטוריים, כמו ערסלים ונדנדות, הוא זמן שהיה צרך להינתן לפזיותרפיסטיות, כדי שהמרפ"ב תוכלנה להתפנות לתחומים החשובים שלהן.

לצערי ועם כל הכבוד...

יש פה עמידה על הבדלים... שאינם משמעותיים בתפיסה הכוללת של מטפל התפתחותי... או מטפל שמוביל את המטופל שלו להשתתפות ... החלוקה של גף עליון ותחתון קיימת, אך היא מינימלית. החלוקה בין מוטורי לקוגניטיבי קיימת, אבל אסור שהחלוקות ישפיעו על הגמישות של המטפל להתמודד עם מצבים שונים שקרובים לתחומו, או כאלה שרכש לגביהם ידע אמיתי מהימן. אני חושבת שעם ההטשטשות של הגבולות קיבלו גם הפיזיותרפיסטיות והקלינאיות, הבנות חדשות מתחום הריפוי בעיסוק. איך שהוא קיימת תמיד נימה של ... הם סחבו לנו... פעם אנחנו אומרים את זה, פעם תחומים אחרים אומרים עלינו ( זאת הנימה הנושבת ממה שהבאת) ... אני מאינה שצורך עולה, בגלל חוסר ולכן באין מענה מישהו ממציא את נקודות החיתוך, וככה הגבולות מטשטשים לטובה. למשל תחום העיסוי... במכונים מסוימים אחראיות עליו הפיזיותרפיסטיות, במכונים מסויימים המרפאות בעיסוק... בעוד מס' שנים לא ידעו מאיפה התחילה החלוקה. הרי ברור שעיסוי הוא חלק מגריה חושית? הוא לא מוטורי.. אז מה ההסבר פה ? הקשר בין התחומים כל כך הדוק כשאתה מתייחס אל המטופל כשלם ! ואם נתאמץ לראות את המטופל כשלם... נוכל להפסיק לראות את הגבולות המטשטשים בפחד ונזהה את הצורך בטשטוש הזה. כך שכשמגיע ילד לשיפור מיומנויות משחק, יכולה התרפיסטית לודא שהוא יושב במנח תקין, יאחז את פריטי המשחק במנחי אחיזה נכונים, ויצור אינטראקציה מילולית מתאימים לגילו...הפיזיותרפיסטית, תעבוד על מנחי גוף וקוארדינציה , ותבין את הפן הקוגניטיבי שיושב בבסיס הלמידה והביצוע המוטורי ( גישת הקו-אופ עובדת... אפשר להשתמש בה גם בפיזיו !) , יחד עם עבודה על שרירי הצואר לשיפור ההיגוי.. כך יוכל ההורה לקבל טיפול שלם, ממטפל מומחה ואחראי, שיודע איפה גבולות המקצוע עוברים ואיפה נדרשת לו הכוונה מאיש מקצוע אחר, או הפניה לאיש מקצוע אחר... הלואי שזה היה ממשיך לקרות. וזה יקרה אם יהיה ויתור על ה"אגו"... שבודק כל הזמן את גבולות המקצוע. חיפשתי את המקור להודעה של הגב' פינץ כדי לענות לה שם לצערי לא מצאתי.. אשמח אם ימצא המקור.

pandapple

New member
יש עוד הודעה.....

היא מסבירה כמה היא יותר טובה ממרפאה בעסוק ובסוף :הרבה תרגילים אצלי, נראים דומים מאד לכאורה לתרגילים של הריפוי בעיסוק, אבל אצלי הדגש הוא מוטורי ורגשי ופחות קוגניטיבי.

ראיתי את ההודעה מייד

כשנכתבה ובחרתי שלא להגיב. כמובן שההגדרה של הריפוי-בעיסוק היא שגויה, ואין בינה ובין ההגדרה הישראלית, האמריקאית והקנדית ולא-כלום. אבל: אני חושבת שאחת הבעיות המרכזיות של פורום ASD הוא העירבוב בין פורום תמיכה לפורום מקצועי - ואם הייתי מתייחסת הרי שהייתי תורמת לעירבוב הזה. מי שבאמת רוצה לדעת את ההבדלים בין המקצועות, מן הראוי שייפנה לפורום המקצועי של ריפוי בעיסוק (=כאן) וישאל, וכך יעשה גם לגבי פיזיותרפיה בפורום המקביל.. אני מאוד מקווה שכאן הוא ייקבל תשובות רק לגביי ריפוי-בעיסוק ושם רק לגבי פיזיותרפיה - ואת מציאת הדומה והשונה יעשה בעצמו. אני בהחלט חושבת שהשירשור שם יכול (וכבר התחיל) להכניס הורים לבילבול ואולי אף יותר מזה, אבל נראה לי שהדרך הכי נכונה היא לתת לשירשור לשקוע. כתבתי למנהלי הפורום את דעתי והוספתי קישור להגדרה (היפה לדעתי) שמופיה באתר העמותה הישראלית. הם ענו לי אבל לא אפרסם את תשובתם כי היא נכתבה במסר אישי. ענת. אגב, אני לא חושבת שתלמה מסבירה שהיא יותר טובה ממרפאה בעיסוק - ההתרשמות שלי בכלל לא הייתה שיש כאן איזו שיפוטיות\ערכיות מצידה ומהכרות עם תלמה אני חושבת שהיא פשוט כתבה את מה שהיא חושבת ומאמינה בו מבלי לחשוב שפיזיותרפיסטית לא ממש יכולה להגדיר מה זה ריפוי בעיסוק וגם לא כדאי שתעשה זאת.

למעלה