התייעצות

התייעצות

אמנם מדובר בבית קנוי, אבל לא מצאתי פורום מתאים להתייעצות הזו.
רכשנו בית לפני כשנתיים וחצי במחיר של 1,200,000 + שיפוצים בקרוב לעוד 200,000. כיום אנחנו בחובות של כ-200,000, למרות שעל פניו בזמנו היה לנו מספיק כסף בשביל השיפוץ.
עכשיו אנחנו מתלבטים אם למכור את הבית, ששווה עכשיו לפחות 1,600,000 על מנת לסגור את החובות. ולרכוש בית קטן יותר ב-1,300,000.
יש לנו 6 ילדים, שיהיו בריאים, ומההכנסות שלנו אנחנו בקושי רב סוגרים את החודש...

אני מבינה שלא למדתם לקח

קודם כל "הבית, ששווה עכשיו לפחות 1,600,000" שווה ככה על הנייר. המחיר האמיתי של הבית, זה הכסף שיהיה לך בכיס, זה המחיר שבו תצליחו למכור את הבית הזה וזה לא יהיה 1,600,000 אני מבטיחה לך.
כל בנאדם שקנה בית ושיפץ אותו חושב שיש לו מיליון דולר בכיס. את מי שיקנה את הבית הזה לא מעניין שאתם בחובות, ולא מעניין כמה הבית שווה, ולא מעניין שעשיתם שיפוץ, הוא רוצה לקנות בכמה שפחות.
ואם ללכת עם הפנטזיה שלך, שבה אין סוכני נדל"ן ועורכי דין שלוקחים מכם אחוזים גם על המכירה וגם על הקנייה של בית אחר, מה תעשו עם הבית החדש שתקנו, לא תשפצו אותו? אם לא הבנתם את המסר בסיבוב הראשון אז אני אפרוט לכם: שיפוצים זה לפחות 50% יותר ממה שמעריכים בהתחלה.
במקומכם (לא שאי פעם הייתי עושה משהו כזה מלכתחילה) הייתי מוכרת את הבית, מתפללת שייתנו לי כמה שיותר על זה שאני לחוצה למכור, מתפללת שאין איזה צ'רלי ששלחו אחריי בגלל הריבית של המאתיים אלף חוב, מחזירה את החובות, והולכת לגור בשכירות עד שיהיה לי מספיק כסף באמת לקנות בית ואומרת שלוש פעמים הגומל.

וואו, על איזה יבלת דרכתי לך? למה את כועסת???

אז א. המחיר הריאלי של הבית הוא 1,600,000
ב. לא, הרעיון הוא לקנות בית משופץ וקטן יותר. כנראה שכן למדנו לקח...
ג. ההלוואות שלנו הם לא בשוק האפור ולכן אין שם צ'רלי ששלחו אחרי....
ד. אני לא חייבת למכור עם סוכן נדל"ן.
ה. אשמח אם תעדכני אותי כמה בדרך כלל לוקח עו"ד על עיסקה כזאת.

אתה זה שצריך לכעוס

אולי אתה לא מבין מה עוללת לעצמך , אבל אותי זה פשוט מחרפן לשמוע סיפורים על אנשים שנכנסים לחובות מטורפים בגלל בית. אני מבינה גם שלא בדקת בבנק מה הריבית על המאתיים אלף שחסרים לך? תבדוק. אין הבדל בין בנק לשוק אפור חוץ מזה שהבנק לא ישבור לך את הרגליים, אבל את כל השאר הוא ישבור חופשי.
ושוב אני אגיד לך, מה שיש לך כרגע זה מיליון וחצי שקל על הנייר. את הכסף סופרים במדרגות.
תשלום עו"ד הולך לפי ממי קונים, אם מאדם פרטי או מקבלן. כשאתה קונה מקבלן אתה משלם גם על העו"ד של הקבלן. בכל מקרה, הממוצע לאדם פרטי הוא 10,000 שקל.

תרגעי, נשמה! חבל להתחרפן בשביל אנשים שאת לא מכירה...

החובות למעשה הצטברו במשך השנתיים האלה והגיעו ל-200 אלף.
הסיבה שפניתי לפורום היא שהרבה אנשים טובים בדרך אומרים לנו לא למהר למכור את הבית, אלא לנסות להסתדר בדרכים אחרות.
זה הבית הראשון שקנינו, אחרי 18 שנות נישואין + 6 ילדים ושיפצנו אותו ברמה נורמלית, לא מטורפת, אבל בהחלט זהו בית חלומותי... עכשיו למכור אותו זה הרבה כאב לב ולכן מלווה בהרבה התלבטויות.

תחיה בחלומות

ומה תאכל? חצץ?
כי מאתיים אלף יכולים להפוך בקלות גם לחצי מיליון חוב.
מבחינתך אולי אתה לא מרגיש עכשיו מה המשמעות של להיות חייב כסף, אבל תחכה עוד קצת ותתחיל להרגיש מה המשמעות של להיות חייב כסף.
ואז כשתהיה באמת מסובך בחובות שאתה לא יכול לשלם, זה כבר לא יעזור לך למכור את הבית כי כל גרוש שייכנס לך מהבית יילך לכיסוי החובות שלך ותוכל לקנות בכסף הזה אולי מסטיק משומש.
לי אין בעיה שתקריב את העתיד של הילדים שלך בשביל החלומות של על 4 קירות וטיח.

שכחת לקחת בחשבון שיעלה לך תיווך למכירת הדירה ותשלום

לעו''ד שיעשה את המכירה כך שהרבה כסף לא יישאר לך ואם תקני דירה 'טנה יותר יעלה לך גם עו''ד לחוזה על הדירה החדשה ואולי גם מתווך, אז איפה הרווח?

לא חייבים תיווך במכירת דירה

וגם לא בקנייה, ותשלום לעו"ד זה סכום סמלי יחסית לשווי של הדירה. גם אני לא ממליצה להם למהר למכור וחושבת שזה לא חכם מבחינה כלכלית, אבל דווקא אלו לא השיקולים שהייתי לוקחת בחשבון.

היי

נשמע שאתם נמצאים בפרשת דרכים, והסיטואציה הזאת דורשת מחשבה רבה.

אני לא מכירה את הסיפור המלא שלכם ובטוחה שיש עוד לא מעט פרמטרים במשוואה שלכם, אבל מהמעט ששיתפת, הייתי ממליצה לחשוב על פתרונות אחרים לפני שאתם ממהרים למכור את הבית, וזה במיוחד כי ציינת שאתם שוקלים למכור את הבית ולרכוש חדש בעלות שהיא לא נמוכה משמעותית - רק ההתעסקות והתשלומים לעו"ד ועוד כל מיני תשלומים נלווים, יהפכו את העסקה הזאת להרבה פחות כדאית, וזה גם אם תצליחו למכור את הבית בשוויו הריאלי.

אני מניחה גם שלחובות הגעתם לא רק בגלל הבית, אלא בגלל התנהלות כללית, ונראה לי שהדבר הראשון שכדאי שתתחילו זו תכנית הבראה כלכלית כללית, זה פחות קשור לנושא הפורום שלנו, אבל אשמח לייעץ במידת הצורך (אני עוסקת בתחום רלוונטי מחוץ לפורום
). אני ממליצה גם להתייעץ בפורום ניהול כלכלת המשפחה, ולפנות לארגון "פעמונים" ולבדוק אפשרות לליווי וסיוע, זה מתבצע ע"י מתנדבים ולא כרוך בתשלום.

jen711

New member
אני רוצה רק להעיר משהו קטן על המחיר

אתה מעריך את הבית בסכום גבוה יותר בגלל השיפוץ, אבל יתכן שהטעם שלך לא יתאים לטעם של הקונים והם לא ירצו לשלם תוספת על שיפוץ שהם יצטרכו לשפץ שוב.
כשאני קניתי דירה, ראיתי דירה שהבעלים שלה מאוד התלהב מהשיפוץ שהוא עשה לה ולכן דרש יותר כסף, אבל לדעתי העיצוב היה מזעזע ואני העדפתי לקנות דירה לא משופצת(ולכן פחות יקרה), ולשפץ לבד.

כן ולא

מצד אחד כן - שוק הקנייה מתנהל אחרת לגמרי מאשר שוק השכירות. אני לא יודעת איזה שיפוץ הושקע במקרה הזה, אבל לפעמים עיצובים שונים אכן מורידים מהערך במובן מסוים, יצא לי להכיר גם מקרים בהם בתים נרכשו ונהרסו, והרוכשים בנו מחדש.

לצד זאת, אני חושבת שהוא דווקא מעריך את הדירה במחיר גבוה יותר לא בגלל השיפוץ, אלא בגלל עליית ערך ריאלי. עליית ערך נכס זה דבר ידוע ומוכר, במרבית אזורי הארץ נכסים שנרכשו לפני מספר שנים שווים הרבה יותר היום ונמכרים בהרבה יותר.

ראשית לכל ילדים זה שמחה אבל

גם הוצאות רבות.אחזקת משפחה גדולה אינה קלה.
אני סבור שאם אתם עובדים במקומות עבודה מסודרים עם
אפשרויות קידום בעתיד הנראה לעין גם בגובה המשכורת אזי ניתן להמתין עם המכירה של הבית.
מצד שני אם המצב הכלכלי לא עתיד להשתפר בקרוב נראה כי עדיף למכור ,לחסל את החוב ולקנות בעתיד נכס שתוכלו לעמוד בהוצאות רכישתו.
חלומות זה דבר טוב ובית חלומות על אחת כמה וכמה אך אנו חיים בעולם הריאלי וחוב של 200K עלול לצמוח ומנגד מחיר הבית עלול לרדת קצת ובלי לשים לב ההפרשים גדולים נהפכים לגדולים יותר.

למעלה