ושבו בנים לגבולם.

בן הצבי

New member
ושבו בנים לגבולם.

בשנה וחצי האחרונות אני עובד כמדריך לילדים בפנימיה. לכל קבוצה יש אם-בית, כשכולן יוצאות חבר-העמים. כולן יהודיות מהאגדות, כאלה מין ``אידישע מאמע`` טיפוסיות. עם כולן אני מדבר אידיש, הגם שהן עונות לי ברוסית, שפה שאני מבין ומדבר מתקופת היותי בשליחות באוקראינה. אך אחת מאמהות-הבית, לא יודעת אידיש. לא ייחסתי לכך חשיבות מיוחדת, עד שיום אחד היא באה ושאלה אותי איך אומרים ``יום-הולדת`` באידיש. היא הסבירה, שבעלה דובר אידיש מהבית, והוא שכח איך אומרים את זה. היא אמרה לו שיש כאן מדריך דובר שפה זו, והוא ביקש ממנה לשאול אותי. שאלתי אותה מהיכן הוא במקור בחבר-העמים, מאחר ויש הבדל בדיאלקט. היא אמרה שהוא הגיע ממקום קטן שכנראה לא אכיר, בשם נעוול. פתחתי זוג עיניים תמהות ושאלתי - נעוול? הרי זו עיירה חב``דית מובהקת! אמרתי. היא אמרה שהיא יודעת. שאלתי מה שם המשפחה שלהם, וכמעט נפלתי כשהיא אמרה ששם משפחתם הוא ``חן``. משפחה ידועה ביותר בקרב חסידי חב``ד, שהעמידה רבנים, גאונים, וחסידים ידועים במשך כמה דורות. אחרי כמה חקירות, התגלה לי הסיפור הבא: אביו של בעלה, נעצר יחד עם רעייתו ע``י השלטונות הקומוניסטיים ב``עוון`` הפצת היהדות, כאשר בעלה עוד היה ילד קטן. לאחר שנים מספר השתחררה האם, אך נפטרה כעבור זמן קצר. כעבור שנים רבות השתחרר האב, ועלה לארץ-הקודש, בה חי את שארית שנותיו בריכוז חב``די ידוע. הבן, כשנעצרו הוריו, עבר לגור אצל אחי-האב, גם-כן חסיד חב``ד, במושבה מלחובקה. אך ברוח הזמן הקומוניסטית, עזב את דרך שמירת התורה-ומצוות, מחמת המציק. הוא גם... התחתן עם גויה, איתה עלה ארצה בשנת ה`תש``נ. אך כאן, גילה שוב את משפחתו וקרוביו החב``דיים, והחל אט-אט לחזור. אשתו עברה גיור, וכיום הם מנהלים בית יהודי כשר למהדרין, ומקפידים על שמירת התורה והמצוות. ``כי לא ידח ממנו נידח``, ``ושבו בנים לגבולם``. הסיפור נגע מאוד לליבי, ולכן הבאתיו גם אליכם.

מחשבiת

New member
נצל"ש = ניצול שירשור:)

בד"כ כשהודעה מסויימת לא מצדיקה פתיחת שרשור חדש, משרשרים אותה לשרשור קיים ובכותרת מציינים 'נצל"ש'. סתם לידע הכללי:) נ.ב, הסתדרת בסוף?

למעלה