ושוב רעש ממערת קסם

קישור למאמר המקורי

Man the Fat Hunter מכיוון שזה פורסם ב- PLOS ONE גוף המאמר חופשי ברשת. בלי או עם קשר ל"הומינין החדש" שנמצא או שלא נמצא במערת קסם, יש במאמר הצעה מאוד מעניינת שהומו ארקטוס התפרנס בעיקר מציד פילים. עד כמה שאני מבין, ההצעה הזו מתבססת למעשה על 3% של עצמות פילים באתר גשר בנות יעקב, שכאשר מכפילים אותם בגודל של פיל תורמות כ- 60% לחישוב צריכת הקלוריות הכללית. מעניין אותי מה דעת הארכאולוגים פה על החישוב הזה. מעניין גם מהי דעת חופרי אתר גשר בנות יעקב עצמם.

rachel79

New member
יחסית לפרהיסטוריה?- תיאוריה לא רעה בכלל

המאמר מעניין מאוד, אבל צריך לזכור שמדובר בפרהיסטוריה- כלומר, יש ידיעה על תקופות זמן ארוכות מאוד אבל הידיעה על כל תקופה ותקופה ברזולוציות כאלה בלתי אפשרית לדעתי, יש הרבה תיאוריות על כל נושא כמעט בפרהיסטוריה בדיוק מהסיבה הזו, אבל ללא ספק- זו אחת התיאוריות הטובות.

מסכים שהתאוריה לא רעה

בכל אופן לא יותר גרועה מהרבה תאוריות אחרות בתחום, בסגנון "הציד עשה אותנו אנושיים", "הבישול עשה אותנו אנושיים", "הריצה עשתה אותנו אנושיים" ו"הסבתא עשתה אותנו אנושיים" (האחרון לא בדיחה אגב). כרגע בלי קשר לתאוריה מעניין אותי הממצאים הארכאולוגים והפירוש שניתן להם. ובתכלס, עד כמה סביר להסיק שתושבי אתר גשר בנות יעקב התפרנסו מציד פילים על סמך 3% עצמות פילים באתר?

Lakedaimon

New member
צריך להסתכל על החישוב בעצמו...

האם זה 3% במשקל? במספר חלקי העצם? בעצמות שזוהו? הרי ברור שפיל אחד שווה לכמה חיות אחרות מבחינת כמות הבשר, אבל קשה (לי לפחות) להאמין שהומו ארקטוסים יכלו לצוד פיל.

זה שלושה אחוזים ב- NISP

היינו מספר העצמות שזוהו. לפי הטבלה S4 המצורפת למאמר מדובר ב-9 עד 15 עצמות פילים בכל אחת מארבע השכבות של האתר. לצורך ההשוואה 98 עד 329 עצמות של אנטילופת קובוס ו-40 עד 211 עצמות של צבי תומסון. אין בטבלה נתוני משקל העצמות (אם אני זוכר נכון באתר גשר בנות יעקב התגלתה גולגולת פיל עם סימני נסיונות להוצאת המוח ממנה, שמשקלה מן הסתם נכבד אבל אין לי מושג מה משקל שאר העצמות). החישוב הוא בעיקרון הכפלת מספר העצמות במשקל הגוף של כל מין, כפי שהוערך מאתרים באפריקה. אגב, אני דווקא מוכן להאמין שארקטוסים צדו פיל מדי פעם, אם כי העצמות באתר יכלו גם להגיע מפגרים שהם מצאו בשטח. מה שקשה לי להאמין זה שמדובר בציד כל כך קל ופשוט כמו שהוא מתואר במאמר.

guinan

New member
בעיניין הצייד פילים יש רק שיטה 1 באותה תקופה

צריך לדחוק אותו לפינה או מלכודת שהוכנה מראש . פיל הוא חיה גדולה מדי לציד 'מסורתי' בגלל סכנת דריסה עקב גדלו

מתוך המאמר

Several techniques are described for undisturbed human approach to elephants, indeed, often accompanied by the use of spears [95], [96]. One entails hiding in the bush next to an elephant path, surprising it from the rear and cutting its tendons. Another practice is that of trapping by digging a round pit of some 2 m in diameter and 3 m in depth in the midst of the elephant path, while spears are placed at the bottom and the top is covered with branches [96]. Another method entails scaring the elephant from behind against a barrier built of thick vines while forcing the animal to escape towards the barrier where it can be speared ([97]:115). Alternatively, a heavy object with pointed elements may be suspended over an elephant, such as a thick tree trunk, and dropped upon the animal as it passes below, thus breaking its spine

Lakedaimon

New member
טרם הספיקותי לעיין במאמר

אבל הספקתי לשוחח קצת עם שניים מהכותבים בשוטטותי בחרבי הקמפוס. מסתבר שהסטטיסטיקה של 3% (+\-) עצמות פילים היא תקפה למספר אתרים אשלים (בין השאר גם לרבדים, ועוד) כך שהעובדות בעינן עומדות. על הפרשנות תמיד ניתן להתווכח.

לא רק אתרים אשלים - אפילו אולדובאים

תראה למשל את המחקר הנחמד הזה מאגם טורקנה: http://www.pnas.org/content/107/22/10002.full זה כנראה האתר העתיק בעולם שבו התגלו גם כלי-אבן ביחד עם עצמות בעלי-חיים חתוכות ומרוסקות. 1.95 מיליון שנה זה עתיק מכל ממצאי ארקטוס הידועים. איזה הומינדים גרו באתר עוד לא ברור (וגם בכך זה דומה לאתר גשר בנות יעקב אשר ככל הידוע לי גם בו עדיין לא זוהו בוודאות מאובני ארקטוס) אבל הסבירות היא שמדובר בהומו הביליס. ומה מסתבר? 2% עד 4% מתוך ה-MNI שנמצאו הם פילים (טבלה 3). האם גם פה אנחנו צריכים להכפיל במשקל של פיל ולהגיע למסקנה שכבר הביליס התפרנס בעיקר מציד פילים? תזכורת: אנחנו עכשיו מדברים על הומיניד עם מוח גדול רק במעט ממוח שימפנזה ומשקל גוף של 37 ק"ג בזכר.

למעלה