התקשרות לצדיק

התקשרות לצדיק

כנראה לי שכל הגאונים הליטאים לא היו קשורים ל"צדיק". האם הם לא יקבלו את תיקונם על ידי עמילות התורה שהיה להם? האם העניין של התקשרות לצדיק מוזכר גם בספרים ליטאים או זאת המצאה של ברסלב?

asaf2000

New member
מה אתה מדבר

הליטאים גם קשורים לצדיק אבל הם לא מכנים אותו "צדיק" אלא "מרן ראש הישיבה".

אמיתי 24

New member
את רבנו ../images/Emo13.gif

עמ"י עש"ו אשרי עם ישראל מי מטהר אתכם
רבותיי אורות של פסח מגעים
יופ האירוסין מתקרב
צריך ליקנות חליפה לבנה

ההתקשרות לצדיק

ההתקשרות לצדיק היא אחד היסודות העקריים של תורת הבעש"ט, אבל גם העדין והעמוק מכולם. בקצרה, כפי שמחייב הזמן והמקום: א. ניתן להיות יהודי כשר וחסיד ובן עולם הבא ע"י קיום תורה ומצוות ומעשים טובים גם בלי לדעת ולקיים את ענין ההתקשרות לצדיק. בחסידות מודגשת מעלת הענין כשינוי למעליותא של כל עבודת התורה והמצוות. ועיין באור החיים הקדוש על פרשת חוקת בתחילתה, ותראה נפלאות. ב. רבי נחמן גילה שההתקשרות לצדיק נעשית ממילא בין אם יודעים מכך ובין אם לאו. הוא המשיל משל: הצדיק הוא כמו נהר, שבארץ אחת זורם בגילוי על פני האדמה ומפרה במימיו את הצמחים, ובארץ אחרת זורם מתחת לפני השטח ומפרה את הצמחים באופן נסתר. אמנם, על האדם מוטל לחפש את הצדיק האמת שורש נפשות ישראל, להתקשר עימו באהבה, בלימוד תורתו, ובקיום עצותיו כדי להגיע אל תיקון הנפש השלם. ג. ככל שהגאולה מתקרבת, רוב מנין ורוב בנין מעם ישראל מגלים את האמת שבתורת הבעש"ט וכהכנה להתקשרות עם הצדיק האמיתי, מלך ישראל משיח צדקנו, כל העדות והזרמים בעם ישראל בונים את עבודת השם שלהם על אמונה בצדיקים והתקשרות אליהם. ד. הענין העמוק הזה רמוז בכל ספרי התורה שבכתב ושבעל פה, ועד להתגלות הבעש"ט היה נסתר "בין השורות". לכן, אינו נושא להתנצחות ויכוחים ו"הוכחות", כי אמיתותו ונחיצותו יתגלו רק בדרך של לימוד פנימי וחיפוש אמיתי.

יישר כחך

לר' גיסין, תודה על תגובתך. הבהרת את הנושא בצורה שעזר לי להבין את העניין. אסתכל ב"אור החיים" להמשך ההבנה. אני מוצא את זה מעניין שיש לך ידע בסטיסטיקה לדעת שרוב עם ישראל מגלים את האמת שבתורת הבעש"ט. נראה לי שהציבור הליטאי והציבור הספרדי מונים לפחות מספר שווה או יותר מהציבור החסידי, ואני לא חושב שהם מסכימים עם הדרך של הבעש"ט. האם אוכל לבקש ממך דוגמאות של מה שציינת שרמוז הענין של התקשרות הצדיק בצורה נסתרת "בין השורות"? והאם כל גדולי התורה הליטאים למשך כל הדורות לא למדו לימוד פנימי ולא חיפשו את האמת? אחרת, לפי טענתך הם היו מגיעים לתורת הבעש"ט.

סטטיסטיקה, "בין השורות", והתנצחות

א. סטטיסטיקה ------------------ גם אם נתעלם מהעובדה הפשוטה שהציבור החסידי הוא כיום רוב מנין ובנין היהדות החרדית בארץ ובעולם, וגם אם נתעלם מאחינו בנ"י חובשי הכיפות הסרוגות, עדיין העובדות מדברות בעד עצמן: כל הציבור הספרדי, על רבניו וגדוליו, מעריך ומוקיר את תורת הבעש"ט וממשיכי דרכו, והמפורסמות אינן צריכות ראיה. לשם דוגמה: ה'בבא סאלי' זיע"א שהיה במפורש חסיד הבעש"ט כידוע, ולהבהחל"ח הגאון רבי מאיר מזוז שליט"א פסק שכל יהודי צריך להיות פעם אחת בחייו על ציון רבי נחמן באומן בראש השנה. שלא לדבר על גדולי המקובלים הספרדיים שליט"א וזי"ע שכולם (גם בדורות הקודמים, ואפילו החיד"א שהיה קרוב מאד לזמן הבעש"ט, ראה בספרו 'שם הגדולים') קיבלו והעריכו את שיטת החסידות ומנהיגיה. גם מבין הציבור המכונה משום מה "ליטאי", רבים רבים שיש להם קשר רגשי, או תורני, לתורת הבעש"ט. די אם אזכיר את הגאון רבי משה שפירא שליט"א, שלמרות היותו 'מתנגד' בהשקפתו, מבסס את תורתו על דברי הרה"צ רבי צדוק הכהן מלובלין זיע"א, שהיה מגדולי חסידיו של הרבי מאיז'ביצה זי"ע, תלמיד הרבי מקוצק זי"ע. כל רוכשי ולומדי הספר "הגאון" (שיש לי איזו הרגשה ש"נשרפת" ממנו...) לא מגיעים למספר רוכשי ספרי חסידות כמתנות לבר מצוה בחודש אחד... ב. "בין השורות" ------------------ תקצר היריעה כאן מלהביא מראי מקומות וכו'. אציין רק כמה דברים: עיין במסכת ברכות דף ו:, ומסכת שבת דף ל: - "לא נברא העולם אלא לצוות לזה". וראה מש"כ על זה הנצי"ב בהעמק דבר בראשית ב' י"ד. עיין במסכת חגיגה דף ט"ו., תוספות ד"ה שובו בנים בסופו. אשמח לשמוע את הסברך לירושלמי המובא שם ("ואם לא יחפוץ לגאלך, וגאלתיך אנכי"). אחד מגדולי חסידי ברסלב, הרה"צ רבי גדליה קניג זצ"ל כתב ספר שלם לתרץ את דברי "נפש החיים" הידועים נגד התקשרות לצדיקים. הוא מוכיח שם בטוב טעם ודעת שאין סתירה בין שתי השיטות. הספר זכה להסכמות נלהבות מהגאון הרב וואזנר שליט"א, ומהבד"ץ של העדה החרדית באותן שנים (ובראשם הגאון הרב עפשטיין זצ"ל, שלא היה חסיד). בהסכמתם הם כותבים שכל דברי הספר נכונים, ומצוה לקרוא אותם תמיד. השג את הספר (בבית המדרש ברסלב בני ברק הוא בודאי נמצא) ולמד בו. ג. התנצחות -------------- אבל, ידידי היקר, מה לנו להתנצח. אין מדובר ב"גיוס" חברים למפלגה, או בתחרות של ילדים למי יש יותר אוהדים, או הרב של מי יותר חכם וצדיק. השומע ישמע, והחדל יחדל, ואנחנו את נפשנו היצלנו. מי שלא למד מעודו את דברי המתנגדים לחסידות אינו יכול להביע דעה, וכך גם מי שלא למד מעודו את דברי החסידים. אם אתה מחפש אמת - בודאי תגיע אליה. אם אתה מחפש להתווכח - כאן לא תמצא שותפים למעשה המיותר הזה. כל טוב ובהצלחה, וחג כשר ושמח

למעלה