וידוי קטן

וידוי קטן

כשנכנסתי לכאן לפני שבוע וחצי פעם ראשונה אמרתי שאני חצי תורכי . זה היה רק כי התביישתי יו סטו אשכנזי אנטרו וספניולית למדתי רק מגיל 24 וחצי בערך מחברים תורכים טובים שהיו לי בבת ים והיום אני כמעט לא בקשר איתם מכל מיני סיבות לא חשוב כרגע למה. ראיתם שיש לי די הרבה ידע ואני ממשיך ללמוד המון מהאנשים הנחמדים כאן בפורום. פשוט התאהבתי בטורקים ובתרבות ובשפה שלהם בטורקית ובעיקר בספניולית שאני לא יכול להפסיק לדבר אותה וללמוד אותה כבר 8 שנים מין תחביב כזה ואולי דרך חיים לא יודע להסביר את זה. לפעמים ששואלים אותי מאיזו עדה אני אז אני אומר שפעם הייתי אשכנזי היום כבר מזמן לא ואנשים לא מבינים למה אני מתכוון. גם המוזיקה שאני שומע היא רק טורקית +יוונית וקצת מזרחית. מקווה שסלחתם לי על השקר הלבן הקטן הזה ודרך אגב יו סטו מורנדו אן חולון נו אן בת ים. כל המכרים הטורקים שלי גרים בדרום תל אביב בתים ויפו אולי מישהו מכאן אפילו מכיר אותם לא יודע משפחות אסא,נפתלי,ונטורה ומשפחת ארץ מעוברת מערב. ארץ שלמה. תודה מאוד ריגשתם אותי אז אני לא מתחבא מאחורי שקרים כמו שבדרך כלל קורה בכל האינטרנט וככה אני רגיל. הם מאיזמיר ואיסטנבול. אשמח לשמוע ממכם. שרון וזה השם האמיתי שלי רציתי לקרוא לעצמי כאן שרוניקו כמו שאני אוהב אבל המערכת לא נתנה לי משום מה לא חשוב אולי נצליח לשנות זה. אני לא חושב ששרון הגדול זה מכובד בטח לא כשאני בן 32 ואתם מבוגרים ממני בהרבה. תודה .

שרוניקו איזה וידוי../images/Emo2.gif

כנראה בגילגול הקודם שלך היית תורכי,
חוץ מזה כאן
מקבלים את כל מי שנפשו חשקה ללמוד לאדינו. ומעריצים את מי שלומד ומתעניין בשפה היפה הזו, במיוחד אנשים כמוך.
אני לדוגמא קורדית,
ומרגישה שייכות לכאן ולמגורשי ספרד משום מה. אנחנו לא מבוגרים בהרבה ממך,
רק בעשר, חמש עשרה, עשרים שנים. ויש גם בני גילך.
יש לנו את בנגלה ואת עדי צעירי הפורום בני העשרה.
ועוד אנשים צעירים בגוף ובנפש.
היופי של הפורום שלנו הוא, הכנות והחברות ואתה במקום הנכון.

הסיבה שהתאהבתי בספניולית היא

קודם כל עוד הרבה לפני שלמדתי בכלל לדבר ובקושי ידעתי כמה מילים היא שהמשפחה שלי הם חצי פולנים וחצי רומנים /רוסים. הצד הפולני הם אנשים קרים כמו קרח או כמו שיש או טפטים של קירות לא יודע אפילו איך לתאר את זה . רק מי שיודע מה זה פולנים יכול לתאר לעצמו דבר נורא שכזה כל מה שמעניין אותם זה כסף ושיעשו להם "כבוד" שזה אומר אצל הפולנים נשיקות וכל מיני שטויות כאלה. שינשקו לי את התחת שלי. עד היום אני סובל נורא מהאבא הפולני שלי לא יכול לסבול אותו בכלל. הסבתא הפולנייה נפטרה ב99 ורציתי לעשות חגיגה במקום להיות עצוב כל כך שנאתי אותה וסבלתי ממנה. אבל את יודעת ישבו שבעה אין מה לעשות משפחה. הצד השני הרומני/רוסי הם אנשים טובים מאוד וגם די חמים ואני מאוד אוהב אותם. פשוט אני שונא את השפה הרוסית ואת התרבות הרוסית הם לא מדברים אליי בכלל. אם אני הולך לארוע שלהם שיש מוזיקה ברוסית ואוכל מגעיל אני משתגע אני אוהב מאוד מוזיקה בתורכית ביוונית וסתם מוזיקה מזרחית -אייל גולן לדוגמא זמר טוב שלומי סרנגה,קזנדג'ידיס-גדול,סטאלוס ואורן חן,זוהר ארגוב. ומי שתורכי אמיתי זוכר גם את אבי כהן עם הקסטה אל תבכה חבר יותר. יש בתחנה מרכזית הישנה חנות של בן אדם תורכי שמצאתי לא מזמן-המון דיסקים בתורכית הוא משוגע על זה. נקפוץ אליו בהזדמנות. שרוניקו.

ניסו קמונדו בשוק הכרמל

אחלה בן אדם אבא של בחור בת ימי שאני מכיר חיים קמונדו. היינו קוראים לו קומנדו. הוא מכין שם סוטלאצ' סחלב ועוד דברים כבר שנים לא הייתי שם לא זוכר אפילו איפה הוא נמצא בדיוק. צריך באמת ללכת אליו בהזדמנות. הדלקתם אותי עם המתכונים. במיוחד אהבתי את הפלפל ממולא שאמא של חבר שלי מושיקו עושה יש להם טעם כמו של סלט טורקי ביתי בפנים. באמת צ'ופר לוס דדוס-ללקק את האצבעות היא מכינה אותם כמעט כל שבת. ותראו איזה שילוב בעלה הוא חצי מרוקאי וחצי סלוניקאי. הוא מכין כל שבוע סלט חצילים במיונז בבית לבד עם טעם חזק כזה שאף סלט של צבר או של כל הואזדוראס האלה לא מתקרב אליו אפילו. אבא שלו בן 90 בערך בא מסלוניקי וגר בתל אביב לא יצא לי לפגוש אותו. עד 120 שיהיה בריא

tsiporganeden

New member
שרוניקו די צחקתי ממה שכתבת, בעצם

הייתי בערבוב רגשות, מצד אחד כאב לי ששנאת את סבתך, ושאתה לא אוהב את התרבות של החצי הרומני רוסי שלך, מאידך הצורה שכתבת הצחיקה אותי, בכל מקרה אתה רצוי ומוזמן להשאר.

זה מזכיר לי ספור אמיתי

בשלב מסויים בחיי הכרתי בחורה במקום עבודה, שתינו היינו חדשות במקום והיה טבעי שנתחבר. באחת ההזדמנויות שאלתי למוצאה והיא ענתה בצורה מתחמקת "אנחנו ילידי הארץ שנים רבות מירושלים" שאלתי: האם את ממוצא כורדי" והיא מיהרה להשיב שלא. בהמשך יצרנו קשרים טובים ובבקור ראשון שלי אצלה בבית , היא פתחה את הדלת ואמרה לי " יש לי משהו לספר לך" ובנשימה אחת אמרה לי "אני כורדית" צחקתי ואמרתי לה שגם בעלי כורדי ואני גאה משום שהם אנשים מקסימים ברובם ואף הצבעתי על מספר בנות במקום העבודה שהם ממוצא כורדי . מסתבר שהיא חששה להגיד משום שהיא נתקלה בהרבה הזדמנויות במקום העבודה הקודם שלה במושג "כורדי, במובן השלילי. בקצור בהמשך היא הפכה לחפשיה יותר בעניין ואף ניסתה להבליט את מוצאה. עד ש......... באחת הימים נערך מפגש חברתי בביתה של אחת הבנות , למחרת בבוקר באה אלי אותה בחורה ואמרה לי : אל תשאלי מה קרה לי אתמול בלילה כאשר חיכיתי בחזרה בתחנת האוטובוס בדרכי הביתה" והמשיכה " בתחנה ישבו שתי נשים מבוגרות והתגלגלה שיחה בינהן היות וההמתנה היתה ארוכה , הגיעו לשאלת המוצא והיא אמרה בגאווה " אני כורדית" התגובה של שתי הנשים היתה "אין דבר , גם כורדים הם אנשים טובים" בלויוי טפיחה קטנה על השכם.

אני מתבייש בחצי הפולני שלי ושונא

אותו. בעצם זה רק רבע בגלל שסבא שלי ז"ל היה בן אדם נשמה טובה אבל גם הוא לא היה ממש פולני אלא גליציאני שאני לא יודע ממש מה זה. בכל מקרה הוא נולד בקריסטינופול בפולין מה שלא הפריע לו להיות בן אדם חם וטוב לב לא פחות מהטורקים שאני מכיר ואפילו יותר. על אשתו ז"ל כבר אמרתי מה אני חושב היא הייתה בובה כמו שאומרים התורכים. וטפשה או מטומטמת כמו שאומרים בעברית. סבא וסבתא שלי שיחיו עד 120 נולדו ב בסרביה שזה משהו ברומניה על גבול הונגריה אוקראינה משהו כזה. והם ניצולי שואה שמדברים באידיש ובעברית את הרוסית הם לא אוהבים כל כך בגלל שאחרי הגטו הם נתקעו 20 שנה באוקראינה אצל הקומוניסטים ולא נתנו להם לעלות לארץ עד 1966 . אמא שלי עלתה לארץ בגיל 17 ושפת האם שלה היא רוסית ועברית ואנגלית היא למדה פה בישראל. אבא שלי נולד בפולין ועלה לארץ בגיל 3 ודיבר תמיד אידיש עם ההורים שלו בזמן שהם היו בחיים. מי שגידלה אותי הייתה הסבתא הרומנייה/רוסייה איך שתקראו לזה לא חשוב העיקר שהיא יהודייה וישראלית. את הסבתא הזאת אני לימדתי עברית כשהייתי קטן בגן ובבית ספר כי היא טיפלה בי וההורים שלי היו בעבודה היא לא רצתה לדבר איתי לא ברוסית ולא באידיש מכל מיני סיבות: היא רצתה ללמוד עברית וכנראה שגם כל כך כאב לה מה שהם עברו בשואה וגם באוקראינה שהיא לא רצתה לדבר איתי ברוסית ואני מבין אותה. סבא שלי שיחיה עד 120 ידע עברית עוד לפני מלחמת העולם השנייה מגיל 17 היום הוא בן 86 ככה שאותו לא הייתי צריך ללמד ואמא שלי למדה באוניברסיטה. אבא שלי עלה ב49 בגיל 3 וידע עברית טוב תמיד. בקיצור עד גיל 24 לא ידעתי מילה בלדינו ולא ידעתי אפילו שיש שפה כזאת. עד גיל 27 גם לא ידעתי מילה ברוסית. באידיש אני לא יודע כמעט כלום עד היום אני מבין שמדברים אבל לא מסוגל להגיד יותר מכמה משפטים. אף פעם כמעט לא היו לי חברים אשכנזים כי לא הצלחתי להתחבר לאנשים האלה גם כשנורא רציתי. פרסים ,עירקים ,מרוקאים ,קורדים ,בוכרים,טורקים,בולגרים את כולם אני מכיר רק את האשכנזים לא ואני גם שמח על זה כי לפי דעתי התרבות שלהם די עלובה ולא קיימת בעיקר הפולנים. נורא כואב לי לכתוב ככה אבל ככה אני מרגיש וגם מתנהג אז כשאני אומר שאני חצי תורכי או רבע תורכי זה לא שקר זה אמיתי. האשכנזים לא מאמינים באלוהים לא שומרים מצוות בכלל החגים שלהם על הפנים ואני הפוך בלי קשר ללדינו או לתורכים. והמוסיקה זאת הבעייה הכי גדולה אבא שלי תמיד אומר לי "מה זה מוסיקה בערבית?" הוא מבדיל בין טורקית לעירקית ליוונית למזרחית" מה לעשות זה כואב אבל זה המצב אשמח לשמוע מה אתם חושבים זה יעזור לי מאוד לדעת איך אפשר אולי קצת לשפר את המצב תודה שרוניקו.

may55

New member
שרוניקו

אמר יגאל אלון ז"ל " אדם שאינו יודע את עברו עתידו לוט בערפל " ולכן אדם צריך להעריך את מקורותיו בכל מקום יש דברים ניפלאים לא כל אחד חייב לאהוב מוסיקה שמישהו אחר בבית שומע אני שמעתי בבית הורי מוסיקה יוונית טורקית ולאדינו וכיום כשאני שומעת מוזיקה מזרחית של הזמרים הצעירים אני לא אוהבת את כל שאני שומעת גם לי לפעמים זה נישמע כמו ערבית אז מה ??? הילדים שלי מתחשבים ושומעים באוזניות או מנמיכים. בכל אופן אני שמחה שקליטת השפות שלך יפה ושאתה דובר לאדינו ותמשיך אנחנו פה תבוא למפגשים תכיר אותנו מקרוב. יום נעים

זה מזכיר לי את הסרטים של סלומוניקו

ראיתי אותם המון פעמים את שניהם והשחקן ראובן בר יותם ממש ענק. יש לו עוד סרט שנקרא "המשכנע בע"מ שבו הוא משחק עבריין מרוקאי כבד סרט יפה. ועוד סרט שלו שנקרא "בוא נפוצץ מליון"עם ז'אק כהן ויהודה ברקן. תמיד עניין אותי מי זה ראובן בר יותם האם הוא באמת סלוניקאי או לא אני מאמין שכן אבל לא בטוח ב100% . באותה מידה חבר שלי מושיקו מכיר המון טורקים בבת ים שהם ממש "סלומוניקו הטורקי" פרימיטיביים נורא. ניסיתי לחפש עוד סרטים של ראובן בר יותם חוץ מה4 האלה ולא מצאתי אין בשום מקום. אולי הוא עזב את הארץ או עבר לשחק בתאטרון? לא יודע. בכל אופן מי שזוכר בסוף הסרט "סלומוניקו" הבת שלו התחתנה עם אשכנזי רוסי או משהו כזה לא יודע והם עשו חתונה חצי חצי-חצי אשכנזי חצי ספרדי. שזה אחת מהבעיות הגדולות שלי מה יהיה אצלי אם אני אתחתן עם טורקיה ,יווניה ,עירקית לא יודע . איך אפשר לעשות שמחות ארועים חגים ביחד לי זה נראה כמעט בלתי אפשרי. אולי תצליחו לשנות את דעתי. שרון.

שרוניקו לכל בעיה יש פיתרון

כל דבר בעיתו יגיע, אם תכיר את בחירת ליבך ולא חשוב מאיזו עדה שהיא לא תהיה.מבטיחה לך ששום בעיה לא תהיה לך, אם תדע לזרום. לא צריך לחצות את הנהר לפני שהיגעת אליו. אתה אדם פתוח ויודע מה טוב לך ,לכן תן לזמן לעשות את שלו. אל דיו אס גרנדה- ה' גדול.

רותי ב.

New member
אימפרימרו טופה אונה

מוז'ריקה בואנה, אי דספואס פנסראש אינג'ונטוס פור קומו אזר לה בודה. היידה, דיה לצרה בשעתה, אומרים, ולא צריך להתייסר מראש על חתונה חצי חצי וכאלה דברים. קודם למצוא מישהי שמגיעים איתה להבנות בכל תחום אחר, לא חשוב מאיזו עדה. גשר-גשר.

tsiporganeden

New member
אדיו שרון בואנה מגילה, איך היה לך

סבלנות לכתוב את כל זה, תמשיך לראות את סלמוניקו, ולאהוב שירים טורקיים ויוניים התרבות הזו לא נופלת משום תרבות אחרת.

זאת לא הייתה הכוונה שלי

אני לא רוצה לשנוא אף תרבות ואף בן אדם בעולם פשוט אצלי זה מתנגש עם המשפחה וזאת בעייה רצינית כבר הרבה שנים. ובקשר לסלומוניקו אני לא רואה בו דוגמא לאיך כן להתנהג או לא להתנהג רק אמרתי שאהבתי את הסרטים בגלל שהם סרטים מהחיים ולא סרטים כמו שבדרך כלל עושים בלי שום קשר למציאות. אני אתן לך דוגמא אבא של חבר שלי מושיקו הוא בן אדם טורקי בן 71 מאוד מאוד פרימיטיבי שמדבר המון שטויות ומצד שני אני גם מאוד אוהב אותו כי הוא בן אדם חם ופשוט ומדבר הרבה בטורקית וספניולית משה סובל וסבל ממנו הרבה בתור אבא ולא הייתי רוצה אבא כזה למרות שהוא טורקי אורגינל. יש עוד דברים שצריך לקבל מאבא-השכלה-יחס טוב-עזרה מה שהוא לא מקבל מה לעשות? אצלי זאת בריחה מהמציאות כי קיבלתי מאבא שלי רק דברים חומריים ולא שום דבר מעבר לזה. שרון.

שרוניקו תמיד תסתכל

על חצי הכוס המלאה. תבדוק איזו ילדות היתה לאבא שלך מה הוא קיבל בילדותו, רק שתהיה הורה תבין, הורים רוצים את הכי טוב לילדים שלהם, ויתנו להם את מה שהיה להם חסר בילדותם שלהם. כל אחד על פי דרכו, על פי מנהגיו, על פי ראות עינו. שמע בקולי שרוניקו, כל לימון הפוך ללימונדה. אני מקווה שתלמד מטעויות של אחרים, ואתה תהיה האבא הכי טוב בעולם מקוה שבנך יגדל ולא ימצא טעויות אצלך.

אסטרלו

New member
שרוניקו,

נראה שאתה רואה את הדברים מעט במעוות. בכל עדה יש אנשים קרים וחמים, גם אצלנו יש צד מצרי - ואבוי איזה אנשים קרים ומנוכרים!
אתה כמובן בוחן כרגע רק את הסביבה בה גדלת, אך אין לך שמץ של מושג איזה בתים טורקים יוונים וכו' שהם קשים מאוד לילדיהם! אתה פשוט לא גדלת שם! רק לקחת ואמצת לך את החום שלהם.
אבל החום המזרחי הרבה פעמים שורף!!!!
אל תתנכר למשפחתך, נסה למצוא את מה שכן(!) טוב אצלם, כי כשתהייה הורה - תגלה שגם אתה לא האב המושלם.
יש לי המון חברות מבתים מעורבים ותדע לך שזה הכיף הכי גדול. על השולחן אצלם תמצא גפילטע בצד חריימה ומפרום על יד קרטופלך. זה אפשרי אם נשארים פתוחים ומזמינים אל תוך הלב כל אחד מהמשפחה. וחוץ מזה - תפסיק לדאוג, הכל יהיה בסדר.

לאיילה ואוסטרלו

כל הכבוד שהבנתן אותי אתן באמת צודקות. אני לוקח את העצות שלכן יש לכן חוכמת חיים ואני אוהב ללמוד מאנשים מבוגרים שהם יותר מנוסים ובעלי חוכמת חיים ממני. אז אני מבטיח שמהיום אני אתנהג אחרת ולא אשנא אף אחד בגלל המוצא שלו או המוזיקה שהוא שומע או בגלל האוכל שהוא אוהב . וגם לא בגלל מסורת ומנהגים אחרים כולל שפה רוסית-(זאת משימה קשה מאוד אבל אני אשתדל לעמוד בה-אני מתכוון לרוסית קשה לי מאוד לשמוע את השפה הזאת למרות שאני יודע אותה). כל השפות האחרות ממש לא מפריעות לי ואידיש זה אפילו נחמד אני מודה. הדבר שהכי קשה לי הרבה יותר מהרוסית זה אנשים שלא מאמינים באלוהים ומסתכלים עליי כמו משוגע אם אני צם ביום כיפור או מניח תפילין או חס וחלילה הולך לבית כנסת לפעמים. שלא נדבר על כשרות שיש כאלה שזה לא מעניין אותם בכלל. אני לא מדבר פה על מישהו ספציפי נתקלתי בהרבה אנשים כאלה רובם אשכנזים. הרוסים במיוחד-אוהבים לאכול לפעמים חזיר שרצים וכל מיני דברים כאלה לקנות במקומות לא כשרים שלי זה מפריע מאוד. אצלי בבית לא היה חזיר אף פעם וגם לא אצל סבא וסבתא אנחנו לא כאלה. אבל בפסח הפריזר מלא בפיתות וזה מפריע לי וגם בכיפור אי אפשר לצום בשקט זה קשה. לא עושים קידוש אף פעם בערב שבת .בליל הסדר בפסח רק אוכלים לא קוראים באגדה. כרגע אין לי ברירה כי אני מובטל וגר עם ההורים אז אני צריך לסתום את הפה ולהגיד תודה על מה שיש. אני מקווה שבזמן הקרוב אני אמצא עבודה ואוכל לשכור לי איזה חדר ושם אני אעשה מה שנוח לי. בגיל 32 עוד מעט לא בריא לגור עם ההורים זה פשוט מחוסר ברירה. אני במקצועי הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה וגם מבין לא רע במחשבים אני אתחיל לעבוד בזמן הקרוב . תודה שרון.

אסטרלו

New member
../images/Emo9.gifשרון, זה ממש לא ענינך מה

אורחות החיים של אחרים. זה בדיוק כמו לא לקבל בגלל מוצא וכו'. גם אנחנו במשפחה לא שומרים כשרות ובקושי מי מאיתנו צם ביום כיפור, זאת השקפת עולמנו ולכל אחד יש את הסיבות שלו - אז מה? תשנא אותנו? אולי אתה מתאים יותר לפורומים של דתיים? וחוץ מזה זה רע מאוד לגור עם ההורים בגילך. אתה צריך לעשות כל מאמץ לצאת משם אפילו במחיר חלוקת דירה עם עוד כמה חברים זה יהיה טוב לך וגם להם! שלא תחשוב שהורים שלך לא סובלים. הזלחה אי ברכה, קרידו, במהרה תמצא לך עבודה ותלך קדימה

רותי ב.

New member
../images/Emo50.gif במציאת עבודה,

ובכלל בחיים. אני חושבת שבכל עדה יש כאלה ששומרים יותר ואחרים שפחות, וכמו שאמרו לך פה, כל הורה נותן בהתאם למה שהוא מרגיש .. נכון לפעמים בוחרים 'לרפד' יותר מבחינה חומרים, במקום להעניק חום ותשומת לב, אבל אי אפשר לשפוט. שיהיה לה המון בהצלחה.

Sarika

New member
שרון אם בדעתך לנהוג אחרת...

הפסק גם להתלונן על אנשים שאינם מקיימים מסורת ו/או דת. אומרים שדרכי התורה הם "דרכי נועם", ואם אתה אדם מאמין עליך לגלות סבלנות וסובלנות כלפי אנשים שאינם כמוך. אל תכנס לאנשים הביתה ולא לצלחת, חייה את חייך ותן לאחרים לחיות את חייהם, תזרום. ודרך אגב אינני צמה ביום כיפורים, אוכלת שרצים מידי פעם, זה לא מונע ממני להיות אדם טוב(כך אומרים), יש לי חברים שומרי מסורת שאני מאד אוהבת ומכבדת והם אוהבים ומכבדים אותי.

שרון - מבחינתי לא משנה מה מוצאך

אותי משמחת העובדה שאתה אוהב את הלאדינו-ספניולית שלנו. יש לי בן בגילך והוא מדבר ספרדית שלמד בדרום אמריקה והלוואי שהיה מדבר לאדינו...הלוואי שיחזור יום אחד לשורשיו,. אני חזרתי לשורשים לא מעט בזכות רותי שהקימה את הפורום הנהדר הזה ואני נשאבת יותר ויותר לעניין ובשבוע הבא אני אשתתף בקורס אינטנסיבי בן שבוע בירושלים של הרשות ללאדינו. אני רוצה לקוות שיום אחד תתפייס עם מורשתך, ואף תהיה גאה בה... ויפה שעה אחת קודם.

למעלה