זהות לאומית

sargon2

New member
זהות לאומית

שלום, מי קבע ומתי, שהלאום עובר דרך האם (ולא כפי שאולי היינו מצפים דרך האב)? תודה

SupermanZW

Well-known member
תגובה

ההלכה היהודית קובעת שהדת נקבעת ע"פ האם, ההלכה היהודית לא קובעת דבר בנוגע ללאום, ככלל לאום נקבע כתוצאה מהשתייכות לאומית, ויכול להיקבע ע"פ כל אחד משני ההורים (שים לב, מדובר בשתי אפשרויות שונות), ברוב המדינות בעולם מוגדר הלאום ע"פ ארץ הלידה, במדינות בהן זה לא כך מגדירים לאום ע"פ הגדרת העם בטעות (למרות שמושגים אלו אינם זהים) והוא מוגדר ע"פ האב (פרט לרוסיה, בה אדם יכול לבחור האם לאומו יוגדר ע"פ אמו או ע"פ אביו).

svetaa

New member
ז"א אים אבא שלי לא יהודי

אז ההורים שלי יכלו לבחור לי לאום אחר, ואז לא הייתי יכולה לעלות לארץ, למרות שאמא שלי יהודיה??

SupermanZW

Well-known member
תגובה

גם אם הלאום שלך לא היה מוגדר יהודי היית זכאית לעלות לארץ ע"פ חוק השבות משום שאמך יהודיה, לפי חוק השבות אפילו סבא יהודי או סבתא יהודיה מספיקים. אגב, לרוב העולים מחבר העמים שהיו ממשפחות מעורבות לא הוגדר שם לאום יהודי, מדינת ישראל הגדירה את הלאום שלהם כיהודי אם היתה להם אם יהודיה, לשאר סומן פס או כוכביות בסעיף הלאום (אם אמם לא היתה יהודיה) ולחלק נכתב לאום רוסי, יש בחור שלומד איתי במכללה שאביו יהודי ואמו לא, ברוסיה לאומו הוגדר כיהודי ובתעודת הזהות הישראלית שלו כתוב לאום רוסי.

א77

New member
מבלי להתיחס לשאלתך ישירות

לאחר שקבלת כבר תגובה אחת. אני רוצה לציין שלאום אינו ניתן לשינוי, [אולי רק ע"י מפלגת שינוי]. על עשיו ויעקב נאמר 'ולאום מלאום יאמץ'. לאום אינו השתייכות שההוא שהגיב לך אמר.

sargon2

New member
זהות 2

שלום, מעבר לדיוקים החשובים בענייני לאום, השאלה היא מי קבע ומתי שיהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה (ולא חשוב מי האב), ולא לאב יהודי (ולא חשוב מי האם)? תודה.

SupermanZW

Well-known member
נא לא להתבלבל

ההלכה קובעת שיהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה משום שהסבירות לידיעת האם גבוהה יותר מהסבירות לידיעת האב אם האשה שכבה עם מספר גברים או נאנסה לפני שנכנסה להריון, הבטחון מי האם הוא 100% ומי האב פחות מכך, זו הסיבה שההלכה היהודית בחרה להגדיר כיהודי את מי שאמו יהודיה ולא ע"פ האב, כי יש מקרים בהם האב אינו ידוע. ההלכה מגדירה דת ולא לאום, ההלכה לא מגדירה מהו לאום יהודי אלא מגדירה את היהודי כעם (שוב אני מדגיש, עם ולאום זה לא אותו דבר) והדבר נובע מכך שאזרחי ממלכת יהודה (לפני הגלות) נקראו העם היהודי ולדעת ההלכה רוב היהודים הם צאצאיהם.

sargon2

New member
לא מתבלבל

שלום, מבלי להכנס לדיון המעניין על דת, לאום וכו' השאלה שלי פשוטה בהרבה: היכן בהלכה נקבע שזו האם? בתלמוד? בשו"ת? שולחן ערוך? האם יש הפניה מדויקת? תודה

SupermanZW

Well-known member
תשובה

קידושין סח ע"ב: אמר ר' יוחנן משום ר' שמעון בן יוחי: דאמר קרא: "כי יסיר את בנך מאחרי" - בנך הבא מישראלית קרוי בנך, ואין בנך הבא מן הגויה קרוי בנך, אלא בנה.

למעלה