זה ממש סיפור עצוב....

זה ממש סיפור עצוב....

דוד לוי, תלמיד חטיבה בעירוני י"ד בתל אביב, התמוטט במסדרון בית הספר כשהתלונן בפני מורה "כואב לי בחזה", נשלח לשתות תה באותה שעה לא היתה אחות בחטיבה בית הספר לא דיווח להורים על מצב הילד בסוף יום הלימודים, נשלח לבדו הביתה ואז התמוטט שוב חודש וחצי נלחם על חייו - ונפטר ההורים, עליזה ומוטי: "אף אחד כבר לא יחזיר לנו אותו, אבל מי שצריך לשלם את המחיר - שישלם" גילה קול, מנהלת החטיבה: "יש 40 ילדים שבאים כל רגע ואומרים 'אני לא מרגיש טוב'. פעלנו לפי הנהלים" מאת: דפנה ישועה צילומי רפרודוקציה: רונן מחלב יום שני השבוע היה אמור להיות יום חג בבית משפחת לוי בשכונת רמות צהלה בתל אביב. זה היום בו האב הגאה מוטי (מרדכי) לוי היה אמור ללוות את בנו, דוד בן ה-13, לבית הכנסת, כדי שיניח תפילין בפעם הראשונה, לפני שהוא עולה לתורה. בעוד שבועיים, באולם אידיאו בתל אביב, היו אמורים כל בני המשפחה, המכרים והחברים בכיתה לחגוג לו בר מצוה. אבל במקום כל זה, התעורר מוטי בבוקר יום שני, הדליק נר זיכרון - ואמר קדיש. דוד לוי נפטר לפני כשבועיים, לאחר שנלחם על חייו במשך חודש וחצי. רק מאוחר יותר נודע להוריו כי ביום שבו פונה במצב קשה לבית החולים, הוא התמוטט במסדרון בית הספר בו למד, חטיבת הביניים של תיכון עירוני י"ד בתל אביב. כשהתלונן כי אינו חש בטוב, נשלח לשתות כוס תה בחדר המורים. בשום שלב בית הספר לא דיווח להורים על תלונת בנם. ובסוף הלימודים, דוד נשלח הביתה לבד. למרות כל זאת, מנהלת החטיבה מתעקשת: "פעלנו על פי הנהלים". התמוטטות במסדרון "תרגיש את הדופק שלי" דוד לוי התעורר בבוקר ה-18 במרס לעוד יום לימודים רגיל בחטיבת הביניים של עירוני י"ד. הוא אכל את ארוחת הבוקר שלו, משח את שיערו בג'ל בתסרוקת אופנתית, נתן נשיקה לאמו, ונסע יחד עם אביו מוטי וחבר לבית הספר. מוטי: "זה היה בוקר רגיל. הוא הרגיש מצוין, וכמו תמיד סיפר בדיחות באוטו". לקראת סוף היום, בהפסקה לפני שיעור מדעים, הוא החליק על סקייטבורד במסדרון ליד הכיתות, כששלושה מחבריו צפו בו. על מה שאירע מספר יגאל (כל שמות התלמידים בכתבה בדויים - ד.י), חברו לכיתה: "דוד עשה סיבוב על הסקייטבורד, ופתאום - כאילו נבל במקום, וקרס על הרצפה". בעוד דוד שוכב על הרצפה, התאספה סביבו חבורת ילדים סקרנים. על פי עדות הילדים, דוד התלונן על דופק לב מואץ. ירון, אחד הילדים שנכח במקום: "הוא אמר לי 'תרגיש את הדופק שלי, כמה הוא חזק'. היה לו דופק כל כך חזק שכמעט קרע את החולצה". רועי, חבר אחר, מספר: "הוא נפל כמו מני לוי, לא חטף מכה מהרצפה, אלא כאילו הכל בסלואו מושן. הוא אמר לי 'תראה תראה, הדופק שלי". חבריו של דוד מעידים כי הוא שם את היד על חזהו, התלונן כי כואב לו ובכה. לאחר מספר דקות, דוד קם בכוחות עצמו, וחברו רועי תפס יוזמה ולקח אותו למחנך. רועי: "הלכנו למחנך שלנו, ואמרנו לו שהוא לא מרגיש טוב. הוא אמר לו שישתה תה וינוח, ושאם הוא לא מרגיש טוב, שיגש אליו שוב אחר כך". ההורים עליזה ומוטי מדליקים נר זכרון צילום: רונן מחלב דוד נכנס לחדר המורים, שם קיבל כוס תה. אחת המורות שנכחה במקום סיפרה להוריו כי ראתה אותו, ולא הבחינה בשום דבר חריג. דוד לא עבר שום בדיקה רפואית. בבית הספר נמצאת אחות יומיים בלבד בשבוע עד השעה 12.00. באותו יום לא היו שירותי אחות. הוא סיים לשתות את התה וחזר לכיתה. על פי דברי חבריו לכיתה, בשיעור הבא, שיעור מדעים, פניו של דוד היו חיוורים והוא היה שקט. אסף, חברו לכיתה, מספר: "הוא נשען על הקיר וכמעט לא דיבר. זה לא התאים לו. פתאום הוא ישב נורא בשקט, ורק נשען על הקיר". יאיר, שנכח גם הוא בכיתה, מספר: "אני זוכר שהוא נשם בכבדות. הוא אמר לי שהוא לא מרגיש טוב. לא חשבתי שזה כל כך רציני. הוא היה שקט בשיעור מהרגיל. כשאמר לי שהוא מרגיש לא טוב, המורה התעצבן עליו שהוא מדבר והעיר לו 'אתה לא רציני'. צחקתי איתו ורשמתי לו משהו על השולחן. דוד אמר לי 'תעזוב אותי, אני לא מרגיש טוב". בין חיים למוות: "דוד, אם אתה שומע, תמצמץ" לדברי הנהלת בית הספר, מחנך הכיתה לא דיווח על תלונתו של דוד. ב-14.30, כשעה לאחר שהתמוטט במסדרון, הסתיים יום הלימודים. דוד, כמו שאר חבריו, יצא לעבר שער בית הספר. אחת מבנות כיתתו שמה לב שהוא נראה חלש. יאיר: "אחת מהתלמידות בכיתה שמה לב שהוא לא נראה טוב, והציעה לו לנסוע איתה עם אמה הביתה". דוד סירב ויצא למסלול הרגיל של קילומטר וחצי הביתה. "דוד היה רגיל לחזור את המרחק הזה", אומר אביו מוטי. "לא היו לו בעיות. הוא היה ילד בריא מאוד, שחיין, ספורטאי בלחימה משולבת ושיחק כדורגל. בשנת 96' אפילו עבר בדיקה קרדיולוגית שמצאה אותו כשיר לספורט". לאחר מספר דקות של גלישה על הסקייטבורד בחום הכבד הוא הגיע לביתו. את מה שקרה מאותו הרגע מתארת אחותו, קרן: "הוא עלה למעלה, ואיך שהוא נכנס הוא זרק את התיק על הרצפה וביקש מים. פתאום הוא התחיל להתעוות ולהשמיע קולות מוזרים. לא הבנו מה קורה וקראנו לאמא".

המשך...

אחיו הקטן של דוד, נאור בן ה-10, התקשר למד"א ודיווח על מצבו. עליזה, אמו של דוד, שהיתה בחדר השינה, הגיעה ולעיניה התגלה המראה הנורא. עליזה: "הילד היה סגול וחרחר. התחלתי לצעוק ושמתי אותו על הרצפה. השכנה שדיברה עם המרכזנית במד"א קיבלה הוראות איך לעזור לו". בתוך דקות ספורות הגיע צוות מד"א למקום וביצע בו החייאה מלאה. דוד נזקק אף לטיפול במכת חשמל. מוטי, שהוזעק מעבודתו, מספר: "הכנסתי את אשתי והילדים לחדר אחר, כדי שלא יראו מה עושים לו, וגם אני לא הסתכלתי". אחרי שעה של נסיונות החייאה, הצליח הצוות להחזיר לדוד את הדופק, והוא פונה לבית החולים איכילוב, שם קיבל טיפול תרופתי. בלילה החליטו לפנות את דוד לתל השומר. מוטי: "יש שם מכונת לב ריאה. וחשבו שאם יזדקקו לכך, עדיף שיהיה כבר שם". במשך חודש וחצי שכב דוד ללא הכרה במחלקת טיפול נמרץ של תל השומר. מוטי: "הוא היה מחוסר הכרה, אבל היו לו סימני התאוששות. הבאתי פרופסורים וקרדיולוגים שיבדקו אותו. נסעתי לכל רב אפשרי כדי שיברך אותו. אפילו הורידו אותו במשך לילה אחד לשיקום, אבל הוא לא הרגיש טוב וחזר". במשך כל אותה תקופה לא משה משפחתו של דוד ממיטתו. הם השמיעו לו מוסיקה, דיברו איתו, וניסו לגרות את חושיו. בשבוע הראשון הוא הונשם ואחר כך הצליח לנשום בכוחות עצמו. דוד סבל מהפרעות בקצב הלב, הוא לא דיבר, אבל היתה תקווה לשיפור. מוטי: "הייתי אומר לו 'דוד, אם אתה שומע אותי - תמצמץ', והוא היה מגיב. באחת מהשבתות סיפרתי לו על החברים שלו בצופים, והוא אפילו פרץ בבכי". זעם ההורים: "קדיש במקום בר מצוה" לפני שלושה שבועות החל חום הגוף של דוד לעלות. לאחר יומיים של מאבק על חייו, ביום חמישי, ה-25 באפריל לפנות בוקר, הוא נפטר. בשבעה התקבצו סביב ביתו תלמידים מבית ספרו. הם הדליקו נרות, והקימו פינת זיכרון בחצר, עליה כתבו: "איך זה שילד בן 13 כבר איננו?". ביום שני השבוע, היום בו אמור היה דוד להניח תפילין לקראת חגיגת בר המצוה שלו, מגוללים בני משפחתו בפעם הראשונה את סיפורם הטרגי. מוטי: "היום הוא היה צריך לעלות לתורה ולהניח תפילין, ובמקום זה אני אומר עליו קדיש". עליזה: "היו לי ארבעה פרחים בבית, נשארו שלושה. היו תחנות בדרך, היו סימני אזהרה ואפשר היה למנוע את כל זה. היום שום דבר לא יחזיר לי אותו, את הילד האהוב שלי". לטענתה, לא נמסר להם שום מידע מטעם בית הספר. עליזה: "אנחנו לא יודעים למה לא מדדו דופק בבית הספר, כשידעו שהוא לא מרגיש טוב. למה לא שאלו אותו אם הוא מסוגל ללכת לבד הביתה. לילד בן 13 לא נותנים לצאת מבית הספר כל עוד הוא לא מרגיש טוב. אני לא מבינה למה הם לא התקשרו אלי ואמרו 'הבן שלך לא מרגיש טוב, בואי לקחת אותו'. אני לא מבינה. אני בטוחה שאם היה מגיע הביתה באוטובוס, איתי או עם מישהו, זה לא היה קורה. אנחנו משלמים המון כסף לבית הספר. למה אין אחות במקום שהיתה יכולה לבדוק אותו?". מה הייתם רוצים שיקרה? מוטי: "את דוד, אף אחד כבר לא יכול להחזיר לנו. אבל היינו רוצים שילמדו לקח שצריך לדווח להורים על מקרים כאלה. מי שצריך לשלם את המחיר שישלם, אם זה המורה או המנהלת, ושזה לא יקרה לעוד מישהו. לעבור כזה דבר עם הבן שלך אני לא מאחל לאף אחד, אפילו לא לשונאי". תגובת בית הספר "פעלנו לפי הנהלים" לדברי מנהלת חטיבת הביניים, גילה קול, היא לא ידעה על מה שאירע בבית הספר. איך זה שילד קורס בבית הספר ואף אחד לא יודע? קול: "דוד לא התעלף במסדרון בית הספר. אני אומרת את זה באחריות מבדיקות שלנו. הילד הרגיש לא טוב והגיע למחנך שלו לפני השעה השביעית. המורה לא תיאר לעצמו שיש משהו מסוים, כי הילד היה בריא ונבדק על ידי רופא בית הספר שלושה שבועות קודם. הוא אמר לו 'לך תנוח, תשתה כוס תה, ואם תרגיש לא טוב, תחזור אלי'. דוד חזר לכיתה ולא התלונן שוב". למה לא התקשרתם להורים שיבואו לקחת אותו? "הילדים אצלנו מתקשרים ללא שום בעיה להורים בעצמם. מחנך הכיתה לא תיאר לעצמו שזאת בעיה. זה היה בסוף היום, כמה דקות לפני השיעור השביעי. אם ילד מרגיש לא טוב, הוא יכול היה להגיע אלי או למזכירות. אין בעיה לצלצל הביתה, אבל דוד בחר לחזור לכיתה. אם היה ממשיך להרגיש לא טוב, אני מניחה שהמורה היה מתקשר להורים. הוא לא יודע הרי מה כל אחד עובר. יש 40 ילדים שבאים כל רגע ואומרים 'אני לא מרגיש טוב, כואבת לי הבטן'. אחת המורות, שלמדה רפואה, ראתה את דוד ולא זיהתה משהו מיוחד. תאמיני לי שלו היינו יודעים, היינו עושים מה שצריך". הפקתם לקחים מכל מה שקרה? "לא. רק פחדים שדברים כאלה ללא ידיעה יכולים לצוץ עוד פעם. הנהלים הם נהלים ברורים, ונהגנו על פיהם". תגובת המחנך של דוד: "לא ידעתי על הנפילה שלו. הוא בא ואמר לי 'כואב לי בחזה', ושהוא מרגיש לא טוב. לפי הדרך שהוא הציג את הדברים, חשבתי שהוא נפל במשחק וקיבל מכה בחזה. אמרתי לו, 'תשתה כוס תה, תירגע, ואם זה יעבור לך, תחזור לכיתה. אם לא, אז נתקשר להורים'. הוא חזר לכיתה ולא פנה אלי יותר. הוא נראה לי נרגש, אבל בסדר. לא היה שום דבר שיעיד על כאב או על חולשה רצינית". מדוע לא פנית להוריו ולמנהלת? "כי הוא לא פנה אלי יותר. הנחתי שהוא מרגיש יותר טוב, ולכן הוא שוחרר הביתה כרגיל".

R a a B

New member
הייתי מגיב על הכל...

אבל אין לי כוח אז אני כבר לא יגיב על כלום

למעלה