ולהתקפת הפר"שים

ולהתקפת הפר"שים

שאלה ראשונה : השפתי חכמים על "אחר שילוחיה" כותב שמשה חשש שיעבידו אותה, אבל לא את בניו כי הם משבט לוי, שאלתי היא מדוע יעבידו אותה? הרי גם היא מאותו שבט בדיוק כמו בניה..

שאלה שניה: "מן הבוקר ועד ה

רשי : "אפשר לומר כן?" והוא מביא דרש לתרץ. לכאורה אדרבא : כל עצת יתרו נבעה מכך שראה את משה שופט מבוקר עד ערב (וכך גם אמר לו בהמשך..) בעיקר לומובן לפי השפתי חכמים שמסביר שלא יתכן שמשה שפט בגלל שהיה צריך להורות להם על המשכן, אם כן מה יתרו רוצה ממנו? זה היה יום יוצא דופן.

אתינקוש

New member
לא מבינה גם את השאלה הזו

קודם כל, חייבים ליישב את פרשנות רשי עם השפתי חכמים? דברשני, גם אם זה היה יום יוצא דופן, אולי יתרו לא ידע שזה כך? אתה יודע, אורח לרגע.. האמת היא, שבחיים לא למדתי את הפרשה הזו.

אתינקוש

New member
התלמידה חכמה מהחדר השני בדירה:

"נו באמת, מהבוקר עד הערב זה עניין של ביטוי, ויש איזה מפרש שכותב כך במפורש. ודבר שני, נראה לך שיתרו עשה את כל הדרך כדי להיות שם רק כמה שעות?!"

אתינקוש

New member
איזה טעות!

לקח לי שבריר שניה של הצצה בחומש כדי לומר לעצמי בלעג- נו באמת, "חייבים ליישב את פרשנות..". היומרה שלי לפטור/לפתור שאלות בלי להציץ בספר גוררת בהחלט אמירות מטופשות.

אתינקוש

New member
טוב, רק עכשיו טרחתי לפתוח תנך

אז התלמידה חכמה מהחדר השני (זותי שסיימה ת'שס פעם וחצי) טעתה בהשערה שלה, כי הערת יתרו באה אחרי יומחד. כמו שכתוב שם: "ויהי ממחרת.." לא שזה מחייב שהצעת יתרו באה בסיומו של יום המחרת, אבל די נשמע כך מזרימת הפסוקים. אבל גם השפתי חכמים אולי טועה (לא, לא, זה לא "קשה" על השפתי חכמים, רק "קשה לכאורה"... ). כי המקרא כותב מפורשות- ויהי ממחרת, וישב משה לשפט את העם.. אבל נראה גם שלמקרא לוממש אכפת החלוקה לשפיטה או הוראה לעם. כמו שהוא מצטט את משה- ויאמר משה לחתנו: כי יבוא אלי העם לדרוש אלוהים, כי יהיה להם דבר בא אלי ושפטתי בין איש ובן רעהו והודעתי את חוקי האלוהים ואת תורותיו. וכך גם "נשמע" מדברי יתרו.

אתינקוש

New member
פשוט מאוד

ברור שהוא יחשוש (וזהו חשש, לא ידיעה) כי המצרים בטח לוממש הרגישו מחוייבים לחוקי המשפחה היהודיים. הפלא הגדול יותר הוא, למה הוא לא הרגיש חשש שהמצרים יטענו שבניו, כנושאים גנים שאינם לוויים צריכים גם הם לעבוד.

נו באמת...

השאלה היתה ב"ממה נפשך" : אם תאמרי שהמצרים מתייחסים למשפחה מה הבעיה עם אשתו, ואם לוכפת להם מזה מה הוודאות בבניו?

estersh

New member
נו באמת..

אני לא אמרתי שהם אינם מתייחסים לחוקי משפחה. אלא שמסתבר שהם אינם מחוייבים לחוקי המשפחה היהודיים. יכוליות בהחלט שהשפתי חכמים סובר שהחוק במצרים שייך את האשה אל בית אביה ואת הילדים אל בית אביהם.

אתינקוש

New member
../images/Emo7.gif

יאפ. עכשיו כל הסודות שלי פתוחים לפניך! ותגלה לי גם אם תמצא משו.

אתינקוש

New member
אגב,

בתור משתמשת תפוז כשלוש שנים לפחות בניק ההוא, ציפיתי לרשימה ארוכה של הודעות אחרונות מסוג מאוד מרשים (מלאנים של קודים ושותי"ם בדוט נט, בסיסי נתונים ועוד) , אבל עושה רושם שחוק ההתיישנות חל גם על התחום הזה ואינלי אפשרות נוחה לעקוב אחרי גסיסתי בתפוז. אבל חזרתי לחיים בתפוז. וזה העיקר.

אתינקוש

New member
אבל השפתי חכמים לא ברור מלכתחילה:

השפתי חכמים הזה בכלל לא ברור. הוא מנסה להסביר את רש"י אבל עונה לשאלה שלא ממש קיימת אצלו. וכך גם יוצר את השאלה, גם משיב תשובה שאין לה אולי מקור (לפחות עד המקום שהגעתי אליו במעבר על המדרשים שמדברים על שילוח צפורה. נאלצתי להפסיק באמצע בגלל טרמפ שחיכה לי) והתשובה עצמה גורמת לשאלה שלך. אולי הגדרתי את זה לא נכון. אז תראה בעצמך את המקורות: רש"י כותב ככה: אחר שלוחיה- כשאמר לו הקב"ה במדין לך שוב מצרימה, ויקח משה את אשתוואת בניו גו' ויצא אהרן לקראתו, ויפגשהו בהר האלוהים. אמר לו מי הם הללו. אמר לו זו היא אשתי שנשאתי במדין ואלו בני. אמר לו והיכן אתה מוליכן. אמר לו למצרים. אמר לו על הראשונים אנו מצטערים ואתה בא להוסיף עליהם. אמר לה לכי אל בית אביך, נטלה שני בניה והלכה לה. מקור המדרש הוא מכילתא עמלק פ"א. שם זה מופיע בשינויים קטנים- .. א"ל משה היכן היית כל השנים הללו, אמר לו במדין. א"ל מה טף ונשים אלו עמך, אמר לו אשתי ובני. אמר לו, ולאן אתה מוליכם, אמר לו למצרים; א"ל על הראשונים אנו מצטערים ועכשיו נצטער גם באלו. באותה שעה אמר לצפורה, לכי לבית אביך. ובאותה שעה הלכה לבית אביה ונטלה שני בניה, לכך נאמר אחר שלוחיה. => רש"י עצמו לא רואה מקום לחילוק בין החשש לצפורה והחשש לילדים. סביר בהחלט שהוא קורא את המדרש בקריאה טבעית שבה הבעל פונה לאשתו ומציע לה לעזוב, כשהילדים, מבחינתו, מצטרפים אליה אוטומטית. ויש עוד צורות קריאה טבעיות שלא מחייבות חלוקה כזו. אבל נניח שאכן משה התכוון לשלוח דווקא את צפורה (והילדים הצטרפו אליה שלא מתוך הרצון לשלח גם אותם). זה קרה בעקבות אמירת אהרון "על הראשונים אנו מצטערים ואתה בא להוסיף עליהם". אך מה אומרת אותה אמירה? האם היא דווקא מדברת על השיעבוד במצרים? זה לא חייב בכלל להיות כך. ואכן ה"גור אריה", מפרש רש"י נוסף (המהר"ל) מקשר את האמירה הזו לגזירת הבנים. ואם כך, באמת רק צפורה מהווה בעיה ולא הבנים.

elninyo

New member
../images/Emo19.gifאם אין לכם מקום לציפורה...

שלא תלך לבית אביה, שתבוא כאן עם הילדים, למה לחזור למצרים
לא ידעתי כי שילח אותה משה...רק עכשיו נודע לי, בלתי אם היום... איך עוזבים אשה ושני ילדים אצל אביה, בשביל מה הוא התחתן
הפוליטיקה הורסת משפחות, מה הוא צריך באלאגן זה
אתינקוש, מה הכוונה כאן: שמות יח,טו " ואמר משה, לחמוהי: ארי אתן לוותי עמא, למתבע אולפן מן קודם ה'". איזה אולפן? ההיה קיים אולפן לעולים מדיינים כבר בתקופה ההיא, ואם כן מה הכיל סל הקליטה שניתן להם? רק קולטים וקולטים, והיורדים יורדים והים איננו מלא...

למעלה