ויטמין די

גליוש 450

New member
ויטמין די

עשיתי בדיקות דם וגילו לי מחסור חמור בויטמין די. יש לי 25 כשהמינימום זה 70. רופאת המשפחה אמרה לי לקנות בקבור ופשוט לשתות את כולו. על הבקבוק כתוב 2 טיפות ליום למבוגרים.
מישהו זה נשמע הגיוני? לעשות שוט של ויטמין D ?

רציתי להתייעץ פה לפני שאני עושה את זה.

smady by

New member
נשמע שזה לא ממש אפקטיבי

אני גם קניתי בקבוקון והנטורפטית אמרה לי לקחת 4 טיפות במקום 2. גם זה נשמע לי לא ממש הגיוני, אבל אחרי זה התקשרתי אליה בדאגה והיא שאלה אותי איזה מינון לקחתי, ואמרה שבמינון הזה (לא זוכרת כמה זה היה) 4 טיפות זה בסדר גמור.
בכל מקרה, לא הייתי מסתמכת יותר מידי על הבקבוקון. יש מחקרים שאומרים שהויטמין לא חודר בכלל את מערכת העיכול. עדיף לחשוף מרפקים ולצאת לשמש ל-15 דקות כל יום...

לדעתי כמובן.

gray star

New member
ממש לא

גם אם יש לך מחסור ממש חמור (6 למשל) אל תעשי דבר כזה ותקחי כמו שאמרה סמדי 4 טיפות.

אישעם

New member
זו גם שאלה על סידן?

כאמור, בעיקרון, חשיפה לשמש.
אבל יש לדעת שצמחונים צריכים ויטמין D2 כי D3 הוא מהחי.
יש גם D3 לצמחונים, אבל טיפה יקר וקצת קשה למצא, למשל זה, בחנות באמסטרדם VEGA-LIFE
http://www.vega-life.nl/webshop/product_info.php?products_id=7292

אח"כ מתחיל נושא הסידן.
לרוב חוסר בויטמין D יהיה גם חוסר בסידן.
סידן מתנהג בדומה לברזל, צריך ויטמין C כדי להספג וסידן לא יספג היטב מאותם הסיבות של ברזל, בעיקר בשל תזונה שכוללת מלח, חומצה אוקסלית, תה קפה וקולה (וכו') וגם התנגשות בספיגה של ברזל וסידן.
אני עדיין מנסה לברר ולקרא מחקרים בנושא אבל זה כנראה בגלל הצורה שבה מופיעים ברזל וסידן, הצורה מהחי, כי אז הם כבר מוכנים לספיגה (ובטעות מציגים את זה כאילו וברזל מהחי עדיף כי ספיגתו מהירה, ספיגה כזו אינה עדיפה, היא מסתירה את בעית האנמיה ומביאה לעודף ברזל בגוף, עודף שמקושר לגרימת בעיות בלב).

בתזונה צמחונית מאוזנת אין בעיות, הבעיה היא כשלא לגמרי צמחונים או כשצמחונים אבל אוכלים ג'אנק. כי אז גם צריך לדעת שגם סידן מופיע בשתי צורות אחת מהם נקראת קרבון וספיגתה עדיפה אבל דורשת חומציות ולכן יש לאכול מאכלים חומציים דווקא ולקחת תוסף סידן קרבונט לאחר הארוחה.
כל המידע הזה מיותר כמובן למי שעוסק בתזונה צמחית מאוזנת (ומגוונת) כי אז כנראה ולא יהיו חוסרים או צורך באיזון. רק שאצל אלה שמאוד עסוקים גם התזונה נפגעת...

Gidi Shemer

New member
ממש לא

בהנחה שזה מקור הסידן היחידי, אז זה לא מספיק. מדובר ב- 100-200 מיליגרם סידן לכף (תלוי במוצר) וזה ממש מעט.
בהנחה שאתה טבעוני, תוסיף עלים ירוקים ועדיף לבשל אותם כי החומצה האואסלית והפיטית שבהם מעכבת את הספיגה (החימום יטפל בזה במידה מסוימת). קטניות למיניהן יעזרו.
טופו זה מקור טוב.

טחינה היא בעיני אחד הדברים הנפלאים, אבל זה עדיין לא מספיק.

withnail

New member
פירות!

לא יודעת למה תמיד שוכחים אותם :(

בעיקר תפוזים ותמרים, גם תאנים ומשמשים ושזיפים (שני האחרונים נראה לי שפחות)
גם אם אוכלים כמות טובה של פרי שלא נחשב לעשיר-בסידן-במיוחד אפשר לקבל כמות יפה

שקדים

כדאי להשרות אותם ללילה וחתוך לסלטים
גם לסלטי פירות וגם לסלטי ירקות

vegetalien

New member
מקורות סידן טובים.

הכי טובים, זה עלים ירוקים ממשפ' המצליבים, כמו קייל, עלי קולארד ועלי לפת. למצוא במקומות הנכונים. גם כרוב או ברוקולי טובים, רק ששם ריכוז הסידן נמוך יותר.

מקורות טובים נוספים: שעועית לבנה, חומוס, מוצרי סויה (חלקם מועשרים, כמו טופו או חל"ס. אאל"ט, הסייטן של טבע דלי מועשר גם כן), פרג, חרובים, תפוזים, שקדים, ואם אפשר קצת סוכר, מולסה שחורה.

vegetalien

New member
גידי,

הכרחת אותי לכתוב לראשונה בפורום הזה...
תזכורת: בעלים ירוקים אין חומצה פיטית.

Gidi Shemer

New member
העקרון נכון, אבל אני פספסתי פה בפרטים

גם חומצה פיטית וגם חומצה אוקסלית הן חומצות טבעיות ש"לוכדות" מיbרלים כמו ברזל וסידן ובכך הן מעכבות את הספיגה. חומצה אוקסלית נמצאת בעלים ירוקים וחומצה פיטית נמצאת יותר בקטניות אני, בהודעה שלי, לא הפרדתי בין השניים וטוב עשה וג'טאליין שתיקן אותי.

טוב, אז רציתי לשאול איך הרופודיסטים

מצליחים לשמור על ערכים תקינים אם הם לא מבשלים
לא את העלים
ולא את הקטניות
?

vegetalien

New member
כי זה לא הכול או כלום.

בישול עשוי לשפר זמינות וספיגה של רכיבים מסויימים, ובו בזמן גם להשמיד חלק מן הרכיבים התזונתיים האחרים.
אבל, וזה אבל חשוב, גם במזון מבושל, וגם במזון נא, ישנם רכיבים תזונתיים. אפשר לשחק עם אחוזי הספיגה, אבל אף פעם לא נשארים בלי כלום.
אפילו הסידן שבתרד, הנודע לשמצה בכמויות האוקסלאט הגבוהות שלו, נספג בגוף. אמנם בשיעור נמוך מאוד (5%), אבל עדיין...

Gidi Shemer

New member
ובנוסף,

קטניות- רו-פודיסטים מנביטים הרבה פעמים והנבטה היא אפילו יותר יעילה מחמום בהקשר לשחרור מינרלים. לגבי העלים הירוקים, אז אכן- יש להם בפירוש פחות סידן וברזל זמינים, אבל אם אוכלים מספיק מהם- כנראה שיש מספיק (או שלא. גם הרבה רו-פודיסטים משוכנעים שישי להם מספיק B12 תקינות וזה לא נכון)

vegetalien

New member
תלוי איך מסתכלים על זה.

מבחינת תזונה לפי משקל - קטניות צפופות יותר מעלים ירוקים.
מבחינת תזונה לפי קלוריות - עלים ירוקים צפופים יותר, כולל בסידן וברזל.

למעלה