זה נכון שכומר חילק את התנ"ך?!!

yaakii

New member
לא חושבים על הוצאת "מהדורה" אחרת?

עם חילוק ברוח יהדות?

gushnick

New member
מה זה "ברוח היהדות"?

חלוקה לפי הפסקאות של המסורה? או לפי הטעמים (כלומר פסוק פסוק...)? ושתי החלוקות הרי סותרות זו לזו, שהרי יש לפעמים פיסקה באמצע פסוק! סוף דבר - אין לנו משהו מיוחד נגד החלוקה הזו, והיא גם נוצרה כדי שיהיה לנו נוח (היא נוצרה בשביל הויכוחים בין היהודים לנוצרים בימי הביניים, כדי שתהיה שפה משותפת...). אז רק צריך לדעת לא להפוך את החלוקה הזו לחלוקה הגיונית אלא לבדוק כל דבר, וזהו. עוד חלוקה חדשה רק תסבך את הענין.

pilpelmemule

New member
דווקא אפשר חילוק לפרשות.. לא?

אבל צודק זה באמת יסבך

brass monkey

New member
על מה אתה מדבר?

כשאתה אומר שהן סותרות?! רק במקום אחד בתורה יש פרשה פתוחה באמצע פסוק וזה כשראובן מחליף את המיטות של אביו.. ויש על זה לימוד רב, ראה רמב"ן במקום. אין זה סותר! שניהם ממסורת. כשזה לכאורה "סותר", תראה מה לומדים במקום. ולעניין חילוק הפרקים, באמת יש חילוק לא הגיוני, שלא על פי רוח המסורת. למשל, שחילוק פרשות לפעמים נכנסות לאותו פרק. אבל אם זה היה בעייתי ממש, היו משנים. אבל פשוט משתמשים בזה....סוג של "משהו כבר עשה את העבודה השחורה...

gushnick

New member
לא הבנתי.

קודם כל, כבר בתורה יש יותר ממקום אחד כזה (כבר עכשיו עולה לי לראש: "ויהי אחרי המגיפה..." בתחילת פינחס). ובנוסף, יש הרבה כאלה בנ"ך. וחוץ מזה, ברור שיש משמעות גם לזה וגם לזה. אין זה אומר שהם לא סותרים. אם אתה מחלק כך - יצא בפשט משהו אחד, ולהיפך. העובדה שניתן לתרץ עם האצבע לא משנה את הפשט. ולמעשה, כשלומדים פשט אסור לתת למישהו אחר לחלק לך. אתה חייב להכריע לבד לגבי תחומי היחידה הספרותית שאתה לומד, משום שמדובר בעניין מרכזי מאוד להבנת הסיפור. דוגמא קלאסית: אם סיפור גניבת הברכות מתחיל ב"ויהי כי זקן יצחק", יש לו משמעות אחת, אך אם הוא מתחיל בזה שעשיו לוקח נשים שהיו מורת רוח ליצחק ולרבקה, זה מכניס את הסיפור תחת כותרת אחרת לגמרי (מה גם שהסיפור נגמר בעוד לקיחת נשים של עשיו). צריך להכריע האם סיפור נשי עשיו הוא חלק אינטגרלי מסיפור גניבת הברכות, או שלא, וזה משפיע על הבנת הפשט. נ.ב. הפיסקא באמצע פסוק אצל ראובן היא דוגמא מאוד לא טובה, משום שכלל לא בטוח שיש שם פיסקא באמצע פסוק. זו סוגיה במגילה למיטב זכרוני. בכל מקרה זה מקרה מיוחד.

yaakii

New member
שעה מגניבה!../images/Emo3.gif

אם כבר זמן: מה זה כאלף שנים בעינך...? (זה בתנ"ך בכלל?) איך אנחנו יודעים מה זה זמן בשביל ה'? זמן מגביל אותו בכלל, בדרך כלשהי? תודה(= נ.ב. זכויות ההשראה לשאלה שמורות לחניך שלי שאמר משהו קשור בשבת..

gushnick

New member
זה כל הרעיון...

קודם כל, יש פסוק דומה: "כי אלף שנים בעיניך כיום אתמול כי יעבור..." (תהלים צ', אאל"ט). וזה בדיוק הענין. יש הרבה נקודות דמיון בין האמונה הפגאנית לבין האמונה האל אחד, אבל דבר מרכזי ועיקרי שמבדיל בין ה' לבין האלים הפגאניים הוא הזמן. האלים הפגאניים חיים בתוך הזמן, והם תלויים בו. הם עושים דברים בתוך הזמן. ה', לעומת זאת, הוא א-הי ההיסטוריה - הוא מעל ציר הזמן, ונמצא בכל הנקודות שבו בו זמנית. לכן יכולה להתאפשר ההשגחה, שמובילה מהלכים היסטוריים 'מלמעלה' - דבר שבאמונה האלילית כלל לא יתכן.

brass monkey

New member
דוד אמר,

יש לך על מי לסמוך. אבל דע כי אין דבר המגביל את ה', שאם יוגבל - לא יהיה שלם(ראה כוזרי בהתחלה, עם הפילוסוף). זה לא נתפס בשכלנו הדל, אך ה' יכול לזרום בזמן וגם לא להיות תלוי בו. וזה לעניות דעתי תשובה לשאלה הגדולה והידועה של ה"ידיעה - בחירה". שזמן אינו תלות מבחינת ה'.

brass monkey

New member
שלום!

א. החכמתני. לא זכרתי(ורק שתדע, כתבתי אחרי "רק פעם אחת מופיע" - "לדעתי", וכששלחתי קרו פאשלות, וביניהן שכחתי להוסיף מילה חשובה זו...) ב. כתבתי תגובה לכך, אבל חזרתי בי. אתה צודק, אכן יש פשט לפי כל אחת מן הדעות. אבל שלב אחד אחרי הוא לשאול "למה?, ומה זה בא ללמדנו?". ג. אכן בדקתי, זה באמת במגילה. אבל יש שם שני מ"ד, לפי זה שבו הקטע הוא פסוק אחד - אכן זו דוגמא.. אשריך! ולילה טוב!

sky44

New member
דווקא בזה יכול להיות היגיון

יש פרשנים שמפרשים את "הבריאה השנייה" כנק' מבט אחרת שנותנים לנו על כל נושא הבריאה - להעמקה - מומלץ לקרוא את ספרו של הרב סולובייצ'יק "איש האמונה".

yaakii

New member
תודה על ההמלצה

אני בהחלט מתעניין כרגע בקריאת ספרי אמונה לסוגיהם. הבעיה היא שיש עוד המון ברשימה וכדי לקרוא ספרים כאלה אני צריך ראש שקט והמון זמן -מה שיהיה לי רק בחופש הגדול. אז אני לא יודע מתי יצא לי לקרוא את הספר הספציפי הזה. בכל אופן אזכור אותו לשעה המתאימה.

sky44

New member
בבקשה

לפעמים קצת קשה להבין את הרב סולובייצ'יק (מלבד השפה הגבוהה והאינטלקטואלית), אבל הוא מאוד מעניין ומאוד...אנושי... אבל כדאי מאוד למרות הקשיים פה ושם.

למעלה