התייעצות לגבי פיסוק

למשל, במשפט הבא: "כאשר אני נפגש עם לקוח, אני תמיד לוחץ את ידו ושואל אותו לשלומו". האם צריך להיות פסיק לפני "ושואל אותו לשלומו"? אם אני מבין נכון, אלה שני משפטים מאוחים, ולכן לכאורה לפי כללי האקדמיה כן צריך לבוא פסיק, אבל לי זה נראה לא מתאים לשים פסיק כאשר גם המשפט השני מתייחס ללוואי שמופיע ברישה של המשפט.

דוגמה נוספת באתר של האקדמיה להוספת פסיק בין משפטים מאוחים היא:

הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.

אנסח את הדוגמה קצת אחרת:

בשבוע הבא הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.

בדומה לדוגמה שהבאתי בהתחלה, לא נראה לי מתאים לשים פסיק לפני משפט שמתייחס ללוואי ברישה, ונראה לי מתאים יותר להתייחס לזה כמו אל משפט יחיד עם חלקים מאוחים.

trilliane

Well-known member
מנהל
למשל, במשפט הבא: "כאשר אני נפגש עם לקוח, אני תמיד לוחץ את ידו ושואל אותו לשלומו". האם צריך להיות פסיק לפני "ושואל אותו לשלומו"? אם אני מבין נכון, אלה שני משפטים מאוחים, ולכן לכאורה לפי כללי האקדמיה כן צריך לבוא פסיק, אבל לי זה נראה לא מתאים לשים פסיק כאשר גם המשפט השני מתייחס ללוואי שמופיע ברישה של המשפט.

דוגמה נוספת באתר של האקדמיה להוספת פסיק בין משפטים מאוחים היא:

הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.

אנסח את הדוגמה קצת אחרת:

בשבוע הבא הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.

בדומה לדוגמה שהבאתי בהתחלה, לא נראה לי מתאים לשים פסיק לפני משפט שמתייחס ללוואי ברישה, ונראה לי מתאים יותר להתייחס לזה כמו אל משפט יחיד עם חלקים מאוחים.
בדוגמה שנתת לא חייב לבוא פסיק משני טעמים.
א. ראשית, הניתוח המקובל יהיה של נשוא כולל (חלק מאוחה, אם תרצה) ולא של שני משפטים מאוחים.
ב. גם אם מדובר במשפטים מאוחים לא חייבים להטיל ביניהם פסיק אם הם קצרים.

במשפט מזג האוויר שציטטת יש שלושה משפטים עצמאיים שלכל אחד מהם נושא ונשוא נפרדים. אין דמיון בין הדוגמאות.

בדוגמה שנתת לא חייב לבוא פסיק משני טעמים.
א. ראשית, הניתוח המקובל יהיה של נשוא כולל (חלק מאוחה, אם תרצה) ולא של שני משפטים מאוחים.
ב. גם אם מדובר במשפטים מאוחים לא חייבים להטיל ביניהם פסיק אם הם קצרים.

במשפט מזג האוויר שציטטת יש שלושה משפטים עצמאיים שלכל אחד מהם נושא ונשוא נפרדים. אין דמיון בין הדוגמאות.
תודה על התשובה, אבל מה לגבי השאלה שלי לגבי הדוגמה הזו בשתי הוריאציות שלה:
הדוגמה מאתר האקדמיה ללשון העברית: הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.
תוספת שלי לדוגמה: בשבוע הבא הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.
האם בגלל התוספת של הלוואי בהתחלה יש לוותר על הפסיק לאחר המילה "בהדרגה"?

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה על התשובה, אבל מה לגבי השאלה שלי לגבי הדוגמה הזו בשתי הוריאציות שלה:
הדוגמה מאתר האקדמיה ללשון העברית: הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.
תוספת שלי לדוגמה: בשבוע הבא הגשמים ייפסקו, הרוחות ייחלשו בהדרגה, והטמפרטורות יהיו גבוהות יותר.
האם בגלל התוספת של הלוואי בהתחלה יש לוותר על הפסיק לאחר המילה "בהדרגה"?
לא, זה לא משנה. עדיין מדובר במשפט פשוט בתוך משפט מאוחה (איחוי / מחובר) ולכן אפשר להטיל לפניו פסיק, אבל מכיוון שאלה משפטים קצרים והמשפט הגדול זורם כך או כך, זו שאלה של טעם ותחושה. צריך להרגיש איך המשפט זורם בתוך הטקסט.

והערה תחבירית: "בשבוע הבא" אינו לוואי אלא תיאור זמן.

נוף-צלול

Well-known member
ביחס למשפט הראשון: זו עניות דעתי: כשאתה נפגש עם לקוח אתה עושה שתי פעולות: לוחץ (את ידו) ושואל (אותו לשלומו). בין שתי הפעולות מחבר ו"ו החיבור ולכן אין פסיק, לפחות לענ"ד.

לעומת זאת, אם כשאתה פוגש לקוח אתה מקלל
(אותו באבי-אביו) ומעיר לו (על שלא התקלח לפני הפגישה), קרוב לוודאי שלא תפגוש אותו יותר, ואז ממילא מיותר לדייק בניסוח... (-:

למעלה