ומה אחרי השיקום?

מוּסקט

New member
ומה אחרי השיקום?

לאחרונה אני מוצאת את עצמי יותר ויותר עסוקה במחשבה לגבי כל אותם אנשים הנמצאים בשלבי סיום תהליך השיקום שלהם, והווקום שמחכה להם בבית אחרי שהמסגרת שיש למערך השיקום להציע מסיימת את תפקידה. פתאום מגיע הבוקר שאחרי השחרור, בלי תכנית, ובלי מקום שאליו קמים ומתארגנים להגיע, בלי אינטראקציות עם מטופלים אחרים, מטפלים ותכנים שעולים בטיפול; בלי ההתמודדות כנגד השעון להגיע 'בזמן' ולנצל את מה שמוצע... ריק. כמטפלת, המחשבה האוטומטית שלי היא "צריך מסגרות גם לאחר כך, בקהילה" - ואמנם, לאחרונה יש יותר ויותר אפשרויות כשעמן אני שומעת גם ביקורת נוקבת מצד המשוקמים: החל מ- "לא מעניין שם" וכלה ב- "אני לא רוצה להיות מוקף כל היום באנשים כמוני. אם אני כבר 'בקהילה' אני רוצה להשתלב עם אנשים בריאים, ולהיות 'כמו כולם'" יש פער מאוד גדול בין איך שאנשים מוכנים לתפוס את עצמם ואת היכולות האמיתיות שלהם |הגדש|בתוך המערך השיקומי, ואיך שהם מוכנים לתפוס את עצמם מחוצה לו. כאילו, עצם השחרור ממרכז השיקום מגיע עם מסר built in - שהנה, השיקום הסתיים, עכשיו אנחנו חושבים שאתה בריא. האמנם? האם שיקום מבטיח הבראה מוחלטת? האם לתהליך ההחלמה יש נקודת סוף? ואם כן, איך נדע שהגענו לקצה היכולת? באיזה מדדים צריך להשתמש? האם להשוות את היכולות היום ליכולות של לפני הפגיעה? האם להשוות אותם ולמדוד אותם מול אחרים? האם למדוד אותם החל מנקודת השבר עד היום? מה אתם חושבים?

sovlanit

New member
מוסקט,עניתי 4 פעמים-ו...

כשלחצתי "שלח" עלתה לי הודעה שהמחשב נתקל בשגיאה ו"נזרקתי החוצה" למסך הראשי...
מצטערת...

מוּסקט

New member
גם לי היו בעיות

אבל עכשיו איך שהוא העניינים חזרו לעצמם. לדאבוני למדתי לשמור הודעות ארוכות לפחות עד שאני רואה שהן עברו.

מוּסקט

New member
מסמנים

את כל ההודעה, ומעתיקים (copy) - פותחים את וורד, ומדביקים (paste) ושומרים את הקובץ סתם על שולחן העבודה.

sovlanit

New member
מנסה לענות,ותודה לך מוסקט,

כאן אציין שהליך השיקום חייב להכיל ולהתחשב בנתונים כגון:גיל,השכלה,תחום עיסוק,מידת השינוי ואופיו, ופרמטרים נוספים עליהם לא עמדתי בקובץ ה א ר ו ך אותו אני מצרפת לכאן. אני יוצאת מנקודת הנחה שמדובר באדם בוגר,לומד/עובד,המעורב בקהילה ויש לו בני משפחה [הורים/אחים/בן או בת זוג/ילדים]... תודה ושבוע טוב.

sovlanit

New member
נ.ב. למעשה מוסקט,

הצגת בפנינו נושא שמהותו בדילמה ואני מרשה לעצמי לצטט כאן משהו: "הדילמה מזמנת טיפול במצבים אנושיים טעונים ומעמידה את האדם בפני התלבטות ערכית ,בהם מתנגשים ערכים רצויים זה בזה או במצבים בהם יש לבחור ברע במיעוטו. הצורך לבחון את הדרך בה בחרתי ,את הערך עליו ויתרתי, סוג כזה של משימה הוא "השיא בחשיבה על ערכים ובהפעלת שיקול ערכי" " סוף ציטוט [לא אני חיברתי זאת-המחבר,אלמוני]...

מוּסקט

New member
מעניין

אני רוצה לחשוב עוד יום יומיים על מה שכתבת. אני מאמינה שבסופו של דבר תמיד טיפול הולך יד ביד עם ערכים אבל צעד אחד לפניהם עומדות מטרות הטיפול (או השיקום) שעד שלא מבהירים אותן אי אפשר להתקדם. מטרות כלליות כמו "אני רוצה לחזור לתפקוד הקודם" לא ממש עוזרות לי... כי מה אם אי אפשר לחזור לתפקוד קודם? מה אם צריך למצוא ולהגדיר את היכולת/התפקוד החדש? ומה אם התפקוד החדש לא ממש מוצא חן בעיני ו'מרגיש' יותר כחוסר ברירה, ברירת מחדל או משהו שנכפה עלי ללא הסכמתי? איך מתקדמים משם?

ג שם

New member
עוד שיקום. מה, לא?

האמת היא שהופתעתי מהמציאות המתוארת. כי מה שאני מבינה ממנה זה שבסוף השחרור מהמסגרת ה"שיקומית"- ואני מניחה שהכוונה למסגרת שמתמקדת בעיקר בהיבט הפזיולוגי של השיקום- "נגמר" השיקום. ואני חשבתי שאז הוא רק באמצעיתו.. משום מה חשבתי שהשיקום "האמיתי" מחכה דווקא בבית, אחרי השלבים הכואבים והטראומטים של ההתחלה. שהשיקום האמיתי מתבטא בדרך החדשה בה חיים את חיי היום יום: איך ממלאים את החיים , מתמודדים עם מה ניתן לעשות, מה צריכים לשנות בהתמודדות היומיומית וכו'. לכן תמיד חשבתי שחלק מרכזי מהשיקום הוא הקישור לקהילה, לנסיונות לשילוב תעסוקתי שונה, ליווי של השינויים שחלים במסגרת המשפחתית וכו'. אם זה תהליך עם "סוף"? להערכתי לא. בדיוק כפי שאני חושבת שכל אדם עובר כל הזמן שינויים והתאמות לסביבת החיים ומשנה אותה, אני מניחה שגם פה זה תהליך נמשך, אם כי בטח בעוצמות גבוהות בהרבה הרבה הרבה מידי .

מוּסקט

New member
מסכימה

רק בפועל יש איזו צפיה שלשיקום יהיה סוף ממש כמו שבעברית במונח "החלמה" יש built in צפייה לנקודה בזמן שממנה והלאה 'מוּחלמים' כבר? ואולי בגלל שאני נמצאת בתוך מערכת משקמת - שעובדת על פי קריטריונים של 'קבלה' ו'שחרור'? אני לא מכירה מערכת שנמצאת שם עבור האדם בתהליך השיקום כל הזמן ומתקשה כל פעם מחדש להסביר מדוע הגיע הזמן לצאת ולפנות מקום לאנשים חדשים ולהמשיך לבד בבית...

למעלה