תשובההתייעצוות
איך אדם קשיש עורך צוואה במידה ויש לו מעט בעיות זכרון? מה הדרך המומלצת ביותר כדי למנוע התנגדות כלשהי אם תהיה בבוא היום? אשמח לשמוע מניסיונכם מה המומלץ?
האם גם בזמן החתימהתשובה
רצוי לקבל חוות דעת מרופא פסיכיאטר - גריאטר על כשירותו של אותו קשיש לכתוב צוואה, דהיינו עד כמה דעתו צלולה ועד כמה הוא מתמצה בזמן ובמקום. אם נינת חוות דעת שמאפשרת עריכת צוואה, רצוי לפנות לעו"ד על מנת לנסחה.
בהתייחס לשתי השאלותהאם גם בזמן החתימה
צריך להיות נוכח הרופא הנ"ל? האם אין פסול שבן המשפחה יוצר קשר עם עורך דין לצורך עריכת הצוואה?
למה כוונתך?בהתייחס לשתי השאלות
ניתן לקבל חוות דעת ואפשר גם לא. כיום הפסיקה מאוד מחמירה בביטול צוואה שיש עליה התנגדות. גם אם ידוע שלמוריש ישנן בעיות זכרון (ויש פס"ד שבהם הבעיות הרפואיות קשות יותר), הרי שהקריטריון העיקרי על פיו הולכים היום - הוא מצבו של המוריש במועד חתימת הצוואה. כלומר, יבוא מתנגד לצוואה ויגיד שהיו בעיות זכרון וזה פוסל כשירות וכד´.. הוא צריך להוכיח כי ביום החתימה על הצוואה הוא לא היה כשיר ולא משנה מה מצבו הכללי- כידוע, זה קשה מאוד. לעניין הפסול - עפ"י חוק, ליורש אסור להיות חלק פעיל בעריכת הצוואה. ברם, אין זה אומר שבן (יורש עתידי) לא יכול לבצע קשר בין עו"ד למוריש -סה"כ מדובר על פעילות ו/או התנהגות אשר יכולה להתפרש כיצירת לחץ ו/או התערבות לא הוגנת אשר משפיעה על החלטתו ודעתו של המוריש. הרבה פעמים מי שיוצר את הקשר עם עו"ד הוא בן משפחה. גם אם בן המשפחה מביא את הנתונים היבשים לצוואה (קרי- פירוט כל הנכסים) אין בכך בהכרח פסול.
תשובהלמה כוונתך?
ראשית תודה על התשובה המעמיקה. אני רואה שאתה בקיא בתחום. 1. למה כוונתך שכיום הפסיקה מאוד מחמירה בביטול צוואה שיש עליה התנגדות? כלומר מקבלת ביתר קלות את ההתנגדות? 2.תוכל להפנות אותי בבקשה לפסק דין שדיברת עליו? 3.תעודה רפואית לפי כך איננה מספיקה? חייב להיות רופא נוכח? גם אם הצוואה נערכת בפני רשות?(נוטריון) תודה מראש
רב תודות לךתשובה
בקיצור- לא מבטלים צוואות כל כך מהר. פסיקה מתהקופה האחרונה - ע"מ 316/02 הדסי ואח´ נ´ יהושוע: קובע כי יש להביא ראיות ספציפיות בדבר אי צלילות דעה של עורך צוואה ביום עריכתה (שם מדובר במחלת אלצהיימור משך תקופה ארוכה). הערעור נדחה ולא ביטלו את הצוואה. יש הרבה פסיקה בנושא זה - בספריות משפטיות תחפש את עדכוני הפסיקה של "סקירה משפטית" או "פקס דין" - לא חסר. מכיוון שמדובר ביום החתימה ולא על מצב כללי, הייתי מציע שרופא יהיה נוכח ביום החתימה ולא משנה בפני מי הצוואה נערכת. אני לא הבנתי בדיוק מה החשש שלך: אם מתכננים לעשות צוואה שידוע מראש כי תהיה התנגדות עליה ורק מנסה לפתור מראש את הבעיה?? או שמה הצוואה קיימת התנגדות עליה בדרך ואתה מחפש איך לתקוף את התקפות?? בין כך ובין כך התשובה והעקרון של "יום עריכת הצוואה" קיימת. לכן, כדאי גם לקבל אישור רפואי ליום עריכת הצוואה (החתימה) כי הדעה היתה צלולה ומבחינת כשירות שכלית לא היתה בעיה.
נכוןרב תודות לך
האם האסטרטגיה שלי נכונה?,כן מתכננים לעשות צוואה ורוצים להערך לכל התנגדות אפשרית. לפי הפסק דין שהצגת לא היה בכלל אישור רפואי שמאשר צלילות דעת ביום החתימה?כלומר הפסיקה דורשת הוכחות מהמתנגדים ולא מהנהנים מהצוואה?
תודה רבהנכון
"המוציא מחברו עליו הראיה" נטל ההוכחה היא על המתנגד להראות כי היה פגם ולא על הנהנה להראות כי הכל היה בסדר
עוד דב יורוביץנכון
"המוציא מחברו עליו הראיה" נטל ההוכחה היא על המתנגד להראות כי היה פגם ולא על הנהנה להראות כי הכל היה בסדר
Copyright©1996-2021,Tapuz Media Ltd. Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.