מאחר ומסתבר שאני עדיין פה,
(ושאולי לא כ"כ נורא שלא נסעתי, כי אני נעשית שפוכה יותר ויותר מדקה לדקה) אז עדיף עכשיו מאשר לעולם לא... תחילה, באופן כללי על מחקרים סטטיסטיים והזדנבותם לפורום הזה: מחקר סטטיסטי הוא כלי שבאמצעותו ניתן ללמוד עוד על תחום מסויים שחוקרים. כלי שלחוקרים כדאי מאוד להעזר בו, אבל כלי - לא מטרה, לא תשובה סופית, לא אמת מוחלטת. אחד שאומר "אין טעם בויכוח, כי לא חשוב מה את ואני חושבים אלא מהם המחקרים בתחום" הוא אחד קשה לי מאוד עם גישתו כחוקר, וזאת בלשון המעטה, שהרי מחקר אחד יכול לרמז על מסקנה אחת ואילו אחר יכול לרמז על מסקנה שנראית שונה בתכלית - ושניהם יהיו מבוססים על נתונים אמיתיים, פשוט כי תמיד ישנם משתנים נוספים (הן בצד של קבוצת המחקר והן בצד של המסקנות), אני מקווה שעל כך יש הסכמה. אם כך, כיצד ניתן לוותר על רעיונות (שעלולים להיות בדיוק המשתנים האלה) ולאמר "משנה רק מה המחקרים הקיימים"? הרי ככה אי אפשר לזוז מילימטר במחקר. באשר לאסטבן ונתונים סטטיסטיים ריקים - באמירה אין כוונה לכך שנתונים סטטיסטיים שווים לת*ת, וגם אין בה לרמוז דבר אודות יכולתו או אישיותו של אסטבן עצמו. הכוונה היא שללא הסברים מדעיים ולוגיים, ובאמצעות נתונים סטטיסטיים בלבד, אפשר בקלות להגיע למסקנה שב100% ממקרי המוות סיבת המוות היא שתיית מים... זו כמובן הקצנה, אבל על מנת שמחקר זה או אחר יוכל לתת תשובה כלשהי, הוא גם חייב לתת הסבר כלשהו. אני לא טוענת שהסבר מדעי או אולי השערה הגיונית אינם שם, אבל הם כן חסרים פה, והפניה ל20 מאמרים אשר לאו דווקא קשורים לעניין לא עוזרת יותר מדי. שוב, לא שמחקרים סטטיסטיים הם קשקוש מוחלט, אבל יש לזכור שהם באים על מנת לעזור למצוא הסבר מסויים, אולי לחזק אחד כזה (כאשר יש קשר לעניין), סתם לבד כתור נתון - הם לא אומרים הרבה, כפי שהסבירה צביה הרבה יותר טוב ממני (תבורכי (-: ), כאשר ישנה שאין לה תשובה מספרית ומה שיכול לעזור למצוא מענה (מסויים) הוא טיעון מנומק וקו מחשבה, לא מספר לבדו. מה שבעיני נמצא קצת לא לעניין בכל ההתנהלות בפורום, הוא, בדיוק כמו שצביה אמרה (תבורכי שוב (-: ) שהגולש אסטבן, מצד אחד אומר "אני לא מביע דעה" אבל מצד שני אומר "דעתך לא רלוונטית אלא רק דעתם של המחקרים (שהם במקרה כמו דעה שאני מחזיק בה" (עיינו ערך הויכוח אודות יכולת ההסתגלות של ילדים בני 6). זה פסול גם כי הוא מחליף את דעתו במספרים ובכך מנסה לייחס לה עובדתיות, ופסול גם מהסיבה המוסברת למטה - מסרס את החשיבה וההתקדמות בעניין("יש מחקרים, לא משנה מה דעתך"), וכמו כן מסיבה שלישית וקצת אישית - אני לא כ"כ אוהבת שאומרים לי (או לכל אחד אחר בפורום הזה) שדעתו לא רלוונטית. כמו שציפי אמרה פעם בשרשור הראשון של צביה בו התייעצה לגבי הדלגה לכיתת מחוננים כשמישהו הציע "פשוט להסתכל על נתונים סטטיסטיים קיימים" - "כל הכיף בפורום הוא שיש סיפורים, לא?". הפורום אכן איננו פורום מקצועי, ולחלוטין לא מתיימר להיות כזה. כמובן שלא מזיק שכותב פה בעל מקצוע בתחום (וכתב פה בעבר, וכעת לא כותב מסיבותיו שלו), אך כאשר אותו בעל מקצוע (ואין לי מושג אם אסטבן המדובר אכן ראוי להקרא כזה, שכן אינו חושף את מקצועו) מצד אחד משתיק אחרים ומצד שני גם לא ממש תורם מהידע המקצועי שלו (בניגוד לגרא, הפסיכולוג החינוכי שלקח בעבר חלק בפורום וכל תשובה שלו הייתה מאמר שלם) אז הרי שנוכחותו המקצועית איננה חיונית יותר ממה שהייתה נוכחותי בפורום "מדעי המחשב למתחילים" אילו לבשתי עלי אדום אך כל אמרותיי היו מסתכמות ב"אין לכם מה להתווכח כי לא משנה מה אתם חושבים" ו"אני יודעת ואתם לא. אם אתם רוצים גם לדעת לכו חפשו בגוגל מאמרים שנכתבו ע"י המומחים העולמיים אליהם מפנים בקורמן (וכמו כן, לקרוא את קורמן, כל ה1000 עמוד) - שם בטוח יש תשובה מלאה לשאלתכם". מעט על השרשור הנוכחי - את הטענה שהזכרון הצילומי נעלם "כמעט בכל המקרים" אני באמת לא מקבלת בשום אופן, לאו דווקא בגלל שמחקר סטטיסטי זה או אחר הוא בעל תוצאות מעוותות והחוקר שרלטן, אלא בגלל שהביטוי "כמעט בכל המקרים" (לפחות כפי שהוא נראה מנקודת המבט המתמטית שלי)הוא, ללא כל ספק, לא במקומו. כדאי לשים לב שמדובר בילדה מחוננת שאיננה אוטיסטית, כך שספק אם מה מההסברים יתפוס לגביה. לגבי התקפות, הן אף פעם לא לגיטימיות, ובשרשור הקודם מצאתי עצמי לא פעם מוחקת חלקים שנראו לי מיותרים (אך לא יכולים היו שלא לצאת מהמקלדת באופן טבעי). אין לי כל מטרה להעליב אף אחד או לגרש מכתיבה בפורום. בסופו של דבר, גם אני וגם אסטבן "גלשנו" (ואין כל סיבה לעסוק ב"מי התחיל"), ואני בהחלט מקווה שמסר זה יסיים את הסיפור (ואם ימצא צורך להמשיך אותו - במסרים).