וועדת השמה

וועדת השמה

תגידו אם אני עושה לבת שלי וועדת השמה לא לגבי גן לשנה הבאה כי אני לא מעוניינת להעביר אותה לגן אחר טוב לה מאוד בגן שלה אלא לשמוע אם יש
אפשרות לעזרה לילדה למשל אחר הצהריים או עזרה בתוך הגן הנוכחי שלה. היא בגן רגיל כהמלצת הקלינאית תקשורת שלה שתהיה עם ילדים רגילים וכך תתקדם אחריהם וכך זה קורה ומוכיח את עצמו גם השנה וגם שנה שעברה שזה נכון לגבי הילדה שלי.
יש מצב שאם וועדת השמה תחליט שהילדה זקוקה לגן אחר מיוחד או כל גן ולנו ההורים זה לא נראה נכון שהם יכריחו אותנו להכניס אותה לגן שאנו לא מעוניינים?
יש מצב של חיוב ההורים למשהו שההורים לא מסכימים לו? ולא מסכימים בכל תוקף?

תודה רבה

ועדת השמה

הי אמא,

לא כל כך הבנתי: האם הגננת אמרה שהיא מעלה את הילדה לועדת השמה ? כדי לעבור ועדת השמה אתם צריכים "מסמך קביל" כלומר, המלצה של אבחון פסיכולוגי או רפואי-התפתחותי שבסופו ההמלצה היא על מסגרת של חינוך מיוחד.
בכלל, היום קודם כל ממליצים על שילוב ורק אח"כ על השמה, למעט מקרים יוצאי דופן שבהם מאד ברור שהמסגרת המתאימה ביותר היא של חינוך מיוחד.
במסגרת מערכת החינוך לא תוכלו לקבל עזרה אחה"צ אבל גננת שילוב בהחלט כן תוכלו לקבל עבורה בגן חובה. האם היא מקבלת גם טיפולים בריפוי בעיסוק ?
דעתכם ההורים חשובה מאד ויקשיבו לה בועדה אך בסופו של דבר בסמכות הועדה להחליט כל החלטה גם אם אתם מתנגדים לה.
מנסיוני, מאד מקשיבים להורים והלך הרוח הוא לא "ללכת ראש בראש" עם ההורים אלא באמת להגיע להחלטה שתהיה לטובת הילד.
המלצות תומכות כגון המלצת קלינאית התקשורת שמכירה את הילדה יכולות לסייע לכם וכמובן מה שייכתב ע"י הפסיכולוג/ית או הרופא/ה שיראו אותה.
תדאגו שעד למועד הועדה יהיו לכם המסמכים הדרושים.

היי יעל

הגננת חשבה שאולי שווה להעביר את הילדה לגן גשר. אחרי ברור עם הפסיכולוגית הגננת עצמה אמרה שבאמת זה לא שווה להחליף גן והיא ממליצה שהילדה תשאר באותו הגן שלה גן רגיל.
יחד עם זאת הגננת מבקשת לדעת אם יש עזרה כלשהי כשהיא בגן רגיל אחר הצהריים או בגן שלה גננת שיח שזה פחות חשוב אבל יותר איזה טיפולים מגיעים לילדה למשל טיפול רגשי כי ברור שיש לה בעיה רגשית גם או טיפולים אחרים שמת"י יכולים לעזור.
אם הגננת חושבת שהילדה צריכה להיות בגן רגיל ולא בגשר אחרי הבירור
והקלינאית תקשורת גם חושבת ככה
ילכו איתנו ההורים?

אם בסופו של דבר הוועדה מחליטה גן מיוחד כנגד ההורים
ראש העיר יכול לעזור לשנות את ההחלטה?
אני יודעת שמוזר ששאלתי על ראש העיר אבל הוא מישהו שאנו מכירים ויכולים להעזר בו.

מה דעתך הוא קשור לזה יכול לעזור כנגד החלטה לגן מיוחד?
ואם אחרי מה שכתבתי ילכו איתנו ולא יעשו לנו ראש בראש?

בואי נעשה קצת סדר בבלגן:

ילדים יכולים לקבל סיוע בגן כגון גננת שיח או תרפיה כלשהי (פחות נפוץ אבל יש במקומות מסויימים בגנים רגילים, אני לא נתקלתי) לאחר שעברו ועדת שילוב. בשביל זה לא צריך ועדת השמה.
טיפול רגשי אתם יכולים לקבל גם מקופת חולים דרך הביטוחים המשלימים. בועדות השילוב וההשמה יושבים נציגים של משרד החינוך מהמת"י (אתם מאיזור ירושלים ?) או המתי"א והם יכולים להגיד בדיוק איזה סיוע הם יכולים לתת. לא בכל מת"י יש את כל השירותים.

ועדת השמה מטרתה לבחון את הצורך של הילד במסגרת של חינוך מיוחד. אחת ההחלטות של ועדת שמה יכולה להיות שהילד לא מתאים לחינוך מיוחד והוא זקוק לשעות שילוב דווקא או למשל לסייעת אישית (במקרים מסויימים מאד, יש קריטריונים ברורים, בעיקר על בסיס בעיה רפואית או הפרעת תקשורת).

אם הגננת לא חושבת שצריך גן מיוחד והפסיכולוגית לא חושבת שצריך גן של חינוך מיוחד ואף אחד למעשה לא ממליץ אז למה בכלל מעלים לועדת השמה ? למה לא מעלים לועדת שילוב ?

ממש לא הבנתי מה הקשר לראש העיר ? יושבת ועדה, יש בה אנשים שאני לא מאמינה שהם מחליטים החלטות סתם כדי "לעשות דווקא" להורים ומתוך "זדון ליבם הרע" אלא באמת מתוך חשיבה מעמיקה ומקצועית והתחשבות בכל הנתונים שיועלו בפניהם- שלכם ההורים, של הגננת, של פסיכולוגית הגן, של הקלינאית שמכירה את הילדה, אין סיבה שהם יגיעו למסקנה שסותרת את ההמלצות של כולם.

ומכלתחילה, אם אף אחד לא חושב שיש צורך בהשמה לחינוך מיוחד למה מעלים לועדת השמה ?

לפני ועדת השמה יש מה שנקרא "ועדת טרום השמה" אולי המקרה שלכם "יפול" שם ויחליטו מראש לדון בו בועדת שילוב.

תדאגו לאבחון פסיכולוגי או אבחון של רופא התפתחותי שיהיה בידיכם לפני שמתכנסת הועדה ותראו מה ההמלצה שלהם. אף אחד לא ימליץ על השמה לחינוך מיוחד אם אין צורך ואם ניתן לסייע ולתמוך במסגרת החינוך הרגיל.

חשוב שגם אתם ההורים תעשו מה שניתן במסגרת האפשרויות שלכם לתמוך בה אחה"צ- ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, טיפול רגשי, הדרכת הורים, חוגי העשרה וכל מה שהמליצו לכם המאבחנים והמטפלים השונים.

יעלי היי חמודה

הגננת המליצה שבגלל שיש לביתי קשיים שנבקש מהעיריה עזרה. חשבנו גם על גן גשר. ובגלל זה פנינו לפסיכולוגית של העיריה ונפגשנו איתה והיא הסבירה לי מזה גן גשר והגננת אפילו המליצה שלא כדאי לי להכניס את הילדה לגן גשר. בינתיים כבר אנחנו בפגישה עם הפסיכולוגית שמציעה לנו לעשות איבחון התפתחותי ולראות ושהיא תעשה מעקב בגן ולראות מה יוליד יום ואז בעוד חודש וחצי שנפגש מה היא ממליצה. אני הבנתי שבעיר שאני נמצאת הוועדות השמה האלו כן לא הולכים ראש בראש ומנסים לבוא לטובת ההורים. בסופו של דבר אם הם ממליצים על גן מיוחד או כל דבר שלא נראה להורה וההורה אומר שלא מתאים לו אז לא מתאים. הקלינאית תקשורת שלי אומרת שהיא היתה בוועדות האלו ומכירה אותם מקרוב. שהיתה אמא שהמליצו לה לשים את הילד שלהם בגן מיוחד היא אמרה בשום אופן וכך היה. או שאמא אחת שהילד שלה הגיע כבר לגיל בית ספר המליצו לה לקחת את הילד לבית ספר דמוקרטי והיא לא רצתה אז לא שלחה אותו. אולי ימליצו לנו על משהו טוב ואולי לא.
הזכרתי את ראש העיר כי נלחצתי מהעינין וחשבתי לי שאם יעשו משהו בניגוד לדעתי יש לי אפשרות לפנות אליו ושהוא יעשה מה שאני מעוניינת שיהיה.
הגננת אומרת שהילדה מאוד מאוד התקדמה בגן שלה ושהיא תמליץ שהילדה טוב לה בגן שלה והתקדמה. אבל היא שאלה אותי ואם בכיתה א ימליצו לך על כיתה קטנה תלכי על זה? אמרתי לה שכן שאני לא שוללת בית ספר קטן. כל העניין שאני יודעת שיש גנים מיוחדים מעולים אבל הבעיה עם הבת שלי שהיא צריכה להתקדם תקשורתית שזה יותר חשוב לי מאשר היא תלמד מספרים או משהו כזה. ועם ילדים רגילים היא מאוד מתקדמת תקשורתית. אין לה בעיה תקשורת חמורה היא פשוט איטית יותר מאחרים. ועם הזמן ועם ילדים רגילים היא מאוד מאוד משתפרת מאוד אבל כאילו טסה לכיוון למעלה.
זהו מאמי מקווה שהבנת אותי וכתבי לי מה דעתך.

פניה לועדת השמה

לאמא ש2008
כדי לבדוק אפשרויות של סיוע בתוך מסגרת חינוך רגיל לא צריך לפנות לועדת השמה. צריך לבקש ועדת שילוב שתפקידה לבדוק מה ניתן לסייע במסגרת סל השילוב.
ועדת השמה דנה בשאלת זכאות תלמיד/ה למסגרת חינוך מיוחד, ואיזו מסגרת.
מרגע שמעלים תלמיד לועדת השמה מאבדים שליטה בהליך משום שלהורים זכות טיעון אך ההחלטה היא של הועדה.

מומלץ מאד לא לפנות לועדת השמה אלא לצורך העברת תלמיד למסגרת חינוך מיוחד.

למעלה