התפרקות ביתא.

אחמס1

New member
התפרקות ביתא.

אפשר לקבל בבקשה הסבר איך מתקיים חוק שימור המסה והאנרגיה בהתפרקות ביתא? במיוחד בביתא פלוס (פליטת פוזיטרון). איך יכול להיות שפרוטון גם הופך לניוטרון (שמסת המנוחה שלו גדולה יותר) וגם פולט פוזיטרון (שיש לו מסה ואנרגייה קינטית)? גם בהתפרקות ביתא מינוס משהו לא מסתדר משהו, אז אני בטח לא מבין את התהליך... ניוטרון הופך לפרוטון ואלקטרון, נשארה קצת מסה מיותרת והיא אמורה ללכת לאנרגיה הקינטית של האלקטרון - אז למה יש התפרקויות ביתא בהרבה אנרגיות קינטיות? לפי החישוב התיאורטי (שלי) כל ההתפרקויות צריכות להיות באותה אנרגיה קינטית. תודה מראש.

אחמס1

New member
תוספת קטנה

בקשר לביתא מינוס, הנחתי שאנרגיית ומסת ניטרינו זניחות וקבועות... טעיתי?

vizini

New member
צריך לזכור שהאינטראקציה הזו תמיד

קורית בתוך גרעין (פרוטון בודד לעולם לא יעבור התפרקות ביתא, אלא במקרה הנדיר ביותר שבו יפגע בו חלקיק ניוטרינו אנרגטי). בתוך הגרעין צריך לקחת בחשבון את אנרגיית הקשר בין שאר הנוקליאונים. הפיכת הפרוטון לניוטרון מורידה את מטען הגרעין ומשנה את התפלגות המטען והנוקלאונים, מה שמשפיע על אנרגיית הקשר. ההפרש הוא זה שאחראי על "תוספת האנרגיה" של המסה.

טל ר

New member
נכון מאוד

לגבי הקטנת מטען הגרעין, ברור שהיא מקטינה את אנרגיה הקשר של הגרעין, מאחר ובגרעין ישנם כעת פחות פרוטונים. בנוסף לכך, לעיתים ההתפרקות מתרחשת לאחר שחלקיק מתנגש בגרעין ומוסר לו אנרגיה נוספת, וכך הגרעין מתגבר על בור הפוטנציאל הנובע מיצירת המסה הנוספת.

אחמס1

New member
כשאתה אומר "מקטינה את אנרגיית הקשר"

אתה בעצם מתכוון להגלה בערך המוחלט? כי אם המטען קטן, אז הדחייה הבין פרוטונית קטנה, כלומר הנוקלאונים קשורים חזק יותר ---> צריך להשקיע יותר אנרגייה כדי להפריד ---> אנרגייה "עוד יותר שלילית"...? האם אתם מכירים אתרים או מקורות אחרים שאפשר למצוא בהם מידע ברמה אקדמאית בנושא של חלקיקים ואנרגיות קשר? כי קראתי עשר פעמים את "נושאים בפיסיקה של המאה העשרים"/מכון וייצמן (שזה הספר שאנחנו לומדים ממנו בתיכון), אבל את הנושא של התפרקויות הוא מסביר בצורה איכותית בלבד וגם לא כל כך מפורטת. אני במילא רוצה ללמוד פיסיקה בטכניון בשנה הבאה, אף-על-פי שאני לא בטוח שהנושא הזה הוא בשנה הראשונה, בהחלט ארצה לספק את הסקרנות שלי. תודה שוב.

טל ר

New member
טעיתי במה שכתבתי

צ"ל מגדילה את אנרגית הקשר (ומקטינה את סה"כ האנרגיה של הגרעין). מתנצל על הבלבול שגרמתי, ותודה על התיקון. הקורס הרלוונטי הוא "חלקיקים אלמנטריים" - קורס בחירה לתלמידי שנה ג' ומוסמך בפיסיקה (לפחות היכן שאני למדתי). לא לקחתי את הקורס. טל.

vizini

New member
תיקון קטן

הקורס הרלוונטי הוא "פיסיקה גרעינית". לאנרגיית הקשר במיוחד רלוונטי "מודל הטיפה". ראה למשל כאן: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/nuclear/liqdrop.html

למעלה