וגם...

וגם...

אני מחפשת מילים של ארבעה שירים ואם מישהו יודע, גם קצת מידע על האנשים שכתבו אותם ועל הקשר שלהם לירדנה: הכינור הנאמן. פת חלקה טובה ילדה יחפה הבייתה תודה מראש

יניב1

New member
בבקשה... וברוכה הבאה ../images/Emo39.gif

הכינור הנאמן ("נשמה צוענית" 87 מילים אהוד מנור לחן צועני) "אבי עזב אותי לפני שעוד נולדתי, אמי הלכה אל אלוהים לפני שנים, אין לי חבר, אין איש על פני האדמה, עצוב ורע ומר לי בנשמה (עוד פעם!) וגם בחור יפה אשר אותו אהבתי נטש אות לאנחות, ללא מילה. רק הכינור המתנגן לו כל הזמן רק הוא נשאר לנצח נאמן... כועסית חיי כבר מלאה דמעות ויין ובקרוב אלך מבלי להיפרד, אל העולם הזה הגעתי בטעות, נגן לי כינורי עד שאמות" (עוד פעם!)" קצת פרטים: כמו מרבית שירי האלבום הצועני, גם הלחן של "הכינור הנאמן" הוא לחן צועני עממי (לא מקורי). השיר המקורי היחידי מתוך האלבום הוא "כשהצועני אוהב" ללחן של יהודית רביץ (הגיע למקום השני במצעדים השבועיים של רשת ג'). אהוד מנור כתב את כל המילים לכל השירים באלבום הצועני ו"הכינור הנאמן" נחשב לאחד הלהיטים הגדולים באלבום זה. השיר אגב, למי שלא יודע, זכה לביצוע נוסף עוד באותה שנה, של הזמרת רוחמה זגורי.
ילדה יחפה ("אנשים זרים" 92 מילים אסתר שמיר לחן גלעד עצמון) "ילדה יחפה קלועת צמות שירי לי שירי לי שיר מולדת היו לך כל כך הרבה מנגינות הגידי ממי את כל כך מפחדת פניך חתומות כפני שעווה שפתייך צמאות למים ראשך שמוט ללא גאווה אל תעצמי את עינייך ילדה יחפה קלועת צמות שירי לי שירי לי שיר מולדת מה יגדל בארץ שלי מה יפרח לך, דם המכבים או פרחי לילך... ילדה יחפה קלועת צמות האם את עדיין זוכרת אותי הלכתי איתך אחוזת חלומות אני ורבים אחרים שכמותי פניך חתומות כפני שעווה שפתייך צמאות למים ראשך שמוט ללא גאווה אל תעצמי את עינייך ילדה יחפה קלועת צמות שירי לי שירי לי שיר מולדת מה יגדל בארץ שלי מה יפרח לך, דם המכבים או פרחי לילך..." עוד פרטים: אסתר שמיר וגלעד עצמון אחראים גם לשיר מקסים אחרי של ירדנה מאותו אלבום: "ארמון הקרח". גלעד עצמון עיבד מוסיקלית יחד עם יעקב גלעד את רוב שירי האלבום "אנשים זרים". "ילדה יחפה" אגב צעד במצעד הפזמונים של רשת ג' 23 שבועות מתוכם 3 בראש, (נכנס הישר למקום ה-3 ודרך בו 5 שבועות) ובמצעד השנתי של אותה השנה הגיעה למקום ה-7.
הביתה ("מה נשמע" 83, מילים אהוד מנור לחן יאיר קלינגר) "עוד שנה חלפה, עוד שנה טרופה, עשבים שוטים עלו בשביל ובגן, רוח נאנח, את התריס פתח, ומכה בקיר הישן כמו קורא: הביתה, הביתה, באה עת לחזור מן ההרים משדות זרים, היום דועך ואין סימן. הביתה, הביתה, טרם רדת אור לילות קרים לילות מרים, קרבים עכשיו לכאן עד עלות השחר מתפללת לשלומך, שבויה באזיקי פחדים, אני שומעת צעדים: הביתה, הביתה. כי עוד לא ניתן. כל מה שהובטח לנו מזמן..." ועוד קצת פרטים: השיר כידוע נכתב בזמן מלחמת לבנון ומכיל קריאה להחזרתם החיילים הביתה. יאיר קלינגר שהלחין את השיר אחראי ללהיטים נוספים של ירדנה כמו "עגילי דמאר", "דרישת שלום" ו"קו האהבה". על אהוד מנור, שכתב את המילים לא צריך להוסיף הרבה. במופע החדש אגב, שרה ירדנה את הגירסה המעודכנת ל2003 של "הביתה", שגם את הבית החדש שלה כתב אהוד מנור.
פת חלקה טובה ("דרישת שלום" 1985, מילי דרור משולם לחן נחום היימן) "לפעמים לב רועד לשמע, קול תפילת הזורעים בדמע, ממתינה עד בצורת תעבור, ופתע תחזור, מחייך ברוך צליל החג, עוד שנה עוברת, שוב מוצאת את עצמי זוכרת, שביל עפר ורגלי היחפות, אורבות בשערך לקדם דמותך ובעוברי היום מנסה לאמר, תראה הכל יהיה עוד טוב הן עוד לא נגמר, שבעת מינים חבים עוד חוב פת חלקה טובה, שעוד תרווה באמונה את צמאונה צל ענן נח שוב על שדותינו, קשת שוב מאירה פנינו מקשיבה, כל הטוהר מסביב, הכפור והאביב מטביעים דמותם" ועוד קצת פרטים: דרור משולם כתב לירדנה את אחד הלהיטים הגדולים שלה: "אגדת לדילה". נחום היימן הוא אביה של סי היימן. * כל השירים אגב, מופיעים באלבום האוסף הכפול של ירדנה "יש ונדמה" שיצא ב98 והגיע לאלבום זהב (מעל 20 אלף עותקים).

roimc

New member
יפה

איך אתה יודע שהוא הגיע לאלבום הזהב?! בכלל, מהן מכירות האלבומים שלה?

יניב1

New member
עד כמה שזכור לי...

"נשמה צוענית", "עוד יום אחד", "אתה לי ארץ" ו"דרישת שלום" הם כולם פלטינה ועברו את ה-40,000. "נשמה צוענית" אפילו קיבל פלטינה כפול על מכירות של 80,000 עותקים. "דמיון מזרחי" (האלבום הערבי) ו"שוב בתמונה" (אוסף להיטים, 86) קיבלו אלבום זהב על מכירות של 20,000 כל אחד. גם האוסף "יש ונדמה" כאמור קיבל זהב. על האלבום "תחנה בדרך" אין לי מספרים מדויקים, אבל הוא לא מכר כל כך, "אנשים זרים" לא הגיע לזהב אבל מכר כמעט 20,000 למיטב ידיעתי. "מתוך שאהבתי" קצת פחות ממנו. לגבי "מה נשמע" אני לא בטוח, אבל נדמה לי שגם הוא אלבום זהב. למישהו יש פרטים אחרים / נוספים?

למעלה