התנ"ך ואנחנו

התנ"ך ואנחנו

קראתם את זה ב"הארץ" של השבת? מה אתם חושבים? אני מסכים איתה באופן כללי, אבל חושב שהיא טיפה מגזימה בחשיבות העניין (נדמה לי שאפשר להגיע לכוכבים גם בלי התנ"ך...)

גנגי

New member
זו לא כתבה ראשונה בנושא.

בזמן האחרון התפרסמו דווקא כמה כתבות שעסקו בעובדה המצערת שפה בארץ ילדים חילוניים לא יודעים תנ"ך, ואני יכולה לחתום לך שהכול נכון. מעבר לזה שעצוב לי על השפה ועל התרבות שהולכים כך לאבדון, עצוב לי שהבורות והחוצפה התערבבו זו בזו ברמה כזאת, שלא זו בלבד שלאף אחד לא ממש אכפת, אלא גם מעִזִּים לומר שזו "שפה אחרת" ו"את מי זה בכלל מעניין" ו"התנ"ך הוא לדתיים, שהם ילמדו". ואני לא מדברת רק על הנוער, שמעתי את זה גם מאנשים שעברו את גיל עשרים ושסבורים שאתגר קרת כותב בעברית הכי עשירה שאפשר. כשלימדתי בתיכון (אפיזודה קצרה ולא נחשבת, נא לא לזקוף אותה לחובתי) והבאתי לתלמידיי בשיעור הראשון את פרק י' בבראשית, הפרק שמספר על הפיזור הלשוני ומחלק את השפות למשפחות (אותה חלוקה המקובלת גם בבלשנות, אגב...), הם התפלצו למראה הפרק המצולם: מה, אנחנו צריכים לקרוא את זה?! רק אח"כ הבנתי למה הזדעזעו כל כך: הם פשוט לא יכלו לקרוא את זה. טכנית, אין להם ידע מינימלי בניקוד, והם אינם יודעים להבחין בין קמץ לקובוץ, למשל. פרט לזה הם משוכנעים שזו "שפה זרה" ומסרבים לנסות ולהבין את הכתוב. אבל גם כשהקראתי להם את הטקסט הם כעסו: זה שיעור לשון ולא תנ"ך, מה את מביאה לנו פרק בתנ"ך! הופתעתי לראות עד כמה עזה ההתנגדות לתנ"ך. הדהים אותי יותר מכל שכשסיפרתי על כך לכמה חברים שלי, הם אמרו: מה הפלא, הרי התנ"ך מזוהה עם הדת. חילונים לא סובלים תנ"ך כי זה קשור אצלם, אסוציאטיבית, עם כפייה דתית. האמנם?! נראה לי שזה רק ניסיון עלוב לתרץ בורות וחוסר עניין בתרבות שלנו, זה הכול. אדם צריך להכיר את שורשיו התרבותיים, בין אם זה טקסט ובין אם זו שפה. אצלנו בארץ לא מכבדים תרבות ככלל, לכן לא מתייחסים בכבוד לא לשפה העברית ולא למקורותיה, ומכאן נובעת התייחסות חסרת-תרבות גם לאנשים, בסופו של דבר. חוסר-כבוד הוא חוסר כבוד (ואל תביאו לי כדוגמה את הגרמנים ואת יחסם לתרבות, כי הם נראים לי היוצאי-דופן, ולא אנחנו).

אויש כמה שזה כואב!

לא תארתי לי שהמצב כל כך קשה. לא עברו כל כך הרבה מים בירדן מאז שעזבתי את ביה"ס. כנראה כן חייתי ממש בתוך בועה.

גנגי

New member
../images/Emo32.gifטוב הכול טוב

חיטטתי לראות, כמובן, מי זו ששמה עובד על אותו עיקרון של שמי, וגיליתי שאת גם אחותנו בת אותו מזל... ובכן - ברוכה הבאה! האקווריום כאן לימינך, קפצי ראש והכירי את השטח; אין אויבים בפנים, את יכולה לשחות לבטח. יש לנו כאן דגים אחדים וסרטנים, ועקרבה אחת שמציצה מדי פעם מבין האבנים, וכל השאר סתם מתבוננים (מעברה השני של הזכוכית, הם מקרבים את הפנים) ולפי החיוך העירני שלהם אפשר לראות שהנעשה באקווריום מעניין אותם מאוד.

There, there ../images/Emo141.gif

"אדם צריך להכיר את שורשיו התרבותיים" רק אם הוא חלק מהאליטה. זו לא תביעה מוסרית שאפשר לתבוע מכל אחד. אני גם חושב שגם אי אפשר לפסול בקלילות כזו את הטענה, שהריחוק מן המקרא קשור לניכור כלפי הקב"ה, שכמעט כל המקרא סובב סביבו. זה קשור גם לדיון שניהלנו פה פעם על היכולת להנות ממוסיקה כנסייתית גם כשהטכסטים מקוממים.

freedom rider

New member
התנ"ך הוא לא האסטרופיזיקה שלנו

אבל הוא כן חלק מהתרבות שלנו, ויחסנו אליו הוא, מה לעשות, רק שיקוף של יחסנו הכללי לעצמנו.

zimes

New member
סיכם פרידום בקצרה את דבריה* של גנגי

* המזעזעים.

לא שלוותי, ולא שקטתי ולא~נחתי;

ותבוא עידן...

למעלה