התנגדות באימון

אליהו991

New member
התנגדות באימון

הי
אני מאמן אישי מתחיל והיה לי אתמול אימון די קשה.
זה היה מפגש אימון ראשון עם אדם ביישן עם עכבות מחשבתיות.
הרגשתי שאני צריך לחלוב אותו.
זה היה מתיש אם כי לא התרכזתי בתחושות ההתשה שלי בתוך האימון עצמו, אלא הייתי איתו. רק אח"כ הרגשתי תחושה קשה.
האימון הזה כל כך הרתיע אותי שעלו לי מחשבות לעזוב את המקצוע.
לפני כשבוע הלכתי למאמן שלי, והוא אמר לי שהאימון זה מקצוע קשה ולא בהכרח מהנה וצריך הרבה התרכזות בנתינה לאחר.
אני הולך לתחום האימון לא בשביל הנתינה לאחר. אני הולך בשביל הסיפוק שלי מהעבודה, שאני לא יודע בדיוק במה הוא תלוי. היו לי אימונים שהמריאו אותי לשמים וכאלה אני מחפש. אבל מה לעשות כנראה צריך לעשות גם את העבודה השחורה. אוי זה קצת מגעיל אותי לומר שלעזור לבן-אדם זו עבודה שחורה... אבל ככה אני מרגיש במובן מסויים.
אני גם מתעתד ללמוד עבודה סוציאלית. בדיוק מהסיבה שבמובן מסויים אני אוהב לעזור לאנשים ע"י שיחה.
עד כאן פריקת התחושות שלי.
אבל יש לי שאלה פרקטית:
איך אפשר לא לתת להתנגדות (ביישנות, חוסר אמון וכו'..) של הלקוח להעיב עלי?

זרקת לנו חתיכת כפפה

שלום לך

קודם כל - קורה. באמת. קורה לטובים ביותר, וכמובן קורה הרבה הרבה פחות ככל שמתקדמים. זה ממש הופך לנדיר. בהתחלה זה קורה לא מעט.
אכתוב לך כמה מילים שמשקפות בעיקר את החויה שלי עצמי ממצבים דומים (בעבר בעיקר).

הנה אדם ששם לך המון מראות (היה הגיון גם בלשלם לו...). קודם כל מראה על הנטיה שלך לתיוג. אתה אומר "ביישן" - והשאלה היא אם המילה הזו נכתבה במקרה (יכול לקרות...) או שבאמת כך אתה רואה אנשים? כבעלי תכונות? אם כן, זו בעיה למאמן - כי אם יש לנו תכונות, אז זה כאילו "הכל כתוב". איפה הרשות הנתונה? ספר נפלא על זה מאת פרופ' קרול דואק - ספר שאני ממליצה כמעט לכל מתאמן - "כוחה של נחישות". בודקת לעומק, ע"י מחקרים וניסויים, את העניין הזה של תכונות. ספר נפלא וקריא שכדאי לקרוא. בהתחלה זה היה קורה לי. היתי רואה אנשים כ"עצורים" או "תקועים". וכמובן הם היו עצורים ותקועים לידי.

שנית, אתה כותב שהיית צריך לחלוב אותו. בתפיסה שלי זו גם איזו תפיסה שנלכדת בה באימון. הרי לא חייבים לחלוב. אפשר לשבת ולהסתקרן לגבי האדם גם בשתיקה. אפשר לחכות שיאמר משהו. אפשר לשאול משהו עדין או להתעניין עוד לגבי מה שהוא אמר. אפשר לעצור ולחשוב, לבדוק מה שלומך. זה כאילו שברגע מסוים לא ממש היית נוכח, נכנסת לתחושה לא נוחה ופשוט המשכת בלי להיות מודע לעצמך.

שלישית, לא אהבתי בכלל את מה שהמאמן שלך אמר, שהאימון זה מקצוע קשה ולא בהכרח מהנה. עד היום לא פגשתי מאמן מצליח שזה מה שהוא חושב על העיסוק שלו. מבחינתי אימון הוא הדבר הכיפי ביותר בעולם, ולפעמים אני ממש לא מאמינה שמשלמים לי עליו. כאשר לא כיף לי - אני בודקת את עצמי בדיוק בקוים של מה שאני כותבת לך. באיזו תפיסה לגבי האדם נלכדתי? איפה אני כבר לא מקשיבה, לא פתוחה, לא סקרנית, לא מאמינה בו? אם אני כן אביא את כל אלה, אני אמשיך לחגוג כל דקה ודקה, וכמו שכתבת, זה ימריא לשמיים. מה שהיום קורה לי כמעט כל הזמן.

מעניין מה שכתבת: אני הולך לתחום האימון לא בשביל הנתינה לאחר. אני הולך בשביל הסיפוק שלי מהעבודה. אני מניחה שברובד זה או אחר כולנו מסכימים, חשוב לנו מאוד הסיפוק. אבל הסיפוק נשאב מהנתינה. זה המקור. אם לא יהיו לך התנגדויות פנימיות לתהליך, אם לא תנסה להאיץ תהליך מעבר למה שהוא יכול להתקדם כרגע (לפעמים זה הולך לאט), אתה תהנה מזה.

כתבת גם: מגעיל אותי לומר שלעזור לבן-אדם זו עבודה שחורה... אבל ככה אני מרגיש במובן מסויים . זה בסדר. אנחנו בני אדם. אנחנו מרגישים כל מיני דברים, זה בא והולך. אבל זה שמחשבה מסוימת או רגש מסוים מגיע, לא אומר שזה אתה. זה חלק מהחויה שלך. כמו שלמתאמנים שלנו יש קולות פנימיים כאלה ואחרים. אלו חלקים שנשארו תקועים בילדות, זה בסדר. עם קצת הקשבה פנימית הם גם משתנים. הם נתקעים כאשר אנחנו מזוהים איתם, אומרים "אני מרגיש ככה" (השפה הרגילה) במקום "יש בי מקום/חלק/קול שמרגיש ככה". ואני, האדם השלם, פשוט מקשיב לקול הזה. לא כל מה שמגיע בפנים הוא איזו אמת. הוא פשוט מגיע. והוא יכול לעבור הלאה אם נקשיב.

ולשאלתך, איך אפשר לא לתת להתנגדות (ביישנות, חוסר אמון וכו'..) של הלקוח להעיב עלי?, אני מקוה שעניתי עליה. כבר המילה "התנגדות" עצמה היא תיוג. זו לא בהכרח התנגדות. אלו הן תפיסות שעוצרות אותו, זה נכון, אבל אם נקשיב להן יחד (ולא ניקח אותן כאמת), תפתח אפשרות גם לתפיסות אחרות להתגבש.
זה לא יעיב עליך אם תקבל את הקצב של התהליך שלו, ובמקביל את הקצב של התהליך שלך

אליהו991

New member
הקשבה לעצמי

הי סאלי,
תודה רבה על התשובה המפורטת!!!
חזרתי עליה כמה וכמה פעמים.

"זה כאילו שברגע מסוים לא ממש היית נוכח, נכנסת לתחושה לא נוחה ופשוט המשכת בלי להיות מודע לעצמך" את אומרת במשפט הזה שהייתי צריך יותר להיות מודע לרגשות שלי?

תודה רבה גם לעינבל ורותי המקסימות!

בקשר להנאה וחיבור לרגשות שלי בתוך אימון- יש לי קושי עם זה גם בגלל שבמשך האימון אני כל כך מודע למתאמן עד שאני לא מודע לתחושות שלי ולתחושות ההנאה שלי בפרט. אולי זה לא נכון.. אולי דווקא מודעות להנאה שלי כשהמתאמן מצליח יכולה לתת לי כוחות לעודד אותו ולהתפעל מההצלחה שהוא השיג.. אבל איפה עובר הגבול בין הקשבה לתחושות שמתעוררות להקשבה "ברמה 1" במקום "ברמה 2 ו-3" (הקשבה לעצמי מול הקשבה לזולת ולמילים ולאנרגיות שלו)? במיוחד שמדובר בתחושה שלי לא נוח, ולא בתחושה כלשהי על המתאמן שמספקת לי אינטואציה שאני יכול לשקף לו.

זה קצת מזכיר לי את עניין ה"העברה" בטיפול פסיכולוגי למרות שאני לא יודע ממש מה זה העברה.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
הקשבה והעברה נגדית

אליהו היקר,
אי אפשר לאמן בלי להיות מודע לרגשות שלך. אם אתה מדבר על רמות הקשבה, הקשבה ברמה 3 כוללת הקשבה לעצמך, לרגשות ולאנרגיות שלך. אין אימון בלי הקשבה כזו, משהו מאוד חשוב הולך לאיבוד.
התחושה שלך לא נוח היא מעין של מידע עבורך. מה לא נוח לך? מה המתאמן יוצר בחדר שגורם לך אי נוחות? מה המחשבות שלך על המתאמן שיוצרות אי נוחות? הגוף שלך, הרגשות שלך, הם כלי העבודה שלך. אי אפשר לשים אותם בצד כאילו הם לא שייכים והם קשורים רק אליך. הם קשורים למה שקורה באותו הרגע בחדר.
בתחום הפסיכותרפיה הגופנית מדברים על נוירויני מראה. מסתבר (במחקרים ולא בתיאוריות) שכאשר אנו רואים אדם במצב רגשי מסוים (אפילו בתמונה או בסרט) מתעורר בנו רגש שמשקף את הרגש שלו. המוח שלנו מגיב ישירות לדבר שהוא רואה כמראה. לכן כאשר אתה מרגיש לא נוח, זה משקף משהו שקורה בחדר באותו הרגע. אפשר לשקף ולומר - אני מרגיש שקשה כאן כרגע לדבר, מה אתה מרגיש? המתאמן כבר יגיד לך מה דעתו על זה ואיפה זה פוגש אותו. זה המקום של פריצות הדרך הגדולות. אבל אני ממליצה לך בחום לעבוד עם סופרווויז'ר, זה לא חקירה שנכון לעשות לבד כאשר אין לך את הניסיון והמיומנות לכך.
העברה בטיפול זה דבר מאוד קשור. העברה תמיד קיימת, בכל קשר בין שני אנשים. היא לא נעלמת אם אנחנו קוראים לזה "אימון". ולצד ההעברה יש את ההעברה הנגדית - שהיא התחושות שמתעוררות בך וזה מה שאתה מרגיש עם המתאמן הזה. אסור להתעלם מזה.

הקשבה

אליהו יקר מוקירה אותך על הפתיחות והחקירה ועל הרצון ללמוד והתפתח ולהתקדם
קיבלת בפורום תגובות סופר מקצועיות
מציעה לך במהלך האימון במידה ועלו בך תחושות רגשות לא נוחים שים אותם בצד ,תבטיח להם (כמו לילד)שתחזור אליהם בסוף האימון תרגיע את עצמך
הרגשות שעולים מתעסקים בהם אחרי האימון במידה ואתה יכול עצמאי טוב,ולא קיבלת פה הצעות לסופרויז'ין או כל אופציה לבדיקה מעמיקה
אלו רגשות מודחקים"אסורים"לא התעסקת איתם המון זמן ועל כן הם מעוררים בך תחושות לא טובות .אחרי האימון שתתעסק איתן תאורר את המקום זה ילך וישתפר ובכך תגדיל את יכולות ההכלה שלך לעצמך לסביבה ולמתאמנים שלך

Irina777

New member
מאמן צריך שרירים

חיי אליהו

בוא נסתכל על בן אדם שיושב מולך ומתנגד - למה הוא מתנגד או לא מאמין? הוא לא התנגד לבוא, הוא הגיע עלך בכוחות עצמו, בריא, שלם, אבל יש לו בעיה. אז מה יש לו להתנגד עכשיו? כי לא תמיד נוח לו לדבר על דברים מסוימים, כי הוא שומע את עצמו מבצד ומבין דברים, הוא מפחד שתשפוט אותו ולכן מגן על עצמו.

אנשים שלא מאמינים, אבל בכל זאת באים? הם צריכים עזרה, אפילו חילוץ לפעמים. אבל... אחרי שאתה עובד כל כך קשה ובסופו של דבר מגיע עם אחד כזה לתוצאות - זה סיפוק פי 10. סיפוק - זה הפרס!
אז תענה לעצמך - למה אתה מוכן בשביל ''להיות בשמיים'' ומה דרך שלך להגיע לכף הזה?

תשאול - מאוד חשוב! שאלה לא צריכה להכניס את מתאמן לפינה...

ועוד... מאמן צריך שרירים! ניסיון, ניסיון ונסיון! בטוחה שתצליח, מקצוע חיובי ונפלא, מביא הרבה סיפוק

בהצלחה רבה

Irina777

New member
בכיף

להקשיב לעצמך, לזרום עם עצמך, לסמוך על אליהו... מפתח הוא תמיד בתוכך

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
ללמוד ולהתפתח

אליהו היקר,
יש אימונים שמזמנים לך למידה שיכולה לקחת אותך הלאה. נראה לי שהאימון הזה הוא אחד מאילו.
אחד הדברים הכי חזקים שאפשר לעשות באימון היא להקשיב לתחושות שלך - תוך כדי, לא אחר כך.
לשים לב שמאוד קשה לך ולבדוק - מה גורם לקושי הזה? בתוך ההתבוננות פנימה, יש הזדמנות לשאול את הלקוח על הדבר הזה שקורה - "אני מרגיש שאני צריך ממש לחלוב אותך, מה לדעתך קורה פה?"
תהליך של רפלקציה, של התבוננות פנימה והחוצה הוא מה שהופך אותך למאמן טוב באמת.
כדי לפתח את זה, רוב האנשים זקוקים להדרכה - תהליך סופרוויז'ן שמאפשר לגדל את המקום הזה בתוכך. להתבונן על מה שקשה, ללמוד מתוכו, כדי להיות מאמן טוב יותר (ואדם טוב יותר על הדרך).
אימון הוא לא מקצוע קשה. והוא לא מקצוע שמצריך נתינה. הוא עיסוק של התכוונות והתבוננות בעיני.
המאמן שלך לא מדריך אותך. במקרה זה הוא נתן לך את תפיסת עולמו האישית והמצומצמת, והשליך אותה עליך.
כל מקום שהוא קשה באימון הוא מקום ללמוד ממנו. וגם, מותר לשים לב שלא כל מתאמן מתאים לנו, ולהפנות הלאה מתאמן שאתה מרגיש שיהיה לך קשה לעזור לו. אם זה המצב, תקל על עצמך וגם תיתן ערך הרבה יותר גבוה ללקוח בכך שהוא יגיע למאמן שנוח לו לעבוד איתו והעבודה זורמת ומתקדמת.

אותי זה החזיר למקום שמעלה בי חיוך היום

אז קודם כל המאמנים המקצועים כתבו לך פה דברים נפלאים
רוצה לשתף אותך באחד האימונים הראשונים שלי שמתאמנת
אמרה לי משהו שלא תאם את התפיסה שלי .זה היה בערך כך .היא אמרה :אותי לא מענין אין אימון צריך להתבצע ,לא מענין אותי מספר הפגישות ......וגם אני לא עובדת על הצד הרגשי אני אחרי טיפול פסיכולוגי .ובנוסף היא היא אמרה לי במידה והייתי יודעת שככה מתנהל אימון לא הייתי מגיעה מבזבזת זמן וכסך (זה היה בערך בפגישה ה-שניה או השלשית)וזה אומר שהיא לא הבינה נכון בתאום צפיות
שאלתי אותה מה את כן רוצה ?מעקב פשוט שתראי שאני מבצעת את מה שקבענו
האימון היה ביום שישי זה אומר שהשבת הלכה לי......

חשבתי אם אני רוצה להמשיך לאמן אותה
וכשהחלטתי שכן עשיתי בדיקה מעמיקה איפה זה פגש אותי
מה פגע בי?מה הלקחים שאני מפיקה ?
ואיך אני צומחת מפה .
רוצה לצין שברוב המקרים ההתנגדות של המאמן לקבל צדדים מסוימים של המתאמן אלו צדדים שאנחנו לא מקבלים בעצמינו .ולכן אנחנו מחויבים לעבודה עצמית על בסיסי יומי צמיחה והתפתחות תמידים
סוף סיפור באימון הספציפי ברגע שאני הסרתי את ההתנגדות האישית שלי .האימון הלך בצורה מדהימה אותה מתאמנת ירדה לבד מהדרישה שלה נפתחה ועבדה רק על החלק הרגשי
הסכימה לגעת במגוון הרגשות ואמרה שהגיעה איתי למקומות שלא הגיעה שלא הגיעה עם הפסיכולוג שלה
יש אצלי בדף הפיסבוק מכתב מימנה שמתאר את התהליך שהיא עברה
לסיכום :אנחנו כמאמנים מחויבים לתהליך התבוננת תמידי איפה אנחנו נמצאים ואיפה ההתנגדויות שלנו
קשה אך משתלם
-ה-צ-ל-ח-ה

ommerl

New member
התנגדות בתקשורת בין אישית

אני חושב שכדי שההתנגדות של הלקוח לא תעיב עליך אתה צריך לחשוב על שלוש נקודות:

1- להיות כלי ריק. בזמן האימון אתה מתמלא בתוכן של הלקוח וכשנגמר האימון אתה מתרוקן מהתוכן שלו ולא נשארת אף טיפה. אפשר לראות את זה כהפרדה בין החיים שלך בתור מאמן לחיים שלך בתור מי שאתה. זה דבר שאם אתה לא עושה באופן טבעי כרגע, כנראה יגיע אליך באופן טבעי עם הניסיון. זה לא אומר שאתה לא מביא את מי שאתה לאימון, זה כן אומר שאתה לא גורר דברים מהאימון למי שאתה (חוץ מרגשות טובים אחרי אימון מוצלח).

2- להבין מה זו התנגדות. התנגדות בתקשורת בין אישית היא הצהרה לגבי מה שאתה עושה. ייתכן שמשהו בתקשורת שלך איתו לא מתאים ואתה צריך לנסות משהו אחר.

3- להבין את עצמך. הסיבה שהתנגדות גורמת לך לתחושה שלילית לגבי האימון היא שאתה כנראה אוהב לעזור לאנשים.... אין לך מה לדאוג. אם תלמד להרגיש בסדר עם ההתנגדות זה לא ישנה את האהבה שלך לעזור לאנשים כי הרי אתה יודע שכשאתה מצליח- אתה ממריא לשמים!

טיסה נעימה

אגב, אני לא מאמן אישי.

אענה למה ששאלת וגם למה שלא

הי אליהו,
אני מאד מעריכה את הפתיחות שלך בראש ובראשונה, כתבת את כל מגוון הרגשות שלך ושיתפת אותנו בכנות, גם אם הרגשת שהשיתוף לא מחמיא לך וזה מעיד על רצון ללמידה אמיתית.
כמה נקודות להתיחסות שקפצו לי לעין:
הרגשתי שאני צריך לחלוב אותו, זה היה מתיש
לחלוב מישהו זה באמת מתיש. לפי מה שנשמע לי, לקחת יותר אחריות ממה שהיית אמור על התהליך. אני תמיד אומרת בפגישה הראשונה שחלוקת העבודה ביני לבין המתאמן היא 80% שלו ו-20% שלי. אני יכולה לתת 100% מעצמי ועדין התהליך לא יתקדם בלי החלק של הצד השני וככל שההשקעה והפתיחות שם יהיו גבוהים יותר, כמו גם הרצון לצאת מאזור הנוחות, כך גבוה הסיכוי להצלחת התהליך.
שנית, באימון אין פילים בחדר. מציפים ומדברים על דברים שמאד נוכחים ושיוצרים התנגדות. זה חלק מהרעיון שהאחריות היא על המתאמן ולא רק עליך.

זה כל כך הרתיע אותי שעלו לי מחשבות לעזוב את המקצוע
אני שומעת שכשהצד השני לא משתף פעולה בהתאם לציפיות שלך התגובה שלך היא קשה.
עזוב את הציפיות. באימון אין ציפיות מהצד השני או מהתהליך. כל לקוח הוא שונה, מיוחד, מופלא, בעל יכולות. תבוא רק עם סקרנות והשאר יסתדר. שוב, אין פילים בחדר - זה יוריד ממך הרבה עול.

אני הולך בשביל הסיפוק שלי מהעבודה, שאני לא יודע בדיוק במה הוא תלוי
בעיני, זו נקודה חשובה לבדיקה. מה יוצר אצלך סיפוק מהעבודה?
יש לי חשד שזה זיקוקים - כאלו שעושים שינויים, מצליחים, מהירים... אני צודקת? ("היו לי אימונים שהמריאו לשמים וכאלה אני מחפש")
יכול להיות שעד עכשיו התהליכים שליווית היו בעלי סגנון אחר, יותר משתף פעולה או מודע או כל מילה אחרת שתמצא משותפת, שגרמו לך להרגיש יותר מצליח? מוצלח? מועיל?
אני יכולה לספר לך מנסיוני האישי, שאני אלופת העולם בהתפתחות אישית. כשהתחלתי לאמן, ציפיתי שכולם יהיו כמוני - מראים להם פרדגימה והם מיד נפרדים ממנה לעד (כמוני), מציבים להם מראה מול הפנים והם מבינים משהו חדש על עצמם (כמוני).
בפועל, לא כולם בוחרים לקחת את מה שאני נותנת וזה בסדר, כי הם שונים, והרי זו בדיוק משמעות האימון - ללכת בזהירות לפי מה שמתאים למתאמן. חשוב לזכור שזו הבחירה שלהם, אין שיפוטיות, יש רק עזרה בהתאם לקצב שלהם.

ולסיכום, אתה בתחילת הדרך, הדילמות שלך לגבי חלוקת האחריות באימון הן משותפות להרבה מאמנים מתחילים.
עצתי לך - תיקח הדרכות שילוו אותך באימונים הבאים וגם בזה. מההדרכות לומדים, מתפתחים והופכים למאמנים מצוינים.

מקווה שעזרתי ובהצלחה

למעלה