ליעל, מהשיטה שלנו לא נשאר בסין
כמעט כלום, אחרי המהפיכה הקומוניסטית, כך שאין מה לחפש ללמוד את השיטה הזאת שם; יש בתי-ספר בטאיוואן, יפן, ארה"ב, אוסטרליה, אנגליה ו... הפתעה! ישראל! דיברתי עם כמה מורים ותלמידים, לכמה אמנויות לחימה שונות, על נושא הלימודים בחו"ל, וכולם אמרו לי אותו הדבר: אם אתה מתחיל, אין לך מה לחפש בחו"ל - תתחיל כאן, תלמד את הבסיס (כלומר ארבע-חמש שנים), ורק עם מכתב-הפניה מהמורה שלך - שאומר שהוא מכיר אותך ויודע שאתה רציני בגישה שלך, שאפשר ללמד אותך ולהשקיע בך זמן ואנרגיה לתפארת השיטה ושההשקעה הזו לא תרד לטמיון כי סתם שינית את דעתך - רק אז כדאי ליסוע למזרח ללמוד. אני, אישית, הייתי בחו"ל רק בלבנון, ואני לא בטוח שזה נחשב...
אבל המורה שלי דואג להביא את המורה שלו לכאן, ובגשקו האחרון עם מאסטר וונג פו-לאי למדתי המון! שבועיים של אימון עם ראש השיטה בעולם, 4.5 שעות כל יום, בלי לטוס לחו"ל, בלי לשלם כרטיס-טיסה, בלי לעמוד בתור למכס, בלי להוציא דרכון, בלי לדאוג לחיסונים, בלי....
אז ברור שמי שמחפש טיול אקזוטי לא ימצא אותו בגשקו הבא עם המאסטר, במאי הקרוב, בשדות-ים - אבל מי שרוצה ללמוד - לא לטייל - יכול לעשות זאת בגשקו לא פחות טוב - ואולי הרבה יותר - בגשקואים כאלה. לא שטיול זה רע - רק צריך להחליט מה אתה רוצה לעשות, לטייל או ללמוד. זוג חברים שלי, שנסעו ליפן ללמוד שיאצו, התחילו את הלימודים, אחרי כמה שבועות נסעו לשבוע טיול, וכשחזרו גילו שהמורה לא מוכן לקבל אותם בחזרה ללימודים - הוא חשב שמי שעוזב את הלימודים לצורך טיול אינו מספיק רציני ולא שווה להשקיע בו זמן ואנרגיה. הרי מחר הוא שוב ייסע לטיול, וגם מחרתים, ואיך אפשר לצפות ממנו להתמיד בלימודים ובאימונים? יפנים...
דרך-אגב, ללימודים כאלה צריך להכין מראש הרבה כסף - בסין, "זר" = "עשיר", ושכר-הלימוד שדורשים מתייר גבוה במאות אחוזים ממה שדורשים מסיני. גם הסינים התרגלו לראות אנשים שבאים ללמוד כמה שבועות/חודשים והולכים; צריך לעבוד קשה מאוד כדי שיתייחסו אליך ברצינות, ועד אז אתה פשוט מקור מזומנים בשבילם. בערך כמו תיירים אצלנו...
כמעט כלום, אחרי המהפיכה הקומוניסטית, כך שאין מה לחפש ללמוד את השיטה הזאת שם; יש בתי-ספר בטאיוואן, יפן, ארה"ב, אוסטרליה, אנגליה ו... הפתעה! ישראל! דיברתי עם כמה מורים ותלמידים, לכמה אמנויות לחימה שונות, על נושא הלימודים בחו"ל, וכולם אמרו לי אותו הדבר: אם אתה מתחיל, אין לך מה לחפש בחו"ל - תתחיל כאן, תלמד את הבסיס (כלומר ארבע-חמש שנים), ורק עם מכתב-הפניה מהמורה שלך - שאומר שהוא מכיר אותך ויודע שאתה רציני בגישה שלך, שאפשר ללמד אותך ולהשקיע בך זמן ואנרגיה לתפארת השיטה ושההשקעה הזו לא תרד לטמיון כי סתם שינית את דעתך - רק אז כדאי ליסוע למזרח ללמוד. אני, אישית, הייתי בחו"ל רק בלבנון, ואני לא בטוח שזה נחשב...