התייעצות בקשה

• פותח הנושא LAYL
  • פורסם בתאריך

LAYL

New member
התייעצות בקשה

בת 13.7. ADD .
מטופלת אצל פסיכולוגית פעם בשבוע, מורה מתקנת פעמיים בשבוע
וביקורת שוטפת אצל נוירולוג. טופלה כשנה וחצי ריטלין AL, בהתחלה 20 ואח"כ 30.
התחילו כאבי ראש מתמשכים וטיקים בצוואר/ראש.
בהוראת נוירולוג הופסק הטיפול. לאחר הטבה הוחלף לקונצרטה 36.
לקחה 3 ימים אבל לא מוכנה עוד בגלל שלטענתה מחזיר את כאבי הראש ואנו עדים גם לטיקים
מתגברים.

בגלל קשיי שינה קיבלה מלטונין תקופה ארוכה אך לאחרונה לא לוקחת בטענה שהיא תירדם גם בלי.
בפועל היא מושכת את שעת השינה עד 23:30. בבוקר קשה לה מאוד לקום ומאחרת לביה"ס.

עם התרופה בבוקר היא אוכלת עוגיה בקושי, וחצי כוס מים. עד שמגיעה הביתה כמעט ולא שותה וברור שכאבי הראש יכולים לנבוע מזה
אך היא לא משתפת פעולה. היא גם יכולה לא לאכול מהערב עד למחרת אחה"צ. (בהמשך משלימה...אני לא דואגת למשקל או לצמיחה. היא בסדר גמור).
(לגבי האוכל - זה היה כך מאז שהיתה קטנה מאוד. בלי קשר לטיפול התרופתי).

אני חייבת לציין שמאז התחלת הטיפול הפסיכולוגי לפני כשלושה חודשים חל שיפור
מדהים בהתנהגותה, מוטיבציה, פעילה הרבה יותר , חיונית, לא מסתגרת וכו'.
בביה"ס - קשה לה להתרכז, ציונים חלק טובים וחלק לא....

ההתלבטות היא לגבי הטיפול - למעשה בביה"ס כבר כמעט לא לומדים (הכנות להופעת סוף שנה)
ואז נכנסים לחופש הגדול. נראה לי שאין טעם לנסות טיפול תרופתי אחר.
מה גם שהיא השיגה את מטרתה - להתקבל לתיכון מסויים וירדה לה כרגע המוטיבציה הלימודית.
לגבי שנה"ל הבאה - אין לי מושג מה לעשות. היא מתחילה תיכון ואולי המוטיבציה תהייה אחרת.
אולי הטיפול הפסיכולוגי יותר משמעותי עבורה מהטיפול התרופתי? יש למישהו איזו תובנה בנושא?
זה יתכן?

על פניו נראה שבאמת הטיפול הפסיכולוגי

יותר משמעותי וחשוב לה. בגיל הזה בני נוער , במיוחד אלו שלא סובלים מבעיות התנהגות קשות , יכולים להתחיל לקחת ריטלין לפי הצורך- לא חובה כל יום. עוד מעט מתחיל החופש, בהכנות למסיבת הסיום היא מן הסתם מסתדרת מצוין- גם בלי ריטלין. ובחופש אין צורך.
בשנה הבאה אפשר להעביר אליה את האחריות בנושא הזה- אם יש טיקים, וכאבי ראש- אפשר להבין את התנגדותה- אולי כדאי לנסות תרופה אחרת.
יכול להיות שהיא תרצה לקחת ריטלין רק בימים שיש מבחנים או שעורים חשובים, אולי לקחת ריטלין קצר השפעה {ריטלין רגיל} רק בשביל שעורים חשובים.
את הטיפול הפסיכולוגי, לעומת זאת- כדאי להמשיך גם בקיץ- על מנת שתתפקד טוב חברתית ולא תחליף את היום והלילה בישיבה מול המסך. וחשוב לעודד אותה לעשות דברים בחופש כדי שלא תסתגר שוב.
מי שלוקח מלוטנין כדי להסדיר את השינה- יכול ללמד עם הזמן את המערכת ליצר מלוטנין בזמן. אבל העובדה שהיא הולכת לישון מאוחר ומתקשה לקום - זה ענין התנהגותי- היא לא חיבת לקחת מלוטנין כדי להרדם, אבל היא חיבת להחליט שהיא הולכת לישון מוקדם וקמה מוקדם- או שאתם קובעים שעה ומטילים סנקציות במקרה שהיא לא קמה בזמן- זה ענין חינוכי, והמלוטנין לא יחנך אותה...מנסיון אפשר למשוך את שעת השינה עוד הרבה גם כאשר העיניים נעצמות, ולמי שקשה לקום בבוקר קשה לו גם אחרי 12 שעות שינה עמוקה...
בהצלחה.
אגב, אם הטיפול הפסיכולוגי כל כך מעצים וטוב לה- כדאי להמליץ על הפסיכולוג/ית, שהצליחה כל כך פה בפורום.

LAYL

New member
תודה

נתת לי נקודה למחשבה - שימוש תרופתי נקודתי.
השאלה אם שימוש חד פעמי לא יגרום לתופעות לוואי.
אבקש ממנה לנסות. למרות שהיא כבר באנטי - מפחדת/מסרבת לקחת .....
גם הנוירולוג אמר שזו אופציה לתת את הריטלין הרגיל 4 שעות
ואני לא הבנתי מה התועלת 4 שעות אם יום הלימודים הוא 9 שעות.....

לגבי השינה - נכון. זה יותר חינוך. אבל די נואשנו מהסנקציות למינהן.
דבר נוסף - לגבי ביה"ס. אם היא לא יכולה להתרכז ויש לה "רעשים" כל הזמן בראש..איך תלמד? הרי אי אפשר להסתמך רק על המורה המתקנת

שימוש חד פעמי לא ישנה את תופעות הלוואי שיש לה

בכל מקרה. ולא יוסיף עליהן.
ברור שאם היא לא תשתמש בריטלין כלשהו- היא לא תתרכז בכיתה. וגם תתקשה להכין שעורי בית, וגם תתקשה בשיעור הפרטי עם המורה המתקנת.
אבל, עכשיו זה כבר סוף השנה, ומימלא לא בדיוק לומדים עכשיו, ובחופש זה לא רלוונטי. בשנה הבאה היא תצטרך הרבה מוטיביציה ללמוד טוב- ואז יש לקוות שהיא תרצה מעצמה להתשמש בריטלין.
היא כבר בגיל שקשה להכריח. אם היא תחליט שהיא לא לוקחת ריטלין ויהי מה- היא תצטרך להתאמץ מאוד כדי להוציא ציונים טובים.
אבל , כמו שאמרתי, יכול להיות שהיא תרצה להשתמש בריטלין בימים קשים וארוכים, או בשעורים חשובים, או לפני מבחנים, או במבחנים עצמם...וכן הלאה.
הרופא הציע ריטלין קצר כי כך אפשר לעשות "הפסקות" ולקחת פעמים או אפילו שלוש פעמים ביום, עם הפסקות בין הכדורים- של שעה או יותר , כדי לאכול בצורה נורמאלית.
או שהיא לא תיקח בבוקר לבית הספר, אבל ב- 15:00 תיקח ריטלין קצר כדי להכין שעורי בית בבית , שם אף אחד לא רואה את הטיקים. אבל אם היא לוקחת ריטלין אח"צ - הוא חיב להיות קצר- כי אחרת היא לא תוכל להרדם גם ב-23:30...

LAYL

New member
לא ברור לי משהו

יתכן שמספר ימים לא תיקח ריטאלין ויום אחד כן ובאותו יום יהיו כאבי ראש
וטיקים ולמחרת שוב לא יהיו כי היא לא תיקח?
כי אם שימוש חד פעמי לא ישנה, כדברייך, הרי שזה לא יעזור. היא לא תיקח כדי לא לסבול מכאבי הראש....לטענתה, גם אן הכדור משפיע לטובה על הריכוז, כאב הראש מטריד אותה ואז לא יכולה ללמוד בכל מקרה. (נשמע הגיוני)

הרי כשעשתה הפסקה בין הריטאלין לניסיון בקונצרטה היתה הטבה בטיקים אך הם לא חלפו לגמרי.

האם היו טיקים לפני שלקחה ריטלין?

הריטלין מגביר את הטיקים. ואם כאב הראש הוא בגלל הריטלין- אז הוא לא יהיה בלי התרופה. אבל אם זה נובע מחוסר שתיה- אז יכאב הראש בימים חמים גם אם לא תיקח תרופה- אם היא לא שותה מספיק. אבל הריטלין מצמיא, ומיבש- ולכן צריך לשתות הרבה יותר מהרגיל- אז יכול להיות שכאב הראש נובע מחוסר שתיה מרובה בזמן השפעת הריטלין.
בדרך כלל כאב ראש תחת השפעת ריטלין נובע מחוסר בשתיה ובאוכל. ולא בגלל התרופה עצמה. כדי להיפטר מכאבי הראש צריך לאכול טוב לפני שלוקחים את הכדור, ולשתות הרבה כל היום.

LAYL

New member
נהדר. את מחזקת אותי.

אני בטוחה שכאב הראש הוא בגלל השתייה.
לגבי הטיקים - הם מעולם לא היו.
החלו פתאום לפני כחודש, דווקא בתקופה הכי מצויינת של הילדה מכל הבחינות.
(הנוירולוג חושב שיתכן שדווקא החשש מאיבוד ההישגים וההצלחות וההרגשה הטובה היא נכנסה ללחץ חדש שהוביל לטיקים).

למעלה