התייעצות (מעט ארוך)

aditai

New member
התייעצות (מעט ארוך)

שלום, מזה זמן רב אני נהנית מעצות ורעיונות באופן פאסיבי. הפעם אשמח להיעזר בכן בצורה יותר אקטיבית.אני מרפאה בעיסוק מזה מספר שנים, ואני עובדת במרכז התפתחותי. לאחרונה הגיע אליי ילד בן חמש וחצי, שאינו מאפיין את כלל אוכלוסית הילדים שאני פוגשת בד"כ. הוא הופנה אליי ע"י קלינאית תקשורת ותיקה ומנוסה. מבחינה תפקודית (מיומנויות גרפומוטוריות, תפיסה חזותית) הוא מתפקד גבוה מגילו. הבעיה הינה, שהתמונה הכללית מאוד מדאיגה. במיוחד מה שקוראים "היענות לתקשורת": ממעט ביצירת קשר עין, מתקשה לבטא תסכולים ומבצע acting out (בכי, כעס, נסיון להכות ויציאה מהחדר) כשאינו מרוצה או כשאינו מקבל בדיוק, אבל בדיוק את מה שהתכוון ("התכוון", כי לרוב גם אינו מבקש). לאחר בנית פרופיל עיסוקי, מצאתי לנכון שיש מקום לעבוד על מעברים, התמודדות עם קושי ותסכול, גמישות, המתנה לתור ודחית סיפוקים. אין אבחונים קודמים, ואין התייחסויות קודמות למיומנויות התקשורת. כרגע נמצא בהליך פניה לאבחון במכון להתפתחות הילד של קופת החולים, אך השאלה שמדאיגה אותי היא האם אני אכן המקום לטפל בו? אולי מה שהוא זקוק לו דווקא הוא בכיוון הרגשי? ואם כן להשאירו בטיפול - אילו אמצעי טיפול יתנו את המענה לצרכים אלה? תודה
 

נאוה ר

New member
עדי שלום

כתבת מאוד יפה את מה שתוקע אותו אבל לא כתבת, אולי כי את לא יודעת, מה הסיבה שהוא נתקע. למה קשה לו במעברים? למה הוא מתוסכל בקלות? למה הוא בוחר או יכול להביע את כעסו רק בצורת התפרצות זעם? לא כתבת על יכולותיו המוטוריות האחרות. לא כתבת למה הם הגיעו לקלינאית תקשורת ולא הבנתי האם היא אבחנה אותו. לכן לא ברור לי בדיוק כמו לך האם מדובר במקור רגשי / פיזי / חושי או אחר שגורם לקושי. ולכן גם לא ברור האם את צריכה לטפל בו או איש מקצוע אחר.
 

MDDTKK

New member
גם את יכולה לעשות הרבה

ע"פ התפיסה שלי , הריפוי בעיסוק מסוגל לעשות וגם להשפיע רבות בתחום הרגשי והתקשורתי. הכן, זה תחום שלפעמים אנו מרגישות פחות יכולת, אולי כי זה פחות מובנה, אולי כי זה דורש יותר גמישות מאיתנו ויותר משחק סימבולי וחופשי(???) כל אחת מהמקום שלה. אבל בטוח שיש לנו המון מקום כאן. ללמד אותו לבקש "ולהכניס לו לפה" משפטים שמבטאים את רגשותיו בזמן אמת וכן אופציות איך לבקש את הדברים שרוצה. השימוש באביזרים של המוטוריקה הגסה לצורך תקשורת והרחבת כל משחק ע"י שימוש באותו דבר בצורות שונות (הגמישות נדרשת גם ממנו וגם מאיתנו). אנחנו יכולות להגיע לילדים האלה, ובטח "לגבוהים" שבהם לפחות עד שמישהו שיותר מומחה לכך יכנס לעינינים.... ואפשר גם לקבל הדרכה מפסיכולוגית שמכירה אותו אם יש, ואם אין להכניס לתמונה פסיכולוגית לצורך יעוץ לך ולהורים. בהצלחה!
 

aditai

New member
תודה על התגובות

אני מסכימה עם מה שאמרתן, ואני מסכימה שאני יכולה לתרום את חלקי. השאלה היא בעניין סדרי עדיפויות. אכן עדיין אין אבחנה, היא בדרך (והיא עוד ארוכה). קלינאית התקשורת מטפלת בו על רקע קשיי תקשורת - לא היגוי, ולא אוצר מילים. ממש כמו שאמרתי: היכולת ליצור, ליזום, לקיים שיחה. אני חושבת שזה גם מה שמפריע לו בטיפול. הקושי להבין שיש פרטנר בטיפול, שיש מישהו שאתה צריך לנהל איתו דיאלוג. זה ממש קושי תקשורתי-חברתי שבא לידי ביטוי, למרות שיש שיפור לאחרונה, גם בגן וגם בבית.כמו כן, מדובר בילד הצעיר במשפחה, שלדברי האם מאוד מפונק ע"י אביו ואחיו, ויתכן שיש לזה גם קשר.
 
מאוד מעניין

יצא לי לקרוא לפני כמה שנים מחקר של קלינאית תקשורת שהראה שכל עוד הילד מצליח להיות תתשורתי ללא שפה - יהיה איחור שפתי. כשילד גדל בתוך סביבה המבינה כל גחמה שלו עוד לפני שהוא העלה אותה על דל שפתיו, בהחלט יכול לגדול כשהוא לא מבין בשביל מה צריך פרטנר כדי להעביר מסרים תקשורתיים.
 
לא בטוח שהמקור רגשי

נראה לי שהילד חייב לעבור אבחון על ידי נוירולוג ילדים ומהר. יש פה חשש לPDD על פי הסימנים שתיארת. ואז כל הגישה הטיפולית לגמרי אחרת.
 

aditai

New member
ציפי, אני חושבת כמוך

והוא אכן מופנה לאבחון. אני לא יודעת תוך כמה זמן נקבל את תוצאותיו, ולכן אני מתלבטת מה לעשות בינתיים...
 
הייתי מתחילה בלשאול את ההורים

איך הם רוצים שתעזרי לילד. אני תמיד מופתעת כמה דברים אנחנו לא יודעים ולא רואים באבחון במיוחד אצל ילדים מהסוג הזה, וההורים יכולים לספר. ומשם הייתי לוקחת כוון. אם יש קושי במעברים, בגמישות, בלקיחת תור (אופיני, לצערי) ההורים יוכלו לתת עוד מידע ומה שהכי מפריע וקשה בחיי היום יום בבית. אנחנו המון מתרכזים בנושא הלימודי ובית הספר ורוצים להכין ולסייע בלמידה, ולעיתים שוכחים את הבית, הסביבה הטבעית , האחים, החברים. כי אם ילד לא גמיש ולא מבין את הציפיות החברתיות, לא יהיו לו חברים, וגם עם האחים וההורים צפויים קשיים. וזה לא פחות חשוב לדעתי מלימודים, כתב, מוטוריקה וכו. מה גם שאת כותבת שהוא ממש גובה בתחומים האלה. נראה לי שהכוון שלך נכון דווקא.
 
למעלה