דעתי בעניין
נדמה לי שהדיון בנושא כבר מזמן עבר משלב המחקר לשלב קבלת ההחלטות. הדיון סביב דעת התורה לא מאפשר מרחב תנועה רב. התורה אוסרת משכב זכר, וכל עיון נוסף במקור האיסור יביא לאותה תוצאה. כרגע, הטיעון הזה, הדת אוסרת וכו', משמש ככלי משחק בקרב מי שלעולם לא יקבלו הומואים לבית מדרשם, והם שולפים את פריט המידע הזה ומטיחים אותו בקהל המשולהב כל אימת שנושא ההומוסקסואליות לאור היהדות עולה לדיון. בקרב מי שרואים בעצמם הומואים דתיים, ומבקשים ליצור אווירה של קירוב לבבות (במקום האופציה של להוציא עצמם מהקהילה הדתית), ישנם רבים שבוחרים לא לקיים משכב זכר, אבל לקיים את כל שאר הנדבכים המרכיבים את הזהות הייחודית שמקפל בתוכו המושג הומו דתי/לסבית דתיה (פירוט לגביה בהמשך). הם בוחרים לא לקיים משכב זכר מסיבות שונות, שבדרך כלל נובעות מהרקע ממנו הם באו, ואיתו הם עדיין מנהלים יחסים כאלה ואחרים של קרבה, חלקם מוכתבים מראש (כמו קשרים משפחתיים), חלקם מתוך בחירה (נקרא לזה קבלת עול מצוות). ועכשיו לרגע לשמו נתכנסנו כאן כל החתיכים, והוא מה הדבר הבא? ובכן, וול, עד עכשיו חווינו את שלב ביתוק הבתולין, שהיה העלאת הנושא על סדר היום בציבור הדתי לנגזרותיו (לבד מהחרדים, בעניינם בהמשך). זו ההצלחה הגדולה ביותר עד כה, ואין כמעט בעל דעה בעולם הדתי שלא נדרש לחוות דעה בעניין, ולעיתים הדעה שהביע בנושא רדיקלי זה השפיעה גם על דרכו הציבורית (יובל שרלו קנה את עולמו כשהיה הראשון שקיבל את דורשיו בעניין בידיים פתוחות, הכתיב דיון לא מתלהם ולא מתחנף, והביע את עמדתו הברורה בנושא, שהיא משהו כמו נתמודד עם זה ביחד). מי שהביעו דעת נגד נחרצת, מצאו עצמם לא פעם מתפתלים בתשובות שלא עומדות בסטנדרט הגבוה של הדיון במרחב הדתי-לאומי, דיון שמכיל בתוכו משהו נוסף על ההיקש המקראי גרידא. אחר כך הגיע השלב השני, והלא פחות חשוב, שלב ההריון. המקום (המקום הרוחני הכוונה), בו שואלי השאלות, מעוררי הדיון, מהשלב הקודם, החלו לתקשר גם ביניהם, מה שהוביל למעמד מסויים, שהוא כבר לא אדם מוזר מול קהילה שמציגה התנהלות הומוגנית, אלא קבוצה הולכת וגדולה שמגיעה מתוך אותה קהילה הומוגנית, ומפרה את הההומוגניות שלה, באופן שבהתחלה עוד יכלו מי שהתנגדו להיריון הזה לנסות להתעלם או להסתיר, אבל בשלב מסויים, גם אחרונת היאכנעס כבר לא יכלה לסנן מתחת לשפם ש"מירי נורא השמינה, את לא חושבת?" כי זה היה ברור לכולם שהולך להיות פה שמח. ואכן, נולד הילד. והילד יצא הומו דתי. לסבית דתיה. ועוד מגדרים והגדרות שסבתא חשבה שהם קיימים רק בעיר הגדולה (למרות שגם היא, כבר אז, ידעה על ההוא וההיא וזה והבן של. רק שלא דיברו. ריכלו. בשקט. לא כתבו בעלון השבת. עלון השבת היה סבתא). וזה לא הילד היחיד שנולד בשכונה. יש עוד כמה, אצל השכן הזה והרב הזה. והילד הזה כבר כאן, והוא מתחיל לדבר, ולא נראה שהוא הולך להפסיק. והילד הזה יספר אם יפגעו, והוא יספר אם יסלקו אותו מביתו, מבית ספרו, מבית הכנסת שלו. לכן הדיון בשאלת הלגיטימיות של הומואים דתיים להיות חלק מהקהילה הוא לא רלוונטי, כי דיון כזה, מעצם קיומו, פותח סדרה של דיונים אחרים לגבי דמויות שהקהילה היתה מעדיפה שלא יסתובבו לה בין הרגלים (ושלא יהיה ספק, הקהילה היתה מעדיפה שהילד הזה, במיוחד אם הוא הבן של השכנים, והוא בדרך כלל הבן של השכנים, לא יבואו לשחק במגרש אחרי הצהריים, ובטח שלא ישרוק מלמטה כשכל השכונה רואה). וזה מוביל אותי לשלב הכמעט אחרון, והוא שלב השאלה הזהה, אותה אני מפנה לחברי הפורום הזה ומי שעברו "במקרה" ורוצים להביע את דעתם בנושא, והשאלה היא למה בעצם ההומואים הדתיים מבקשים הכרה מהממסד הדתי? למה ההומואים הדתיים מבקשים להיות חלק מקהילה שמבקשת מהם, לעיתים בעדינות ולעיתים בגרזנים, שלא יתקרבו אליה? השאלה השניה, שמקפלת בתוכה חלק מהתשובה, את החלק הלא אישי, היא למה לא ליצור קהילות חדשות? נכון, יש כאן ויתור על הקהילה ממנה באת, אליה אתה משתייך מזה דורות, אבל יצירת קהילה חדשה היא חלק מהותי מהמסורת היהודית, קהילות נוצרות כל הזמן בכל מקום, מה בעצם ההבדל (טוב ברור מה ההבדל, כן?) בין קהילה חדשה שנוצרת בשכונת הסיגליות במודיעין, נניח, לבין הקהילה של הדתיים הגאים בתל אביב, שהרימה (לפי מה שקראתי) תפילת יום כיפור מרגשת בשנה שעברה? ואני רוצה להציע את הפרשנות שלי כאן: אני חולק על מי שאומר שהשינוי צריך לבוא דווקא מתוך הקהילות הקיימות, מהן גם באו ההומואים הדתיים. לתפיסתי, אם ההומואים הדתיים היו מחכים לאישור מהקהילות המסורתיות, שום דבר לא היה משתנה ביחס להומואים הדתיים. השינוי, עדיף היה אם הוא היה מגיע מהקהילות הקיימות, אבל מכיוון שבזמן שכתבתי את ההודעה הזו כבר נולדו עוד שלושה הומואים ושתי לסביות בתוך הקהילות הקיימות, נראה לי שבמקרה זה, של נטיות הפוכות כמו שקוראים לזה שם, במחשכים, הדרך צריכה להיות הפוכה גם היא, וכשיקומו עוד ועוד קהילות הפוכות (הנה המצאתי מושג), ועוד ועוד בנים ובנות לקהילה הדתית יימצאו את ביתם בהן, או אז יתחיל השינוי ביחס מצד הקהילות הקיימות. ככתוב בגמרא, "אל תעמוד על המקח בשעה שאין לך דמים" (פסחים, דף קיב, ע"ב). כשיהיו עוד ועוד קהילות, תהיה לכך השלכה על הקהילות האחרות, אלה שעדיין לא הפנימו את קוד הדיון בעניין ההומואים והלסביות הדתיים, והקוד הוא לא מה נכון או לא נכון, שחור ולבן, הקוד הוא האנושיות. כי זה מה שיש כאן בסופו של דבר, שאלה של אנושיות בסיסית, היכולת לקבל את השונה. ומי שמוכן שרב כזה או אחר ידיר אותו מהקהילה, או יתערב ביחס הסודי שבינו ובין אלוקיו, פשוט לא מבין שהוא לא מבין. השאלה אם מותר או אסור להשתמש בשעון שבת יכולה לעניין אולי סטודנט לתלמוד באוניברסיטת בר אילן, שאולי יכתוב עליה תיזה וימציא שעון שבת שעובד על בטריות ולא מחובר לספק הכוח וגנרטור שמעיל את המזגן על חשמל שנאסף ביום חול. והנה, פתרנו בעיה הילכתית נוספת בזמן שעוד לסבית דתיה עושה צעד נוסף בדרך החוצה מהקהילה. דיונים ארוכים ומפולפלים, מראי מקום, ואינספור חוקרים ומדקדקים, יש בלי סוף. בכל פורום, וירטואלי או לא, קיים אחד כזה או אחר שמטיח במי שמולו סדרה של אסמכתאות ומובאות שמראות כמה הוא צודק, ועל מה בכלל אתה מתווכח. הדיון בנוסח הזה לא מאתגר אותי. עצוב לי שיש אנשים שעדיין לא מקבלים את עצמם. עצוב לי שיש אנשים שלא מקבלים את השונה מהם ולעתים הדיסוננס הקוגניטיבי מתרחש כשהשונה הוא אתה עצמך, בשורה מעל. אני יודע מי אני. מבחינה הילכתית פשוטה, בכל הקשור למשכב זכר, אני צדיק. מבחינה זו אני ראוי (גם לתפיסתם של המתנגדים הגדולים ביותר להומואים בקרב הקהילה הדתית) להיכנס אל בית המדרש של ילדותי ולשבת באותו מקום בו תמיד ישבתי. אבל אני לא לא יכול וממילא לא מבקש להמשיך לשבת באותו או לעמוד באותו מקום. היהדות תמיד היתה דת מתקדמת, דת חושבת, שיש בה הזמנה לדיון. אני לא רואה את עצמי כחלק ממשהו שעבר, ושכבודו במקומו מונח, כמו למשל, העולם הדתי לאומי בתכו גדלתי. אני רואה את עצמי כחלק מהתרחשות שקיימת כרגע, והיא המשך טבעי של מה שגדלתי עליו, שמתחבר עם מי שאני היום.