התקפי טנטרום בגיל....8 |אייקון מתבייש|

אצלנו זה מאוד התאים

הבעיה לא היתה טנטרומים אבל בהחלט תסכולים שהטריפו אותו והוא לא ידע מה לעשות איתם. הביופידבק לימד אותו איך להירגע ולחפש פתרון "קביל" שהוא לא כעס או תקיעות.

את יכולה לפרט על זה ?

מה זה הביופידבק ואיזה כלים מקבלים ?
(ולמי פונים?)

זה טיפול מול מחשב

בשביל הילד זה כמו משחק. הוא מחובר בשתי אצבעות לאלקטרודות שמחוברות למחשב שממחיש לו כמה הוא עצבני/רגוע. המטפלת לימדה אותו שיטות הרגעות (נשימות, משפטים שהוא אומר לעצמו, כאלה) והוא ראה איך כשהוא משתמש במה שהיא לימדה אותו העצבנות שלו יורדת והוא מרגיש הרבה יותר טוב.

שלחתי

Nona a

New member
יש ביופידבק דרך מכבי טבעי בחיפה

אבל אני מכירה את זה בהקשר אחר (ולא של ילדים) כך שלא יודעת אם עוסק גם בדברים שצויינו כאן

סופרMAM

New member
יש בחיפה מטפלת

שמקבלת בקיבוץ שדה ים, שמה תמר פולט
חברה שלי מטופלת אצלה עם הילד שלה והיא מאוד מרוצה.

סופרMAM

New member
ד"ר תמר פולט

מקבלת בקיבוץ שדה ים, חברה שלי מטופלת
אצלה עם הבן שלה ואומרת שהיא טובה

ככל שקראתי חשבתי לעצמי

"אבל איפה התגובה, איפה האינטראקציה, התקשורת?" את לא מגיבה אליה, את מגיבה להתקף שלה, הילדה לא לנגד עינייך (ואת מעידה על כך כשאת אומרת שזו לא היא, זה "שד" שנכנס בה וכו') אלא "המצב" ואיך נכון או לא נכון לטפל בו.

אני חושבת שהגבול שאת מציבה צריך להיות הרבה הרבה יותר קרוב להתחלה. השלוה שעליה את שומרת נועדה לשרת אותך, כדי שאת לא תאבדי את השליטה. כמובן שאי אפשר להחזיק כך לאורך זמן (וזה שאת מחזיקה שעתיים מראה כמה את טובה בזה, בסטואיות, בשליטה עצמית. אני מהקצה השני, אגב. מאבדת את הסבלנות תוך דקות...). ומכיון שהיא משרתת אותך - היא עושה את השירות ההפוך לילדה, ובעצם לסיטואציה כולה.

עוד ככל שהתקדמתי בקריאה - הרגשתי איך הילדה יודעת בדיוק לאן הכל מוביל ואיך כל זה יגמר. האמת היא, שזה אמנם לא נראה כך, אך היא שולטת בסיטואציה טוב ממך. היא יודעת בדיוק איך תגיבי לקללה, מתי תטילי את העונשים חסרי הפרופורציה שבטח גם יתבטלו לאחר מכן, כשחוסר הפרופורציה הוא כל מה שישאר מהם, אז למה לא לזרום ולהגיב ב"אמא" קורע לב... ובאמת, רק כשההגה נלקח ממנה סוף סוף באבחה אחת - נכפית עליה הבלימה והיא מצליחה סוף סוף לעצור ולרדת.

מה לעשות? ההפך ממה שאת עושה (יש אמהות וטנטרומים שהשיטה שלך פועלת בהם הכי טוב, אבל כנראה שבמקרה הזה זו לא הדרך. לטעמי, זה משום שהילדה קולטת שזו שיטה, בין השאר כי היא כבר לא בת שנתיים ובכל מקרה גם לגילה היא פקחית). תרשי לעצמך להיות מעורבת, לצלול פנימה, להתרגז ולכעוס מההתנהגות האיומה שלה. תראי לה איך את מרגישה באמת כשהיא הופכת למטורפת הזו שצורחת כמו משוגעת. תביעי את זה. אבל מה? בסטואיות. תעלי אותה לטובת העניין, לא נגדו. אל תצרחי בחזרה, אל תאיימי, אל תגיבי לקללות שלה ב"קללות משלך" (=עונשים וכד'), אל תסחפי לסערה שלה. ראיתי שכתבת מקודם שלוה ואדישות באותה נשימה, נראה לי שכאן הטעות שלך. את יכולה להיות שלוה (אם את מצליחה, אני, כאמור, לא ממש מוצלחת בזה), זה מצוין, אבל ממש לא רצוי שתהיי אדישה.

זה לגבי ההתמודדות עם הטנטרום.
אבל עלה לי עוד דבר, שנוגע לרקע שסיפרת, ההתחכמויות.
את מתארת ילדה חכמה ומפולפלת. יכול להיות, וגם אנחנו טעינו שם עם הילד החכם והמפולפל שלנו, שהיא מרגישה קצת שווה לכם, למעמדכם, הודות ליכולות הגבוהות. יכול להיות שגם אתם מעלים את ערכה באופן כזה שמאפשר את תחושת הנעלות השגויה הזאת. יכול להיות, וזה מנסיוני האישי, כי עברנו תקופה של חוצפה והתחכמויות דומות לאלו שאת מתארת (למעט הקללות. לשמחתי הגבול הזה ברור אצלנו). הדרך בה נקטתי, וסליחה מכל מקדשי כבוד הילד - היא להקטין אותו, להוציא ממנו את האויר. לא בהשפלות, חלילה, אלא בהבהרה אסרטיבית ואפילו אגרסיבית, כשזה התבקש, של מקומו וגודלו האמיתי (ילד) ביחס אלי (מבוגר, הורה). "למה?" כבר לא נענה בהגיון ובפינוי מקום להוד חוכמתו שיחווה את דעתו המלומדת על מה שאמרתי, אלא ב"כי ככה אמרתי, אני האמא, אתה הילד, ואתה תעשה מה שאמרתי, בלי שאלות", או ב"אני יותר גדולה ממך ובגלל שיש לי יותר נסיון ממך. אני יותר חכמה, לכן אתה צריך לשתוק ולהקשיב לי גם אם נראה לך שאתה יודע טוב יותר, כי אתה לא". הבלימה הבוטה הזאת באה משום שה"למה" הזה כבר לא היה תמים, הוא היה מתחכם ובא ממקום של חוצפה ורצון שגוי לפרוק עול. כמובן שזו היתה אחריותי, כי אני הובלתי אותו למקום הזה שבו הוא חשב בטעות שהוא באמת הגיע לגיל שבו הוא יכול לפרוק עול, ולכן היתה זו אחריותי לסמן לו באופן הנחרץ ביותר שהוא טועה ושהוא עדיין לא שם.

זה עבד. אני יכולה להגיד לך שתוך חודשיים-שלושה, לאחר מס' חודשים של חוסר אונים שבהם לא הבנו "מה עובר על הילד" והחוצפה רק עלתה וגאתה נוכח חוסר האונים שלנו, הוא נרגע. כעת הוא מכבד אותנו ממקום בוגר, כבר לא כפעוט שרק חושש מתגובת ההורים, אלא מתוך תבונה ובחירה. את טקטיקת ההקטנה אני לא צריכה, היא היתה תגובה נקודתית שטיפלה בבעיה נקודתית. עברנו לשלב הבא, על הטוב והרע שיביא איתו. בינתיים טוב
.

מצחיק

מצד אחד כשאני קוראת אותך אני נזכרת בתשובה של אבי להתעקשויות שלי בגילאים מסוימים, שהיתה בדיוק כמו שאת מציעה ״כי אני אבא שלך ואת הילדה״, וזוכרת כמה שנאתי את התשובה הזאת וכעסתי עליה. ומצד שני כשאני חושבת על הילדה המתוחכמת שיש לי עכשיו, ועל האופן שבו היא לעתים קרובות לא מבינה שהיא לא במעמד שווה לשלנו, אני לגמרי מזדהה עם הניתוח שלך, ועם כך שכנראה התגובה הכל כך מעצבנת הזאת היא כנראה היחידה האפשרית במצבים האלו. ובכן בסופו של יום כנראה באמת אין ברירה אלא להפוך להורים שלנו

מעיןבר

New member

כנ"ל לגמרי - לא לתת לסיטואציה להסלים ולא לתת לילד מקום שווה כי הוא לא כזה.
לגבי הסלמה - גם כאן אני לא משתפת פעולה עם טנטרומים - הילדות נשלחות לצרוח במקום שבו זה לא יפריע לנו ואני מודיעה שנדבר כשהן יוכלו לדבר. אבל אני לא מנסה להכריח לעשות משהו בתוך התקף טנטרום (לא כן/לא מקלחת, לא כן/לא ארוחה). טנטרום הוא לא סיטואציה שיש טעם לעשות בה משהו, מטוב (חיבוק) ועד רע (להכריח/להעניש). מבחינתי - שיצרחו גם 3 שעות, אני לא משתפת עם זה פעולה בשום צורה שהיא וחוסר שיתוף הפעולה מחזק את התפקיד והמעמד שלנו כהורים בסיטואציה, כי לילד אין ברירה - בסוף הוא זקוק לנו.
ואני גם לא שייכת לזן האמאהות שמסבירות כל פעולה. זה אפילו לא קשור לאיזו משנה חינוכית סדורה, זה פשוט כי אין לי חשק וכח להסביר כל דבר והמון פעמים ממילא לא באמת מעניין אותן לשמוע את מה שיש לי לומר. אז זה "כי אני אמרתי" וזהו, אני לא צריכה לנהל דיבייט על כל החלטה שלי, אפילו אם היא סתם כי באמת זה מה שאני רוצה שיקרה כרגע ואין איזה צידוק הגיוני, זה חלק מהיתרונות בזה שאני המבוגר האחראי כאן - אני מחליטה האם הרצון של הילד או הרצון שלי יקבל קדימות בנקודת זמן מסויימת.
מאוד הסכמתי גם לגבי הפרופורציונליות של הענישה - אני לגמרי בעניין של ענישה כשצריך, לפעמים זה מתבקש, אבל העונש ניתן בסוף האירוע ולא בתחילתו ונדיר שהוא יימשיך מעבר ליומיים. בד"כ הוא ליום עם אפשרות ליום נוסף וזה כי אני יודעת שזה משהו שהוא בר אכיפה מבחינתי. כשמתחילים באיום של שבוע - זה נשאר בגדר ה"כלב שנובח ולא נושך" וחלק קריטי בעונש זה היכולת לקיים אותו וליישם אותו, מרגע שמטילים עונש לא פרופורציונלי הכלי איבד את כל הכח שלו גם על ההורה (איך אני אממש את האיום כשהיא כל כך נחמדה?) ובעיקר על הילד ("אני יודעת שהיא לא מתכוונת").

דווקא בענישה אין לי כ"כ בעיה להתמיד.

העונש בודאי אינו ניתן בהתחלה. אני אף פעם לא יודעת לאן התחלה הזו (שבד"כ מתחילה כסתם התרסה והתגרות מצידה) תדרדר. אני לא מענישה. ומתנהגת די כמוך. שולחת לצרוח בחדר. אבל אחרי שעתיים וחצי של צרחות "א-מ-א !! א-מ-א !! א-מ-א !! א-מ-א !!" גם בחדר זה מחרפן. (אני לא משתפת פעולה. אני אפילו יוצאת לגינה. זה לא מפריע לה להמשיך לצרוח).

אחרי שעתיים שכאלה אני באה ומטילה את הפצצה "אני מקווה שברור לך שאת לא יכולה לראות טלויזיה בשבוע הקרוב" (אין לי בעיה לעמוד בזה). זה גורם כמובן להתפרצות נוספת של "לאאאאאא !! אמא !! אמא !! אמא !!! אני רק רוצה לומר לך משהו !! אמא !!! אמא !!!" ואם אני אומרת לה שהיא יכולה לדבר איתי רק כשהיא נרגעת, אז היא נרגעת לדקה, אני מגיעה, וכל מה שיש לה לומר לי זה "אמא, למה אני לא יכולה לראות טלויזיה שבוע ??" ומתחילה שוב לופ של שאלות וחקירות. כשאני קוטעת אותו ויוצאת היא צורחת בהיסטריה לעברי "אמא מטומטמת !". אז מה, לא להגיב ?? לשתוק ?? לאפשר את הקללות האלה כלפיי ?? אמרתי לה "בזה הרגע החמרת את עונשך לחודש". והיא ממשיכה "לאאאאא !!! אמא !!! איך אני יכולה לשפר את זה ?? תני לי עוד הזדמנות". (היא הרבה יותר מתוחכמת ממני
)

בשלב הזה אני עדיין לא מנהלת איתה מו"מ, והכל ענייני וקצר.

הרגיעה האמיתית מגיעה רק אחרי שאני ממש מחטיפה לה פיזית. ממש "משתקת" אותה פיזית. מפעילה עליה כוח פיזי עצום (תפוסת אותה חזק. מרתקת אותה למיטתה. סותרת לה...ממש "מאפסת" אותה) רק אז היא נרגעת. מבינה את מקומה. חוזרת לעצמה. מתנצלת. מצטערת. אומרת שזה פוגע גם בה כשהיא מדברת ככה. שאינה יודעת מה נכנס בה. והיא לא יודעת איך להתגבר על זה. ולא ידעת למה זה קורה לה. והיא כולה נופת צופים רכה ומתנצלת.

בשלב הזה אני אמרתי לה שמכוון שאני רואה שהיא מבינה את חומרת המעשה ואני רואה את גודל החרטה - אני משאירה את עונשה על שבוע ימים, ולא חודש (כי חודש באמת נזרק בחמת זעם על ידי, וזה משהו שקשה לי לעמוד בו. עם שבוע אני אסתדר).

מעיןבר

New member
אני יודעת שזה מחרפן

אבל בתכלס, היא מעולם לא למדה איך להירגע בעצמה. כמו שתינוק לפעמים צריך לבכות עד שהוא לומד להירדם.
את חייבת לתת לה לצרוח עד הסוף, אסור לך לקבל פיקוד על ההרגעה שלה, לא פיזית ולא בשום אופן אחר. כרגע, היא חייבת את התגובה שלך והתגובה הזו הולכת ומחריפה. את צריכה לתת לה לצרוח ולא להיכנס באמצע - עונש באמצע זה לא עונש בסוף, גם אם הוא לא בהתחלה. כן, זה נורא קשה לכולם, נורא נורא קשה, אבל אתם תהיו חייבים לעבור את זה. אצלינו, כשהן מתחילות המשפט האוטומטי הוא: "זה שאת צועקת, לא אומר שאת צודקת" ובזה זה נגמר מבחינתי. אני לא אגש אליה ולא אגיד מטוב ועד רע עד שהיא תירגע בכוחות עצמה. לפעמים זה ממגר את הצורך בעונש לגמרי (כי נראה שכרגע העונשים שלך לא מרתיעים אותה מלחזור לדפוס של הטנטרומים, לא משנה כמה חומרי וממושכים הם). כאמור, אני לא שייכת למי שמתנגדים לעונשים, אבל אם הכלי הזה לא עובד, צריך לעצור ולעשות חושבים ולמצוא כלי אחר, כי היציאה מהמידתיות והכניסה להסלמה כבר עכשיו תהפוך לזוועה בגילאים יותר מבוגרים.
בעניין הזה, אני חושבת שהעיצה של סוכריה על מקל על הביופידבק היא מצויינת לגמרי - היא חייבת ללמוד איך להירגע בכוחות עצמה וזה יוכל לעשות את זה בלי צרחות של שעות ובצורה מסודרת שלא תגרום לכם לסבל.

נכון ובדיוק מזה אני חרדה.

מגיל ההתבגרות.

ולא פעם אני שוברת את הראש - אלו כלים באמת עומדים לרשותי מלבד עונשים ?? מה אני יכולה לעשות כדי להכחיד את ההתנהגות הזו ? להבהיר לה שהיא רק מפסידה ממנה ?

(ביופידבק ניתן דרך קופת חולים ?)

מעיןבר

New member
לגבי פרטים על ביופידבק - אני לא יודעת

אבל לגבי כלים נוספים - זה הזמן לחפש הדרכת הורים מסודרת (אדלר? ברשות המקומית? מרכז הסמכות החדשה?). יש המון כלים, אבל צריך מישהו שילמד אותך וידריך אותך בסיטואציה שלכם.
וכמובן - לקרוא, לקרוא ולקרוא ספרות בתחום, ללקט כלים, להתנסות, לתרגל, לא לכל אחד כל כלי מתאים, ש פה המון עניין של התנסות והרכבת ארגז כלים שמתאים לך. מקום להתחיל בו - ספרי "איך לדבר", אני מודה שלא קראתי אבל לדעתי זה יכול להיות המפתח לזיהוי עוד דברים.

למעלה