ועדת מצפון - בנים?

ועדת מצפון - בנים?

מישהו יכול לספר לי מה מעמד בנים לגבי פטור משירות הביטחון מטעמי מצפון? התקנות שקובעות שקיים פטור מטעמי מצפון (אשר כתובות בראשית כל מכתב בפורום), ממה שראיתי מיועדות רק לנשים. האם מישהו יודע מה התוקף החוקי של פטור מצפוני לבנים? אם בכלל? והאם אפשר לבקש ציטוט או קישור לנוסח המדוייק של החוק? תודה.

יוצא צבא, אישה

החוק המלא (חוק שירות ביטחון) מופיע גם באתר של פרופיל חדש. http://www.newprofile.org/showdata.asp?pid=273 גברים מאז ומעולם (מ95 בערך) פונים לוועדת מצפון על בסיס סעיף 36 לחוק שירות ביטחון. הסעיף הזה נותן לשר הביטחון סמכות לפטור משירות ממגוון של סיבות, ביניהן (סתם לדוגמה) צרכי המשק הלאומי, וגם על סמך סעיף גורף שנקרא מטעמים אחרים. בשעתו, בתקופה שברק היה שר בטחון היה דיון משפטי שלם בין בגצ לשר הביטחון שבסופו הסכימו שיכירו בזכות לסירוב מטעמי מצפון על סמך סעיף 36 "מטעמים אחרים" וקבעו שוועדה באגף כוח אדם בצבא תהיה הגורם המוסמך לבחון בקשות ולפטור בשמו. מה אתה צריך לדעת מכל זה? לכתוב בכותרת של המכתב 36 במקום 39. לגבי תוקף חוקי, אם זה משומה מטריד אותך, אתה יותר ממוזמן להעלות גם את עניין סעיף 39 שהוא סעיף מפלה כי הוא מתייחס רק לנשים. רק קח בחשבון שלפני כמה שנים בגצ עשה מעשה נבלה וקבע שסעיף 39 לא חל גם על נשים שמסרבות מטעמי מצפון. כיום בעקבות אותה פסיקה הצבא מבחינתו משחרר נשים וגברים כאחד על סמך סעיף 36 מטעמים אחרים ולא על סמך סעיף 39. אנחנו מנסים להתעקש, לא בהצלחה מרובה, שסעיף 39 עדיין תקף ושפרשנות בית המשפט מגוחכת.

תודה על התשובות

לפי זה, אני מבין, שגם אם אני אגיע לועדה, ואקבל פטור מצה"ל. הפטור יהיה "מטעמים אחרים" "אי התאמה" או כל תירוץ אחר. אבל מטעמי מצפון, לא יהיה רשום שם. נכון?

לעשות את זה

לעשות את זה בשביל הנייר, זה די מיותר. עד היום הכרתי רק בן אחד שכתבו לו מטעמי מצפון. לי למשל כתבו תום שירות, כי ככה זה שירות, לפעמים הוא תם, ספונטנית ככה. לרוב מה שהם כותבים שם מבוסס על קודים של הבקום, לפי סטטוס השחרור. אפשר למצוא את הקודים האלה באתר של פרופיל חדש. מצד שני, עוד לא פגשתי מישהו שבאמת היה אכפת לו מה כתוב על הנייר, מעבר לקוריוז שבדבר. בכלל זה מדהים באיזו מהירות הדברים האלה הופכים ללא חשובים מרגע שאתה משתחרר. לעשות את זה בשביל הכרה מהוועדה, זה בעיניים עבודה הוועדה הזו מבינה במצפון כמו שמוסלמים מבינים באלכוהול - הם לא יודעים מה זה, רק שהם נגד. ההגדרה שלהם לסירוב מצפוני מעוותת (בגלל שיקולים אחרים), פוליטית ומגוחכת. הראיון בוועדה מורכב מנסיונות ילדותיים לתפוס אותך על זוטות (אהה, עבדת במסעדה שמוכרת בשר, ואת טוענת שאת צמחונית, זה מוכיח שאת לא פסיפיסטית). את הוועדה הרבה יותר מעניין הציונים שלך במבחני ההתאמה ומה אפשר להוציא ממך בשביל הצבא מאשר להכיר בקשיים המצפוניים שלך עם שירות צבאי. הם פאקן חיילים שקובעים מי מתנגד מצפונית לשרת בצבא, שזה כמו וועדת הפלות שמורכבת מקתולים. מהם אתה רוצה הכרה במצפון שלך? קשה להשיג הכרה יותר חלולה מזו. לעשות את זה בשביל עצמך, זה מבוכה לצערי הוועדה הזו היא למשוגעים לדבר בלבד. אם אתה יודע מה אתה עושה כנראה שתשתוחרר, אבל בדרך יוציאו לך חתיכה קטנה מהנשמה. לכל מי שהיה מודאג, הצבא עומד בפרץ ומונע מכל אותם עשרות אנשים בשנה שעד כדי כך חשוב להם לא לשרת בצבא מלהשתחרר בקלות.

למעלה