ונניח

מה זאת אומרת, לא יהיה טעם למדינה כזאת?

זאת אומרת, אתה אומר שללא חרדים במדינה לא יהיה טעם לדעתך?
לא לגמרי הבנתי את כוונתך, אשמח להסבר...

מה איכפת לי להצדיק אותם?

אם אני לא רוצה שיהיו פה חרדים אני חייב לא להסכים עם כל דבר שהם חוששים ממנו?
הנה אני מצדיק עוד חשש שלהם בשבילך - האינטרנט מפרק להם את הצורה מבפנים. איך אני?

אני גם נוטה להאמין שהמדינה תהפוך לבעלת מיעוט מאד מאד קטן של חרדים שיהיו קיצוניים כמעט כמו נטורי קרתא, גוש דתי גדול ובעיקר חילונים (מצב שלהערכתי בתוך כמאה שנה יוביל לחילון כמעט גמור, כפי שניכר במרבית מדינות העולם עם החריג המוזר שמו ארה"ב שפשוט הולך לאט יותר).
לא מבין מה כל כך גרוע בזה.

אתה באמת חושב

שגם אם חוק טל יאושר או עוד עשרות חוקים דומים אחרים - החרדים ילכו לצבא?
כי אם כן -
אז אתה לגמרי חי בסרט טוב.

כולם משחקים פה ב׳כאילו׳ וכולם יודעים את זה, החרדים, שבכלל לא מטריד אותם כל העניין וגם הממשלה ומחוקקי החוקים. זה לא סוד גדול.
לא מציעה לך לבנות על יציאה בשאלה המונית בעקבות חשיפת החרדים לעולם הגדול בצבא.
זה לא הולך לקרות.

שימי לב למה שיומי כתב

הוא זה שהניח שהחרדים יתגייסו ויצאו לעבוד, אני זה שכתב מה להערכתי תהיה ההשפעה של היציאה שלהם על אמונתם הדתית. השאלה אם הם באמת יתגייסו ויצאו לעבוד בעקבות החוק היא שאלה אחרת לגמרי.

אם כבר שאלת אותה, אז התשובה לדעתי היא שברגע שיסגרו את ברז התקציבים לישיבות עבור כל תלמיד מעל גיל 18 שלא התגייס, התהליכים הפנימיים שמביאים להתפרקות החברה החרדית כפי שאנחנו מכירים אותה כיום יואצו מאד, וזרמי היציאה בשאלה ו/או ההפיכה ל"חרדים חדשים" יתרחבו בקצב מהיר.

פילנטרופים אמריקאים יתייצבו,

אלו הם שתורמים לחצי ממוסדות המדינה בלא קשר לישיבות, אלו הם שמפעילים את הלחצים על הפנטגון בכל הנוגע לישראל ותקצובה, ובשבילם לתמוך כלכלית בכל הישיבות בארץ (מעבר למה שהם כבר נותנים) יהיה כמו לקנות מזגן יקר.
אף תלמיד ישיבה לא ילך לצבא בגלל שלישיבה שלו אין תקציב, כל מי שקרא ספר צדיקים אחד בחיים שלו יסכים איתי. הבומרנג יהיה מטורף.

אל תגלה את הסוד הזה

הרי כל החילויינים יודעים שבאמת החרדים תורמים למדינה הכי הרבה בכך שהם מכניסים כסף זר לארץ על ידי תרומות הגבירים שלהם, וכל המטרה של הגזירות האלה היא להרחיב את מבול הכספים המדובר...

אגס 10

New member
החברה החרדית מתפרקת היום?

החברה החרדית כולה עוברת הליכים פנימיים שמביאים להתפרקות?
האם אנחנו מכירים את אותה חברה חרדית?
אני חושב שזו הכללה לומר זאת
אני מסכים שיש בתוך החברה החרדית חלקים גדולים שנהפכים לפתוחים יותר
אבל האם זה אומר שהחברה החרדית מתפרקת?
האם אין במקביל בחלק גדול מהחברה החרדית תופעה הפוכה של הקצנה והסתגרות הרבה יותר קיצונית מהתופעה ההפוכה בחלק האחר של החברה החרדית?

אגב,לגבי מה שכתבת למעלה על יכולת ההשפעה של השירות בצבא על המתגייסים החרדים
נראה לי שכבר כתבתי זאת פעם,אני מכיר כמה חברים טובים שהלכו לשרת במסלול מסויים,עם המדים,כשהמסלול מאוד מבוקר,היום זה כבר למעלה משנה שהם משרתים שם,אף אחד מכל מי שאני מכיר שם לא זז במלוא נימה מחוזק חסידותו

אני חושב שזה תלוי בסוג המסלולים שנמצאים שם
ואם החרדים ישכילו להקים באמת מסגרות רבות כאלו כמו המסגרת שאני מדבר עליה,שכל מאוד מדוקדק שם לדרישותיהם לא יקרה שם את התהליך שאתה מדבר עליו.

תופעת ההקצנה המדוברת

בהחלט נכללת בתהליך ההתפרקות המדובר.

בשרשור שבו כתבת לי פעם על החברים שלך הגיבו עוד הרבה אנשים, וכמדומני שכולם חוץ ממך העידו על מי שהם מכירים שהרבה מאד השתנה אצלם, ובכלל זה לא מעט אנשים שמשרתים באותן יחידות.

בכל מקרה, מדובר פה על יציאה לשירות בתור בחורים, סיטואציה שונה מהותית מזו שאתה מתייחס אליה.

moshe010

New member
חלומות מתוקים

כבר 9 שנים מאז שקצצו בקצבאות הילדים ובישיבות הקטנות ובמענקי דיור ועודף וייבשו את החרדים
כבר 9 שנים שכל אברך חרדי מגיל 23 ומעלה יכול דה פאקטו
ללכת לעבוד עם תלוש לבן, ללכת ללמוד באווניברסיטה ולהמשיך לקבל דיחוי
כבר 6 שנים שמפציצים את החרדים במילגות לימודים ומילגות קיום,
כיום שלושה עמותות רבים ביניהם על הזכות למןמן לחרדי לימודים + מילגת קיום בגובה המלגה של הכולל
כבר4 שנים שהצבא מפנק את החרדים במשכורת שמנה (במושגים חרדים), בלימוד מקצוע חינם,והעיקר בתנאים של עבושה של 10 שעות שבועיות וזהוף העיקר שהחרדים יואילו בטובם ל"התגייס לצבא"

בינתיים השינויים בציבור החרדי הוא אפסי, זניח,שולי,
הן ברמת הפריון, הן ביציאה לעבודה,והן בגיוס לצה"ל,והן במספר היוצאים בשאלה

אני מסכים במידת מה איתך שאלו שהולכים לצא הם יותר פתוחים, אבל הם כ"כ מעט, וגם רוב התהליך הפתיחות היא סיבה להתגיסותם ולא תוצאה

לאור הניסיון של ה 9 שנים האחרונות אני מניח שבזמן הקרוב הנראה לעין, 9 שנים ואפילו 18 שנים הקרובות עדיין לא יווצר שינוי משמעותי בחברה החרדית בכלל, ובפרט לגבי היציאה בשאלה שהיא לא תגיע למסה הקריטית (כ10 אחוז, שבו בממוצע אחד למשפחה יוצא בשאלה)

נ.ב. משעשע לחשוב שאתה מאמין שכבר כיום יש 10 אחוז יוצאים

הייתי מגיב בפירוט

אם הייתי חושב שזו הודעת תגובה למה שכתבתי, אבל השורה האחרונה הבהירה לי שאתה מגיב פה לכל מיני הודעות שלי שכתבתי בעבר (וגם מצטט אותן לא נכון), אז תסלח לי אם אני מעדיף להתמקד בשרשור הנוכחי.

החברה החרדית

לא עוברת שום שינויים משמעותיים,

גם בעיתונים החרדיים מדברים השכם והערב
על "התפרקות החברה החילונית".

בעיות חברתיות לא מעידות על "התפרקות".

moshe010

New member
אבל זה מראה שיש תופעה

של עיוות המציאות לפי השאיפה האישית
מה שמגביר את הצורך בעובדות ולא בתחושות
ומה לעשות העובדול לא תומכות בהתפרקות החברה החרדית

איפה הכסף? איפה הכסף? איפה הכסף?

אני מסכים איתך שהדבר הכי חשוב ויעיל זה לסגור לחרדים את הברז התקציבי. הכל מתחיל ונגמר בכסף.

-------

סתם כי בא לי, אעתיק פוסט שכתבתי שקשור קצת לעניין:

"שנים הייתי משוכנע שאני קוטף מלאכים. שנים הייתי בטוח שאלוהים 'חבר שלי מהצבא'. שנים חשבתי שאני מתקן עולם במלכות שדי.

הקטופים נבלו, החבר בגד והעולם נמצא מקולקל.

כיום אני מצד אחד בטוח שאין אלוהים או יותר נכון - שאין משמעות למושג אלוהים, אך מצד שני אין לי אלטרנטיבה. אין לי דרך ברורה וחד משמעית שאני יכול להציע. אם אדייק, אני חושב שאין דרך כזו. אין אמת אבסולוטית, המוסר יחסי וכל כך חמקמק והכל אפור.

סוציאליזם? קומוניזם? קפיטליזם? ריאליזם? בודהיזם? דתיזם? חרדיזם?
לכל דרך מעלות וחסרונות.

אז היום אני מתמקד בעצמי, לעשות לביתי. נמאס לי לתקן עולם.

לא רוצה לנסות להוציא חרדים בשאלה. מעבר לכך שאני חושב שלרובם לא כדאי לצאת [הם עלולים לאבד את המשפחה, להתקשות באורח חיים חדש לחלוטין וסתם, מה רע בקצת אופיום להמונים?] - פשוט אין לי כוח. בא לי לעשות לביתי.

לא רוצה לשכנע אותם ללמד ליב"ה, לא להוציא אותם לשוק העבודה, אף לא לכפות עליהם צבא. פשוט כי נמאס לי לתקן עולם.
אני רק רוצה לדאוג לעצמי.

לכן, אני רוצה שלא יתקצבו אותם. אפילו לא שקל. לא מתוך שנאה, אף לא מתוך רצון 'לחנך', אלא פשוט כי אין לנו כסף מיותר.

וכמאמר החתיך התורן: איפה הכסף? איפה הכסף? איפה הכסף?"

ברוקלין ולונדון מפוצצת בחרדים עובדים

לא הלם, לא בטיח וברור שלא יציאה בשאלה.
דוד שלי, איש עסקים חרדי-חסידי בלונדון, הולך למשחקי כדורגל/קריטק/קולנוע/הצגות/אופרה, ואתה צריך לראות אותו מתפלל- גרויסע דביקות והתרויממות, כּוּלוֹי לָבָן.
יש ציבור חרדי מודרני עצום בעולם ותכף גם בישראל שלא חושש לחשוף עצמו לשוק העבודה ולעולם, עם הגבלות צניעות וכשרות כמובן, אבל תאמין לי אחוזים מאוד מאוד קטנים מהם יHצאו בשאלה בגלל זה.

בדיוק מה שכתבתי על הדתיים

מי שרגיל לאורח חיים כזה ימשיך בו בלי בעיה, אבל בשביל החרדים של הארץ זו תהיה מהלומה רצינית לאורח החיים ותפיסת העולם גם יחד.

אלו מהם שיהפכו להיות כמו דוד שלך לא ממש מפחידים אותי, אבל די ברור לי שאחוז גדול מאד מהם יהפוך להיות חילוני לגמרי (אגב - גם אצל החרדים בארה"ב מדברים על אחוזי יציאה גבוהים יחסית לארץ).

למעלה