התקפי טנטרום בגיל....8 |אייקון מתבייש|

Ani15

New member
עכשיו קראתי תגובות נוספות שלך

תשמעי, מהדברים שכתבת נראה שזה בדיוק זה. את מאוד אסרטיבית ובשליטה והיא "את לא תגידי לי" ומביאה אותך .... בדיוק למקום של איבוד שליטה (אלימות פיסית). אנחנו הגענו (מסיבות אחרות) לטיפול מקצועי שחשף תסכול שלו כלפי שלא האמנתי שהוא שם. זה היה לי נורא קשה לקבל, אבל זה היה הדבר הנכון. מסתבר שזה גם מאפיין בכורים - מרצים, ילדים טובים, עדינים ושקטים - אבל בפנים, לפעמים, הר געש מלא תסכול. בבקשה, תחשבי על מה שכתבתי (ואם יש לך עם מי להתייעץ - זה הזמן).
 
מאיפה התחלתם ?

אני מזדהה עם חלק ממה שכתבת.

אצלה זה בא בעיקר (אני חושבת) בתקופות של שינויים ואובדן שליטה, תסכול (לא מקבלת משהו שרצתה), אי נוחות (רעב, עייפות, כאב).

מאיפה מתחילים בכלל לאבחן ? למי פונים ?

אני חושבת שאולי יש פה בעיה בוויסות רגשי/חושי. אבל למי פונים ? מאיפה מתחילים ?

בד"כ אני מאוד מכבדת אותה. היא יודעת שהיא מוערכת עלינו. שאנו אוהבים אותה. שהיא נהדרת בעינינו. אנו משתפים אותה בהמון החלטות. היא ממש חלק אינטגרלי מההחלטות שלנו. ובכל זאת - מאוד קשה איתה לאחרונה. היא דווקאית. מתריסה. מתגרה.

וכשזה מגיע לידי טנטרום היסטרי - שום דבר לא מוציא אותה ממנו למעט אלימות מצידי. ששתינו אח"כ מצטערות עליה. ("הכאבת לי נורא" היא אומרת. "אני יודעת. אבל לא היתה לי כבר שום ברירה" אני חצי מתנצלת...)

אני חייבת לעצור את זה, אבל אין לי מושג איך. ובעזרת מי.
 
אם מדובר בילדה חדת הבחנה

ושאת סבורה שיש לה קושי בוויסות חושי, שווה לבדוק את הכיוון של "ילד רגיש מאוד" אני מצרפת לך קישור, אבל לא בטוחה שהוא (מבחינת הפירוט שיש בו) יתיישב לך בול על המקרה. בספר עצמו כן רואים יותר את הדפוס של ילד רגוע בבסיס שיש לו גם התקפי טנטרום.

http://www.focus.co.il/sg_product~239-568~15~0.htm
 
אכו, הגדרה די מדוייקת. ילדה רגועה בבסיסה, עם

התקפי טנטרום לא מהעולם הזה.


לא התחברתי לשאר ההגדרות בקישור שצירפת (אומנם יש לה רגישות לכל מיני דברים, כמו תוויות של בגד יפריעו לה, חול ים וכד'... אבל לא בצורה היסטרית מדי).
 
בגלל זה אני מציעה לקרוא יותר

כי דווקא התקציר הזה, לטעמי, לא הכי מאפיין חלק מן הילדים הרגישים מאוש שאני מכירה וקריאה נרחבת יותר כן מזהה את הדפוס האופייני להם.
 

mytali

New member
מנצל"שת להודות

על ההמלצה.
ממש ספר פוקח עיניים, וגם כשלא הכל מתאים בול, מעניין לראות איך התנהגויות שונות הולכות יחד כחלק מהאופי של הילדון כילד רגיש.
 
צריך גם לדעת לבחור את המלחמות

לדוג' אותי שיגע המון זמן שכשאני צריכה להתרכז בנהיגה בכל מיני סיטואציות ואני מבקשת שקט (להבדיל מסיטואציות אחרות בעת נסיעה שלא מפריע לי שהיא חופרת) - היא לא מפסיקה לדבר ("רק עוד שאלה אחת" וכו').
זה ממש הפך למי תנצח פה את מי.

אחרי שכבר הגענו למצב שכמעט עצרתי את האוטו בצד וכו' אמרתי לה, והסכמנו, שכשאני מבקשת שקט היא מקבלת את הסמרטפון שלי (הנחשק) ויכולה לשחק ב ש ק ט. ככה כנראה היא לא מרגישה שאני ניצחתי, אני מקבלת את השקט להתרכז בנהיגה, ובא לציון גואל.
 

Ani15

New member
למי פונים?

אבחון פסיכודידקטי העלה אצלנו את האפשרות לADHD, אבל למעשה נוירולוגים, פסיכיאטרים ורופאים מומחים להתפתחות הילד אמורים לאבחן את זה (ובסוף הגענו לאחד כזה בשביל ריטלין, אבל זה סיפור אחר לגמרי). אני מציעה לך לקרוא קצת על סימנים לADHD (או ADD), למשל באתר של מכון אדר או באתרים אחרים, ולראות את זה מתאים. אם כן - פני לרופא הילדים (אם את רוצה אבחון דרך קופ"ח), או לפורומים (אם את רוצה אבחון פרטי), ויפנו אותך לאבחון מתאים. זה הפתיע אותי, אחרי שעשיתי את הקשר, לשמוע מכמה וכמה אמהות שדווקא הריטלין הפסיק את הטנטרומים האלה. ודווקא אצל ילדים שלא היתה בעיה לימודית ושאבחון הADHD היה מאוד בלתי צפוי. אולי דווקא אלה סוחבים תסכול יותר גדול? לא יודעת.
אבחון פסיכולוגי (כחלק מאבחון פסיכודידקטי) צריך לזהות ויסות חושי/ רגשי. אם זה הכיוון שלך, את יכולה להתייעץ עם היועצת בביה"ס (היא יכולה להפנות אותך למערכת הציבורית, השפ"ח), או כאן בפורומים, לגבי פסיכולוג פרטי. יש כמה מאוד מומלצים באיזור המרכז (אני כותבת בעיקר ב"הורים לילדים ביסודי", מישהי שם המליצה על מאבחנת מצוינת באיזור המרכז אבל אני לא זוכרת את הפרטים). חלקם יכולים, כאמור, לאבחן גם הפרעת קשב.
אצלנו פנינו לטיפול רגשי באמנות, כחלק מההמלצות של האבחון הפסיכו-דידקטי, ושם יצאה אמת שלגמרי לא ידעתי. דברים לגבי הקשר ביני לבינו, דברים שהוא חושב ומרגיש, שלא היה שום סיכוי שאשער או שהוא יגיד לי, ללא הטיפול. לא היה לזה שום קשר לאבחון, זה פשוט יצא. גם אני חשבתי שהוא יודע שהוא מוערך ואהוב, זה פשוט לא היה כל הסיפור. דברים שרואים מכאן, מסתבר, נראים אחרת לגמרי משם. אני מציעה לך להתחיל מאבחון (כלשהו), ואז להחליט אם ואיך ממשיכים. אני לא בטוחה שאנחנו עושים את הדברים נכון, ובטח זה עוד יקרה, אבל העובדה שאני יודעת מה הסיבה ומאיפה זה בא, לפחות באופן חלקי, גורמת לי להגיב אחרת לגמרי.
האם ניסית לצאת מהבית כשהיא בתוך זה, פשוט להשאיר אותה לבד ולחזור אחרי חצי שעה? אני תוהה אם זה לבדו, העובדה שאף אחד לא שומע אותה ולא מגיב (אם את בגינה זה לא אותו הדבר - את שומעת ובסופו של דבר גם מגיבה) יכול להוציא אותה מזה (בבחינת "אין קהל אין הצגה"). גם אני שונאת לצרוח עליו כשזה קורה, אני יודעת שזה מפחיד אותו, ואני מתעבת את זה. אצלנו ענין החיבוק/ לפיתה לא עובד - הוא ממש לא מעונין במגע שלי כשזה קורה. לאחרונה, בעקבות התובנות, אני לפעמים פשוט יושבת לידו בשקט, ונותנת לו לנהל את העסק (אתה רוצה שאשב פה איתך? אתה רוצה שאענה לך?), בלי להתעצבן, כולל טולרנטיות לחפצים מתעופפים (הוא לא מסכן אף אחד חוץ משלמות החדר שלו, אז שישבור). אני מקווה שזה מראה לו שאני לא מוותרת עליו ושעדין אכפת לי ממנו גם אם הוא בתוך זה. לפעמים (לא תמיד) זה עובד.
 
מצטרפת לעצות שנתנו לך

היתה לנו תקופה כזו לאחרונה. לקח לי זמן להבין שאני במקום של תגובה אליה במקום במקום של קביעת הגבולות של ההתנהגות המצופה ממנה.
אצלנו זה נפתר (כמעט לחלוטין) בצורה חדה ושיחה מאד ישירה וחד משמעית שעשינו איתה.
בזמן שלא היתה בשום התקף לקחתי אותה ויזמתי שיחה קצרה אבל מאד מפורשת וברורה. התנהגות מהסוג הזה לא מקובלת עלי. נקודה. גבול ברור של מה אני לא מוכנה לקבל.
כתבתי על דף מהם החוקים של הבית (כן - בסגנון סופר נני) וזה היה החוק הראשון. הוספתי אחריו 4 חוקים שקשורים בשמירה על סדר בחפצים שלה (ילקוט שולחן וחדר), אוכלים מה שמקבלים (כי היתה לנו בעיה קשה של בררנות באוכל ומניפולציות בהקשר הזה), והקצבה של שעה ביום לטלויזיה ומחשב (היא מחליטה על התמהיל ביניהם).
ביום הראשון הבית היה קפוא אבל מאז חזר אלינו השקט, ואני רואה בכל ההתנהגות והנוכחות שלה רגיעה.
אני מאד מקווה שזה יחזיק מעמד.
 
נשמט לי - אז מוסיפה

שלא יידמה שהבית עבר לנוהל טירונות, כי כל זה נעשה תוך העצמה אישית והרבה הרבה מגע פיזי וחיזוקים וחיבוקים. לא פשוט ללמוד גבולות כמו שלא פשוט להציב אותם, אבל זה עושה את החיים של כולם יותר קלים ונעימים.
 
זה רעיון שאני מתכוונת ליישם כבר היום.

את יכולה לצרף את הדף (ככה בכללי) ? אני לא לגמרי סוגרה איך לנסח את "התנהגות כזו לא מקובלת עליי" ?

בגדול יש לנו דף התנהגות, שכולל נוהל בוקר, צהריים, וערב (אחרי שהיתה לה גם התפרצות כזו בצהרון החדש... בסוף היא נרגעה שם לבד, אבל לא לפני שהלחיצה את כל הצוות, כשיצאה מהצהרון בצרחות ולא הסכימה להיכנס אליו). אז עשינו "דף משימות". היא מקבלת כוכב על כל משימה שבוצעה כהלכה. ואם כל היום עבד טוב - היא מקבלת חייכן. בסוף השבוע - דמי כיס. (מהם מקוזזים סכומים אם לא הכל עבד טוב). השבוע, למשל - היא לא תקבל בכלל דמי כיס לאור ההתנהגות אתמול.

האם את ובעלך יחד נכחתם בשיחה ?
גם אצלנו יש בררנות מאוד גדולה באוכל ומניפולציות רבות מאוד ("אני אוכל רק את המלפפונים !", "לא בא לי פסטה כזאת !". על כל דבר יש לה מה להגיש |אייקון תולש שערות|).

אשמח אם תתני לי קצת נקודות לדיון היום. (אחת כבר יש - אוכלים מה שמקבלים).

מה קורה אם היא תפר את הכללים ? (אצלנו, כאמור, יש דף התנהגות, והיא בכל זאת הפרה אותו אתמול - אז מה אז ?)
 
כשאני חושבת על זה שוב,

נראה לי שאם אני אעשה איתה שיחה של "התנהגות כזו לא מקובלת עליי" היא מיד תשלוף התנהגויות שלי שלא מקובלות עליה...


הבעיה הגדולה היא שבאמת, כמו שנאמר כאן ואני מפנימה כעת, היא שולטת בסיטואציה. היא צורחת כאוות נפשה. היא מתגרה. משפילה. מקללת. כשאני (בד"כ אנו) ניצבים די חסרי אונים מולה.

רק כשאני לוקחת את המושכות, צורחת עליה או מכה אותה - היא נרגעת.

ואני רוצה שזה יקרה הרבה קודם. או בעצם - בכלל לא יתחיל.
 
על הדף רשומות חמש שורות בלבד

השיחה היתה רחבה הרבה יותר.
אני מסכימה עם אביטלתל שכתבה שאת יכולה להעזר בהדרכה הורית לגבי קביעת גבולות.
אני אומרת שאצלנו בבית אין דמוקרטיה (פעם בפורום אחר "ייסדנו" את הגדרת המונרכיה ההורית הליברלית - ומאז אני משתמשת במונח הזה). אנחנו ההורים והיא הילדה וככה זה יהיה עד שתגדל. זה לא נתון למשא ומתן.
 

mytali

New member
את ההורה

זו השורה התחתונה. את צריכה להפנים את זה, ולשדר את זה, כדי לשנות את הדינמיקה.

מה פתאום תשלוף התנהגויות שלך? זה לא לדיון. את האמא, והיא יכולה להתעצבן כמה שהיא רוצה, אבל את לא מגיבה.

אפשר לקחת את המושכות לידיים בלי אלימות, ואת זה את צריכה ללמוד.
 

מעיןבר

New member
בעלי לימד אותי משפט שעולה בסיטואציות

שבהן מנסים לשלוף מולנו: "מה שמותר ליופיטר אסור לשור". כן, כמו שכתבתי למעלה, כהורים יש לכם יותר אחריות, יותר כאבי ראש, הרבה יותר עבודה ומטלות אבל גם יש לכם בפירוש את הסמכות וזכויות יתר שנלוות אל העניין הזה של להיות מבוגר ולא ילד, לכן לך מותר לבקר את ההתנהגות שלה ולה אסור לבקר אותך וזה בכלל לא נושא למשא ומתן. לדוג' - הם צריכים ללכת לישון בשעה X ולך מותר ללכת לישון מתי שאת רוצה, זה תקף לגמרי גם במקומות אחרים בחיים שלכם שבהם ברור לגמרי שאין שוויון זכויות וגם לא יהיה בתקופה הקרובה.
 
זה גם מה שאבא שלי היה אומר לנו כילדים

"מה שמותר לי - אסור לך".

זוכרת ששנאתי את המשפט הזה. אף פעם לא הבנתי אותו. וכנראה גם מתוך רצון להיות שונה מהוריי (שאצלם בהחלט היתה נהוגה דיקטטורה מסויימת) אני יותר ליברלית. לפחות מנסה יותר להסביר, לתרץ, להעניק סיבה הגיונית. זה לא אומר שלפעמים אני בהחלט משתמשת במשפט הזה. לא בלב שלם אבל כן משתמשת בו.
 

מעיןבר

New member
גם אני לא גדלתי בבית דמוקרטי

והיו משפטים שממש לא אהבתי כילדה, אבל מנקודת המבט שלי היום אני לא מתביישת להודות שאני לא הייתי אמורה לאהוב אותם ועדיין, הם היו נכונים ולכן אני עושה בהם שימוש בלב שלם ובלי נקיפות מצפון.
בכלל, זה בסדר גמור, לגמרי בסדר גמור, שהילדים שלנו לא יאהבו כל מה שאנחנו אומרים להם. מערכת יחסים בין הורים היא משהו שגדול מסך כל הפרטים והחלקים והאהבה שלהם אלינו אינה תלויה בדבר, משמע - גם אם הם לא יאהבו את כל מה שנאמר ונעשה, הם כן יכולים לאהוב אותנו, בדיוק כשם שאנחנו יכולים לאהוב אותם גם אם לא כל מה שהם עושים ואומרים מוצא חן בעיננו (את עדיין אוהבת אותה למרות הטנטרומים, נכון?).
מה שאני קוראת מאוד בין השורות שלך, זה שאת חוששת כנראה מהפעלת כלים מסויימים כי יש לך הרושם שזה לא טוב, או לא מומלץ, או יעכיר את האווירה, או כי זה לא בסדר לכעוס ובסוף זה יוצא ללא שליטה ולמעשה באופן הרבה יותר גרוע ממה שניסית להמנע ממנו. את מאבדת שליטה על הסיטואציה, על עצמך ובשורה התחתונה על מערכת היחסים.
אז בואי אגיד את זה בפה מלא - מותר לכעוס, מותר לעשות דברים שהם לא אוהבים, מותר לנו להיות אנושיים בכל מלוא המילה, מותר אפילו לאבד שליטה לפעמים ואני אגיד את דעתי המאוד לא פופולארית - לא כל מכה או הפעלת כח הם אלימות ולפעמים גם הם נדרשים. אני מאמינה שהילדות שלי צריכות להיחשף להכל בבית, זה חלק מהעניין הזה של לגדול - בבית נחשפים לכל מה שהחיים יזמנו לנו, אבל בסביבה מבוקרת, חמה, אוהבת - עם "קירות מרופדים", זה חלק מהתפקיד שלנו לחשוף אותן לא רק לאהבה אלא גם לאספקטים הפחות נעימים של החיים, כולל האנושיות שלנו עצמנו ושלהן ולחוסר המושלמות המובנית בלהיות אנשים.
 
למעלה