ואלה שמות

ואלה שמות

דפדפתי בפרקי הפתיחה של דבה"י ומצאתי שלל שמות מפתיעים. למשל פּוּט, אַפָּיִם, זָזָא, תִּרְחֲנָה, חַטּוּשׁ, נַעֲרָה. המוזרים עוד יותר הם סַבְתָּא, חֲצַרְמָוֶת, בֶּלַע, עֲזוּבָה, חֶלְאָה, אֶתְנָן, זִמָּה, אַסִּיר. איך ייתכן שפעם אנשים בחרו שמות כאלו עבור ילדיהם? ועוד תופעה מעניינת שבתנ"ך מופיעים אנשים הקרויים עֶגְלָה, עכבור, שפן, חמור, כלב. וגם תִירָס, תַפֻּחַ. בעוד שבזמנינו כבר לא נהוגים השמות האילו אבל יש לנו דבורה, דב, זאב, אריה, צבי, איל. וגם רותם, שקד, הדס, תמר, אלון, ערבה.

גנגי

New member
דין, שון, גוני,

- אלה לא שמות מוזרים? הברות ללא תוכן? ומה עם נוֹפר (בחולם, כי "ככה אנחנו רוצים"), ונֶעֹמי ("זה נשמע יותר יפה ככה") המסורסים? זה בסדר? ו"בן" לבת? ו"עופר" לבת (נשבעת לכם שאני מכירה שתי ילדות בשמות כאלה)? זה לא מוזר? ו"ים"? לא מוזר? אני מקווה שלפחות יש לה אח "יבשה" שאפשר לשחק "ים-יבשה"... ומה עם אורטל, מורטל וריצפז? ואוחזת ענף השקד? ואכזבה? ואינתיפאדה בת דודתנו? ובכיתה של הבת שלי (בארץ) היו שתי ילדות בשם "ירושלים" ו-"בית לחם". בחיי. אנשים תמיד בוחרים שמות מוזרים לילדיהם. גם כיום.

masorti

New member
נופר זה שם מצרי עתיק... ../images/Emo8.gif

המילה "נפר" (NFR) משמעה במצרית עתיקה... יפה. לכן, מלכות מצריות נקראו בשמות כמו נפרטיטי ונפרטארי. העובדה שנהוג לבטא NEFER בשתי תנועות סגול היא קונבנציה של האגיפטולוגים למקרים בהם ה"ניקוד" לא ידוע (כלומר: לא יודעים כיצד לבטא). לכן, לא מן הנמנע שמדובר למשל ב- NOFAR.

רגע רגע

אחד אחד. דין, שון, גוני אילו שמות שלקוחים מתרבויות "שכנות". זו לא תופעה חדשה. יש למשל ירובעל, אסתר ומרדכי התנכיים וכן הורקנוס אריסטובולוס וינאי. נוֹפר - זה לא שם של פרח מים? נֶעֹמי - מי שבוחר לשבש, שיבושם לו. "בן" לבת? אין מילים בפי (זה נשמע לי כמו עוד אגדה בסגנון "האוחזת") "עופר" לבת - אכן הרבה פעמים אין התאמה בין מין היילוד למין של השם שנבחר בשבילו. נראה לי שכך זה היה תמיד. גם בתנך. ים - מה הבעייה? אם יש טל, ברק, גל ואדווה, למה לא ים? אורטל - אור+טל. מה רע? ירושלים ו-בית לחם? יש גם כרמל, כנרת, שרון וציון. מורטל ואכזבה - כנראה שאין שמות כאלו. אם יש, אז הם תמוהים לא פחות מ חֲצַרְמָוֶת, בֶּלַע, עֲזוּבָה, חֶלְאָה, אֶתְנָן, זִמָּה ואַסִּיר התנכיים. למה שמישהו ירצה לתת לילדו שם עם משמעות שלילית מובהקת?

מוגג

New member
מניין לך מה משמעות השם?

חלי - תכשיט (חלאים מעשי ידי אמן) אז אולי "חלאה" = עדי? אין לי מושג מה היתה משמעות השמות בעבר כמו שאין לי מושג למה "קרפדה" נחשב שם מגעיל ואילו "אילנית" נחשבת סבירה.

נניח שעברנו את חלאה בשלום

מה עם כל האחרים? חֲצַרְמָוֶת, בֶּלַע, עֲזוּבָה, אֶתְנָן, זִמָּה ואַסִּיר? נראה לך שגם להם היתה משמעות חיובית בזמן שניתנו? בקשר לאילנית, מן הסתם זה אילן עם הסיומת ית הפופולרית (סלעית, רוית, שרית, יונית, ליאורית, אורית, חגית...) כמה אנשים כבר מכירים את הדו-חי הירקרק? אני חושב ששמות של בעלי חיים שניתנים היום, הם כאלו שהיו או ישנם בארץ, שיש בהם איזו תכונה חיובית בעינינו, אינם מהווים כינוי גנאי בשום צורה, ואינם בעלי חי מושמצים. לכן אין סנאי וקנגורו, וגם אין חמור, כלב, קרפדה, שפן (פחדן), שועל (ערמומי), פרד (עקשן), עכבר, וגם לא חרקים זוחלים ומכרסמים למיניהן (חוץ מהדבורה שנותנת דבש). אבל יש לנו דב, זאב, אריה, צבי, איל, ראם. למה אין שמות נמר, חתול, פרפר? לא יודע. (ואולי בעצם יש נמר?)

אוֹחַ

New member
הבט, זה לא כמו היום שכל זוג שמבייץ

אץ-רץ אל החוברת של 'שילב' - הגבר אומר: "אאאאאלף!", האישה אומרת: "סטופ!"... ולא עוצרים. עד שהילד צריך ללכת לכיתה א' וחייבים כבר שם... חלק מהשמות בתנ"ך נתנו, אם ע"י הכותב (ולא ניכנס לדיון: מיהו הכותב) ואם ע"י הסביבה-אז, בהתאם לאופיו ולמפעלו של נושא השם. בלע, למשל, הוא בנו של בנימין. שמו ניתן לו ע"ש דודו, יוסף, ש"נבלע בן האומות". כך מפרש רש"י. בנוסף, נציין את מקרה נעמי שאמרה לכלותיה: "קראינה לי מרה וגו'" כדוגמה לדמויות בתנ"ך שבחרו/שינו את שמן לפי השתלשלות הארועים בחייהם.

masorti

New member
היה פרעה בשם חתול...

מדובר באחד מפרעוני השושלת ה-22, שמקביל לתחילת תקופת המלוכה בישראל. הנה לך ציטוט מלינק על השושלת ה-22: it has been calculated that Shoshenk III reigned no less than fifty ('two years and was succeeded by a king named ('The Cat מקישורים אחרים תוכל להיווכח ששמו של אותו פרעה היה PAMI, והוא מלך בסביבות 780 לפנה"ס. ראה למשל כאן.

אטיוד5

Active member
אם נולדות תאומות ...

נקרא להן עופרים. כשתגדלנה הן תעבודנה, כל אחת, בצי.

freedom rider

New member
או אפשר גם

הדר וכרמל. או במקרה של שני בנים: נווה ושאנן. ואם זה בן ובת, אפשר אביב וגפן.

פעם סיפרו לי

(ייתכן שגם זו אגדה אורבנית..) שלסבא אחד סיפרו שנולדו לבתו תאומות, ושמן בישראל סנונית ורקפת. הסבא - ששמיעתו היתה לקויה - שאל: (כאן צריך להיכנס מבטא פולני כבד, וצעקה) "מה??? מונית ורכבת??"

masorti

New member
זה מזכיר לי שהשם נוגה הוא בעייתי...

למי שהוא צאצא לפולנים. המילה נוגה פירושה בפולנית רגל (leg, foot).

לא בעייתי ולא בטיח

אנחנו הצלחנו לעשות זאת לפני יותר משמונה חודשים, ולא נרשמו בעיות מיוחדות (חוץ מבעיות רישום השם, כמובן). ולמתעניינים, היא הולכת ונעשית חמודה מיום ליום. ביומיים האחרונים היא הייתה עם וירוס וחום, אבל נראה שהיא יצאה מזה.

גנגי

New member
יכולהיות שהסיבה לשם היא

שלא נולד לו, כמו שקיווה, בן זכר, אלא בן נקבה.

או כמו שכבר

נאמר: "אי אפשר לעולם בלא זכרים ובלא נקבות אלא אשרי למי שבניו זכרים אוי לו למי שבניו נקבות" (ויש גם ציטוט של זה בסנהדרין דף ק') וראו גם כאן ושם דיונים שמצטטים את זה

למעלה